angel Posted December 4, 2004 Report Share Posted December 4, 2004 Jeg er total syg med Udo's :4mewantfood: i mine havregryn, i min mad eller bare i shaken meeen nu har den fået lidt konkurrence fra Cocosa, som er de før omtalte mellemlange fedtsyrekæder... det SMAGER GODT --> rent slik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lugter Posted December 6, 2004 Report Share Posted December 6, 2004 Der er osse en olie her som lyder meget spændende!--->URL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonNiklas Posted December 7, 2004 Report Share Posted December 7, 2004 Der er osse en olie her som lyder meget spændende!--->URL<{POST_SNAPBACK}>Hamp-olie ?Niiice :PNiklas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biologen Posted December 10, 2004 Report Share Posted December 10, 2004 Nu skriver du vel egenligt artiklen henvendt til hr og fru danmark...Kære Angel !Du har faktisk ret i, at min tekst i første omgang er rettet mod den brede befolkning. Jeg vil prøve at udtænke en nuanceret tekst målrettet mod mennesker, som træner aktivt og derfor har en langt højere forbrænding end de 10 MJ per dag.Du har også ret i, at min vinkel er sundhedsforebyggelse og ikke vægttab. Jeg vil dog omvendt tilføje, at vægttab er meget effektivt til forebyggelse af livsstilssygdomme som f.eks. diabetes og hjerte-karsygdomme.Endvidere er det korrekt, at grupperingen af fedtsyrer er valgt i overensstemmelse med Nordisk Råds anbefalinger og varedeklarationer på olier og fedt. Imidlertid har forskningen vist et mere nuanceret billede. F.eks. er det ikke ligegyldigt om mættet fedt er laurinsyre, myristinsyre, palmitinsyre eller stearinsyre. Ifølge mine kilder, er det især Myr og Pal, som kan hæve blodets indhold af kolesterol, mens Lau kun hæver det i mindre omfang. Derimod kan Ste være neutral eller kolesterolsænkende.Da det meste fedt vi indtager er triglycerider, bliver virkeligheden endnu mere kompliceret. Et triglycerid er et slags trekløver, hvor der sidder tre fedtsyrer bundet til glycerol. Rækkefølgen er bestemt ikke ligegyldig da et triglycerid spaltes i vores tarm til et monoglycerid og to fedtsyrer. Et konkret eksempel er et triglycerid, hvor der sidder alfa-linolensyre (omega-3) i position 1, linolsyre (omega-6) i position 2 (midten) og oliesyre (omega-9) i position 3. Jeg ved med sikkerhed, at netop dette triglycerid eksisterer. I tarmen ville alfa-linolensyre og oliesyre blive fraspaltet, mens monoglyceridet blot ville indeholde linolsyre. Fordi mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer således kan forekomme som et trekløver på det enkelte triglycerid, kan det godt blive meget komplekst at forstå hvad der egentligt foregår efter indtagelse af olier. Det bliver ikke mindre indviklet af, at glycerol kan indgå i sukkerstofskiftet.Jeg tænker over dine spørgsmål, læser de kilder du har angivet og vender tilbage senere...Hilsen Dr. phil Henrik Rosendahl Kristiansen, [email protected] (Der tages forbehold for evt. slåfejl, som bliver rettet senere.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted December 10, 2004 Report Share Posted December 10, 2004 Et andet spændende aspekt i kontrol af kosten fedtsammensætning er at øge indtaget af diacylglyceroler i kosten. Dette har også vist sig at være effektivt i kampen mod kg'erneJeg vil give dig ret i at det er spændende viden for interesserede, men det er nærmest ubrugeligt for de overvægtige og i forbindelse med kampen mod kg'erne.Et konkret eksempel er et triglycerid, hvor der sidder alfa-linolensyre (omega-3) i position 1, linolsyre (omega-6) i position 2 (midten) og oliesyre (omega-9) i position 3. Jeg ved med sikkerhed, at netop dette triglycerid eksisterer. I tarmen ville alfa-linolensyre og oliesyre blive fraspaltet, mens monoglyceridet blot ville indeholde linolsyre.Det kan godt være det eksisterer, men mere interessant er i hvilke fødevarer og i hvilke mængder?Efter optagelse i tarmen vil der dannes triglycerider igen, så præcis hvor er det interessante i at alfa-linolensyre og oliesyre bliver fraspaltet når de bagefter igen går sammen og danner triglycerider? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.