raargh sgu


Dumb&Dumber
 Share

Recommended Posts

en af de lettere overvægtige kvindelige deltagere på mit cykelhold kom igår og sagde til mig at hun af en anden instruktør i centret havde fået at vide at hun skulle have "sukker" i vandet for at tabe sig. jeg kunne sådan et elelr andet sted ikke rigtig sætte mig ind i den påstand, idet jeg mener energidrikke er noget der hører sig til i "længere tids trænng kategorien". men da jeg så kom hjem om aften, tænkte jeg - er der noget JEG har overset ? den pågældene intruktør er nemlig ellers en jeg hidtil har tænkt om at han er sgu rimelig ok orienteret....har jeg overset noget ??

Link to comment
Share on other sites

Det kunne være, at hun bliver så sulten af træning, at hun på vejen hjem lige kværner noget chokolade eller lign. for ikke at være svimmel af lavt blodsukker. Det ville måske retfærdiggøre sukkeret under træningen. Hvad tandlægen så mener om den anbefaling, er noget helt andet.

Link to comment
Share on other sites

Diæt:

Jeg har forstået det således: rent biokemisk så kan citronsyrecyklus (fedtforbrænding) godt køre uden at glykolysen (kulhydratforbrænding) er helt i top og 110% aktiveret...hvorfor skal der så være sukker tilstede i cellen før fedt kan forbrændes?? :blink:

Har jeg misforstået noget? :unsure:

Det kan være han har sagt til hende hun skal komme sukker i vandet pga. noget andet...der muligvis ikke har noget med fedtforbrænding at gøre? :)

:devil:

Link to comment
Share on other sites

Det er det vi lærer på diætist-studiet FAST. Vi får afvide at der SKAL være sukker i cellen, før en forbrænding kan finde sted. At glukosen er syntetiseret ud fra eks. proteiner (gluco-neogenese) betyder jo også at der er sukker i cellen.....

Jeg skal nok finde de biokemiske detaljer frem, skal bare lige på arbejde først----

Link to comment
Share on other sites

Kan det ikke være, at han har sagt til hende, at kroppen har brug for enerig til at yde et vægttab, og får den ikke det, så taber hun sig ikke. Derfor har han måske rådet hende til at drikke sukkervand. Er sukkervand ikke bare den billige udgave af købe-energidrik ??

Måske har hun brug for det, så hun energimæssigt kan klare motionen/træningen ude at få for lavt blodsukker. Er hun diabetiker ?? Hvis hun er diabetiker, så kan det være hun har fået "føling" efter træningen, og derfor har brug for det til at hæve blodsukkeret igen.

Jeg ved det ikke, men det er da spændende hvad du/i finder ud af :)

Hilsen

Fru Jensen

Link to comment
Share on other sites

ok...nu har jeg kigget lidt mere på det:

Det med at der skal være sukker i cellen før der kan ske en fedtforbrænding passer åbenbart ikke, fordi:

Når fedt forbrændes i cellen via citronsyrecyklus dannes der Acetyl-CoenzymA. Dette stof virker som hæmmende modulator på glykolysen...Glykolysen går faktisk stort set i stå, og cellen vil derefter udelukkende skaffe sig energi via fedtforbrænding. Altså: citronsyrecyklus er ikke afhængig af glykolysen! :) Der er en god figur i en bog der hedder "Bremers Biokemi" som illustrerer dette meget fint :)

take care :bounce:

Link to comment
Share on other sites

Jep ... :tongue:

Kan huske et foredrag, hvor vores biologilektor forsimplet sagde, at kroppen kan køre på tre slags brændstof. Det var fedt, glucose eller proteinstof. Protein vil kroppen udelukkende bruge som nødreserve, og kun hvis der ikke er glucose eller fedtreserver at tage af. Så reelt taler vi om fedt og glucose som brændstoffer ...

Fedt er langsommere omsat end glucose, og da det ikke er specielt smart at rende ind i en sabeltiger og være langsom om at komme op i omdrejninger, vil kroppen først og fremmest forbrænde glucose frem for fedt.

I damens tilfælde ville det så være helt i ude i hampen at stikke hende sukkervand, hvis hun tilstræber at tabe sig, da kroppen så vil bruge sukkeret i stedet for fedtreserven ...

Mener i hvert fald, at det var nogenlunde hvad han sagde ... <_<

Hr. Kirchebrandt :chicken:

Link to comment
Share on other sites

Så det betyder ??? (er bedst til dansk  ;) )

Det betyder, som bls allerede har sagt, at fedt og sukkerforbrænding ikke finder sted samtidig samt at FEDTFORBRÆNDING ikke er afhængig af at der er glucose (el. på dansk: sukker) i cellen fordi de der to cyklus'er (fedt- og kulhydratforbrænding) ikke afhænger af hinanden grundet det faktum at fedtet (når det endelig bliver forbrændt) vil "udskille" et stof (acetyl-CoA) som stopper kulhydratforbrændingen. Så ja, instruktøren vrøvlede! :bricks:

Desuden kunne man jo bare være lidt logisk og tænke: hvis fedt kun forbrændes hvis der er sukker til stede, hvad fanden vil kroppen så stille op hvis vi ikke fik mad i en hel måned? ;)

:walking:

Link to comment
Share on other sites

Men selv på diæt ville jeg faktisk indtage en druesukker/valledrik under og efter træning, for at kunne holde min intensitet oppe under træningen, og for at sørge for at min regenerering efter træning var så optimal som muligt under en kaloriedeficitperiode. Men det ville være for at holde massen, ikke for at smide fedt.

Link to comment
Share on other sites

til FAST:

Der SKAL være sukker i cellen ........

Når en fedtforbrænding sker, starter det med betaoxidation, som munder ud i Acetyl-COA som skal forbrændes i citronsyrecyklus.

For at denne forbrænding kan finde sted skal stoffet oxaloacetat være i cellen, og da stoffet dannes ud fra glukose, må det konkluderes at der SKAL være sukker i cellen for at forbrændingen kan finde sted!!!!! Hvis ikke der er glukose, vil oxaloacetatet omdannes til glukose og forbrændingen vil minimeres....

Hvis vi ikke fik energi i en måned (ret usansynligt, 2 uger måske) ville kroppen omdanne de glykogene aminosyrer til sukker, netop for at en forbrænding kan finde sted......

Edited by Diæt
Link to comment
Share on other sites

For at denne forbrænding kan finde sted skal stoffet oxaloacetat være i cellen

det er rigtig nok...det kan jeg også se på den der figur som jeg har...men jeg vidste ikke at oxaloacetat blev dannet udfra glucose!! :smashtard: Og da jeg snakkede med min lærer om det sagde han at han var ret sikker på at sukker ikke var nødvendigt for fedtforbrændingen...anyways, det kan altså ikke diskuteres eller hvad? Er der ikke en eller anden udvej? :bigsmile: for det giver på en eller anden måde ikke mening.....

Link to comment
Share on other sites

Der bliver rodet lidt i begreberne :blink:

citronsyrecyklus (fedtforbrænding) godt køre uden at glykolysen (kulhydratforbrænding)

Glykolysen er ikke fedtforbrænding, og citronsyrecyklus er ikke fedtforbrænding.

Glykolysen omdanner glukose til pyruvat.

Citronsyrecyklus omdanner pyruvat til energi.

Gluconeogenese omdanner pyruvat til glukose.

Fedtnedbrydning foregår først via beta-oxidation. Der dannes acetyl-CoA som derefter indgår i citronsyrecyklus. I begge processor dannes energi.

Fedtnedbrydning foregår når ens blodglykose er lav.

Fakta er at der godt kan forbrændes kulhydrat og fedt samtidig, men er der sukker til stede vælges dette.

Sukkervand vil derfor udsætte fedtforbrændingen. Dette vil jo selvfølgelig være uønsket ved ønske om vægttab. Jeg ved dog ikke om der er andre grunde til stede for dette råd. ;)

Link to comment
Share on other sites

Oxaloacetat KAN også dannes ud fra visse aminosyrer (glukoneogenese) , det er måske det din lærer mener med at der så ikke er sukker i cellen..... dette sker så vidt jeg ved kun ved længere tids faste, altså et fænomen vi sjældent oplever... jeg gør ihvertfald ikke, hehe

Stubbe:

Jeg havde vist været inde på fedtforbrændingen.

Jeg er stadigvæk sikker på at der skal være sukker i cellen til en normal forbrænding, ellers vil der ikke kunne dannes oxaloacetat og citronsyrecyklus vil gå i stå.....

Glukoneogenese et udtryk for nydannelse af glukose og derfor OGSÅ et udtryk for dannelse af glukose ud fra aminosyrer.

Link to comment
Share on other sites

Glukoneogenesen kan omdanne lactat, pyrovat, glycerol og visse alfa-keto syrer (aminosyre "rester") til nydannelse af glukose.

Ja, det kan vi godt blive enige om.

Diæt- ja du havde været inde på fedtforbrænding, men jeg valgte at tage det hele med i min opsamling. Det er vel iorden. :bigsmile:

Der skal ikke være sukker tilstede. Der skal være oxaloacetat tilstede, og det vil der jo normalt altid være.

:dozingoff:

Link to comment
Share on other sites

Nej det er ikke korrekt. Kig på cyklus en gang til. B)

Jeg kan ikke huske hvad der stod i bremers, men det er ikke sikkert det er på højt nok niveau.

Det er en cyklus, den kører i ring. Den kan få sit input fra glukose, fedtsyrer eller aminosyrer. Og ved hjælp af enzymer bliver inputet lavet om, til andre stoffer igennem cyklussen. Oxaloacetat er et af dem. Det bliver IKKE dannet ud fra sukker. Det kommer efter malate, i cyklussen. Det er altså malate der ved hjælp af et enzym bliver omdannet til oxaloacetat.

Jeg kan godt scanne cyklussen ind, men jeg regner med at du har den.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share