Mig og Fru Bænkpres


Beleriand_K
 Share

Recommended Posts

Når jeg surfer gennem din log, er det tekststykkerne, som jeg leder efter, for det er dér, at man finder guldkornene og provokationerne. Det gentager sig i dit seneste indlæg, for hvad i alverden mener du med, at [clustertræning] er så kedelig, at den ikke er til at holde ud?

Jeg forstår dig godt, når du siger, at det kan være kedeligt at vandre alene rundt i træningslokalet. Til gengæld forstår jeg ikke det kedelige ved clustertræning. I den sidste ende griber man en jernstang og flytter rundt på den. Hvordan kan forskellige pauser med videre gøre det mere eller mindre kedeligt? Betyder kedelig snarere hård?

Jeg ville mene, at kedelig træning = træning, der ikke virker! Set med de øjne må clustertræning for dig være den mindst "kedelige" træningsform.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville mene, at kedelig træning = træning, der ikke virker! Set med de øjne må clustertræning for dig være den mindst "kedelige" træningsform.

Det er jeg nu ikke enig i. Hvis du husker filmen fra 1980'erne om drengen, som blev trænet i karate af en gammel mand, så illustrerede den udmærket, at træning udmærket kan være både effektiv og kedelig samtidig. Så vidt jeg husker, skulle han lave den samme bevægelse igen og igen tusindvis af gange før den monotone træning til sidst gav resultat. Træningen viste sig at være værdifuld, men det ændrede ikke ved, at den i sig selv var kedelig. Et andet eksempel kan være løbetræning. Jeg har lige læst Johnny Bredahls selvbiografi, og heri fortæller han, hvordan han hver morgen måtte løbe ti kilometer i regn, blæst, sne o.s.v. Det var røvsygt, men han vidste, at hvis ikke han gjorde det, så var han bagefter allerede inden kampens start. Igen var selve træningen altså kedelig, men effektiv.

Det samme gælder for min oplevelse af clustertræning med systematisk mikrofremgang. Her handler det om at lave stort set det samme i dage, uger og måneder. For så til sidst efter adskillige måneder endelig at høste gevinsten. Gevinsten er naturligvis en fryd, men det ændrer ikke ved, at den lange vej frem til målet har været meget kedelig.

En træning kan være spændende, hvis den får mig til at udfordre nogle grænser. F. eks. m. h.t. udholdenhed eller styrke. Eller den kan være spændende, fordi den indeholder noget nyt. F. eks. i form af en ny øvelse eller i form af en ny måde at lave en allerede kendt øvelse på. Det var således spændende at prøve Charles Staleys træningsform med flest muligt gentagelser af en øvelse på ti minutter. Det viste sig at være en ret værdiløs træningsform for mig, men selve træningen var spændende. Simpelthen fordi den var så anderledes i forhold til, hvad jeg var vant til.

Men Clustertræningen med systematisk mikrofremgang indeholder intet nyt, når først man er kommet igang med den. Denne træningsform er det modsatte af den gængse to-skridt-frem-og-et-skridt-tilbage træning, som stort set er den eneste form, som findes her i vores lille og ikke særlig nytænkende eller opdagelseslystne land. Den udfordrer ikke, da den netop er planlagt til at presse kroppen inden for de rammer, som man kan håndtere uden at være afhængig af regelmæssige restitutionspauser.

Konsekvensen bliver på kort sigt en meget monoton træning, hvor man stort set laver det samme igen og igen. Først set over en længere tidshorisont på nogle måneder kan man se de væsentlige fremskridt, men det ændrer ikke på oplevelsen i den enkelte træning af, at det her er det samme, som jeg har lavet de seneste otte træninger, og det er også det samme, som jeg skal lave de næste mange træninger. Og det er kedeligt.

Men set over en længere tidshorisont har det som nævnt vist sig at være ekstremt succesfuldt for mig. Efter at være gået 5kg frem i bænkpres på fem år fik denne træningsform mit bænkpres til at springe frem med 7½kg på fem måneder. Og som jeg konstaterede i lørdags er det åbenbart en ægte styrkefremgang, som bliver siddende i kroppen. Så jeg er bestemt ikke negativ overfor denne træningsform. Tværtimod. Men kedelig, det er den altså, når man står i klubben og skal gentage sig selv for 117. gang :wink:

Link to comment
Share on other sites

Efter at have læst ovenstående forstår jeg godt din holdning, men jeg deler den ikke.

Du ligger på ryggen på i bænk. I dine strakte arme holder du en vægtstang. Du har til hensigt at sænke denne vægtstang ned til brystet og så presse den tilbage til udgangspositionen. Hvis du helt grundlæggende synes, at denne handling er sjov, er der ikke mere at sige om sagen.

Men lad os tage det ikke urimelige udgangspunkt, at du ikke finder selve handlingen særlig morsom eller måske i et eller andet omfang direkte ubehagelig. Hvorfor gør du det så? Jo, du ønsker at opnå et resultat! Resultatet kan være større muskler, større styrke mv., og dette direkte resultat kan så igen have afledede resultater – bedre præstationer på idrætsbanen og/eller social succes med videre. Du motiverer dig via fokus på de ønskede resultater. Sådan er det jo også i Bredahl-eksemplet. Hvor meget der er på vægtstangen, hvor meget der var i sidste træningspas, om du holder med en bredere eller smallere fatning end sidst og om du holder pause på brystet eller ej, er i denne sammenhæng irrelevant. Det gør ikke selve handlingen mere eller mindre kedelig. Hvad der gør den kedelig, er mangel på resultater. Hvad der gør den interessant, er fremgang og resultater.

Misforstå mig ikke: Jeg fornægter på ingen måde det almene menneskelige behov for variation på alle mulige områder. Men det er noget, der ligger inden i personen selv og ikke et spørgsmål om, at den ene træningsform er kedeligere end den anden.

Somme tider kan ubehaget ved en øvelse være så stort, at det ikke opvejer de forventede resultater. Så er øvelsen ”kedelig”, som jeg forstår ordet. Men det behøver vi jo heldigvis ikke at være enige om…….. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Er det helt umuligt for dig at komme til at træne samtidig med andre i klubben? For detr lyder for mig som om, at dit store problem er at du keder dig fordi du træner alene, og træningen derfor blot bliver noget, som skal overståes.

Min egen træning er ikke voldsomt inspireret for tiden, så hvis jeg trænede alene, kom jeg nok ikke altid afsted. Men nu træner jeg som regel sammen med et par andre, så det bliver ganske hyggeligt.

Men ideen med kedelig effektiv træning kender jeg selv fra TJ singles dødløft programmet, som er det eneste officielle program, jeg har haft fremgang med, men det utroligt kedeligt at træne. Så det kan jeg sagtens sætte mig ind i.

Link to comment
Share on other sites

CoqRouge>Tak for inputtet :smile: . Selvom vi ikke er enige på dette punkt, kan jeg godt se vinklen i din argumentation.

Chris27>Du har helt sikkert ret i, at en del af min manglende motivation skyldes den form for kedsomhed, som kommer af træning i øde lokaler. Men jeg har desværre ikke mulighed for at placere træningen anderledes, hvis den skal passe sammen med resten af dagens forpligtelser. Så jeg må leve med det, som det er.

Lørdag, den 26. august

Dødløft

5 x (5 x 1) x 120

Bænkpres

5 x (5 x 1) x 102½

Link to comment
Share on other sites

Tirsdag, den 29. juli 2008

BB BO Row (1 minuts pause)

4 x 8 x 55

Bænkpres m/pause

1 x 100

3 x 107½

2 x 110

Pull Down (bredt greb) (1 minuts pause)

4 x 8 x 70

Military Press (1 minuts pause)

8 x 3 x 60

I sidste sæt af bænkpres bad jeg en af vores meget rutinerede bænkpressere om at spille dommer, så jeg først løftede, når han gav pres-signal. På den måde fik jeg testet, om jeg kunne lave en reglementeret pause på brystet i regulær stævnestil. Det gjorde jeg så i begge løft ved en to'er med 110kg. Det var meget tilfredsstillende.

At de otte sæt MP med et minuts pause og 60kg på stangen heller ikke gav nogen nævneværdige problemer var også dejligt. Tilsyneladende er jeg i bedre form, end jeg troede efter et par måneders kaotisk træning :smile:

Link to comment
Share on other sites

Lørdag, den 2. august 2008

Bænkpres

5 x (5 x 1) x 102½

Ret kort og uengageret træning, men dem skal der også være plads til engang imellem. Det afgørende er, at jeg fastholdt planen for bænkpres, hvor det nu var tredie uge med 102½kg. Dermed er der gjort klar til næste minimale skridt fremad, som bliver samme øvelse med 103kg. Da jeg standsede med denne træningsform for nogle måneder siden var jeg vist oppe omkring 106½kg, så jeg er endnu ikke tilbage på niveau. Men eftersom 102½kg på en dårlig dag ikke var en grænsebetonet vægt, overvejer jeg at gå en anelse hurtigere frem gennem de næste par kilo, end programmet egentlig lægger op til. På den måde kan jeg måske være oppe på 105kg i løbet af en måneds tid. Derfra kan jeg så vende tilbage til planen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lørdag, den 23. august 2008

Jyske mesterskaber i bænkpres, 110kg klassen (vejede ind på 103,5kg)

1. forsøg: 110kg (godkendt)

2. forsøg: 115kg (godkendt) (tangering af PR for BP med stævneregler)

3. forsøg: 120kg (ikke-godkendt)

Idag kastede jeg mig så ud i det, som jeg i flere år har tænkt på. Nemlig at deltage ved et officielt stævne under DSF. Efter at have trænet i en styrkeløfterklub i ti år, var det vist ved at være på tide :smile:

Og det viste sig at være en rigtig god oplevelse. Sjældent har jeg oplevet så mange venlige og hjælpsomme mennesker. Jeg stillede op uden bænkprestrøje og var dermed på forhånd slet ikke konkurrencedygtig (det havde jeg nu ikke været alligevel :wink: ), men det afholdt ikke en lang række mennesker fra at hjælpe mig. Der var virkelig ikke noget snobberi nogen steder.

Det var en god lørdag :smile:

Edited by Beleriand_K
Link to comment
Share on other sites

Lørdag, den 23. august 2008

Jyske mesterskaber i bænkpres, 110kg klassen (vejede ind på 103,5kg)

1. forsøg: 110kg (godkendt)

2. forsøg: 115kg (godkendt) (tangering af PR for BP med stævneregler)

3. forsøg: 120kg (ikke-godkendt)

Idag kastede jeg mig så ud i det, som jeg i flere år har tænkt på. Nemlig at deltage ved et officielt stævne under DSF. Efter at have trænet i en styrkeløfterklub i ti år, var det vist ved at være på tide :smile:

Og det viste sig at være en rigtig god oplevelse. Sjældent har jeg oplevet så mange venlige og hjælpsomme mennesker. Jeg stillede op uden bænkprestrøje og var dermed på forhånd slet ikke konkurrencedygtig (det havde jeg nu ikke været alligevel :wink: ), men det afholdt ikke en lang række mennesker fra at hjælpe mig. Der var virkelig ikke noget snobberi nogen steder.

Det var en god lørdag :smile:

Tillykke med debuten :smile:

Måske kan det også give lidt ekstra motivation i træningen.

Link to comment
Share on other sites

Hej Bruno,

Tillykke med det :smile:

Det er dejligt at høre at det blev en succes.

Generelt er det altid godt for os mennesker at vi gennemføre de ting som vi lover os selv, hvad det så end måtte være. Derfor kunne jeg forestille mig at glæden er dobbelt.

Hav en god dag :smile:

Mvh

AxBard

Link to comment
Share on other sites

Hej Bruno,

Tillykke med det :smile:

Det er dejligt at høre at det blev en succes.

Generelt er det altid godt for os mennesker at vi gennemføre de ting som vi lover os selv, hvad det så end måtte være. Derfor kunne jeg forestille mig at glæden er dobbelt.

Hav en god dag :smile:

Mvh

AxBard

Tak :smile: . Du har helt ret. Jeg sidder med en god fornemmelse af rent faktisk at have gjort det, som jeg har tænkt på i flere år. Nu gjorde jeg det, og det gik endda godt.

Link to comment
Share on other sites

Godt at du havde en god (og varm) oplevelse.

Hyggeligt at hilse på dig igen.

Jeg går ud fra mine bestikkelsespenge er i posten? :w00t:

I lige måde :smile:

Ang. de 2500kr som du skulle have for at godkende mine to første forsøg, så må du ordne det med Helge. Han sagde, at han godt ville passe på dem, mens du var overdommer, men derefter forsvandt han pludselig fra stævnet og kom aldrig tilbage. Han er nok gået i banken med pengene for at sikre dig en god rente... :walking:

Torsdag, den 29. august 2008

BO Row (1 minuts pause)

4 x 8 x 55

Bænkpres (10 sekunders pause mellem reps, 3 minutters pause mellem sæt)

5 x (5 x 1) x 103

Squat (1 minuts pause)

5 x 5 x 50

Link to comment
Share on other sites

Mandag, den 8. september 2008

BB BO Row (1 minuts pause)

4 x 8 x 60

Bænkpres m/pause

1 x 3 x 108

Pull Down m/bredt greb (1 minuts pause)

4 x 8 x 70

Military Press (1 minuts pause)

8 x 3 x 62½

Military Press blev øget med 2½kg idag, og selvom det var lidt hårdt til sidst, så virkede det som en rimelig beslutning.

Link to comment
Share on other sites

Hej BK!

Jeg så dig på Børsen.dk i sidste uge.

Har du en formel for din træning et sted?

For en god ordens skyld kan jeg lige starte med at lægge ugens enlige træning ind. Det har jeg nemlig ikke fået gjort:

Onsdag, den 24. september 2008:

Bænkpres m/pause

1 x 3 x 108½

DB Biceps Curls (håndflader opad) (1 minuts pause)

4 x 8 x 17½

Bænkpres, floorpress (1 minuts pause)

4 x 8 x 70

DB Biceps Curls (håndflader nedad) (1 minuts pause)

4 x 8 x 15

Og så til dit spørgsmål...

Min træning er ikke særlig struktureret længere, men der er dog ét gennemgående element, som der findes en formel for. Nemlig min bænkprestræning. Jeg er efterhånden nået til den erkendelse, at bænkpres er det eneste, som betyder noget. Alt andet dukker op fra tid til anden, men er kun midlertidigt. Det er egentlig udmærket at være kommet til den erkendelse, da det så ikke så frustrerende, når jeg ikke gider at fuldføre det, jeg går igang med. Udover bænkprestræningen altså.

Nå, men formlen for bænkprestræningen er sådan her:

To træninger om ugen:

Ved træning nr. 1 laves fem sæt med fem singler. Der er ti sekunders pause mellem singlerne i det enkelte sæt af fem reps og tre minutters pause mellem sættene. Altså en speciel måde at lave 5 x 5 på. Den anden gang køres op til en tre'er med pause med samme vægt som ved træning nr. 1 plus fem kilo.

Progression:

Der øges med ½kg skiftevis hver anden og hver tredie uge. På den måde øges vægten i begge ovenstående øvelser teoretisk set med ti kilo om året, og det vil jeg betragte som meget tilfredsstillende min alder, talent o.s.v. taget i betragtning.

Mere indviklet er det faktisk ikke. Alt hvad jeg foretager mig udover de to bænkpresøvelser er tillægsøvelser, som afhænger af, hvad jeg lige har lyst til på det givne tidspunkt. De er ikke en del af nogen plan og fører højst sandsynligt ikke til noget. Andet end at gøre træningen lidt afvekslende. Denne måde at træne bænkpres på er nemlig ret kedelig. Men erfaringen har vist mig, at denne træningsform er den suverænt mest effektive måde at træne på, som jeg nogensinde har brugt. Sidste år gav den mere fremgang i bænkpresset på fem måneder, end jeg havde haft de foregående fem år, og selvom min træning blev noget rod, efter at jeg endelig havde passeret den psykologiske grænse ved 120kg, som jeg havde kæmpet med i årevis, så er styrken stadig tilfredsstillende.

Da jeg endelig kom igang igen valgte jeg at starte på 102½/107½ kg i de to øvelser, hvilket er fire kilo lavere end, hvad jeg havde arbejdet mig op på, da jeg satte ny PR med 125kg. Nu er jeg så oppe på 103½/108½ kg, og indenfor det næste halve år skulle jeg gerne passere niveauet fra starten af 2008 og dermed sandsynligvis lave en ny PR på 130 kg i løbet af 2009. Her har jeg også planer om at stille op ved endnu et officielt stævne og øge min PR under stævneregler til 120 kg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share