Sign in to follow this  
mnvdk

Benstyrke

Recommended Posts

Hej allesammen

Mit primære spørgsmål lyder på hvordan man kan træne benstyrke eksplosivt uden at det belaster knæene så meget (som jeg fx finder at squat gør!)?

Grunden til at jeg spørger er at jeg er blevet opereret i mit venstre knæ (for noget løst brusk der irriterede ved bøjning, jadda jadda...) her for et par måneder siden, og har siden da ikke rigtigt dyrket noget sport.

Skal lige siges at jeg aldrig rigtig har dyrket sport på højt plan, men har da spillet lidt tennis og basket for noget tid tilbage, og så selvfølgelig fodbold på drengerøvsplan (!). Men altså aldrig noget seriøst...

Men just nu er jeg begyndt til boksning (som motionist, har ikke planer om at skulle kæmpe), og her efter første gang kunne jeg godt mærke at jeg ikke havde brugt mine ben siden operationen (til andet end at gå, selvf.), da jeg stadig her på 3. dagen (EFTER træningen) har DOMS der kan mærkes!

Jeg har aldrig prøvet at blive smadret så meget i én muskel før! Det er dog ved at være væk nu, men i går kunne jeg stort set ikke tage et skridt uden at det trak lidt i ansigtsmuskulaturen (pga smerte i låret), det var nærmest slemmere end i forgårs!

Kan det virkelig være rigtigt at boksetræning giver så meget til benene, eller er det bare mine ben der er ultrasvage for tiden?

Altså vi lavede en del sprint, samt sandsæktræning med varierede indbyggede øvelser, hvoraf en var at sætte sig helt ned i knæ, og derefter hoppe eksplosivt og trække knæene op til brystet, og en anden var blot at gå halvt ned i knæ og fortsætte slagene.

Men kan det virkelig have dræbt dem så meget?

Og det var så det diverse... Men tilbage til det primære spærgsmål... Hvordan skal jeg træne mine ben, hvis jeg gerne vil træne dem lidt udover boksetræningen (her i starten i hvert fald, så jeg kan være lidt med!), men det må helst ikke belaste knæene så meget. Squat finder jeg fx for hård mod knæene. Ovenstående øvelser kunne jeg godt lige klare, da jeg forholdsvis "hurtigt" var forbi "smertepunktet" (der hvor mit knæ ikke kan være med længere), men squat går betydeligt langsommere, og det er nok til at smerten bliver for stor (og så føles det jo desuden heller ikke sundt!).

Undskyld det lidt lange og kringlede spørgsmå! På forhånd tak!

-Valentin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg synes ikke du umiddelbart behøver kører noget udover din boksetræning - hvor mange gange i ugen er det?- slet ikk her i starten, start stille ud og nøjes med boksning, indtil du kan mærke at dine ben er ved at være med igen...det lyder til at være forholdsvis længere tid du har været fysisk "in-aktiv", så tror godt det kan passe at dine dooms varer så længe, men der er jo forskel på dooms, og så smerte - er det smerte du kan mærke bør du tage det meget roligt og måske prøve at spørge en der ved noget om genoptræning til råds, eks. fysioterapeut...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finder det ikke usædvaneligt at man er øm i musklerne efter et træningspas, efter længere tids inaktivitet. Og mener har da også hørt for dem hvad jeg har kørt boksetræning for at det først gør ondt 1 eller 2 dage efter træning. I forhold til at du så boksetræner er der heller ikke umiddelbart noget underligt i, da man næsten konstant har benene i bevægelse, og har mange op/ned (ved f.eks. uppercuts).

I forhold til at du så ønsker at kører eksplosiv træning, virker umiddelbart lidt underligt for mig. Du skriver at du har fået lavet en knæ operation for et par måneder siden, nu kender jeg ikke omfanget men ville da mene at genoptræning ikke lyder helt af vejen. Desuden har jeg lært mig at når der trænes mod et mål (f.eks. at kunne hoppe eksplosivt) er en fornuftigt vej at kører; (1)tenik, genoptræning osv. (2) Hypertrofi (muskelmasse) (3) Styrke og først herefter begynde at kører eksplosivt. Jeg ville selv være bange for at pådrage mig skader hvis ikke kroppen er vant til at lave noget eller jeg ikke kender til den øvelse man går i gang med.

I forhold til din træning af bentøjet, vil jeg forslå dig at "lære" nogle basale benøvelse, Squat, Lunges, (dødløft) o.lign. hvorefter du optræner en hvis styrke i disse øvelser. når du først har været gennem de første tre faser (1,2,3 fra før) vil jeg begynde at lege med eksplosiv træning o.lign.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eduardo: Ja, det har så kun været en gang i denne uge (mine ben ville simpelthen ikke kunne have holdt til mere), men jeg sigter efter 2-3 gange om ugen. I mine lår er det ikke decideret smerte, der er det "blot" muskelømhed (som dog er ret slem). Men det er nok, som du siger, meget normalt her i starten, især da jeg efter operationen i lang tid brugte mine arme meget til hælp til at rejse mig fra stole, osv. (da knæet endnu ikke kunne klare det da).

I knæet har jeg stadig et enkelt "smertepunkt", som dog ikke påvirker mig meget i hverdagen. Man kunne måske snarere kalde det en smertevinkel, da der, når mit ben er bøjet ca. 90 grader (plus / minus, selvfølgelig) og jeg støtter på det, forekommer smerte (rigtig smerte, ikke ømhed) "inde" i knæet. Denne "vinkel" har dog været meget større lige efter operationen, og er blevet mindre og mindre efterhånden som jeg er begyndt at bruge det mere og mere.

MrRiber: Nå, ja... Nu ved jeg jo ikke så meget om træning! Da jeg skrev at jeg ønskede at "træne eksplosivt", var det måske også mere bare at træne op til at mine ben blev eksplosive (igen). Det var primært fordi jeg blev meget overrasket både over hvor smadret de kunne blive efter sådan en "lille" halvanden times træning, og så fordi jeg kunne mærke da vi lavede springøvelsen at mine ben var ekstremt "langsomme" om at hæve sig (og kroppen) fra jorden, og jeg mindedes at jeg da jeg i sin tid spillede basket kunne hoppe ret højt, men også ret "hurtigt" (hvis du forstår?). Men det skyldes jo nok igen, selvfølgelig, fysisk inaktivitet, jeg fik bare lyst til at have "eksplosive" ben igen, men det er jo så en længere proces kan jeg se.

Jeg havde nu heller ikke tænkt mig at starte direkte ud i hård eksplosiv træning, snarere tværtimod! Jeg ville jo netop høre om der var nogle øvelser for benene der kunne udføres UDEN at knæet blev belastet så meget, med henblik på at træne det op til at være eksplosivt igen (nå, ja, helt så eksplosivt som før bliver det nok ikke igen, men derhenad!).

Men jeg tror bare jeg kører boksetræning og så tager den med ro hvad angår knæet, i hvert fald her i starten!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tag det roligt og giv kroppen den tid det tager, at komme i form igen. hvis du "bokser" 2 gange pr. uge, så skal du bestemt ikke træne ben yderligere(synes jeg). du vil blot stresse dinne led og sener mv. Og vil så øge skades potentialet gevaldigt.

Ingen forventer at en der aldrig har trænet en specifik sportsgren, kan følge med på lige fod med de der har trænet det regelmæssigt.

giv det nogle måneder så skal du sku nok hoppe lystigt rundt :-) ( uden at blive alt for øm-hver gang).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this