lisewinther Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 Hej!Jeger ny her. Og ønsker at vide, om der findes en Gi-liste (glykemisk index) over danske carer?Med venlig hilsen,Lise. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enkæmpesmed Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 (edited) Du mener vel varer? ;) http://www.netfyssen.dk/glykemiskeliste1.htmHmmm, lader til at siden har noget smart der gør at man skal se deres fikse startside først. Bare gå op i "sund kost" øverst og find det glykemiske index. Edited November 17, 2003 by enkæmpesmed Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisewinther Posted November 17, 2003 Author Report Share Posted November 17, 2003 Tak for svaret, som ikke bragte mig meget længere.Jeg ønsker værdierne på de enkelte varer oplyst. Og det bliver det desværre ikke i dete link.Lise ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 Prøv her Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisewinther Posted November 17, 2003 Author Report Share Posted November 17, 2003 Tak for linket. Her er der da lidt mere at hente, men ikke uddybende nok.Jeg søger et index over danske varertyper (stadig med oplysning om gi-værdierne).Altså må der gerne være lidt flere varetyper nævnt.Lise. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjeld Posted November 19, 2003 Report Share Posted November 19, 2003 Her kan du også finde lidt information:My WebpageHilsenKjeld Hansen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisewinther Posted November 19, 2003 Author Report Share Posted November 19, 2003 Mange tak for linket, her var da nogle oplysninger om hvorfor og hvorledes det glykemiske indeks virker.Men sladig ingen oplysninger om en liste over gi-værdier af danske varer. Jeg har læst en bog på norsk og ligeledes en, der var oversat fra amerikansk, desværre kun med varer relateret til disse lande.Så spørgsmålet er stadig ikke helt besvaret.Med venlig hilsen,Lise. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evalina Posted November 19, 2003 Report Share Posted November 19, 2003 Hej alle!Jeg er også ny her.Jeg interesserer mig også for det glykæmiske indeks og det er heller ikke lykkedes for mig endnu at finde en ordentlig oversigt på dansk. En side jeg har haft meget glæde af (selvom mange af fødevarerne er "udenlandske") er følgende:www.glycemicindex.comDet er her muligt at søge efter fødevarer og defor lidt nemmere at have med at gøre end f.eks. den lille (oversatte) tabel.HilsenEvalina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted November 19, 2003 Report Share Posted November 19, 2003 Links til index med maaange fødevarer, desværre på engelsk.Næste link er til artiklen. Interessant læsning.http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/1/5/T1http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/1/5Hvis det er et index med alle tænkelige fødevarer på dansk, du vil ha, bliver du nok skuffet. Er det nogle bestemte varer eller vil du bare tjekke alle dine varer, og hvad er det i forbindelse med?Og det bliver det desværre ikke i dete link.Lise Her er der da lidt mere at hente, men ikke uddybende nok.Så spørgsmålet er stadig ikke helt besvaretDu lyder lidt negativ, men det kan da ikke passe når folk prøver at hjælpe dig B) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisewinther Posted November 19, 2003 Author Report Share Posted November 19, 2003 Hej til alle!Nej, nej. Det var skam ikke meningen, at jeg skulle signalere noget negativt. I så fald må I have min undskyldning.Næ, mit formål er såmænd bare at få styr på blodsukkeret. Jeg har, sikkert som I, fået øjnene op for hvilken indflydelse eksv. hvidt mel, pasta o.s.v. har på blodsukkeret.Så har jeg eksv. i dag fået forklaringen på hvorfor eksv. mel af hvedetypen giver en højere gi-værdi end hele hvedekorn. Og det via denne diskussion.Så ville jeg også gerne kunne tjekke gi-værdien af det jeg indtager. Det er ikke helt nemt (og præsist), når man kun har en bog skrevet på et andet sprog. De varer man kan købe der, er ikke de samme som dem man kan købe her til lands.Det er ikke nødvendigvis et index over alle tænkelige fødevarer, her fra landet, jeg søger. Bare i grove træk.Med venlig hilsen,Lise. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted November 19, 2003 Report Share Posted November 19, 2003 Hvis du generelt spiser groft, ikke for meget tilsat sukker og ikke for raffineret, så er du langt.GI er rent faktisk ikke særligt anvendeligt, men kan da bruges i et vist omfang.Der er flere grunde. Nogle af dem er:1. Gulerod 92, kartofler 70. Umiddelbart er det bedre at spise kartofler, men da kartofler har en del større indhold af kulhydrat vil 100g kartofler resultere i en større stigning i blodsukker end 100g gulerødder.2. GI er kun lavet på enkelt fødevarer. Det vil sige at, så snart du kombinerer dem ved man ikke hvordan det påvirker GI.3. Fedt og protein virker begge nedsættende på blodsukker. Så et sammensat måltid har man heller ikke noget GI på.4. Fedt og fibre nedsætter begge ventrikeltømning og optagelse i tarmen. Igen, hvordan påvirker det GI.Det er godt at vide hvilke begrænsninger GI har, for ikke at det skal blive et misvisende værktøj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meadow Posted November 20, 2003 Report Share Posted November 20, 2003 Kaere lisewinther,Jeg har haft glaede af Kend din mad af Gerda Rerup. I den er der saavidt jeg husker en liste over GI for mange foedevarer, men ogsaa aneden nyttig viden om at spise fornuftigt.Den er skrevet med udgangspunkt i dansk kost, og er meget paedagogisk. Den forklarer ikke det hele, som Stubbe er inde paa, men den er et sted at starte. Held og lykke,meadow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjeld Posted November 20, 2003 Report Share Posted November 20, 2003 Mht. glykemisk indeks og udførlige forklaringer på, hvad man bør spise, og hver meget man bør motionere for at tabe sig respektive holde sin vægt, kan jeg varmt anbefale bogenBLIV SLANK LEVT FEDTafNiels EhlerHilsenKjeld Hansen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisewinther Posted November 20, 2003 Author Report Share Posted November 20, 2003 Til Meadow!Tak for tippet angående bogen af Gerda Rerup, den er nu bestilt på biblioteket.Med venlig hilsen,Lise Winther Jensen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisewinther Posted November 20, 2003 Author Report Share Posted November 20, 2003 Til Stubbe!>3. Fedt og protein virker begge nedsættende på blodsukker. Så et sammensat måltid har man heller ikke noget GI på.<>4. Fedt og fibre nedsætter begge ventrikeltømning og optagelse i tarmen. Igen, hvordan påvirker det GI.<Kun fordi jeg gerne vil læse noget mere om dette: Hvor har du din viden på disse områder fra? Kan du huske hvorfra, vil jeg høre nærmere.Med venlig hilsen,Lise. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted November 20, 2003 Report Share Posted November 20, 2003 Kun fordi jeg gerne vil læse noget mere om dette: Hvor har du din viden på disse områder fra? Kan du huske hvorfra, vil jeg høre nærmere.Det kan jeg sagtens huske. B) så gammel er jeg heller ikke.Det er fra diætist studiet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meadow Posted November 21, 2003 Report Share Posted November 21, 2003 Kaere lisewinther,Jeg har haft glaede af Kend din mad af Gerda Rerup. I den er der saavidt jeg husker en liste over GI for mange foedevarer, men ogsaa aneden nyttig viden om at spise fornuftigt.Den er skrevet med udgangspunkt i dansk kost, og er meget paedagogisk. Den forklarer ikke det hele, som Stubbe er inde paa, men den er et sted at starte. Held og lykke,meadow Øh, har lige skimmet Gerda Rerup, hun taler kun om fibre, undskyld. Men bogen er interessant alligevel, bare ikke lige om GI...En lille GI liste har jeg dog fundet i Anne Larsens og Per Brændgaar Mikkelsens "Ultimative slankeguide", på side 118. Der er ikke så meget andet at hente i den bog, - jo, flotte billeder. Åh, tør jeg henvise til de to her på MOL? :lol: Nå, jeg prøver.Stubbe> Hvad er egentlig pensum på diætist studiet - hvad læser man for noget? Er der en bibel om human ernæring? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hessel Posted November 21, 2003 Report Share Posted November 21, 2003 Per BrændgaardMikkelsensHan har da været "debatør" herinde på MOL! Han blev så vidt jeg husker sat på plads af Morten Z, JS m. fl. Troede forresten ag GI var noget pjat på linie med blodtypediæten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diæt Posted November 21, 2003 Report Share Posted November 21, 2003 (edited) Tja der er flere forskellige bøger om human ernæring hvis det er det du søger efter...Det kommer an på hvor højt niveau du stiler efter....En god biokemi bog:Biochemistry - Lubert Stryer - engelskEller på lavt niveau - Human ernæring - Gustav Nedergaard - dansk Edited November 21, 2003 by Diæt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted November 21, 2003 Report Share Posted November 21, 2003 Meadow- Human Nutrition and Dietetics af JS Garrow, WPT James og A Ralph. Det er en af de bedste ernærings bøger der findes overhovedet, uden tvivl. Den kan købes på amazon.co.uk Ulemper:Den kræver en ret god grund viden på området.Den er på engelsk.Nogen vil sige den er dyr. (jeg vil sige den er pengene værd) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diæt Posted November 22, 2003 Report Share Posted November 22, 2003 Stubbe hvor har du læst diætist? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zena Posted November 22, 2003 Report Share Posted November 22, 2003 HejsaJeg har netop i dag set en bog i en dansk boghandel (kan selvfølgelig ikke huske hvilken!!) til 69 kr der udelukkende var en liste over GI, så det kan da fås, prøv at spørg i en boghandel.Jeg ved ikke om det er noget pjat, men jeg ved at det er meget debateret i øjeblikket hvordan de mange kulhydrater vi indtager påvirker kroppen, jeg har prøvet at spise kulhydrat fattigt, dvs. max 40 kulhydrater om dagen, kun i 1½ uge, men det har da haft en effekt, og jeg har tabt mig et par kilo, om det bliver ved i længden vil tiden jo vise, men princippet køre på, at højt blodsukker niveau som følge af højt kulhydrat indtag øger mængden af insulin i kroppen, og insulin fremmer lagringen af fedt.GI går vist på at de "langsomme" kulhydrater giver længere methedsfornemmelse end de "hurtige"!Det lyder jo ikke helt hen i vejret, og idag skærer vi jo typisk alt fedt ud af kostn og spiser masser af grønsager og frugt, som jo er serdeles rige på kulhydrater, så måske drejer det sig om at finde en balancegang!!! ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisewinther Posted November 22, 2003 Author Report Share Posted November 22, 2003 Til Zena!>GI går vist på at de "langsomme" kulhydrater giver længere methedsfornemmelse end de "hurtige"!<Netop de langsomme kulhydrater får ikke blodsukkeret til at stige så højt.>Jeg har netop i dag set en bog i en dansk boghandel (kan selvfølgelig ikke huske hvilken!!) til 69 kr der udelukkende var en liste over GI, så det kan da fås, prøv at spørg i en boghandel.<Denne bog har jeg haft købt med hjem, for så at opdage, at det var en oversættelse, med overvejende udenlandske varer.Med venlig hilsen,Lise. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted November 22, 2003 Report Share Posted November 22, 2003 Diæt- Århus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted November 22, 2003 Report Share Posted November 22, 2003 Lisewinther- Denne artikel her.Det er en utrolig god artikel, hvis man vil lære mere om GI. Ellers er der også info i den ernæringsbog jeg omtalte før, men er nok ikke den bedste og billigste løsning, hvis bare man vil vide mere om GI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.