Black Friday – Sådan undgår du at blive snydt af falske tilbud

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Når det er Black Friday, bugner butikker og netbutikker med gode tilbud. Men det kan være svært at gennemskue tilbuddene. Og ikke alle tilbud er lige gode, når det kommer til stykket. Hvordan undgår du falske tilbud, der i virkeligheden bare er varer til normalpris? Og hvad skal du ellers vide? Bliv rustet til Black Friday her.

Det amerikanske fænomen Black Friday har også indtaget Danmark de seneste år. På denne fredag i november, skilter butikker – både de fysiske og dem på nettet – med det ene gode tilbud efter det andet. Sådan ser det i hvert fald ud. Men hvert år ser vi, at det ikke er alle tilbud, der er lige gode.

Flere gange har det vist sig, at påståede tilbud på eksempelvis træningsudstyr og kosttilskud, var varer til normalpris. Følg med her og se, hvad du skal gøre for at undgå falske tilbud.

Hvad er Black Friday?

Black Friday er dagen efter Thanksgiving i USA. Dagen er ikke en helligdag, men mange tager en fridag for at holde en forlænget weekend. Det betyder, at det er en dag, hvor der er tradition for at mange mennesker tager på indkøb. Delvist for at shoppe til sig selv og delvist for at begynde på indkøb af årets julegaver.

For at tiltrække så mange kunder som muligt begyndte detailbutikkerne i USA at konkurrere om at have de bedste tilbud. I dag er fænomenet så populært i USA, at det siden 2005 uden sammenligning har været den travleste shoppingdag på hele året.

Hvornår afholdes Black Friday?

Dagen efter Thanksgiving kaldes Black Friday, så for at finde tidspunktet, må vi relatere til hvornår Thanksgiving afholdes. Den amerikanske helligdag Thanksgiving, hvor man samles med familien og spiser kalkun, græskartærte og meget mere, har været afholdt siden 1621. Da kom de første europæere til USA og man fejrer, at de indfødte hjalp dem med at skaffe mad.

Thanksgiving afholdes den fjerde torsdag i november. Black Friday er dagen efter og er dermed altid den fjerde fredag i november.

Hvordan foregår Black Friday?

Black Friday foregår i både fysiske butikker og netbutikker. I USA åbner de fysiske butikker tidligt, for at skyde gang i julesalget, der for alvor begynder på denne dag. En del af traditionen omkring denne dag er også, at butikkerne er fyldt med ekstra gode tilbud, så du kan gøre en rigtig god handel.

I 2013 begyndte flere danske netbutikker at indføre Black Friday tilbud og året efter kom også de fysiske butikker med. Og danskerne har virkelig taget fænomenet til sig. I 2015 slog dagen rekorden for den højeste omsætning på Dankortet på én dag nogensinde.

Hvorfor hedder det Black Friday?

Navnet Black Friday opstod i starten af 1960’erne i Philadelphia i USA. Det beskriver, hvordan der er helt sort af biler og mennesker, der er ude for at handle, dagen efter Thanksgiving. Begrebet spredte sig midt i 1970’erne videre til resten af USA.

Detailbranchen tillægger også navnet en anden betydning. Nemlig at Black Friday markerer starten for den periode, hvor butikkerne tjener penge og har sorte tal på bundlinjen. De hentyder til, at butikkerne sjældent tjener penge resten af året fra januar til november.

Hvordan undgår man dårlige Black Friday tilbud?

Når den ene butik efter den anden skilter med store besparelser på 10 %, 20 % og nogle steder helt op til 80 %, kan det være svært at gennemskue, hvor der rent faktisk er penge at spare. For hvad betyder rabatsatserne? Og kan du altid regne med, at du sparer det, butikkerne angiver?

Når du kigger lidt efter, viser det sig faktisk, at rabattens størrelse er en rigtig dårlig indikator på, hvor meget du i virkeligheden sparer. Ja, på om du overhovedet sparer noget i det hele taget.

Hvorfor skal du se på prisen og ikke rabattens størrelse?

Mange butikker benytter den vejledende pris på produktet til at beregne rabatsatsen med. Men de fleste produkter sælges med en normalpris langt under den vejledende pris hos mange butikker hver eneste dag.

Dermed beskriver en rabat på eksempelvis 80 % kun, hvad du sparer i forhold til den vejledende pris. Den beskriver ikke, hvor meget du kan spare i forhold til andre butikker – ja, måske ikke engang i forhold til butikkens egen normalpris.

Sørg for at tjekke prisen flere steder – og sammenlign med prisen som den samme butik solgte varen til lige op til Black Friday. Det kan du nemt gøre på prissammenligningstjenester på nettet, eller ved at besøge forskellige netbutikker. På den måde undgår du at købe noget, du kan få billigere et andet sted. Det giver dig også et bedre billede af, om der rent faktisk er noget særligt at spare på det konkrete Black Friday tilbud.

Kan Black Friday tilbud betale sig?

Hvis du følger vores råd om at kigge på prisen frem for rabatten, kan det sagtens betale sig at handle på Black Friday. Der er masser af reelle tilbud med store besparelser at hente på eksempelvis kosttilskud og træningsudstyr. Hvis du samtidig følger rådene herunder, kan du sagtens spare penge:

  • Find tilbud online: Her får du et bedre overblik end i de fysiske butikker, og du kan nemt og hurtigt sammenligne priser.
  • Vær tidligt ude: Ofte er det sådan, at de allerbedste tilbud kun gælder et begrænset antal. Derfor er det med at være klar, så snart butikken åbner. Vær opmærksom på, at hos nogle netbutikker gælder tilbuddene allerede fra midnat.
  • Beslut hvilke varer, du går efter på forhånd: Ved at beslutte dig på forhånd, undgår du at falde i fælden med at købe meget mere, end du havde planlagt. Det er lettere at springe over et tilsyneladende godt tilbud, hvis du ved, du ikke går efter den pågældende vare. Samtidig giver det dig også mulighed for at undersøge normalprisen på forhånd, så du kan se, om du rent faktisk sparer noget.
  • Hold øje med returretten: På nogle tilbud kan butikkens normale returret være ændret. Læg mærke til om varen kan byttes, hvis du fortryder købet.

Hvordan undgår du Black Friday-svindlere på nettet?

Der findes falske netbutikker, hvor du betaler for en vare, der aldrig kommer frem. På den måde kan Black Friday blive en dyr fornøjelse for dig. Men med nogle få gode råd kan du nemt sikre dig mod dette:

  • Tjek om virksomheden har dansk adresse og CVR-nummer
  • Tjek om butikkens tekster er forståelige og uden for mange fejl
  • Betal kun med betalingskort – ikke bankoverførsel. Så kan du meget nemmere få dine penge igen, hvis du bliver snydt
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *