Hvad er aminosyrer?

Aminosyrer er de vigtigste byggesten (molekyler) af proteiner (polypeptider). Alle proteiner er lavet af aminosyrer (hos mennesker fra 20 forskellige). Proteiner kan foruden have visse andre molekyler eller atomer som er vigtige for de metaboliske funktioner, men hovedstrukturen er lavet af aminosyrer.

Aminosyrer (dem i proteiner) er molekyler bestående af en carboxylsyre (-COOH) og en amino (-NH2) funktionel gruppe (undtagen prolin). Dette er grunden til navnet er aminosyre.

Hvor mange aminosyrer er der?

Der er mere end 300 aminosyrer, der er fundet indtil videre, men kun 20 laver proteiner inde i kroppen. Der er en masse artikler der siger, at der er mere end 20 aminosyrer som laver proteiner inde menneskelige krop, men det er forkert.

Årsagen er, at der kun er 20 codoner i DNA til 20 aminosyrer, der vil bygge proteiner. DNA-gener er som en opskrift på proteiner, og denne opskrift vil give instruktioner til hvilke aminosyrer og hvor de skal binde sig sammen.

DNA har gener kun for proteiner, alt andet der er lavet inde i kroppen, vil blive foretaget uafhængigt af DNA.

Nogle af de andre 300 kan findes i den menneskelige krop, men aldrig som en del af proteiner fremstillet i kroppen.

Hvad gør aminosyrer?

 

Aminosyrer er ekstremt vigtige i bygning af proteiner, fordi proteiner har forskellige funktioner i kroppen, ligesom byggeklodser til vores celler, især i bindevæv (kollagen) og muskler (actin og myosin), eller lignende enzymer (de fleste af enzymerne i kroppen er proteiner) og hormoner.

Aminosyrer er vigtige, ikke kun som byggesten til ​​proteiner, men kan også være vigtige i dannelsen af ​​visse andre molekyler – hormoner eller neurotransmittere.

Nogle aminosyrer en har vigtig rolle i hjernens funktion.

Aminosyrer er vigtige i muskeltræning og vedligeholdelse, så de er vigtige for fysisk aktivitet og selvfølgelig er de ekstremt vigtige i sport.

Nogle aminosyrer kan hjælpe i vægttabsprocessen, især hos fede mennesker.

Metabolisme af aminosyrer

Aminosyrer er som regel lavet i kroppen (ikke-essentielle) eller fordøjet i form af proteiner (essentielle). Proteiner kan ikke bruges, når fordøjet fra fødevarer, ikke engang når kroppen har brugt præcis det samme protein, vil de altid blive nedbrudt til aminosyrer, og derefter vil proteinerne syntetiseres ud fra aminosyrer.

Det er interessant, at udnyttelsen af ​​frie aminosyrer, når de tages fra kosttilskud, ikke er bedre end at tage hele proteiner (fra mad eller kosttilskud). Mekanismen er stadig ikke klar, hvorfor organerne foretrækker hele proteiner for at kunne bruge aminosyrer fra dem, end frie aminosyrer.

Hvor mange essentielle aminosyrer er der?

Der er ni essentielle aminosyrer, af de 20, som er vigtige i produktionen af proteiner. Essentiel betyder, at kroppen ikke er i stand til at lave disse aminosyrer, så de er nødt til at være en del af kosten.

Essentielle aminosyrer i kosten fås sædvanligvis fra animalske proteiner (animalske proteiner betragtes som komplette proteiner, fordi de har alle essentielle aminosyrer) og kombineret med vegetabilske proteiner (planteproteiner er ikke fuldstændige, hvilket betyder, at de ikke har alle essentielle aminosyrer i passende mængder, og derfor bør kombineres med forskellige vegetabilske fødevarer).

Hvor mange forskellige aminosyrer er der?

I alt er der mere end en 300 aminosyrer, men kun 20 laver proteiner. Nogle af de andre aminosyrer kan findes frit i kroppen, og de kan have nogle funktioner, men de kan ikke være en del af proteinerne.

Hvad er essentielle aminosyrer?

Der er 9 eller 10 aminosyrer der betragtes som essentielle, hvilket betyder, at de ikke kan produceres i kroppen – så det er vigtigt at få indtaget dem igennem mad (i nogle tilfælde som kosttilskud).

Alle 10 er ikke virkelig væsentlige, 3 af dem kan laves i menneskelige celler, men en af ​​dem i meget lav koncentration for voksne (det ikke anses for væsentligt hos børn), og de to andre er vigtige for dannelsen af andre aminosyrer, så mængden der laves i kroppen er ikke nok, så de betragtes som væsentlige, og de skal indtages gennem kosten.

Hvilke fødevarer har aminosyrer?

Protein fødevarer er bedste kilde til aminosyrer. Animalske proteiner betragtes som komplette proteiner, hvilket betyder, at de har alle essentielle aminosyrer. På den anden side bør vegetabilske fødevarer kombineres fra forskellige kilder for at fuldføre aminosyrerne, fordi planter betragtes som ufuldstændige proteiner – og har ikke nok mængder af essentielle aminosyrer.

Mad højt på protein er kød, mælk og mejeriprodukter, æg – animalske kilder og bønner og andre bælgplanter – bælgfrugter, soja, quinoa, hel hvede, nogle nødder – plantekilder.

Forgrenede aminosyrer – BCAAS

 

Navnet forgrenet refererer til den kemiske struktur, som 3 essentielle aminosyrer har – leucin, isoleucin og valin. Disse aminosyrer er i fokus hos mange forskere, fordi de betragtes som vigtigst i muskelvækst og sportsmæssig ydeevne.

Nogle forskere har forsøgt at finde gavn af BCAAS til vægttab, når det kombineres med diæt og træning.

Kilde: http://www.thefreelibrary.com/Exercise+is+medicine%3A+exercise+and+branched+chain+amino+acids-a0269786067

Nogle mennesker tror, ​​at BCAAS kan hjælpe mere end andre aminosyrer i hypertrofi, men undersøgelser kan ikke finde bevis for dette postulat.

BCAA har en vigtig rolle i at beskytte muskler fra katabolisme (muskel nedbrydning). De kan også sænke træthed og fremskynde genoprettelse efter fysiske aktiviteter.

Hvilke polymerer består af aminosyrer?

Polypeptider er polymerer sammensat af aminosyrer. Proteiner er polypeptider-polymerer sammensat af aminosyrer.

Når den ene side (funktionel gruppe) af aminosyrer (amin) bindes med anden side (funktionel gruppe) af næste aminosyrer (carboxylsyre), vil dette lave amidbindinger.

Når mere end blot to aminosyrer er bundet med denne type binding, laver de kæde-lignende molekyler kaldet peptider. Flere peptider sammen kaldes polypeptider og det er det samme som polymer.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *