gladiator Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Hej,Når man siger, at for mange æg ikke er så godt for kolesteroltallet, er det så pga kolesterolindholdet i æg, eller er det pga indholdet af mættet fedt?Fra http://www.foodcomp.dk/fvdb_details.asp?FoodId=0340Per 100g:Mættet fedt: 3.05gKolesterol: 548mgSagt med andre ord, optages kolesterolen fra ægget i kroppen, eller bevirker det mættede fedt, at kroppens egen kolesterolproduktion forøges?Jeg går ud fra, at der er tale om en forøgelse af LDL fremfor HDL, der er tale om. Ellers ville man vel ikke snakke om det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Slettet bruger Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Hej,Når man siger, at for mange æg ikke er så godt for kolesteroltallet, er det så pga kolesterolindholdet i æg, eller er det pga indholdet af mættet fedt?Fra http://www.foodcomp.dk/fvdb_details.asp?FoodId=0340Per 100g:Mættet fedt: 3.05gKolesterol: 548mgSagt med andre ord, optages kolesterolen fra ægget i kroppen, eller bevirker det mættede fedt, at kroppens egen kolesterolproduktion forøges?Jeg går ud fra, at der er tale om en forøgelse af LDL fremfor HDL, der er tale om. Ellers ville man vel ikke snakke om det.det er primært mættet fedt i kosten som har betydning for blodets kolsterol tal. Det er korrekt at det er LDL som stiger, det dårlige kolesterol. Æg indeholder selvfølgelig en del kolesterol, men det er individuelt for følsom en person er overfor det. Æg er en af de mest unikke protein kilder, fordi de indeholder næsten alle de essentielle aminosyre som et menneske har brug for, og samtidig en lang række mineraler og vitaminer. :4thumbup: Jeg mener ikke man skal afholde sig fra at spise æg :4mewantfood: men som alt andet med måde Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Randi-Squash Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Et underspørgsmål hertil så..Hvor mange æg kan man "tillade" sig at spise om dagen. Sundhedsstyr. siger jo 1æg pr dag. Men har på fornemmelse, at mange af gutterne herinde kommer op på mere?Personligt ville det nemlig være lettest, hvis man ikke dør af to æggeblommer om dagen Nogen der ved noget? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted July 5, 2007 Author Report Share Posted July 5, 2007 Et underspørgsmål hertil så..Hvor mange æg kan man "tillade" sig at spise om dagen. Sundhedsstyr. siger jo 1æg pr dag. Men har på fornemmelse, at mange af gutterne herinde kommer op på mere?Personligt ville det nemlig være lettest, hvis man ikke dør af to æggeblommer om dagen Nogen der ved noget? Har du link til sundhedsstyrelsen site, hvor man kan set "et æg per dag"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Randi-Squash Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Har du link til sundhedsstyrelsen site, hvor man kan set "et æg per dag"?Umiddelbart kan jeg kun finde noget fra hjerterehab, men det er jo også derfor jeg spørg - for at få det afklaret, om det er en myte eller hvad - jeg siger ikke det er faktum, det er bare, hvad min ellers sunde far får kastet i hovedet af lægerne og mente at have læst det på sundhedsstyr. hp, men det måske ikke tilfældet - anyway:Et indtag på max. 300 mg pr. dag anbefales på europæisk planHjerterehabDerimod siger danishmeat 3-4 om ugen, hvilket jo er under et om dagen. Men hey - hvad ved jeg, oplys mig :4thumbup: Danishmeat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BGBG Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Ja men jeg spiser 10 æg mindst om ugen og mit kolesteroltal er ganske normalt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triple T Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Hej,Når man siger, at for mange æg ikke er så godt for kolesteroltallet, er det så pga kolesterolindholdet i æg, eller er det pga indholdet af mættet fedt?Fra http://www.foodcomp.dk/fvdb_details.asp?FoodId=0340Per 100g:Mættet fedt: 3.05gKolesterol: 548mgSagt med andre ord, optages kolesterolen fra ægget i kroppen, eller bevirker det mættede fedt, at kroppens egen kolesterolproduktion forøges?Jeg går ud fra, at der er tale om en forøgelse af LDL fremfor HDL, der er tale om. Ellers ville man vel ikke snakke om det.Det er sjældent ægget alene der er usundt. Personligt kan jeg nogle dage spise 2-3æg, men så spiser jeg noget andet helt naturligt andre dage, men jeg har det fantastisk og min form er super og det er min vægt/fedt% også. Som sagt: Spis alt med måde (eller som jeg siger spis hvad du har lyst til). Men det er en langt overdrevet myte, at æg er farlige og bør undgåes. Der findes langt værre fødevarer, som man efter min mening byrde forbyde.MVH TripleT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Slettet bruger Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Ja men jeg spiser 10 æg mindst om ugen og mit kolesteroltal er ganske normalt.Det kan det også sagtens være, som jeg nævner at det individuelt hvordan en person reagere på kolesterol, desuden afhænger det jo også af hvordan din kost ellers er. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antaeus Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 (edited) Hvis i vil have et videnskabeligt svar så er det her - med indsat fed skrift, hvis man kun ønsker konklusionen.J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):596S-600S. Related Articles, Links A review of scientific research and recommendations regarding eggs.Kritchevsky SB.Sticht Center on Aging, Department of Internal Medicine, Section on Gerontology and Geriatric Medicine, Wake Forest University School of Medicine, Medical Center Boulevard, Winston-Salem, NC 27157, USA. [email protected]For much of the past 40 years, the public has been warned away from eggs because of a concern over coronary heart disease risk. This concern is based on three observations: 1. eggs are a rich source of dietary cholesterol; 2. when fed experimentally, dietary cholesterol increases serum cholesterol and; 3. high serum cholesterol predicts the onset of coronary heart disease. However, data from free-living populations show that egg consumption is not associated with higher cholesterol levels. Furthermore, as a whole, the epidemiologic literature does not support the idea that egg consumption is a risk factor for coronary disease. Within the nutritional community there is a growing appreciation that health derives from an overall pattern of diet rather than from the avoidance of particular foods, and there has been a shift in the tone in recent dietary recommendations away from "avoidance" messages to ones that promote healthy eating patterns. The most recent American Heart Association guidelines no longer include a recommendation to limit egg consumption, but recommend the adoption of eating practices associated with good health. Based on the epidemiologic evidence, there is no reason to think that such a healthy eating pattern could not include eggs.Hele artiklen kan læses I DENNE PDF..persons who consume more than one egg a day do not have a greater relative risk for CHD than those who eat only one egg a week..En anden artikel kan læses her Edited July 5, 2007 by Antaeus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted July 6, 2007 Author Report Share Posted July 6, 2007 Hvis i vil have et videnskabeligt svar så er det her - med indsat fed skrift, hvis man kun ønsker konklusionen.Hele artiklen kan læses I DENNE PDFEn anden artikel kan læses herSuper, tak for det. Er der nogen, som kender videnskabelige undersøgelser, som konkluderer det modsatte, nemlig at æg kan være farlige for kolesteroltallet? Eller er det blot et levn fra nogle årtier tidligere? I så fald er der vel ikke så meget at diskutere, så er det videnskabeligt dokumenteret, at æg ikke er farlige. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 (edited) AHA Guidelines indeholder rådet om at indtage max 300 mg kolesterol, altså ca 3 æg om ugen. Yderligere æg øger kolesteroltallet. Det har flere meta-analyser vist, så det er ikke megen uenighed om. Så kan man vælge om vil sætte sin lid til at epidemiologiske studier (som de gennemgange Antaeus linker til) ikke helt har vist det samme og derved tolke det at æg ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdom eller om man vil sætte sin lid til dyrestudier, epidemiologiske studier samt kliniske studier der viser at kolesteroltallet øges og et øget kolesteroltal er associeret med øget hjerte-kar-sygdom. Nedenfor er quoted fra denne gennemgang: "http://www.ajcn.org/cgi/content/full/75/2/191#R143" Cholesterol In 1913 Anitschkow (128) first documented the important roleof dietary cholesterol in the pathogenesis of atherosclerosisby using a rabbit model. Since that time, a myriad of studies have shown that raising dietary cholesterol results in higher plasma cholesterol concentrations (129–132) and is associated with increased risk of CHD (133–142). Less well definedare the interactive effects between dietary fatty acid compositionand cholesterol with respect to the plasma lipoprotein response(143, 144). Most studies have shown that dietary cholesterolis a less potent regulator of plasma cholesterol concentrationsthan are dietary fatty acids, but that the former may act synergisticallywith the latter in the mediation of plasma cholesterol concentrations.Responsiveness to dietary cholesterol varies over a wider rangethan does responsiveness to other dietary variables, furthercomplicating the interaction between fatty acids and cholesterol(66, 130, 131, 144). We have examined the effects of dietary cholesterol as well,and noted that 1.3 egg yolks/d containing 272 mg cholesterolincreases LDL cholesterol by a mean of 8% with a high–cornoil diet and by a mean of 11% with a high–beef tallowdiet (when either corn oil or beef was fed at 20% of energy)(66). Note that egg yolks are a rich source of lutein and zeaxanthinand increase the plasma concentrations of these constituentsby 28% and 142%, respectively, which may be important in preventingmacular degeneration (145). However, lutein can now be readilyobtained in vitamin supplements. The plasma LDL-cholesterol response to dietary cholesterol,as well as to dietary fatty acids, can be influenced by geneticfactors, such as APOA4 and APOE genotype (71, 72). APOE genotypehas been reported to affect cholesterol absorption, with subjectscarrying the E4 allele having the highest cholesterol absorptionrates (76). Although the relation between dietary cholesterol and plasma cholesterol concentrations is complex, what remains clear is that cholesterol, along with saturated fat, should be restricted in the diet to 200 mg/d to decrease CHD risk (Table4). Major sources of cholesterol in the US diet are egg yolkand the sources of saturated fatty acids previously mentioned(Table 6). In our studies, when saturated fat was reduced to<7% of energy and cholesterol to <200 mg/d, LDL cholesterolwas reduced by 15–20% compared with an average US diet.However, the variability in response was great (Figure 4) (67,68). Increasing fish intake with such a diet decreases postprandialplasma triacylglycerol concentrations (69). Yderligere er denne diskution god at læse hvis man interesserer sig for dette emne: "http://www.ajcn.org/cgi/reprint/75/2/333" - McNamara er en af de store fortalere for at æg ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdom. Jeg har quoted nogle punkter for dem der ikke gider læse det hele. McNamara also states that "a decade of epidemiologic studiesindicates that eggs and dietary cholesterol are not significant factorsin heart disease risk" and cites the results of 2 prospectivecohort studies (5) to support this statement. However, he ignoresthe findings of 2 earlier prospective cohort studies that found asignificant association between dietary cholesterol and the riskof coronary heart disease (6, 7). These observations, togetherwith data showing that dietary cholesterol causes atherosclerosisand coronary heart disease in animals, including primates (8),should give us pause before deciding that dietary cholesteroldoes not affect heart disease risk in humans. Extrapolations fromanimal models to humans are often unreliable, but the data aretoo consistent and strong to be dismissed totally. Edited July 6, 2007 by Stubbe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted July 6, 2007 Author Report Share Posted July 6, 2007 (edited) AHA Guidelines indeholder rådet om at indtage max 300 mg kolesterol, altså ca 3 æg om ugen. Yderligere æg øger kolesteroltallet. Det har flere meta-analyser vist, så det er ikke megen uenighed om. Så kan man vælge om vil sætte sin lid til at epidemiologiske studier (som de gennemgange Antaeus linker til) ikke helt har vist det samme og derved tolke det at æg ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdom eller om man vil sætte sin lid til dyrestudier, epidemiologiske studier samt kliniske studier der viser at kolesteroltallet øges og et øget kolesteroltal er associeret med øget hjerte-kar-sygdom. Nedenfor er quoted fra denne gennemgang: "http://www.ajcn.org/cgi/content/full/75/2/191#R143" Yderligere er denne diskution god at læse hvis man interesserer sig for dette emne: "http://www.ajcn.org/cgi/reprint/75/2/333" - McNamara er en af de store fortalere for at æg ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdom. Jeg har quoted nogle punkter for dem der ikke gider læse det hele.Mange tak for det.Jeg er ikke helt klar over, hvad jeg skal tro på. Men ok, mættet fedt skal man holde sig fra. Eller skal man nu også det? Jeg læste for noget tid siden en tråd,hvor der bliver stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt mættet fedt bør undgås. Vores forfædre spiste det jo, ergo bør vi også spise det, var nogle af synspunkterne, hvis jeg husker korrekt. Edited July 6, 2007 by gladiator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 Mange tak for det.Jeg er ikke helt klar over, hvad jeg skal tro på. Men ok, mættet fedt skal man holde sig fra. Eller skal man nu også det? Jeg læste for noget tid siden en tråd,hvor der bliver stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt mættet fedt bør undgås. Vores forfædre spiste det jo, ergo bør vi også spise det, var nogle af synspunkterne, hvis jeg husker korrekt.Der findes elendige hypoteser om at mættet fedt ikke er usundt, men al fornuftig evidens viser at mættet fedt er skidt (som det ser ud nu). Et øget kolesterolindtag øger også kolesterolniveauet i blodet, heller ingen tvivl om det, dog er der få personer som ikke påvirkes, men da man ikke har nogen anelse om hvem det er, uden adskillige kolesterolmålinger, er rådet at indtage kolesterol med måde sikkert fornuftigt. Man kan så argumentere om hvor striks indtagelsen af æg bør være hos den almene befolkning og her mener jeg ikke at man nødvendigvis skal begrænses til eksempelvis 3 æg om ugen. Hos mine patienter med forhøjet kolesterol plejer jeg at anbefale max omkring 3-7 æg om ugen afhængig af flere faktorer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted July 6, 2007 Author Report Share Posted July 6, 2007 Der findes elendige hypoteser om at mættet fedt ikke er usundt, men al fornuftig evidens viser at mættet fedt er skidt (som det ser ud nu). Et øget kolesterolindtag øger også kolesterolniveauet i blodet, heller ingen tvivl om det, dog er der få personer som ikke påvirkes, men da man ikke har nogen anelse om hvem det er, uden adskillige kolesterolmålinger, er rådet at indtage kolesterol med måde sikkert fornuftigt. Man kan så argumentere om hvor striks indtagelsen af æg bør være hos den almene befolkning og her mener jeg ikke at man nødvendigvis skal begrænses til eksempelvis 3 æg om ugen. Hos mine patienter med forhøjet kolesterol plejer jeg at anbefale max omkring 3-7 æg om ugen afhængig af flere faktorer.Ok, tak for det. Så vil jeg fortsætte med at spise 5-6 æg om ugen.Er der egentligt andre fødevarer, som har en ligeså komplet aminosyre profil som æg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Slettet bruger Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 Ok, tak for det. Så vil jeg fortsætte med at spise 5-6 æg om ugen.Er der egentligt andre fødevarer, som har en ligeså komplet aminosyre profil som æg?Nej ikke så vidt jeg ved i hvert fald. Æg er ganske unikke :4mewantfood: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted July 6, 2007 Author Report Share Posted July 6, 2007 Nej ikke så vidt jeg ved i hvert fald. Æg er ganske unikke :4mewantfood:Er der nogen æg som er bedre end de almindelige æg fra høns? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Slettet bruger Posted July 7, 2007 Report Share Posted July 7, 2007 Er der nogen æg som er bedre end de almindelige æg fra høns?Jeg mener ikke der er nogle beviser for at den ene slags er bedre end de andre. Jeg tror det er et spørgsmål om hvad man selv foretrækker fritgående, bur eller økologiske Jeg tror måske der skulle komme en amerikansk undersøgelse i Ingeniøren i denne måned om økologiske varere, men har ikke set den, så ved ikke om æg er med i undersøgelsen.Hvis nogle har den undersøgelse må de gerne sende den Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted July 7, 2007 Author Report Share Posted July 7, 2007 Jeg mener ikke der er nogle beviser for at den ene slags er bedre end de andre. Jeg tror det er et spørgsmål om hvad man selv foretrækker fritgående, bur eller økologiske Jeg tror måske der skulle komme en amerikansk undersøgelse i Ingeniøren i denne måned om økologiske varere, men har ikke set den, så ved ikke om æg er med i undersøgelsen.Hvis nogle har den undersøgelse må de gerne sende den Jeg fik ikke formuleret mig præcist nok. Jeg tænkte mere på, om eksempelvis strudseæg eller æg fra andre dyr er bedre frem for æg fra høns. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Slettet bruger Posted July 7, 2007 Report Share Posted July 7, 2007 Jeg fik ikke formuleret mig præcist nok. Jeg tænkte mere på, om eksempelvis strudseæg eller æg fra andre dyr er bedre frem for æg fra høns.okay det var ikke lige til at vide Jeg tænker på ganske almindelige hønseæg. Ved ikke om andre æg er bedre, men har i hvert fald ikke læst noget om det...Jeg mener også at hørfrø har en ret god aminosyreprofil.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gladiator Posted July 7, 2007 Author Report Share Posted July 7, 2007 okay det var ikke lige til at vide Jeg tænker på ganske almindelige hønseæg. Ved ikke om andre æg er bedre, men har i hvert fald ikke læst noget om det...Jeg mener også at hørfrø har en ret god aminosyreprofil..Er det ikke noget med, at de hørfrø man spiser i brød ikke når at blive optaget i kroppen, men at de derimod ryger med ud igen?Men ok, hvis man kan indtage det eksempelvis i gennem UDO's, så er det noget andet. Kan man egentligt købe hørfrøolie i danske supermarkedet? Har kigget efter det udensucces. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Slettet bruger Posted July 7, 2007 Report Share Posted July 7, 2007 Er det ikke noget med, at de hørfrø man spiser i brød ikke når at blive optaget i kroppen, men at de derimod ryger med ud igen?Men ok, hvis man kan indtage det eksempelvis i gennem UDO's, så er det noget andet. Kan man egentligt købe hørfrøolie i danske supermarkedet? Har kigget efter det udensucces.Du skal sørge for at knuse hørfrøen, så kan de godt optaget. Du kan f.eks. gøre det i en elektrisk kaffemølle. Du kan godt købe hørfrøolie i Danmark, jeg ved ikke om du kan i supermarkeder, men ellers helsekostforretninger må jo ikke henvise til forhandlere her.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tumz Posted August 9, 2007 Report Share Posted August 9, 2007 valleprotein har en mere komplet aminoprofil end æg. Som det eneste muligvis... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mugge Posted August 10, 2007 Report Share Posted August 10, 2007 http://www.altomkost.dk/Viden_om/Foedevarer/AEg/forside.htmHer er hvad Fødevarestyrelsen anbefaler. her peges der på, at æg kan forrykke balance mellem LDL og HDL kolosterol. De anbefaler også højst 3-4 æg om ugen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diskopumper Posted August 10, 2007 Report Share Posted August 10, 2007 Kan man gå ud fra, når der tales om anbefalet indtag af æg, så menes mere præcist anbefalet indtag af æggeblommer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mugge Posted August 10, 2007 Report Share Posted August 10, 2007 Kan man gå ud fra, når der tales om anbefalet indtag af æg, så menes mere præcist anbefalet indtag af æggeblommer?Der er tale om hele æg. Det står udtrykkeligt i det, jeg linkede fra, at det er i æggeblommerne kolesterolen og fedtet er. I hviden er der kun protein. Måske derfor protein hedder æggehvide på svensk. Om det betyder, man kan spise ubegrænsede mængder af æggehvide, ved jeg ikke, men det lyder da sandsynligt, hvis hviden kun indeholder protein. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.