Fysisk træning - fodbold og andre idrætsgrene


Morten Z
 Share

Recommended Posts

Kan ikke forstå at nogle klubber ikke følger op på det. Kan stadigvæk huske da Folke Liewendal begyndte at køre fysisk træning med AaB, og det følgende år vandt de Superligaen - ikke nødvendigvis på grund af den fysiske træning, men de havde en væsentlig lavere skadesfrekvens end før de startede på det. Samtidig blev alle spillere testet i hoved & r*v, og fik på baggrund af disse tests lavet et træningsprogram de skulle udføre ved siden af den almindelige klubtræning. Hver uge blev deres træningslog gennemgået med dem, og 1 gang om måneden blev der fulgt op på det.

Var der ikke en dansker ansat som fysisk træner i en spansk storklub? Ph.D. eller lign.? Kunne være fedt at få et lille indspark fra hans side, så man kunne se hvad de store, "rigtig" professionelle, klubber gjorde.

MZ>>Giver Fitt. ret i, at du må få fat i hende journalisten, så hun kan få sine facts rettet. Det er sgu da for dårligt at hun drejer dine udtalelser i anden retning.

Niske

Link to comment
Share on other sites

Endnu et klassisk eksempel på, at historier, hvor man besidder en særlig viden om baggrunden, er fordrejet. I dette tilfælde endda mildt.

Det bør få alle til at overveje, hvor meget sandhed og hvor meget fiktion der er i alle de andre historier man ser, hvor man ikke har en særlig viden.

Link to comment
Share on other sites

Niske--> Jo det er nu i en italiensk klub "Juventus"... Jens Bangsbo hedder han... han er vist blevet tilbudt et professorat på institut for idræt men ved faktisk ikke om han bliver i Juventus en sæson endnu... det ved MZ sikkert ;)

Link to comment
Share on other sites

Ove pedersen siger, at landstræneren Morten Olsen har sagt at vi er for dårlige teknikere i Danmark

og bagefter siger han så:

nu kan vi så alle begynde at høre på den fysiolog, og så bliver vi endnu dårligere til teknik. Cheftrænerne skal derfor holde specialisterne i ørerne og sortere i det, der bliver sagt«, siger han.

Hvorfor skulle fodboldspillerne blive "dårligere" rent teknisk, hvis de blev fysisk stærkere og måske mere robuste? Bliver man mere klumpet af vægttræning? Eller mener han, man vil skippe noget tekniktræning til fordel for træning i vægtrummet? Hvor er det Ove Pedersen vil hen?

Eller det bare endnu en fordrejning fra journalistens side??

happy now claus ? ;) :)

Edited by Eruption
Link to comment
Share on other sites

Jeg er fuldt ud enige med MZ i Politikken idag, også på trods af den forkerte udlægning fra journalistens side. Der er en evne til at kun fokusere på træning med bold og ikke anden træning. Dette kan muligvis have noget at gøre med "kultur", eller manglende vision. Der er nogle uomtvistelige facts om hvorfor europæriske klubber, især Spanske og Italienske er så meget bedre end danske, det handler om træning. Ikke så meget mængden men kvaliteten af denne. Desuden mangler der en klart ophøjelse af den proffesionelle ånd i Superligaen, der går tit for megen Jantelov over tingene.

Link to comment
Share on other sites

Forsidehistorien var en stor overaskelse for mig i betragtning af hvad jeg faktisk snakkede med journalisten om og hvilke præmisser jeg blev givet for interviewet. Jeg må bare konstatere, at man ikke kan kan være forsigtig nok i sin omgang med medierne - specielt når tykke aviser skal fyldes i helligdagene.

Jeg tror kun der findes en løsning: At kræve at alt hvad der bliver trykt skal til gennemsyn først. De færreste journalister er interesseret i at komme i en konflikt med personer de citerer, og man vil derfor som hovedregel have mulighed for at komme med rettelser eller nedlægge veto mod trykning. :)

Link to comment
Share on other sites

Med den viden i besider kan man vel gå udfra at ingen af jer har opholt jer i en fodboldklub før.

Man må først og fremmest se på træningsmængden i forhold til udbyttet, and guees what!! de tekniske/spilmæssige øvelser er faktisk også fysisk krævende., så man kan altså ikke isolere fysisk og teknisk træning på denne måde.

De danske klubber har igennem de senere været stortset på højde med de bedste i Europa. Det har altid været teknikken vi har været bagefter med.

Link to comment
Share on other sites

Det er rigtig at vi halter lidt på tekniske, men ikke kun på det. De andre europæriske klubber kan jo løbe fra os over 90 min. Ved drible situationer er det sandeligt også fysiken der er afgørende, tænk på Zuma, der skal ikke særlig meget til at skubbe ham ud af balance! <_< Omfangen af skader er også påvist at blive mindre når man eksempelvis styrketræner, og en øgning af ens hurtighed i løb er også at spores. Det skal dog også bemærkes at de fleste angriber der er vores landstræners foretrukner er i udenlandskeklubber, og det må da betyde lidt!

Link to comment
Share on other sites

At de danske landsholdsangribere spiller i udlandet er blot et tegn på at det er der pengene er. Der spiller de mod og træner med bedre spillere hvilket også er med til at løfte deres niveau.

Mht. Drible og skubbe ud af balance så handler dette ikke om fysisk styrke, men om balance og tyngdepunkt. Koordinationen mellem hurtigt løb og boldkontrol, gør at man automatisk bliver lettere at vælte. Hvis bolden ikke var med, eller var placeret i hænderne som i rugby eller football, er historien en helt anden.

Link to comment
Share on other sites

De andre europæiske klubber løber aldrig fra os som sådan. De er som regel blot bedre til at holde på bolden, hvilket giver sig udslag i at det danske hold må arbejde hårdere fysisk for overhovedet at hænge på. Dette kan godt se om som de løber fra os, men de spiller faktisk blot bedre.

Jeg er sikker på at en komplet test af hver løbet km. i løbet af en kamp vil vise at Real Madrids spillere gennemsnitteligt ikke løber længere end f.eks. Brøndbys.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er sikker på at en komplet test af hver løbet km. i løbet af en kamp vil vise at Real Madrids spillere gennemsnitteligt ikke løber længere end f.eks. Brøndbys.

Du har ret at løbepensum ikke er højere for en top europæisk klub som RM end en superliga-klub, men fordelingen af intensiteten er ikke den samme. Der er mindre højintents løb hos superliga klubberne end hos eksempelvis RM. Bl.a. Bangsbo har undersøgt dette

Krunch

Link to comment
Share on other sites

Når man som jeg nu, har spillet fodbold i mine unge dage, sidder og er Tv-spiller er det nu påfaldende at udenlandske spiller/hold kan løbe op og ned af banen i små 90 min. med et utroligt højt tempo, og holde den. Eksempelvis sidste CL kamp Chelsea-Arsenal , de første 45 min. var en lang angreb med meget høj tempo. Her er en del af løbetræningen lagt som interval træning, både korte og lange intervaler. Envidere er der indlagt 1 fast styrketrænings dag om ugen, som både indholde vægttræning og polymetrisk træning. Derudover skal spillerne styrketræne 1 gang om ugen v.h.a et personlig træningsskema.( oplysningerne er fra Veron, en med Argentiner jeg har chattet med)

hvad angår drible og balance så vil jeg påstå at det er sværre at skubbe en Ruben Bagger ud af balance i en dribling end Zuma. En større muskelstyrke og dermed også korpus giver et bedre tyngde ( at stå fast), og derved også mere modstand når man bliver skubbet.

jeg har været midtbane mand, og meget lille af størrelsen, og jeg fløj rundt hvis jeg fik et skub. efter jeg har kastet mig over styrketræning og har fået nogle kilo masse på er det noget andet,jeg står fast og kan skubbe imod ved tætte driblinger eller kampe. Jeg oplever desuden at jeg har et hurtiger start/afsæt ved løb modsat nogle af mine medspillere.

Link to comment
Share on other sites

Det kommer alt andet lige an på HVORDAN man dribler, og om Zuma og Bagger dribler forskelligt vil jeg overlade til dig...

Chelsea og Arsenal handler jo nok først og fremmest om spillestilen, men samtidig glemmer i nok den genetiske faktor. Selvom Søren Colding træner som Henry vil han aldrig blive ligeså hurtig.

Cookiemonster: Har du et link til den Bangsbo ting?

Et faktum: RM træner på en måde, Juve på en anden og Barca på en tredje....

Link to comment
Share on other sites

Det helt grundlæggende må være at vedligeholde formen i sæsonen. Skadesforebyggelse må også være en høj prioritet.

2 kampe om ugen på højeste niveau + boldtræning er voldsomt hårdt at restituere fra.

Uden for sæsonen, eller for spillere der ikke er stamspillere, kan fysisk træning naturligvis med fordel opprioriteres.

Måske skulle fokus nærmere være på aktiv restitution.

Foretages der restitutionstræning? Udnyttes teknikker til forøgelse af blodgennemstrømning så som let træning, massage, ismassage, hydroterapi osv.?

Meditations teknikker eller andre former for stressreduktion. Kosttilskud (ikke nødvendigt ifølge Team DK).

Alle disse teknikker (OMA.) indrages under forudsætning at den passive restitution (kost/søvn/livsstil) er optimeret.

Jeg er overbevist om at det er her hvor danskere kunne hente mest i sæsonen.

Uden for sæsonen vil optimeret styrketræning/anaerob træning naturligvis være gavnligt :)

Dette er naturligvis kun et gæt, da jeg ikke er i kontakt med prof fodboldspillere :)

Edited by ptpoul
Link to comment
Share on other sites

Morten Zacho skriver søndag d. 11.04.04 et indlæg på denne hjemmeside, hvor han retter en række forkerte og misvisende beskyldninger mod mig, som jeg bliver nødt til at tage til genmæle overfor.

Morten Zacho føler sig dårligt behandlet, men det har han ingen grund til. Jeg har behandlet ham yderst fair. Uden at Morten Zacho havde bedt om det, sendte jeg ham de to artikler, som han indgår i, så han kunne læse dem igennem for misforståelser. Efterfølgende ringede han tilbage og sagde, at han ville blive glad, hvis det af artiklen til forsiden kunne fremgå, at han dog mener, at 'nogle af de bedste klubber i de senere år er kommet efter det'. Den sætning tilføjede jeg, men derudover havde han ingen rettelser. Derfor føler jeg mig snigløbet, når Morten Zacho efter offentliggørelsen retter disse angreb på mig. Det ville have klædt Morten Zacho, at han havde nævnt sine kritikpunkter, før de to artikler kom i avisen. Han havde muligheden, da han fik begge artikler til gennemlæsning, og derfor kan intet heller komme som en overraskelse for Morten Zacho.

For at starte med overskriften på forsideartiklen, er det, det eneste, der kan være kommet som en overraskelse for Morten Zacho, idet jeg oprindeligt havde skrevet: 'Fodboldspillere bør bruge mere tid på fysisk træning'. Den overskrift var imidlertid for lang, og derfor valgte vi den anden. Det er ikke Morten Zachos citat, at fodboldspillere er for dovne, og det påstår vi heller ikke, da vi ikke har sat citationstegn rundt om overskriften. Men det er en analyse/ opsummering på baggrund af det, Morten Zacho siger. Og da Morten Zacho udtaler - hvilket han stod ved, efter at have set artiklerne - at 'mange fodboldspillere er forvænt med lavere fysiske træningsmængder end andre, men de ville have mange fordele ved at træne mere, og med de lønninger, de får, kunne de sagtens tåle at arbejde et par timer mere om ugen', og at 'for mange fodboldspillere er fysisk træning et nødvendigt onde, og hvis de kan lurepasse, er der mange, der vil gøre det', fastholder jeg, at overskriften er dækkende.

Morten Zacho skriver, at "Artiklen var baseret på et interview med undertegnede, men er et skoleeksempel på, at når udtalelser bliver taget ud af deres sammenhæng, kan de fremstå helt anderledes end de var tiltænkt". Jeg talte med Morten Zacho i telefonen i mere end tre kvarter. Efterfølgende er det som journalist min opgave at finde en vinkel, der er dækkende for det, vi talte om, da jeg ikke kan skrive hvert eneste ord ned og sætte det uredigeret i avisen. Jeg endte med at skrive to artikler, som var dækkende for det, vi talte om. Og igen kan jeg kun sige, at Morten Zacho har haft begge artikler til gennemlæsning, og at jeg tilføjede det, Morten Zacho gerne ville have tilføjet.

Morten Zacho skriver, at det i artiklen kommer til at fremstå, som om han kritiserer de allerbedste trænere i landet. Til det kan jeg kun sige, at det må læserne på baggrund af Morten Zachos udtalelser selv vurdere. Jeg nævner ingen navne på hverken klubber eller trænere, så jeg kan altså ikke have givet læserne det indtryk. Hvis de alligevel efter at have læst artiklen har fået det indtryk, kan det måske være fordi, at Morten Zacho siger, at 'med de lønninger, de får, kunne de sagtens tåle at arbejde et par timer mere om ugen'. I den udtalelse ligger indirekte, at Morten Zacho taler om nogle af landets bedste spillere, da fodboldspillere længere nede i rækkerne ikke får de omtalte høje lønninger - og hvis vi går ud fra, at de bedste spillere har de bedste trænere, så kan jeg ikke afvise, at læserne får det indtryk, at der er tale om en kritik af de allerbedste trænere i landet. Men den kritik må stå for Morten Zachos egen regning.

Morten Zacho skriver, at det er mine 'selektive uddrag' af en lang artikel om træningsplanlægning, der er blevet til en særskilt artikel om kritik af fodboldspillere. Ja, det har Morten Zacho ret i. Det er sådan set mit arbejde. Og da vi ikke kunne bringe den lange artikel, som står inde i avisen, på forsiden, lavede jeg et uddrag/en særskilt artikel, som kun handler om fodbold, fordi Morten Zacho i interviewet sagde en række interessante ting om fodboldens verden og den kultur, de kommer fra. Og igen kan jeg kun sige, at Morten Zacho havde artiklen til gennemlæsning og fik sine ønsker om tilføjelser opfyldt.

Under punkt 1 skriver Morten Zacho: 'at udtalelsen: ”mange fodboldspillere vil have glæde af ekstra fysisk træning” bliver nærmest fremstillet som om landsholdet og de bedste i superligaen er uprofessionelle'. Også denne gang savner jeg belæg for Morten Zachos påstand. Hvordan bliver det 'nærmest fremstillet' som om, at landsholdet og de bedste i superligaen er uprofessionelle? Jeg nævner ingen spillere eller klubber, så hvis læserne sidder tilbage med samme følelse som Morten Zacho, kan det kun være Morten Zachos egne udtalelser, der giver anledning til det. Og igen må jeg understrege, at Morten Zacho stod ved sine udtalelser og ikke ønskede dem rettet.

Under punkt 2 skriver Morten Zacho, at fodboldspillere som 'glade legedrenge' ikke skal forstås som et nedsættende udtryk. Hvem siger, at det er det?

Under punkt 4 føler Morten Zacho trang til at understrege, at betragtningen om, at mange fodboldspillere vil vælge at lurepasse til den fysiske træning, hvis de kan, ikke skal lyde som om, at der ikke er en masse fodboldspillere, som er ekstremt disciplinerede. Det fremgår også af artiklen, da han ikke siger fodboldspillere generelt, men mange fodboldspillere.

Som en sidste afskedssalut skriver Morten Zacho, at 'forsidehistorien var en stor overraskelse for mig i betragtning af hvad jeg faktisk snakkede med journalisten om og hvilke præmisser jeg blev givet for interviewet'. For det første må jeg endnu engang understrege, at Morten Zacho så artiklen inden offentliggørelsen og dermed altså havde mulighed for at komme med indvendinger. Derfor er det uhørt at skrive, at den er kommet for ham som en overraskelse. For det andet må Morten Zacho forvente, når han taler med en journalist, så er det efterfølgende journalistens arbejde at vinkle historien og skrive en artikel på baggrund af det, der er blevet talt om. Jeg fastholder, at det er hvad, der er sket, og hvis Morten Zacho er af en anden opfattelse, kunne han have ytret sig, da han havde muligheden.

Morten Zacho skriver til slut, 'at man ikke kan være forsigtig nok i sin omgang med medierne - specielt når tykke aviser skal fyldes i helligdagene'. Til det er der kun at sige: jeg har givet Morten Zacho en yderst fair behandling. Jeg må blot konstatere, at jeg skulle have været mere forsigtig i min omgang med Morten Zacho.

Venlig hilsen

Kristine Wilkens, Politiken.

Link to comment
Share on other sites

Til det er der kun at sige: jeg har givet Morten Zacho en yderst fair behandling. Jeg må blot konstatere, at jeg skulle have været mere forsigtig i min omgang med Morten Zacho.
Det kunne også være, at der er en stor forskel kulturelt på Journalister og Videnskabsmænd!

Du vælger flere steder at tolke og drage konklusioner ud fra Morten Zacho's udtalelser.

Dette er et kæmpe FY FY i en videnskabsmands øjne! De oplæres i at være så objektive som muligt og ikke drage konklusioner på baggrund af antagelser, men lade forsøg give dem endelige svar.

Men det er en analyse/ opsummering på baggrund af det, Morten Zacho siger. Og da Morten Zacho udtaler - hvilket han stod ved, efter at have set artiklerne - at 'mange fodboldspillere er forvænt med lavere fysiske træningsmængder end andre, men de ville have mange fordele ved at træne mere, og med de lønninger, de får, kunne de sagtens tåle at arbejde et par timer mere om ugen', og at 'for mange fodboldspillere er fysisk træning et nødvendigt onde, og hvis de kan lurepasse, er der mange, der vil gøre det', fastholder jeg, at overskriften er dækkende.

Herfra til at sige dovenskab er der meget langt. Det er ærgeligt at du lader din egne fordomme og mangel på indsigt præge noget så vitalt for opfattelsen af stoffet som overskriften.

en lang artikel om træningsplanlægning, der er blevet til en særskilt artikel om kritik af fodboldspillere
Det du har fejltolket, er at lavere end optimal træningsmængde ikke nødvendigvis hænger sammen med indstilling! Det handler om viden,, og meget avanceret træningsplanlægning!

Det at fodboldspillere hellere vil spille bold end styrketræne er ikke et udtryk for doven mentalitet. Det er et udtryk for at de elsker at spille bold (måske grunden til deres høje niveau?), igen har du fejltolket!

Mht. Overskriften så er der ganske rigtigt ikke citationstegn, men derimod semikolon og "fysiolog". Har du et forslag til hvordan man kommer tættere på at gøre det til et direkte citat uden decideret bevidst at fejlcitere?

Der er milevid forskel på den oprindelige overskrift og den endelige. Du ved i kraft af dit fag også ganske vel, hvor meget en overskrift betyder for den efterfølgende tolkning af artiklen.

Den oprindelige overskrift:

'Fodboldspillere bør bruge mere tid på fysisk træning'

Omtaler fysisk træningsplanlægning set fra et fagligt synspunkt. Dette ligger milevidt fra en vurdering af fodboldspilleres svækkede arbejdsmoral!

Den endelige overskrift er stærkt værdiladet, og som du selv erkender, baseret på din vurdering. Ikke facts!

At du mener denne forvridning af Zacho's udtalelser, kan forsvares med pladshensyn, viser kun din ligegyldighed over for Zacho's omdømme og synliggører din egen mangel på Journalistisk integritet.

Link to comment
Share on other sites

Nu venter vi selvfølgelig på MZ's udspil - men jeg vil da sige til journalistens forsvar, at det er da et ok indlæg hun kommer med - og det er da også fint at hun vil deltage i debatten.

Og hvis artiklerne har været til gennemlæsning så forstår jeg ikke helt hvor den er gået galt ?

Link to comment
Share on other sites

 Share