Tryptofan?


KKGaucho
 Share

Recommended Posts

Jeg kan konstatere at aminosyren tryptofan findes i høj grad i kalkun, æg, kylling, mælk osv., men kender nogen af jer herinde en liste med nogen tal over det? Altså hvor højt indhold pr. 100g eller lign... Kunne forestille mig at kalkun er vinderen som følge af det gamle rygte, men aner det faktisk ikke.

På forhånd tak til de kloge.

Edited by KKGaucho
Link to comment
Share on other sites

Guest Slettet bruger
Helt sikkert. Tak for det.

Homer Simpsons for life!

Hvis det er for den beroligende effekt, så bør man erindre, at de relevante aminosyrer i nogen grad konkurrerer om at krydse blood/brain-barrieren, hvorfor den samme mængde indtaget f.eks. gennem kalkun, ikke vil have nær samme effekt som ved indtag af den rene aminosyre.

(Som ikke sælges lovligt ret mange steder)

Link to comment
Share on other sites

Hvis det er for den beroligende effekt, så bør man erindre, at de relevante aminosyrer i nogen grad konkurrerer om at krydse blood/brain-barrieren, hvorfor den samme mængde indtaget f.eks. gennem kalkun, ikke vil have nær samme effekt som ved indtag af den rene aminosyre.

(Som ikke sælges lovligt ret mange steder)

hvordan virker tryptofan beroligende??? har du evt et link til noget læsestof?

Link to comment
Share on other sites

hvordan virker tryptofan beroligende??? har du evt et link til noget læsestof?

Det ved jeg nogenlunde selv. Det påvirker udskillelsen af dopamin. Dopamin kan du sagtens finde links om på nettet, men det er - hvad jeg har fået at vide af en forsker - en slags belønningsstof, der gør een glad og salig på samme tid, og altså indirekte virker søvndyssende. Det kan være, andre herinde kan supplere min begrænsede viden.

Læs evt. denne artikel:

http://ing.dk/artikel/77277

Edited by KKGaucho
Link to comment
Share on other sites

Det ved jeg nogenlunde selv. Det påvirker udskillelsen af dopamin. Dopamin kan du sagtens finde links om på nettet, men det er - hvad jeg har fået at vide af en forsker - en slags belønningsstof, der gør een glad og salig på samme tid, og altså indirekte virker søvndyssende. Det kan være, andre herinde kan supplere min begrænsede viden.

Læs evt. denne artikel:

http://ing.dk/artikel/77277

Tryptophan er precursor for neurotransmitteren serotonin (5-HT), der modulerer nerveledningssignaler i hjernen, relateret til mange forskellige processer. Du øger ikke release af serotonin ved at indtage høje mængder af tryptophan, hvorved øget indtag i håb om eksempelvis at forbedre depressionstilstande (som hypoteser har gået på) nok desværre ikke er muligt, og evt. positiv effekt bør tilskrives placebo effekten.

Link to comment
Share on other sites

Tryptophan er precursor for neurotransmitteren serotonin (5-HT), der modulerer nerveledningssignaler i hjernen, relateret til mange forskellige processer. Du øger ikke release af serotonin ved at indtage høje mængder af tryptophan, hvorved øget indtag i håb om eksempelvis at forbedre depressionstilstande (som hypoteser har gået på) nok desværre ikke er muligt, og evt. positiv effekt bør tilskrives placebo effekten.

Det er nu stadig kontroversielt hvorvidt man kan se øgede mængder af serotonin i hjernen efter øget indtagelse af tryptofan. Specielt kan det have betydning for mindre velernærede individer.

Men er fuldtud enig i din konklusion, man skal ikke rende rundt og indtage tryptofan som kosttilskud for at forsøge at opnå nogle af serotonins effekter, det er for mig at se næsten lige så hul i hovedet som indtag af forstadier til NO.

Edited by Sortiarius
Link to comment
Share on other sites

Det er nu stadig kontroversielt hvorvidt man kan se øgede mængder af serotonin i hjernen efter øget indtagelse af tryptofan. Specielt kan det have betydning for mindre velernærede individer.

Men er fuldtud enig i din konklusion, man skal ikke rende rundt og indtage tryptofan som kosttilskud for at forsøge at opnå nogle af serotonins effekter, det er for mig at se næsten lige så hul i hovedet som indtag af forstadier til NO.

hvad er egentlig så grunden til at man vælger at indtage tryptofan???

NO? hvad er det? (sorry men er så absolut ik erfaren herinde:( )

Link to comment
Share on other sites

hvad er egentlig så grunden til at man vælger at indtage tryptofan???

Godt spørgsmål, jeg har i hvert fald ikke svaret :smile:

NO? hvad er det? (sorry men er så absolut ik erfaren herinde:( )

NO er en forkortelse for nitrogenoxid, også tidligere kaldet EDRF (Endothelium-derived relaxing factor). Stoffet produceres af enzymet NO-Syntase (der danner NO fra aminosyren arginin) der findes i tre former, eNOS, iNOS og nNOS. Præfixerne står for hvor enzymet findes, "e" står for endothelial - dvs. de celler der findes i karvæggen, "i" for inducerbar - dvs. enzymerne kan induceres (dannes) ved behov (i dette tilfælde ved systemiske immunologiske reaktioner, fx ved blodforgiftning (sepsis/bakteriæmi). "n"NOS danner NO som en neurotransmitter (signalstof) i centralnervesystemet.

I karbanen har NO et utal af funktioner, vigtigst er den vasodilatoriske, der får blodårene til at afslappes, således blodkarrene bliver udvidet, og blodtrykket falder. Det er bl.a. lidt det princip der bruges nitroglycerinpræparater (som man i film kan se som piller der ligges under tungen ved tilfælde af hjertekramper, angina pectoris), i viagra og mange andre medicinske produkter.

NO hæmmer også dannelsen af koagler, små propper af blodet (tromber) i karvæggen, endelig bruges det også af makrofager til at slå andre bakterier ihjel (NO kan fungere som et såkaldt frit radikal der i høje mængder kan virke toksisk for celler og bakterier)

I nervesystemet er NO's funktion lidt mere kompleks - stoffet fungerer generelt som co-transmitter, og det diskuteres stadig hvorvidt det er et ægte transmitterstof (den arbitrære definition af neurotransmittere tillader ikke gasser, som NO er)

Hvad angår træning, så vil NO frigives fra blodkarsceller når vævet omkring disse bliver hypoksiske (der findes en mindre ilttension) som det er tilfældet i musklerne under træning. Dette bevirker karudvidelse således vævet kan få mere, blod, og den vej (hvis lungerne og kredsløbet da fungerer optimalt) kan ekstrahere mere ilt. Frigivelsen af NO er helt normal og foregår konstant forskellige steder kroppen. Der er altså ikke noget unormalt i det - man kan nærmest snakke om en tonus af frigørelse af NO - dvs. at der konstant frigøres det, blot svinger koncentrationen bare.

Ideen er så at man ved at indtage forstadier til NO, fx arginin, kan øge dannelsen af NO, og således i muskelgebeterne af karrene, øge blodtilførslen, samtidig med at musklerne fremstår større ("pumped") grundet karudvidelse (muskelvævet er rigt vaskulariseret).

Kort sagt mener man at indtagelse af en aminosyre, der er at finde i langt de fleste kostproteiner, vil øge aktivitet af NOS, grundet øget tilgængelighed af substrat - således at der dannes øget produkt - NO.

Almindelig rationel tankegang burde imidlertid afsløre at stoffer der kan indtages som kosttilskud, som markant kan ændre frigivelsen af et så centralt produkt som NO (det skal være markant for at den øgede "pump" skal kunne ses) i hele kroppen, vil have seriøse bivirkninger, da NO ikke blot regulerer kartonus i musklerne, men i hele kroppen, her vigtigst i nyrer (der selv er et yderst aktivt endokrint organ hvad angår kontrol af kroppens blodtryk) og hjerne - derfor er jeg 100% personligt overbevist om at stoffet ikke virker (som kostttilskud) selvom der mig bekendt findes en række meget begrænsede ringe dyreforsøg der viser at massiv tilførsel af NOS substrat, kan ændre NO niveuaet på det teoretiske niveau.

De samme gør sig for øvrigt gældende hvad angår tryptofan vs 5-hydroxytryptamin (øgning af subtratmængden øger produktmængden - blot er begrænsende faktor her blod-hjernebarrieren)

Edited by Sortiarius
Link to comment
Share on other sites

Godt spørgsmål, jeg har i hvert fald ikke svaret :smile:

NO er en forkortelse for nitrogenoxid, også tidligere kaldet EDRF (Endothelium-derived relaxing factor). Stoffet produceres af enzymet NO-Syntase (der danner NO fra aminosyren arginin) der findes i tre former, eNOS, iNOS og nNOS. Præfixerne står for hvor enzymet findes, "e" står for endothelial - dvs. de celler der findes i karvæggen, "i" for inducerbar - dvs. enzymerne kan induceres (dannes) ved behov (i dette tilfælde ved systemiske immunologiske reaktioner, fx ved blodforgiftning (sepsis/bakteriæmi). "n"NOS danner NO som en neurotransmitter (signalstof) i centralnervesystemet.

I karbanen har NO et utal af funktioner, vigtigst er den vasodilatoriske, der får blodårene til at afslappes, således blodkarrene bliver udvidet, og blodtrykket falder. Det er bl.a. lidt det princip der bruges nitroglycerinpræparater (som man i film kan se som piller der ligges under tungen ved tilfælde af hjertekramper, angina pectoris), i viagra og mange andre medicinske produkter.

NO hæmmer også dannelsen af koagler, små propper af blodet (tromber) i karvæggen, endelig bruges det også af makrofager til at slå andre bakterier ihjel (NO kan fungere som et såkaldt frit radikal der i høje mængder kan virke toksisk for celler og bakterier)

I nervesystemet er NO's funktion lidt mere kompleks - stoffet fungerer generelt som co-transmitter, og det diskuteres stadig hvorvidt det er et ægte transmitterstof (den arbitrære definition af neurotransmittere tillader ikke gasser, som NO er)

Hvad angår træning, så vil NO frigives fra blodkarsceller når vævet omkring disse bliver hypoksiske (der findes en mindre ilttension) som det er tilfældet i musklerne under træning. Dette bevirker karudvidelse således vævet kan få mere, blod, og den vej (hvis lungerne og kredsløbet da fungerer optimalt) kan ekstrahere mere ilt. Frigivelsen af NO er helt normal og foregår konstant forskellige steder kroppen. Der er altså ikke noget unormalt i det - man kan nærmest snakke om en tonus af frigørelse af NO - dvs. at der konstant frigøres det, blot svinger koncentrationen bare.

Ideen er så at man ved at indtage forstadier til NO, fx arginin, kan øge dannelsen af NO, og således i muskelgebeterne af karrene, øge blodtilførslen, samtidig med at musklerne fremstår større ("pumped") grundet karudvidelse (muskelvævet er rigt vaskulariseret).

Kort sagt mener man at indtagelse af en aminosyre, der er at finde i langt de fleste kostproteiner, vil øge aktivitet af NOS, grundet øget tilgængelighed af substrat - således at der dannes øget produkt - NO.

Almindelig rationel tankegang burde imidlertid afsløre at stoffer der kan indtages som kosttilskud, som markant kan ændre frigivelsen af et så centralt produkt som NO (det skal være markant for at den øgede "pump" skal kunne ses) i hele kroppen, vil have seriøse bivirkninger, da NO ikke blot regulerer kartonus i musklerne, men i hele kroppen, her vigtigst i nyrer (der selv er et yderst aktivt endokrint organ hvad angår kontrol af kroppens blodtryk) og hjerne - derfor er jeg 100% personligt overbevist om at stoffet ikke virker (som kostttilskud) selvom der mig bekendt findes en række meget begrænsede ringe dyreforsøg der viser at massiv tilførsel af NOS substrat, kan ændre NO niveuaet på det teoretiske niveau.

De samme gør sig for øvrigt gældende hvad angår tryptofan vs 5-hydroxytryptamin (øgning af subtratmængden øger produktmængden - blot er begrænsende faktor her blod-hjernebarrieren)

imponeret over at du gad tage dig den tid og give så udførligt et svar... mange tak :bigsmile:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share