Æggehvider er fyldt med gode, vigtige proteiner som er gode for dig og hele din familie. De er helt uundværlige i flere slags bagværk, madretter og i forbindelse med din træning. Men lige så næringsrige og sunde de kan være, lige så farlige kan de være. For æg kan indeholde salmonella, som kan give alvorlige maveforgiftninger. Derfor bør du kigge dig ekstra god for, inden du gør dine daglige indkøb.

Du tænker meget sjældent over det, når der i opskriften i Frk. Jensens kogebog eller andre steder nævnes, at her skal altså bruges æggehvider. Heller ikke når du får dit daglige blødkogte æg til morgenmaden eller spejler et æg til hakkebøffen eller biksemaden eller bruger æggehvider som proteintilskud i forbindelse med din træning.

For mange af os er æg og æggehvider ganske enkelt en del af dagligdagen, det får tingene til at se helt rigtige ud, og smage på den måde, vi nu engang kan lide. Alternativet til de helt almindelige æg er jo som bekendt de pasteuriserede æggehvider – og så slipper du også for at skulle skille hvider og blomme fra hinanden

Pasteuriserede æggehvider – hvad er det?

Pasteuriserede æggehvider er ganske almindelige æggehvider der er opvarmet til mellem 72° og 95° celsius i forbindelse med produktionen. Hvorved er alle de bakterier, der måtte være i æggehviderne blevet uskadeliggjort.

Det gode ved metoden er, at behandlingen hverken går ud over næringsindholdet eller smagen af det, der behandles. Du kan således helt trygt bruge disse æggehvider, ganske som hvis de var rå til både bagværk, madretter og som et hurtigt proteintilskud.

Hvorfor er salmonella så farlig?

Danske æg er de seneste år blevet meget sundere. Så i dag er der ingen særlige anbefalinger fra sundhedsstyrelsen om at bruge pasteuriserede æggehvider eller æggeblommer. Mange vælger dog fortsat at bruge dem for en sikkerheds skyld.

For de fleste af os har hørt om Salmonella, og de frygtelige sygdomme denne bakterie kan føre med sig, og det er med god grund. Der er tale om en modbydelig bakterie, som senest i 1999 tog livet af to mennesker herhjemme efter indtagelse af kiksekage!

Langt de fleste salmonella-bakterier befinder sig så ydersiden æggets skal, men de kan også findes indeni. Disse væmmelige bakterier dør dog ved temperaturer over 75°, hvad enten de bliver kogt, bagt, eller stegt. Salmonellaforgiftning er sjældent rigtig farlig, altså livstruende, men kan meget nemt have rigtig mange ubehagelige konsekvenser, og det er således klogt at tage de forholdsregler som her er nævnt. Og husk altid at vaske hænder grundigt, når du har rørt ved æg.

Hvilke fordele får du ved at spise rå æggehvider

Æg og æggehvider er et glimrende næringsmiddel fyldt med vigtige proteiner. Æggehvide indeholder næsten 100 % rent protein og er således en glimrende fødevare og et glimrende kosttilskud, hvis du træner f.eks. vægtløftning, boksning eller styrketræning. Derved kan du nemt tilføre ekstra protein til musklerne, så de nemmere kan danne mere muskelmasse i forbindelse med restitutionen efter din træning.

Desværre har æg i mange år været en alvorlig smittekilde i forbindelse med salmonella og selv om danske æg i dag er meget sundere, vælger mange stadig at bruge de pasteuriserede æggehvider og æggeblommer, som kan købes i butikkerne.

Et lige så salmonellafrit produkt, der tilmed indeholder flere proteiner end æggehvider, er proteinpulver. Det kan fås i mange forskellige smagsvarianter. Læs mere om proteinpulver her.

 

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *