Ny olie på markedet!


Hessel
 Share

Recommended Posts

  • Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu skriver du vel egenligt artiklen henvendt til hr og fru danmark...

Kære Angel !

Du har faktisk ret i, at min tekst i første omgang er rettet mod den brede befolkning. Jeg vil prøve at udtænke en nuanceret tekst målrettet mod mennesker, som træner aktivt og derfor har en langt højere forbrænding end de 10 MJ per dag.

Du har også ret i, at min vinkel er sundhedsforebyggelse og ikke vægttab. Jeg vil dog omvendt tilføje, at vægttab er meget effektivt til forebyggelse af livsstilssygdomme som f.eks. diabetes og hjerte-karsygdomme.

Endvidere er det korrekt, at grupperingen af fedtsyrer er valgt i overensstemmelse med Nordisk Råds anbefalinger og varedeklarationer på olier og fedt. Imidlertid har forskningen vist et mere nuanceret billede. F.eks. er det ikke ligegyldigt om mættet fedt er laurinsyre, myristinsyre, palmitinsyre eller stearinsyre.

Ifølge mine kilder, er det især Myr og Pal, som kan hæve blodets indhold af kolesterol, mens Lau kun hæver det i mindre omfang. Derimod kan Ste være neutral eller kolesterolsænkende.

Da det meste fedt vi indtager er triglycerider, bliver virkeligheden endnu mere kompliceret. Et triglycerid er et slags trekløver, hvor der sidder tre fedtsyrer bundet til glycerol. Rækkefølgen er bestemt ikke ligegyldig da et triglycerid spaltes i vores tarm til et monoglycerid og to fedtsyrer.

Et konkret eksempel er et triglycerid, hvor der sidder alfa-linolensyre (omega-3) i position 1, linolsyre (omega-6) i position 2 (midten) og oliesyre (omega-9) i position 3. Jeg ved med sikkerhed, at netop dette triglycerid eksisterer. I tarmen ville alfa-linolensyre og oliesyre blive fraspaltet, mens monoglyceridet blot ville indeholde linolsyre.

Fordi mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer således kan forekomme som et trekløver på det enkelte triglycerid, kan det godt blive meget komplekst at forstå hvad der egentligt foregår efter indtagelse af olier. Det bliver ikke mindre indviklet af, at glycerol kan indgå i sukkerstofskiftet.

Jeg tænker over dine spørgsmål, læser de kilder du har angivet og vender tilbage senere...

Hilsen Dr. phil :4smartass: Henrik Rosendahl Kristiansen, [email protected]

(Der tages forbehold for evt. slåfejl, som bliver rettet senere.)

Link to comment
Share on other sites

Et andet spændende aspekt i kontrol af kosten fedtsammensætning er at øge indtaget af diacylglyceroler i kosten. Dette har også vist sig at være effektivt i kampen mod kg'erne
Jeg vil give dig ret i at det er spændende viden for interesserede, men det er nærmest ubrugeligt for de overvægtige og i forbindelse med kampen mod kg'erne.
Et konkret eksempel er et triglycerid, hvor der sidder alfa-linolensyre (omega-3) i position 1, linolsyre (omega-6) i position 2 (midten) og oliesyre (omega-9) i position 3. Jeg ved med sikkerhed, at netop dette triglycerid eksisterer. I tarmen ville alfa-linolensyre og oliesyre blive fraspaltet, mens monoglyceridet blot ville indeholde linolsyre.

Det kan godt være det eksisterer, men mere interessant er i hvilke fødevarer og i hvilke mængder?

Efter optagelse i tarmen vil der dannes triglycerider igen, så præcis hvor er det interessante i at alfa-linolensyre og oliesyre bliver fraspaltet når de bagefter igen går sammen og danner triglycerider?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share