Fysioterapi!


RuneB
 Share

Recommended Posts

Det er lige gået op for mig at fysioterapi studiet er en bachelor uddannelse...Og tilmed en relativ bred uddannelse der er rettet mod sygevæsenet og ikke sportsudøver... I udlandet kan man læse sport fysioterapi på Ph.d og kandidat niveau... Hvis vi har dårlig oplevelser med fysioterapeuter er det sku da ikke så mærkeligt!!!

Prøv at få hjælp af en bachelor studerende i human fysiologi (idræt) til kompliceret fysologisk problemstillinger...

Jeg har spurgt mig selv i flere måneder hvorfor meget af de rehab stof fra T-nation var så meget bedre ind det jeg har stødt på herhjemme.

Det værst er at de flest fys tror de kan!!! Jeg har hørt flere fys udtale at de oplevede sig selv som egnet som fysiske træner for sports hold...hvor mange går ikke til en fys uden videre resultat... og for det mest er det fordi vi som sports udøver ikke holder os nok i ro...eller hvad?

Hvad sker der for at markede er fuldstændig dødt på området... der er ikke absolut ingen konkurrence på området... prisen på en fys er nærmest fuldstændig standardiseret...Hvordan skal det kunne betale sig at lave et bedre stykke arbejde!!!

Til spørgsmålet:

Hvad fanden har vi egentligt af fag uddannet folk i danmark der kan noget med fysioterapi på en lang vidergående uddanelse der kan både skades behandling og træning

men mest af alt vil jeg nok bare brokke mig lidt...

Edited by RuneB
Link to comment
Share on other sites

Hej RuneB

Det lader ikke til at du undersøgt uddannelsen ordentligt.

Ja grunduddannelsen er en professionsbachelor, men det ville uddannelsen også være i udlandet til at starte med (i hvert fald en bachelor). I Danmark kan du læse videre med en master som en retningsorienteret eller tage til Lund og få en master i fysioterapi og vi har endda også en del som har en PhD. Yderligere er der en del fysioterapeuter i Danmark som er videreuddannet inden for forskellige felter som MT, MDT og idrætsfysioterapi. Folk som er utrolige dygtige.

Jeg vover at konkludere at du er stødt på en fysioterapeut som måske ikke har været så faglig kompentent eller også har du måske haft en dårlig oplevelse.

Priserne ligger fast på de klinikker som arbejder med overenskomst med sygesikringen. Det er fastsat ved lov. Men du kan sagtens vælge en som ikke arbejder med overenskomst, men der er prisen som oftest højere.

Jeg tror nu mest det er brok der kommer fra dig.

mvh

En Fys

Edited by Ojen
Link to comment
Share on other sites

TAK Tak...Ja det var det vist.... :blush:

Jeg vist godt det var en bachelor uddannelse... det kommer til at lyde være ind det er... jeg har været indstillet længe på uddannelsens struktur... og at det er en grund uddannelse...

Jeg vist også godt at jeg skal ud til svagere målgrupper og det glæder jeg mig nu også meget til. Jeg blev lidt overraskede over hvor meget den rent strukturmæssigt er en del af sygevæsenet.

Det er bare blevet mere tydeligt for mig hvorfor de fyser jeg er stødt på mangler nogen kompetencer jeg kan fornemme de har i udlandet. Der har længe været min bekymring at jeg uddanelsemæssigt ikke kunne blive bedre ind dem...

Jeg har først lært om mulighederne for lund idag. Det lader også til at der ved at blive lavet samarbejdes aftaler med Melbourne hvor jeg kan læse videre på en master eller phd. Og at man kunne læse videre på en master i idræt vist jeg godt...

Jeg kan også se at vi er frem rent forskningsmæssigt med kronisk tenditis... jeg bare ikke stødt på så mange fyser jeg var imponerede over og jeg været lidt små frusteret over mulighederne uddannelsesmæssigt. Det eneste jeg har kunne finde var kurser og Osteopat uddannelsen. Jeg var lige ved at overveje kiropraktor uddannelsen, men i forhold til at det genoptræning og forebyggelse jeg er vil arbejde med så lå det alt for langt væk.

Det er da også lidt små bekymrende at man kan tag en lang uddannelse og så få svært ved at leve af sit special fordi marked er dårligt... på den anden side er jeg da glad for at være en del af et system der støtter de svage målgrupper fremfor eliten

Edited by RuneB
Link to comment
Share on other sites

Hej Rune!

Hvis du ikke er bange for at flytte fra Danmark, har du f eks rigtigt gode muligheder til at udvikles på de fleste orter i Sverige som har uddannelsen. Der er også flere fys'er som skriver phD eller "bare" nøjes med en master. De fleste masters kan du tage, samtidig som du arbejder, så behøver derfor ikke have SU-klip for at tage dem. Lige præcis sportsskader og træning af atleter har de et center for i Göteborg, som ind imellem tilbyder pladser for en master. Min eks kæreste tog sin master der og har været rigtigt glad for den. Har videre taget OMT I og II for at få give de samme behandlinger som kiropraktorer. Så kan du pludselig starte dit eget med et meget bredt udbud af behandlinger :smile:

Men selve grunduddannelsen er jeg enig med dig i, at den ikke rækker så langt - men så er det jo med det meste. Tag en kandidat som læge f eks - så ved man heller ikke så fantastikt meget før man har en speciale oveni. I Sverige har man snakket om at føre ind en turnustid for fysioterapeuter samt med en efterfølgende specialistuddannelse. Personlig synes jeg at det ville være en fin idé :smile:

Edited by linis
Link to comment
Share on other sites

Det sjove er netop dem der mener de kan varetage fysisk træning af idrætsudøvere.

Det er netop det kandidater i humanfysiologi uddannes i. Er de år en idrætsuddannet bruger spildt? Kan enhver træne idrætsudøvere fysisk?

Ud fra de studieordninger jeg har set på fysioterapi studiet er de ikke i nærheden af at have kompetencer til fysisk træning af idrætsudøvere.

Fysioterapeuter er gode til mange ting (jeg overvejer kraftigt selv at læse fys), jeg har bare personligt set mange der overvurderede deres kompetencer.

Link to comment
Share on other sites

ovre i usa r de i gang med at udvikle en pre-physical therapy bacheloragtig uddannelse der forbereder en til et videre forløb på anden skole hvor man bilver uddannet til doctor of physical therapy. det er det amerikanske fys samfund der er ved at udvikle uddannelsen og man kan læse om det på wikipedia. de skriver at det er en uddannelse der er lidt kontroversielt, men den har helt sikkert min interesse.

Link to comment
Share on other sites

Som flere har skrevet, det er en grunduddannelse om favner meget bredt. Du kan arbejde med børn, ældre, neurologiske patienter, sundheds fremme/ forebyggelse ect ect.

Netop fordi den favner så bredt, siger det sig selv at det tager efteruddannelse og års erfaring inden du bliver god. Det er nok også de færeste der bliver gode til det hele. I forhold til træning, så er det genoptræning til syge mennesker der er hovedfocus på grunduddannelsen.....

Mange patienter føler ikke de får den rette hjælp. De skal ha 3 behandlinger og så være raske og det nu.....tjaa der er ingen som kan gøre noget ved vævshelings tider ect. Nogen gange kan står du i den situation, hvor du ikke kan hjælpe patienten. Vedkommende skal lære at leve med sine smerter og begrænsninger. Det er ikke altid at en sådan besked bliver modtaget med et smil.

Med hensyn til træning af atleter så er der trods alt en del fysser der selv har en baggrund som sportsudøver og derfor har personlig interesse og viden inden for det felt. Der findes omvent mange her på boardet, som egentlig bare er nogle halvstuderede røvere.... men som ikke holder sig tilbage for at komme med såkaldte ekspert usagn om bla genoptræning mm.

Med hensyn til efteruddannelse er der mange muligheder i dk, men det kunne godt være meget bedre. I Norge kan du tage en efter udd som manuel terapeut, hvor du halvdelen af tiden er i en slags mesterlære og den anden del læser på universitet. Manuel terapeuter får i Norge en højere løn end alm fysser og de er blandt andet på skadestuer hvor de tager sig af bevægeapparart skader.

Link to comment
Share on other sites

Det sjove er netop dem der mener de kan varetage fysisk træning af idrætsudøvere.

Det er netop det kandidater i humanfysiologi uddannes i. Er de år en idrætsuddannet bruger spildt? Kan enhver træne idrætsudøvere fysisk?

Ud fra de studieordninger jeg har set på fysioterapi studiet er de ikke i nærheden af at have kompetencer til fysisk træning af idrætsudøvere.

Fysioterapeuter er gode til mange ting (jeg overvejer kraftigt selv at læse fys), jeg har bare personligt set mange der overvurderede deres kompetencer.

Enig, jeg var i sin tid ved at brække mig over så mange fysioterapeuter der varetog fysisk træning af diverse eliteidrætsudøvere - hul i hovedet (det er heldigvis ved at blive "bedre"). Hermed ikke sagt enhver kandidat i human fysiologi kan træde ind som kompetent fysisk træner i en given idrætsgren. LANGT fra. Men der er en verden til forskel på det fundament de har at bygge videre på, kontra fysioterapeuter.

Det lyder som om du har lidt styr på mulighederne, så kan du svare mig på, om det ikke også er muligt at læse en kandidat i idræt, altså kun de sidste 2 år, efter man har uddannet sig fys??

Det kan man ikke!

Link to comment
Share on other sites

elvirus...

jeg har undersøgt mulighederne på SDU for at læse en overbygning i idræt efter bachelor i fysioterapi og så vidt jeg forstod på studievejlederen kan det godt lade sig gøre, såfremt man laver en specifik opgave. Om man så kan bryste sig af titlen cand.scient ved jeg ikke, men det er en anden snak.

Tobias

Link to comment
Share on other sites

desuden ved jeg efter mit fys studie at det ikke ud fra den uddannelse er muligt at være kompetent nok til at træne eliteidrætsfolk, så den betragtning er rigtig. Personligt er jeg uddannet som fysisk træner fra Trænerskolen i aalborg og vil vove at påstå at uanset uddannelse indenfor humanfysiologien er det bestemt veæsentligt at man uddanner sig videre på relevante områder for at være kompetent til at træne idrætsfolk. Jeg har set træning lavet af cand.scient der bestemt ikke er det papir værd det er skrevet på. Det er ikke et forsøg på at nedgøre idrætsstudiet, men "bare" det at læse idræt er ikke nødvendigvis nok til at træne sportsfolk.

Jeg ville dog selv ønske at jeg havde læst idræt, da min erfaring med fysuddannelsen ikke er god, i min optik alt for generel og uspecifik og Odense skolen lader meget tilbage at ønske.

Tobias

Link to comment
Share on other sites

desuden ved jeg efter mit fys studie at det ikke ud fra den uddannelse er muligt at være kompetent nok til at træne eliteidrætsfolk, så den betragtning er rigtig. Personligt er jeg uddannet som fysisk træner fra Trænerskolen i aalborg og vil vove at påstå at uanset uddannelse indenfor humanfysiologien er det bestemt veæsentligt at man uddanner sig videre på relevante områder for at være kompetent til at træne idrætsfolk. Jeg har set træning lavet af cand.scient der bestemt ikke er det papir værd det er skrevet på. Det er ikke et forsøg på at nedgøre idrætsstudiet, men "bare" det at læse idræt er ikke nødvendigvis nok til at træne sportsfolk.

Jeg ville dog selv ønske at jeg havde læst idræt, da min erfaring med fysuddannelsen ikke er god, i min optik alt for generel og uspecifik og Odense skolen lader meget tilbage at ønske.

Tobias

Jeg forstår ikke helt debatten.

Hvis man læser til Fysioterapeut så bliver man god til ...... Fysioterapi.

Fysioterapi er mange ting og dækker mange special områder. At forvente man er godt klædt på til alle disse områder efter grunduddannelsen er skudt ved siden af målet. Derimod vil man efter grunduddannelsen have en rigtig god ballast til at specialisere sig indenfor et eller flere områder. Men det kræver jo en indsats.

Derfor når i undrer jer over at en fys eller en idræts cand. kan eller ikke kan lave fysisk træning til elite idræts udøvere så er det fordi det kræver lidt ekstra i bagagen. Begge vil dog have betydeligt større chance for at kunne lave træningen end en cand mag feks.

Link to comment
Share on other sites

Jeg synes dog det er meget svagt at man ikke kan træne idrætsudøvere på eliteniveau fysisk efter en kandidatuddannelse i idræt. Hvem skal så kunne gøre det?

Det undrede jeg mig egentligt også over. I mine øjne ser det ud som om det forventes at, man enten underviser i idræt på gymnasiet, eller har et arbejde indenfor arbejdsmiljø og/eller genoptræning. Så de kan lære gymnasieelever lidt om bevægeapparatet og reglerne i volleyball, eller overtage en fysioterapeuts arbejde mht. rehabilitering. ?

Link to comment
Share on other sites

mit pointe var blot at på idrætsstudiet (som mange andre studier) kan specialisere sig indenfor mange forskellige områder. Så hvis man f.eks har ældre som speciale er det jo ikke ensbetydende med at man ved en masse om fysisk træning...Det følger jo som regel interessen...

Tobias

Link to comment
Share on other sites

Jeg synes dog det er meget svagt at man ikke kan træne idrætsudøvere på eliteniveau fysisk efter en kandidatuddannelse i idræt. Hvem skal så kunne gøre det?

Som Tobias vel egentlig også har sagt:

Der var ikke noget ekskluderende - Dvs man kan godt, men det er ikke givet.

Når man har taget en grunduddannelse så bliver den rettet bredt dvs både mod gymnasielærer funktionen, forskning, eliteidræt og andet. Men det gør jo netop at titlen i sig selv ikke er garant for evner i en bestemt retning. Det kræver jo at man interesserer sig for en given ting og arbejder med det for at blive dygtig og klog (nogle starter det arbejde allerede når de studerer, andre før de studerer).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Der bliver i denne tråd nævnt noget omkring at man i Norge, med videruddannelse på led mobiliserings området kan lave lidt det samme som en kiropraktor.

Kan man selvsamme i DK?

Jeg har 1 år på fys. udd. og overvejer kiropraktik i stedet. Dels pga. anden løn, anden patientgruppe og mere patologi....og så føles det langt bedre for mig at blive kiropraktor end fys. Hvis nogen har overvejet det samme så skriv jeres erfaringer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share