Sortiarius

Medlemmer
  • Posts

    1,582
  • Joined

  • Last visited

Reputation Activity

  1. Like
    Sortiarius got a reaction from mugge in Forslag til simpelt begynderprogram   
    Takker - det er dejligt at være tilbage :-)
    Kan rigtig godt lide mange af koncepterne i stronglift 5x5, herunder brugen af "store" flerledsøvelser (det var også tanken bag det nuværende program), brug af frie vægte fremfor maskiner (som jeg altid har afskyet pga. mangel på funktionel styrke) samt et relativt lavt antal reps. 
    Omvendt synes jeg dog 5 reps er lige i det lave for mig og vil helst et program her i starten der involverer alle øvelser hver gang. Det fordrer naturligvis også at jeg ikke vælger for mange øvelser i programmet i forhold til tiden afsat til træning per gang ~ ca. 1 time. 
    Det var dog en spændende artikel at læse igennem og tror nu også jeg har fået motivation til at smide de sidste to isolationsøvelser ud - barbell curls & mavebøjninger til fordel for lat pulldowns og introduktion af overhead press som i stronglift programmet.
    Således:
    Squats
    Bænkpres
    Lat pulldown
    Overhead press
    Cable flys
    Dødløft
    Samtidig regner jeg med at gå på 4 x 8 / 5 x 6 når jeg har fundet min nuværende max vægt i de enkelte øvelser (har gennem de sidste 2 uger langsomt titreret op i vægte ala stronglift)
  2. Like
    Sortiarius got a reaction from don155 in Forslag til simpelt begynderprogram   
    Gregers: Takker :-)
     
    Don: Tak for dit input. 
     
    Jeg har tænkt lidt over Jeres input og tænker at springe dips over (jeg har en ustabil højre skulder pga. skade i suprascapularis som var det der fik mig til at stoppe med at træne dengang i første omgang) og i stedet kaste flyers og chin-ups ind i mixet i stedet (har ikke den store erfaring m. brug af kabler), således kommer programmet til at se ud som følger:
    Dødløft
    Bænkpres
    Squats
    Flyers
    Biceps curls (mest af alt fordi øvelsen er lidt lettere at komme igennem end de andre)
    Chin-ups
    Mavebøjninger mod modstand
    Under konstant rotation i 3-5 sæt af 6-10 repetitioner 
     
  3. Like
    Sortiarius got a reaction from don155 in Xenical og TP   
    hvis i har prøvet at indtage for megen mælk på een gang (eller er ½-1 laktoseintolerante - så har i lidt af ideen af hvad xenical (orlistat) vil gøre - kort sagt hæmmer den de enzymer der nedbryder typisk kost-fedt (triglycerider) til de mindre absorberbare frie fedtsyrer, ved en uændret (fed) kost vil der derfor forblive store mængder fedtstoffer i tarmen som virker osmotisk (hvilket giver diarre) og som kan omsættes i tyktarmen af de habituelle bakteriekulturer ved dannelse af bl.a. kuldidioxid hvilket giver mavekneb og flatulens (med andre ord steatoré)
    stoffet optages for størstedelen ikke og kan derfor overhovedet ikke sammenlignes med fx tp - men for dem der synes diarre, mavesmerter og prutteri er frækt så er der dokumenteret vægtab omkring de 5% i randomiserede kliniske studier af stoffet
  4. Like
    Sortiarius got a reaction from Spinderella in Hvilken smertestillende medicin er bedst?   
    Er helt enig med Runen i hvad han har sagt.
    Acetylsalicylsyre (som fx fås i form af Aspirin, treo, kodimagnyler og hjertemagnyler) hører som Runen sagde under den gruppe der hedder NSAID. Alle stoffer der hører under gruppen NSAID hæmmer et enzym (COX) der er med til at fremkalde betændelsestilstande i kroppen (inflammation) - ved at indtage NSAID modvirker man derfor betændelsestilstande (inflammationer) - de stoffer der i kroppen medierer inflammation medierer også smerte i centralnervesystemet hvorfor NSAID både virke smertestillende og betændelsesdæmpende. Acetylsalicylsyre hæmmer COX enzymet irreversibelt - dvs. kort sagt effekten af stoffet er meget effektivt og længerevarende end andre NSAID's som fx Ibuprofen. Dette er både vigtigt for betændelsestilstanden men også fordi at stoffet også hæmmer en del af de systemer der får blod til at størkne - aspirin bruges derfor ofte til patienter med risiko for at udvikle blodpropper (bl.a. i hjertet). Endelig hæmmer NSAID's også et stof der fremmer dannelsen af slim i mavesækken - nogle får derfor maveproblemer med at indtage NSAID. Denne effekt er mest udtalt med acetylsalicylsyre. Acetylsalicylsyre kan derfor indtages i forbindelse med betændelsestilstande i kroppen, eller i forbindelse med tendens til at danne blodpropper i hjerte- kar-kredsløbet. Nogle mener også at stoffet modvirker kræft.
    Ibuprofen (som også fås i form af Ipren, ibutop, og ibumetin) er som acetylsalicylsyre en NSAID - denne hæmmer dog "kun" COX enzymerne reversibelt - dvs. de er ikke så kraftige og længeretidsvarende som fx aspirin - ellers virker de som denne. Ibuprofen er "drug-of-choice" ved idrætsskader og gigttilstande hvor der opstår akutte eller kroniske betændelsestilstande.
    Kodimagnyl er en dejlig af-art af acetylsalicylsyre (altså stoffer som fx aspirin) - udover at hæmme COX kraftigt og irreversibelt indeholder stoffet også (en mild udgave af stoffet) codein. Codein hæmmer direkte opfattelsen af smerte i centralnervesystemet - på nogenlunde samme måde som fx morfin - man siger stoffet er et opoid. Kodimagnyl virker altså både smertestillende i form af at hæmme dannelsen af de stoffer der giver inflammation - og samtidig ved at virke generelt smertestillende. Hvis du har en irriterende tandpine er dette nok drug-of-choice - idet det virker (forholdsvis) effektivt smertestillende - samtidig med det dæmper en eventuelt inflammationstilstand i forbindelse med tandpiner.
    Paracetamol (som også kan fås som Pinex, pandodil eller pamol) er et stof der faktisk minder uhyre meget om NSAID som fx aspirin. Paracetamol hæmmer som NSAID's COX enzymerne der er med til danne stoffer der er nødvendige for en inflammation. Imidlertid hæmmer paracetamol COX på en sådan måde at hæmingen ophæves hvis der er peroxider (fx brintoverilte) i vævet. Peroxider er typisk tilstede i perifere væv hvorfor hæmning af COX her ikke virker - paracetamol virker derfor IKKE anti-inflammatorisk som fx NSAID's - i stedet virker stoffet aktivt i centralnervesystemet hvor hæmningen af COX her medfører at der bliver dannet færre prostaglandiner hvorfor smerteopfattelsen sænkes (lidt ligesom codein - men dog på en anden måde) - Paracetamol er derfor godt for tilstande hvor der ikke er tale om en betændelse (fx almindelig hovedpine, influenza eller forkølelse). Paracetamol har samtidig den fordel at den ikke skader mavesækkens slimhinde hvorfor det nok er at foretrække for folk med mavesårs-tendens eller lign. Paracetamol er desuden et godt stof at kombinere med NSAID's da man i kombinationsbehandling kan sænke doseringen af NSAID's ved at give paracetamol for smerterne.
    Alle stoffer virker febernedsættende (antipyretisk) - panodil nok i højeste grad.
    Sort.