Supermus med ekstremt stofskifte


DaDane
 Share

Recommended Posts

Interessant artikel fra Ingeniøren:

Supermus med ekstremt stofskifte overrasker genforskere

Genforskere har skubbet til stofskiftet hos mus og skabt en art, der er langt mere udholdende og aggressiv end almindelige mus. Lige fra fødslen vidste forskerne, at musene var anderledes.

Af Thomas Djursing, tirsdag 06. nov 2007 kl. 10:26

Almindelige mus kan godt stikke snuden ned i høkassen igen, hvis de tænker på at konkurrere med de mus, som amerikanske forskere har skabt gennem de seneste fem år.

Ved at foretage en modifikation af et enkelt gen har de fået musenes stofskifte til at gå amok med det resultat, at de lever længere, er frugtbare i længere tid, er mere udholdende, spiser over dobbelt så meget som almindelige mus, og stadig formår at holde sig fit.

Mens normale mus ikke kan få unger efter deres et-års-fødselsdag, så kan supermusene stadig føde unger i en alder af 2,5 år. Omregnet til menneskeår svarer det til, at en 80-årig kvinde får børn.

Forsøg i trædemøller har også vist, at musene er i stand til at løbe mellem fem og seks kilometer med en hastighed på 20 meter i minuttet i seks timer, før de giver op.

Årsagen er, at forskerne fra Ohio i USA har modificeret genet phosphonenolpyruvate carboxykinase, forkortet PEPCK-C, der styrer stofskiftet hos både mennesker og dyr.

I musenes tilfælde er stofskiftet øget så markant, at musene opfører sig som overgearede damp-børn, men den tilføjelse, at de er meget aggressive.

»Det var tydelige lige fra starten, at musene var meget anderledes end normale mus. Helt fra fødslen løb PEPCK-C-musene konstant rundt i deres bur,« siger Parvin Hakimi, forsker ved Hanson laboratoriet ved Case Western Reserve University i Ohio i en pressemeddelelse.

Musekroppen omstiller sig til større energiproduktion

De amerikanske forskere har genmodificeret musene i et forsøg på at lære mere om sammenhængen mellem kost og motion, men det faktum, at en enkelt genmodifikation kan ændre musenes egenskaber så radikalt, er kommet bag på dem.

Genmodifikationen har nemlig også betydet, at koncentrationen af mitokondria i musenes muskler er ti gange højere end hos normale mus. Og det hæver energiproduktionen betydeligt.

Samtidig har forskerne konstateret, at selv om supermusene udsættes for store fysiske anstrengelser, så er koncentrationen af mælkesyrer i deres muskler stadig meget lav.

Det forklarer forskerne med, at PEPCK-musene hovedsageligt bruger fedtsyrer til deres energiforbrug, mens almindelige mus i højere grad bruger kroppens kulhydrater til at producere energi, hvilket skaber mælkesyrer.

Det lyder skræmmende. Og noget som nogle sikkert kunne se som ganske attraktivt, - og så leve med bivirkningerne som "som damp", aggresive etc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share