Nicky Cruz Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 HeyJeg spiser mange af de hurtigt optagelige kulhydrater.. Hvorfor er de værre en langsomt optagelige kulhydrater? Og følgende: hvis man træner og skal have det optimale ud af det.. hvordan skal fordelingen så helst være af disse to ting - hvis det overhovedet spiller en betydning?MVHNicky Cruz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dysp Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 HeyJeg spiser mange af de hurtigt optagelige kulhydrater.. Hvorfor er de værre en langsomt optagelige kulhydrater? Og følgende: hvis man træner og skal have det optimale ud af det.. hvordan skal fordelingen så helst være af disse to ting - hvis det overhovedet spiller en betydning?MVHNicky CruzDet handler, som du selv har fået snerten af, om optagelseshastigheden. Optagelseshastigheden har indflydelse på hvor stor en mængde af dét du har spist, som optages hvor hurtigt, logisk nok. Hvis du fx indtager 100g hurtigtoptageligt kulhydrat kontra 100g langsomt, så vil det første måske optages i løbet af 10 minutter og det andet optages i løbet af 1 time.Det bør i øvrigt nævnes, at langsomme kulhydrater(komplekse) nedbrydes til hurtige kulhydrater(langsomme) i tarmene, så de kan optages i systemet. Slutproduktet er altså det samme, forskellen er optagelseshastigheden.Men, når 100g optages over 10 min kontra over 1 time, så skaber det nogle problemer i henhold til den større mængde, som optages hurtigere:1. Der vil være mere energi over kortere tid. Vores krop har brug for energi hele tiden. Men, da mad ikke kan 'gemmes' på andre måde end som fedt, så vil alt overskydende energi på et givent tidspunkt, nødvendigvis gå til fedtdepoterne. Derfor er det bedre at have energien fordelt over længere tid efter behov, end det hele på én gang, som vil medføre at al overskydende vil blive lagret som fedt.2. Insulin er det hormon som reagerer på kulhydrat i blodet. Når blodsukkeret er for højt, sekreres insulin, som forårsager, at cellerne kan optage næringsstoffer. Når der, i tilfældet med det hurtigt optagelige kulhydrat, kommer en enorm mængde kulhydrat meget hurtigt, så sekreres der en enorm mængde insulin, for at undgo hyperglycemia(for højt blodsukker), hvilket er livstruende.Problemet er her, at hvis der konstant kommer disse "insulinspikes", så kan det udvikle insulinresistens eller i hvert fald nedsat insulinsensitivitet. Dette kan vel, i princippet, medføre diabetes, men det er jeg på ingen måde sikker på.Desuden er madvarer, som indeholder hurtigt optagelige kulhydrater, ofte dårlige ernæringsmæssigt. De indeholder ikke ret tit kostfibre eller vitaminer/mineraler. Dog er det vigtigt at pointere, at frugter også indeholder hurtige kulhydrater, men det gør dem ikke usunde. Det er lidt en anden historie, fordi typen er anderledes og fordi der spiller andre ting ind. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NinaLund Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 Det handler, som du selv har fået snerten af, om optagelseshastigheden. Optagelseshastigheden har indflydelse på hvor stor en mængde af dét du har spist, som optages hvor hurtigt, logisk nok. Hvis du fx indtager 100g hurtigtoptageligt kulhydrat kontra 100g langsomt, så vil det første måske optages i løbet af 10 minutter og det andet optages i løbet af 1 time.Det bør i øvrigt nævnes, at langsomme kulhydrater(komplekse) nedbrydes til hurtige kulhydrater(langsomme) i tarmene, så de kan optages i systemet. Slutproduktet er altså det samme, forskellen er optagelseshastigheden.Men, når 100g optages over 10 min kontra over 1 time, så skaber det nogle problemer i henhold til den større mængde, som optages hurtigere:1. Der vil være mere energi over kortere tid. Vores krop har brug for energi hele tiden. Men, da mad ikke kan 'gemmes' på andre måde end som fedt, så vil alt overskydende energi på et givent tidspunkt, nødvendigvis gå til fedtdepoterne. Derfor er det bedre at have energien fordelt over længere tid efter behov, end det hele på én gang, som vil medføre at al overskydende vil blive lagret som fedt.2. Insulin er det hormon som reagerer på kulhydrat i blodet. Når blodsukkeret er for højt, sekreres insulin, som forårsager, at cellerne kan optage næringsstoffer. Når der, i tilfældet med det hurtigt optagelige kulhydrat, kommer en enorm mængde kulhydrat meget hurtigt, så sekreres der en enorm mængde insulin, for at undgo hyperglycemia(for højt blodsukker), hvilket er livstruende.Problemet er her, at hvis der konstant kommer disse "insulinspikes", så kan det udvikle insulinresistens eller i hvert fald nedsat insulinsensitivitet. Dette kan vel, i princippet, medføre diabetes, men det er jeg på ingen måde sikker på.Desuden er madvarer, som indeholder hurtigt optagelige kulhydrater, ofte dårlige ernæringsmæssigt. De indeholder ikke ret tit kostfibre eller vitaminer/mineraler. Dog er det vigtigt at pointere, at frugter også indeholder hurtige kulhydrater, men det gør dem ikke usunde. Det er lidt en anden historie, fordi typen er anderledes og fordi der spiller andre ting ind.Måske det er dig, der ved, hvad vandopløselige kulhydrater er? Altså hvad skal man spise/drikke for at få disse? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dysp Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 Måske det er dig, der ved, hvad vandopløselige kulhydrater er? Altså hvad skal man spise/drikke for at få disse?Alle kulhydrater er da, såvidt jeg ved, vandopløselige? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NinaLund Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 Alle kulhydrater er da, såvidt jeg ved, vandopløselige?Jeg har bare læst at man lige efter træning skal indtage vandopløselige kulhydrater.. Og så nogle timer efter skal det være komplekse kuldyrater? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dysp Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 (edited) Jeg har bare læst at man lige efter træning skal indtage vandopløselige kulhydrater.. Og så nogle timer efter skal det være komplekse kuldyrater?Jeg tror, at dét der var ment, var kulhydrater i flydende form. Fx blendet frugt, maltodextrin blandet op i en shake e.lign. Alle kulhydrater er vandopløselige, modsat fedt, som fx ikke er(klumper i vand).Den teori du beskriver om, at man, efter træning, bør indtage hurtige kulhydrater, er jeg ikke en fan af, men mange er derimod. Jeg kan kun selv se en fordel i dét undervejs i et træningsforløb, som er aerobt. Ellers ser jeg ingen idé i det og min argumentation har jeg skrevet her, selvom mange er uenige:http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=48749At jeg så aldrig nogensinde fik svar på de ting jeg spurgte om eller satte lys på, det er jo så en sag, som jeg ikke gider genoptage. Edited April 24, 2009 by Dysp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicky Cruz Posted April 25, 2009 Author Report Share Posted April 25, 2009 Meningsfuldt og dybdegående forklaring, Dysp, jeg takker :4thumbup: MVHNicky Cruz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.