Razzmatazz Posted November 28, 2007 Report Share Posted November 28, 2007 Engang imellem får jeg en slags anfald eller hvad man nu skal kalde det, hvor jeg begynder at ryste over hele kroppen, jeg bliver svimmel og nærmest let panisk, hvilket jeg har læst mig til betyder at jeg er gået sukkerkold. Jeg har et til tider ret hårdt fysisk udendørs arbejde, så jeg sørger normalt for at spise meget til morgenmad (havregryn, mysli eller all-bran) for at have brændstof på tanken, men det går alligevel ind imellem galt, og det er oftest om formiddagen det sker af en eller anden grund.Problemet er at komme over det igen - det der går hurtigst for mig er at spise noget chokolade eller simpelthen noget ren sukker og en masse vand og sætte sig ned og vente 5-10 minutter, så er det som regel nogenlunde overstået igen. Desværre er det jo ikke altid lige tilgængeligt - så hvad kan ellers bruges? Jeg har ikke disciplin til at gå rundt med en mars-bar i tasken som nød-middel, der vil lynhurtigt opstå mindst 100 situationer hvor det vil være nødvendigt at spise den Men jeg har nu investeret i en æske sukkerknalder, som jeg vil efterlade på mit arbejde (og så at de kan stå i fred ) for jeg havde lige et anfald igen igår, og der var der ikke noget jeg kunne tage (ud over en kollegas sukkerfyldte tyggegummi..,) og det er bare ikke særlig sjovt.Men har du andre forslag - også gerne forebyggende, og måske en bedre forklaring på hvad det er der sker og hvorfor? på forhånd tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oksen fra Århus N Posted November 28, 2007 Report Share Posted November 28, 2007 Engang imellem får jeg en slags anfald eller hvad man nu skal kalde det, hvor jeg begynder at ryste over hele kroppen, jeg bliver svimmel og nærmest let panisk, hvilket jeg har læst mig til betyder at jeg er gået sukkerkold. Jeg har et til tider ret hårdt fysisk udendørs arbejde, så jeg sørger normalt for at spise meget til morgenmad (havregryn, mysli eller all-bran) for at have brændstof på tanken, men det går alligevel ind imellem galt, og det er oftest om formiddagen det sker af en eller anden grund.Problemet er at komme over det igen - det der går hurtigst for mig er at spise noget chokolade eller simpelthen noget ren sukker og en masse vand og sætte sig ned og vente 5-10 minutter, så er det som regel nogenlunde overstået igen. Desværre er det jo ikke altid lige tilgængeligt - så hvad kan ellers bruges? Jeg har ikke disciplin til at gå rundt med en mars-bar i tasken som nød-middel, der vil lynhurtigt opstå mindst 100 situationer hvor det vil være nødvendigt at spise den Men jeg har nu investeret i en æske sukkerknalder, som jeg vil efterlade på mit arbejde (og så at de kan stå i fred ) for jeg havde lige et anfald igen igår, og der var der ikke noget jeg kunne tage (ud over en kollegas sukkerfyldte tyggegummi..,) og det er bare ikke særlig sjovt.Men har du andre forslag - også gerne forebyggende, og måske en bedre forklaring på hvad det er der sker og hvorfor? på forhånd takVed du med sikkerhed, at du ikke har diabetes? Jeg vil nødig sætte dig en skræk i livet, men det kunne godt lyde som den `føling´, diabetikere kan opleve. Et rutine-besøg hos din læge kan da ikke skade. Så får du vished. Det kost-relaterede kan andre nok give mere kvalificerede bud på, end jeg kan, men jeg vil måske tro, at det ville gavne dig at indtage små mellem-måltider med `langsomme´ kulhydrater. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sortiarius Posted November 28, 2007 Report Share Posted November 28, 2007 (edited) Ved du med sikkerhed, at du ikke har diabetes? Jeg vil nødig sætte dig en skræk i livet, men det kunne godt lyde som den `føling´, diabetikere kan opleve. Et rutine-besøg hos din læge kan da ikke skade. Så får du vished. Det kost-relaterede kan andre nok give mere kvalificerede bud på, end jeg kan, men jeg vil måske tro, at det ville gavne dig at indtage små mellem-måltider med `langsomme´ kulhydrater.De symptomer Razzmatazz beskriver er typiske symptomer på hypoglykæmi - dvs. for lavt blodsukker. Typisk for diabetikere er hyperglykæmi - dvs. for højt blodsukker. Her ses symptomer som træthed, øget urinafladning, øget tørst m.m. Der kan da også ses øget sult, men det er mere generaliseret. Jeg synes ikke nødvendigvis at energikilder som slik og sukker er løsningen på problemet, det er korrekt at de fødevarer hurtigt omsættes til energi der kan øge blodsukkeret, men tilsvarende medfører der også et relativt hurtigt fald i blodsukkeret grundet øget insulin secernering. Hurtigtvirkende energikilder er selvfølgelig godt i forbindelse med langvarig sportsdyrkning m.m. hvor optagelsen af energi under arbejde er ganske begrænset, men det er ikke holdbart i forbindelse med dagligdagsarbejde.Synes løsningen kunne være at du smurte dig selv en madpakke med noget rugbrød, bare halve eventuelt, det tager ikke ret lang tid at kyle sådan en ned (man behøver ikke en nødvendigvis en frokostpause). Du kunne eventuelt supplere med frugt når du fik et sådant anfald idet energi herfra også omsættes ganske hurtigt. Det kunne være pære, banan, æble m.m. Edited November 28, 2007 by Sortiarius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oksen fra Århus N Posted November 28, 2007 Report Share Posted November 28, 2007 De symptomer Razzmatazz beskriver er typiske symptomer på hypoglykæmi - dvs. for lavt blodsukker. Typisk for diabetikere er hyperglykæmi - dvs. for højt blodsukker. Her ses symptomer som træthed, øget urinafladning, øget tørst m.m. Der kan da også ses øget sult, men det er mere generaliseret. Jeg synes ikke nødvendigvis at energikilder som slik og sukker er løsningen på problemet, det er korrekt at de fødevarer hurtigt omsættes til energi der kan øge blodsukkeret, men tilsvarende medfører der også et relativt hurtigt fald i blodsukkeret grundet øget insulin secernering. Hurtigtvirkende energikilder er selvfølgelig godt i forbindelse med langvarig sportsdyrkning m.m. hvor optagelsen af energi under arbejde er ganske begrænset, men det er ikke holdbart i forbindelse med dagligdagsarbejde.Synes løsningen kunne være at du smurte dig selv en madpakke med noget rugbrød, bare halve eventuelt, det tager ikke ret lang tid at kyle sådan en ned (man behøver ikke en nødvendigvis en frokostpause). Du kunne eventuelt supplere med frugt når du fik et sådant anfald idet energi herfra også omsættes ganske hurtigt. Det kunne være pære, banan, æble m.m.Diabetikere kan nu også godt få for lavt blodsukker, så de er nødt til at få noget sukker, for ikke at gå i insulinchok. Dette kaldes `føling´. Hvis min mor ikkke passer sine måltider, bliver hun hurtigt meget svimmel, og får rystelser. Men din beskrivelse af symptomene ved for højt blodsukker er jeg ikke uenig i. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sortiarius Posted November 28, 2007 Report Share Posted November 28, 2007 (edited) Diabetikere kan nu også godt få for lavt blodsukker, så de er nødt til at få noget sukker, for ikke at gå i insulinchok. Dette kaldes `føling´. Hvis min mor ikkke passer sine måltider, bliver hun hurtigt meget svimmel, og får rystelser. Men din beskrivelse af symptomene ved for højt blodsukker er jeg ikke uenig i.Det skyldes eksogen (udefrakommende) tilførsel af insulin som en del af behandlingen af typisk type I diabetes mellitus og er ikke noget der optræder ved ubehandlet/udiagnosticeret diabetes mellitus. Insulintilskud kan fås som korttidsvirkende (fx novorapid), intermediære (fx insulatard) og langtidsvirkende (fx levimir) produkter. Injicerer man sig selv med en bolus insulin (typisk en stor mængde hurtigtvirkende) eller bruger man længerevirkende insulinprodukter (fx morgeninjektioner med intermediært virkende insulin) og passer man herefter ikke sine måltider kan det injicerede insulin give hypoglykæmi. Diabetes mellitus I såvel som II er patologisk defineret som en tilstand hvor man ikke selv kan producere nok insulin. Hypoglykæmi ses derfor ikke i denne forbindelse (ubehandlet). Edited November 28, 2007 by Sortiarius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Razzmatazz Posted November 30, 2007 Author Report Share Posted November 30, 2007 Tak for jeres svar.Jeg er faktisk blevet testet for diabetes en gang og har det heldigvis ikke. Det er vist en ret ubehagelig sygdom. Grunden til at jeg hopper i den der med chokolade og sukker er den medfølgende panik-følelse der gør at man bare vil have det til at gå væk så hurtigt som muligt. Så bliver det hurtigt lidt i retning af: "gi' mig, gi' mig, gi'mig" med vilde øjne. Er jo godt klar over at det ikke ligefrem er hensigtsmæssigt. Jeg er begyndt at smøre en ekstra madpakke til formiddagsbrug, bare lidt rugbrød jeg kan gnave i mig i farten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nygren Posted December 1, 2007 Report Share Posted December 1, 2007 Jeg er faktisk blevet testet for diabetes en gang og har det heldigvis ikke. Det er vist en ret ubehagelig sygdom.Ubehagelig sygdom er da nok lige at overdrive lidt! Den sætter da nogle begrænsninger, men med kontrol og regulering kan sygdommen holdes nede!Det er vist ret almindeligt at folk der ikke kender til sygdommen rent faktisk bytter rundt på symptomerne og tror at lavt blodsukker skyldes sygdommen. Men det har Sortiarius jo ganske fint beskrevet!Jeg mener jeg en gang havde en kollega som led af samme symptomer som dig. Og selv om hun prøvede at forebygge, fik hun bare disse anfald. Det må jo umiddelbart skyldes en over produktion af insulin fra bugspytkirtlen, men der er nok en læge eller anden der kan fortælle dig noget mere! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Søren W Posted December 1, 2007 Report Share Posted December 1, 2007 Spis noget rugbrød inden det plejer at ske, det er lidt fjollet at vente til skaden er sket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.