Sendt til Redaktørens blog

BodyageVi har efterhånden set en del tv-programmer – ikke mindst på DR – hvor deltagere har fået målt deres BodyAge. Igen og igen har vi set skrækken over at have en høj BodyAge og glæden ved at være blevet 20 år yngre ved programseriens afslutning. God underholdning, men problemet er bare at BodyAge intet har med alder at gøre.

BodyAgetesten går ud på, at man får målt en række ting som er relateret til ens sundhed. Hvis disse målinger viser at man er sundere end gennemsnittet, så får man en lav Bodyage og hvis målingerne er dårligere end gennemsnittet så får man en høj Bodyage.

Hvis du f.eks. er 50 år og får målt din BodyAge til 62 år, så vil du umiddelbart tænke at du har 12 år kortere at leve i eller at du har en krop som en på 62 år. Begge dele er forkert.

Testen fortæller nemlig hverken noget om din forventede levetid eller hvilket alderstrin din krop svarer til. Helt enkelt, så måler testen bare om man scorer godt eller dårligt på de forskellige ting. Det man scorer bliver sammenlignet med referenceværdier for en normalbefolkning. Har man scoret lidt dårligt på fedtprocent får man måske lagt 1 år til sin BodyAge og har man scoret meget dårligt så får man lagt 5 år til.

Pointen er, at testen ikke regner ud om man har en fedtprocent som en person der er 5 år ældre eller din fedtprocent vil koste dig 5 års levetid. Testen bruger bare “år” som en slags score. De kunne ligeså godt have kaldt det æbler, stjerner eller sundhedsdollars.

Eksempel på hvordan din BodyAge ændres efter hvor du lander henne i en konditalstabel:

Meget dårligt
Dårligt
Ok
Middel
Godt
Meget godt
Excellent
+5 år
+3 år
+1 år
-1 år
-3 år
-5 år

Jamen – man lever da kortere hvis man er usund? Ja, det er korrekt. Og på den måde har testen ret når den fortæller at du sandsynligvis vil leve kortere eller længere end gennemsnittet. Problemet er bare, at de tal den kommer med er grebet ud af luften.

For enkelte parametre ved man godt hvad det koster. F.eks. koster fysisk inaktivitet omkring 8 leveår. Rygning ca. det samme. Man kan bare ikke lægge de to tal sammen hvis man er både ryger og inaktiv. Og hvis man prøver at blande alle andre målinger ind i det som smidighed, blodtryk og mavebøjninger, så findes der ingen eksperter eller undersøgelser der kan sige hvad det betyder for levetid.

Bodyage

Det kan lyde som akademisk fnidderfnadder, men for en fagperson er det altid generende at se begreber blive misbrugt. BodyAge har intet med aldersberegning at gøre, men det er et stærkt motiverende redskab, som gør indtryk på folk. Og hvis målet helliger midlet og man godt kan acceptere snyde-forklaringer, så skal man endelig bare bruge det som et værktøj til at gøre folk sundere.

Hvis f.eks. en virksomhed står overfor at lave en en indsats for medarbejdernes sundhed, så kan det være en rigtig god ide at lade alle lave en BodyAge-test. Folk vil snakke om det og føle sig motiveret til at gøre noget. I den sammenhæng betyder det jo ikke så meget, at man snyder lidt med begreberne – hvis bare folk bliver sundere.

Men når fagligt uddannede personer bruger testen på TV, så fortjener seerne også at få en en ærlig forklaring. BodyAge siger ligeså meget om din krops alder som håndaflæsning siger om dine karrieremuligheder.

Som en klog mand engang har sagt: “Til et hvert kompliceret problem findes der en enkel og letforståelig forklaring – som er forkert!”

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 14. april 2015

(Billeder fra Polars PR-materiale. BodyAge er et registreret varemærke under Polar Electro Oy)

Similar Posts

4 Comments

  1. Hej Morten
    Blot et fagligt skulderklap på en meget fin og ordentlig forklaring på dette markedsføringsb egreb, som netop IKKE kan og skal forklares i forhold til kronologisk alder. Samtidig en helt central pointe med at “bodyage” kan bruges som motivation for mange personer som ønsker at ændre sundhedsadfærd. Mange tak for en sober og faglig fin udredning.
    Mvh. Stefan Serup Hansen, Cand. Scient.

  2. Hej ven
    Bare lidt info ift. dit kommende sundhedsarbejde…
    Tænker det her på stedet faktisk bliver brugt som en motiverende faktor ;0)

  3. …for mig har “body-age” mere med de-motivation at gøre, da jeg har efter “sigende” den maximale bodyage, men styrketræner som regel 2-3 gange, løber min 6km x1 / uge, suppleret i ny og ny med HIIT 3x 4 øvelser x1min og har et kondital sidst målt på 42 plus at jeg går 2-3 gange min 5-8km (nogle gange 10 eller 11) sammen med min mand, når vi har en fri formiddag … – ja, jeg er lidt overvægtig (BMI omkring 24 pt), men hvordan kan dét hænge sammen? Ved det ikke og har opgivet parameteren for mig som motivator.
    Måske er jeg jo “kaput” – hvem ved… (Eller jeg er bare for meget for vægten…)

  4. På mit arbejde fik en sundhedsdims ind. Jeg havde egentligt glædet mig til at få målt min bodyage. Men fløden kørt, da jeg så, hvordan den blev målt.
    Jeg blev stillet på en vægt, som også målte fedt% , og ud kom en strimmel med tal, hvor der bla stod hvad min krop bestod af. Fedt muskler og knogler, og altså nul kg blod og nul kg mavetarminshold. Lægger man muskler og knogler sammen kommer man op på et bmi som viser lige omkring overvægt, der er med andre ord ikke plads til et eneste gram fedt.
    Bodyage stod der også på sedlen, som var resultatet af målinger før blodtryk og konditest.
    Efterfølgende fik jeg målt blodtryk og lavet en konditest, hvor jeg blev stoppet længe før jeg var træt, fordi jeg ikke hører så godt, og derfor skal have tid til at høre ordene, højre venstre.
    Nå men efter testen stod det klart at jeg havde dårlig kondition. Så tog hun sedlen, og proklamerede, at min dårlige kondition var medvirkende til min bodyage, som jo var til den gale side. Jeg har ikke diskutere mere, da jeg synes det virkede useriøst.
    Ugen efter kørte jeg på trods af min dårlige kondition 137 km over tre gange på cykel, som start på dette års cykel sæson.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *