Sign in to follow this  
Followers 0
kartoffel

Vand, kartofler og kalorier

5 posts in this topic

Hejsa, håber I kan hjælpe. Jeg har talt kalorier i nogle måneder nu med stor success på vægten, men nogle ting har jeg ikke helt regnet ud.

Kartofler

F.eks. kartofler. Jeg laver tit kartofler i ovnen, enten halve eller som pommes frites (uden olie, bare kartoflerne), men de skrumper gevaldigt. 1 kg rå kartofler vejer måske 600 g efter de har været i ovnen. Spørgsmålet er derfor, når jeg ser at kartofler har 82 kcal pr. 100g, er det så før eller efter?

Jeg ved vitaminerne bevares bedst ved ovnstegning af dem, men indtager jeg med pommes fritterne stadigvæk 82 kcal pr. 100g, eller er det alt vandet der er fordampet og dermed har det tilbageværende nu lavet mine kartofler til 150 kcal pr. 100g?

Jeg ved at det meste mad opgives som tørkost kcal, men nogle ting opgives som "færdiglavet" kcal. Ved ikke helt hvordan det er med kartofler dog, da jeg også kan forestille mig at fedtet siver fra dem i ovnen (ligesom med andre madvarer).

Vand i maden

En anden ting er, når jeg tilsætter vand til maden. F.eks. i lasagne, de dér fra Knorr osv., tilsætter jeg gerne dobbelt så meget vand som der står man skal. Min logik siger mig at dette naturligvis øger massefylden, så hvis jeg havde 800g færdig lasagne før, har jeg nu f.eks. 1200g færdig lasagne, men med færre kcal pr. 100g end 800g versionen.

Min (simplificerede) beregning er (med fuldstændig opdigtede kcal tal):

Lasagne

600g af 200 kcal pr. 100g

Vand

200g af 0 kcal pr. 100g

Færdig lasagne

800g af 150 kcal pr. 100g

Er dette generelt den korrekte måde at udregne den færdige mads kcal værdier?

Edited by kartoffel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, om du tilsætter vand eller fjerner vand påvirker ikke det samlede energiindhold. Jeg vil også mene at det gælder når du fjerner vand ved bagning af kartoflerne (uden olie eller andre tilsætninger).

Godt at høre at tricket virker for dig.

Edited by Stephan Bak

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja, om du tilsætter vand eller fjerner vand påvirker ikke det samlede energiindhold. Jeg vil også mene at det gælder når du fjerner vand ved bagning af kartoflerne (uden olie eller andre tilsætninger).

Dvs. min lasagne's kcal bliver "spredt ud" over flere gram, ligesom i mit eksempel, og kartoflerne's kcal stiger med massefylden?

Beklager hvis jeg er tungnem, og tak for svaret.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dvs. min lasagne's kcal bliver "spredt ud" over flere gram, ligesom i mit eksempel, og kartoflerne's kcal stiger med massefylden?

Beklager hvis jeg er tungnem, og tak for svaret.

Ja, de fleste vandholdige madvarer bliver mere energitætte ved opvarmning, p g a at vandet fordamper. Men som Stephan Bak skrev, det samlede energiindhold ændres ikke :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja, de fleste vandholdige madvarer bliver mere energitætte ved opvarmning, p g a at vandet fordamper. Men som Stephan Bak skrev, det samlede energiindhold ændres ikke :smile:

Godt godt, det er jo dejligt at jeg har regnet rigtigt så :)

Tak for svarene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0