Cykelhjul – Se oversigten over de bedste og billigste 2018

1 (20%) 5 votes

At skifte dine cykelhjul til et par bedre – eller for så vidt blot et par nye – vil gøre en kæmpe forskel for din samlede cykeloplevelse. Der findes en hel del forskellige typer og materialer derude og det kan hurtigt blive lidt uoverskueligt. Læs derfor med her og bliv klogere på, hvad du har af muligheder og hvordan du undgår at vælge forkert.

Denne guide gennemgår de to meste anvendte materialer, når det kommer til cykelhjul. Derudover beskrives de tre populære former for cykelhjul: clincher hjul, tubular hjul og de såkaldte tubeless. Sidst kommer en kort begrundelse for, hvorfor størrelsen på cykelhjul er så vigtigt.

Bedste online shops med cykel dæk

Cykelpartner Cykelexperten

Hvilket materiale skal jeg vælge til mine cykelhjul?

Når det kommer til cykelhjul, er der overordnet to materialer, der går igen, nemlig aluminium og karbon. Aluminium er et meget slidstærkt og samtidig relativt let materiale. Bremseflader udarbejdet i aluminium vil have en stor slidstyrke og gode bremseegenskaber.

De er derfor at foretrække frem for bremseflader af karbon. Karbon kræver nemlig specielle bremseklodser, idet friktionen udvikler varme, som kan nedsætte bremseeffekten. Dette betyder dog ikke, at bremserne er decideret dårlige og karbon har da også en lang række fordele. Således er materialet både lettere og stivere end aluminiumshjul. Til gengæld har det ikke samme store slidstyrke.

Hvad er et clincher hjul?

Clincher hjul er navnet på den type hjul, som bruger dæk og slange for at holde luften i fælgen. Vælger du denne type hjul, kan du selv skifte eller lappe slangen, uden at du nødvendigvis behøver at skifte dækket. Desuden kan du skifte dækket, hvis du har lyst til det – for eksempel kan du skifte til en hurtigere racerdæk, når du skal ud af byen og give den gas på landevejene.

Hvad er et tubular hjul?

Tubular hjul er den type cykelhjul, hvor luften er i en lukket ring, der så er limet på fælgen. Det vil sige, at du har et helt lukket dæk. Dette giver dig et lettere hjul, idet dæk og slange er samlet i én løsning. Derfor er rullemodstanden også mindre. Derfor ser du ofte tubular hjul anvendt på racercykler.

Til gengæld er du med denne type hjul ikke særligt godt beskyttet, når det kommer til punkteringer. I tilfælde af en punktering bliver du nemlig nødt til at udskifte hele dækket.

Hvad er et tubeless hjul?

Denne tredje og sidste form for cykelhjul er nærmest en hybrid mellem de to ovenfor nævnte typer. Her har du et specielt dæk, som ikke indeholder en slange, men slutter tæt til fælgen. Dette giver en lav vægt og lav rullemodstand, men du er til gengæld stadig sårbar over for punkteringer og utætheder i systemet.

Hvor meget betyder størrelsen af cykelhjulet?

Størrelsen af dine cykelhjul betyder faktisk mere, end du måske lige går og tror. Det er vigtigt, at du får valgt dig nogle cykelhjul, der hverken er for små eller for store. Med for små cykelhjul vil du nemlig komme til at sidde forkert på cyklen, hvilket kan skade dine knæ.

Derudover kan den rigtige størrelse cykelhjul faktisk også øge din gennemsnitsfart! Der er derfor god grund til at være opmærksom på hjulstørrelsen, når du køber nye cykelhjul.

Den rigtige hjulstørrelse stå på cykeldækket eller i produktspecifikationerne på din cykel.

Del artiklen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *