Sign in to follow this  
hardvig

ting jeg har fundet ud af under mit foreløbige vægttab

Recommended Posts

Før jeg går i gang vil jeg gerne lige understrege at jeg INTET videnskabeligt belæg har for at skrive de ting jeg skriver her, jeg ved ikke om det jeg gør er "rigtigt", men indtil videre har mit vægttab været rimeligt konstant siden jeg begyndte (på nær én uge hvor jeg oprettede en post herinde, og så kom jeg videre...)

Jeg påstår ikke at jeg er den første til at sige de her ting, nogle af tingene jeg har skrevet som råd er ting jeg har læst mig til (f.eks. den med kJ), jeg fortæller bare hvordan jeg selv har brugt de råd jeg har fået ind.

Jeg vil FORSØGE at holde orden i tingene herinde, men dette er ligeså meget en opremsning til eget brug som det er en hjælp til andre... Jeg har ingen interesse i at starte diskussioner med folk som har en anden mening end min.I skal selvfølgelig være velkomne til at komme med kommentarer..

Kost

indtag omkring 5000kJ om dagen

Før jeg startede sad jeg og fedtede med basalstofskifte og formler for beregning af aktivitetsniveau for at finde ud af hvad jeg forbrændte så jeg kunne tage 2000kJ af det og tabe mig sundt (det havde jeg læst at man skulle gøre) det viste sig imidlertid at være MEGET lettere at regne med hvis man bare sagde "jeg må indtage 5000kJ om dagen - slut!". Med alle de fine formler var jeg kommet frem til at jeg skulle have næsten det dobbelte - og jeg tabte mig sjovt nok ikke. 5000kJ - slut! det er til at regne med!

Bananer er onde!

Jeg elsker bananer, eller rettere, det gjorde jeg indtil jeg opdagede hvor mange kilojoule (kJ) der er i sådan en fætter..! når jeg havde løbet 7,4 km og kom hjem og spiste en banan åd jeg HALVDELEN af de kalorier jeg lige havde forbrændt ind igen..! Puha... nu holder jeg mig fra bananer, med mindre jeg er VIRKELIG sliksulten..! (som en sidenote fortalte min mor mig at i vægtvogternes pointsystem er én banan 2 point, en voksen kvinde må få 18 point på en dag - dvs at du kun må spise energi svarende til 9 bananer PÅ EN HEL DAG! - så kan jeg finde andet at bruge de kalorier på...)

Drik cola light

Ikke ligefrem det vildeste råd, men det er bare SÅ meget bedre end at drikke normalt cola! Så kan man sige "jamen det smager ikke ligeså godt" - nej, det kan godt være, men når der nu er lige omkring 120 gange så mange kalorier i normal cola som i light... det betyder at man kan drikke 120 flasker light før man har fået ligeså mange kalorier som i én flaske normal cola, så meget cola kan jeg ikke drikke på et helt år..!

Aftal med dig selv hvor meget du spiser FØR du sætter dig til bords

Nu står jeg ikke selv for madlavningen da jeg bor hjemme, hvilket betyder at jeg ikke bestemmer hvad der bliver serveret og hvordan det bliver tilberedt, men jeg bestemmer helt selv hvor meget jeg spiser! Jeg plejer at spørge i løbet af eftermiddagen hvad vi skal have til aftensmad så jeg har mulighed for at forberede mig mentalt på hvad vi skal have, dernæst beslutter jeg mig hvor PRÆCIST hvor meget jeg vil have FØR jeg sætter mig til bords, skal vi eksempelvis have frikadeller siger jeg måske 2 frikadeller og 3 kartofler - og så holder jeg mig til det! Det ser ikke ud af en skid når det ligger på tallerkenen og ofte er jeg stadig sulten når det er spist fordi det alt andet lige ikke tager ret lang tid at stoppe i munden, MEN jeg har den vilde sejrfornemmelse i maven når jeg går fra bordet OG jeg er mæt resten af aftenen! (hvis jeg bliver mere sulten tager jeg 2 skiver knækbrød med 1 skive røget filet, men det sker sjældent!).

Man kan overleve på meget mindre mad end jeg troede!

Nu hvor jeg har reguleret på mine portioners størrelse er det meget tydeligt hvorfor jeg har set ud som jeg har, jeg har simpelthen spist for 2..! og jeg troede egentlig ikke at jeg spiste ret meget i forevejen... Jeg er 191 høj, 21, mand og vejer i skrivende stund 88kg, men kan (sagtens) overleve på 2 slask yoghurt og noglehavregryn indtil kl 9.30 hvor jeg skal have første mellemmåltid (spiser morgenmad omkring kl 6), og i løbet af dagen kan jeg sagtens overleve på 2 skiver rugbrød, og jeg går ikke sulten i seng selvom jeg kun spiser 1/3 af hvad min far spiser (og 1/2 af hvad min stedmor spiser).

Tænk på LANGT sigt

Jeg har tænkt mig at holde mit nuværende kalorieindtag langt ud i fremtiden – hvorfor skulle jeg gøre andet? Jeg har på nuværende tidspunkt bevist at jeg sagtens kan overleve på det kalorieindtag jeg har nu – og taber mig endda af det, hvorfor skulle jeg lave det om? Jeg har selvfølgelig ikke planer om at blive anoretiker, men det mener jeg heller ikke ligefrem at jeg er i farezonen for at blive, til gengæld kan jeg tage på McD eller på druktur (der er RIGTIG mange kalorier i alkohol…), eller spise pizza med gutterne uden at skulle tænke over om mit kalorieregnskab nu også holder til det, det ved jeg i situationen at det ikke gør, men på længere sigt ved jeg at jeg vil være i underskud – og vupti, så har man forbrændt den bigmac/øl/pizza…

Spar på mælken

Jeg er blevet PROPPET med mælk hele mit liv og jeg er TRÆT af det! Jeg er ikke særlig vild med mælk, og med frygt for at ende med at lyde som Lene Hansson (min største frygt) fandt jeg her den anden dag, argumentet over dem alle for at undgå det hvide stads – minimælk, altså den 2. Magreste mælk indeholder kun 20 kJ mindre end cola pr 100 ml (og her snakker vi IKKE om light versionen!). jeg siger ikke at jeg undgår mælk fuldstændigt (og jeg elsker også min yoghurt om morgenen!), men jeg har reduceret indtaget til ét stort glas om dagen, og mine tænder er ikke faldet ud endnu, mit hår er ikke blevet tyndere og mine negle er stadig så hårde at de ikke er til at klippe, så jeg får nok det kalk jeg skal på anden vis…

Træning

Run forrest, run!

Mange går død på løberiet før det overhovedet bliver sjovt, jeg kender det fra min familie hvor jeg er den eneste der kan løbe over 4 km..! jeg ELSKER at løbe - fordi jeg er blevet god til det! forleden dag løb jeg på opdagelse i mit lokalområde, jeg opdagede små landsbyer jeg ikke anede eksisterede, og før jeg vidste af det havde jeg løbet 17,4 km! Jeg kan ikke bebrejde dem som har vejrtrækningsproblemer og alt det der at det ikke er skide sjovt at løbe, men det er en fase! giv det 2 måneder hvor du løber 3-4 gange om ugen (PRES DIG SELV og lad være med at tude!), så bliver det helt vildt sjovt på ingen tid! (og det er ret blæret når man kan løbe længere end ens familiemedlemmer kan cykle skulle jeg hilse og sige ;)

Drop styrketræningen hvis du vil tabe dig...

Jeg havde læst rigtig mange steder at det var godt at styrketræne for at tabe sig - det er det også - på langt sigt! ...og så skal man lige forberede sig på at man kommer til at tage på først... man kan IKKE være i kalorieunderskud og tage muskelmasse på på samme tid, så enten spilder du tiden i træningscenteret eller også spilder du tiden i køkkenet, uanset hvad, så lad være med at mix'e de 2 ting... vælg en sportsgren som er fokuseret på kondien og hold dig til den!

Få nu købt de løbetights!

Nej, det kan godt være at du ikke føler dig skide sexet i dem, men hvis det er løb du dyrker, så kommer du altså ikke udenom et par gode løbetights (lange til vinter og til over knæet til sommerperioden). NØRJ hvor har de reddet min bagdel mange gange (i absolut bogstaveligste forstand!). om vinteren kan jeg nøjes med at have dem på, og hvis det blæser meget kan jeg tage et par vindtætte bukser udover, men ellers er de alt rigeligt – og så synes jeg at de får mine ben til at se helt vildt tynde ud..!

Træn mere end du tror du skal

Det gik op for mig hvor meget arbejde der egentlig ligger i det at blive god til noget – dette inkluderer også det at løbe.. for mit vedkommende fandt jeg hurtigt ud af at jeg skulle op på 4 gange løb eller mere for at kunne mærke at det gav noget. Jeg siger ikke at det er et håbløst foretagende hvis du ikke har 4-5 dage om ugen til at træne, men for mit vedkommende skulle jeg som sagt derop før jeg virkelig mærkede resultaterne (jeg er gået fra 3,4 km løb til 17,4km på knap 3 måneder…).

Hold hviledage!

Den her lærte jeg på den hårde måde da jeg skulle forsøge mig med en omgang hurtigløb en dag, jeg lavede næsten personlig rekord på 7,4 km distancen, men valgt totalt udmattet at tage ud og løbe dagen efter som straf for at jeg ikke klarede min rekord dagen før – med et knæ som gjorde meget ondt til følge! Så hvilede jeg i 2 dage, og vupti så kunne jeg sagtens igen… noget lignende skete da jeg løb langt 3 dage i træk i sidste uge, den 3. Dag kunne jeg nærmest ikke slæbe benene rundt på min korte rute, så holdt jeg en (eller to, jeg kan ikke huske det..) hviledag(e) og så havde jeg pludselig benene til at løbe 17,4 km!

Drop undskyldningerne

Selvfølgelig skal du lytte til din krop, og det er vigtigt at man ikke gør noget som voldsomt overskrider ens ydeevne, men så er det heller ikke værre! Jeg føler mig først opvarmet når jeg har løbet i knap 15 minutter, dvs. at jeg skal ud over det før det overhovedet begynder at føles rigtig godt, indtil da er jeg også stiv i benene og har lidt ondt alle steder, men så dropper jeg undskyldningerne og hygger mig! Og så også den der med vejret... Det eneste der kan afholde mig fra at løbe er hvis det lyner meget fordi jeg løber i et meget fladt område uden alt for meget vegetation og en gang var ved at blive ramt... men regn og blæst er fint nok med mig, regnen køler så dejligt, og blæsten vil jo altid være der - det er Danmark..!

Jeg synes selv at jeg kommet ret godt i gang med alt det her, og håber at I kan bruge mine råd til noget, det har i hvert fald været en fornøjelse at bruge lidt at min hviledag foran min computer med en cola light ved min side ;)

Jeg håber at jeg bliver meget klogere i løbet af det næste stykke tid så jeg kan komme med flere råd, men indtil videre var det her hvad jeg havde til jer.

EDIT: rettede lige nogle staveflej

Edited by hardvig

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Drop styrketræningen hvis du vil tabe dig...

Jeg havde læst rigtig mange steder at det var godt at styrketræne for at tabe sig - det er det også - på langt sigt! ...og så skal man lige forberede sig på at man kommer til at tage på først... man kan IKKE være i kalorieunderskud og tage muskelmasse på på samme tid, så enten spilder du tiden i træningscenteret eller også spilder du tiden i køkkenet, uanset hvad, så lad være med at mix'e de 2 ting... vælg en sportsgren som er fokuseret på kondien og hold dig til den!"

Jeg bliver nødt til lige at kommentere på ovenstående. Du skriver at man ikke kan tage muskelmasse på i kalorieunderskud, men at man skal forberede sig på at tage på til at starte med? :)

Det er rigtigt at, hvis man vil have effektiv kalorieforbrænding, så skal man ud og løbe, evt. sprinte - højintensitetstræning brænder flere kalorier.

MEN - styrketræning øger forbrændingen, også efter træning - faktisk helt op til et døgn efter træning er ens forbrænding højere end normalt. Jo tungere jo bedre. Man kan så hurtigt blive enige om at tung styrketræning og slankekur på samme tid ikke er en god cocktail ift. energiniveau :)

Derudover, hvis man har interesse i et fedt-vægttab, så er styrketræning en god idé for at holde på muskelmassen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Før jeg går i gang vil jeg gerne lige understrege at jeg INTET videnskabeligt belæg har for at skrive de ting jeg skriver her, jeg ved ikke om det jeg gør er "rigtigt", men indtil videre har mit vægttab været rimeligt konstant siden jeg begyndte (på nær én uge hvor jeg oprettede en post herinde, og så kom jeg videre...)

Jeg påstår ikke at jeg er den første til at sige de her ting, nogle af tingene jeg har skrevet som råd er ting jeg har læst mig til (f.eks. den med kJ), jeg fortæller bare hvordan jeg selv har brugt de råd jeg har fået ind.

Jeg vil FORSØGE at holde orden i tingene herinde, men dette er ligeså meget en opremsning til eget brug som det er en hjælp til andre... Jeg har ingen interesse i at starte diskussioner med folk som har en anden mening end min.I skal selvfølgelig være velkomne til at komme med kommentarer..

Kost

indtag omkring 5000kJ om dagen

Før jeg startede sad jeg og fedtede med basalstofskifte og formler for beregning af aktivitetsniveau for at finde ud af hvad jeg forbrændte så jeg kunne tage 2000kJ af det og tabe mig sundt (det havde jeg læst at man skulle gøre) det viste sig imidlertid at være MEGET lettere at regne med hvis man bare sagde "jeg må indtage 5000kJ om dagen - slut!". Med alle de fine formler var jeg kommet frem til at jeg skulle have næsten det dobbelte - og jeg tabte mig sjovt nok ikke. 5000kJ - slut! det er til at regne med!

Bananer er onde!

Jeg elsker bananer, eller rettere, det gjorde jeg indtil jeg opdagede hvor mange kilojoule (kJ) der er i sådan en fætter..! når jeg havde løbet 7,4 km og kom hjem og spiste en banan åd jeg HALVDELEN af de kalorier jeg lige havde forbrændt ind igen..! Puha... nu holder jeg mig fra bananer, med mindre jeg er VIRKELIG sliksulten..! (som en sidenote fortalte min mor mig at i vægtvogternes pointsystem er én banan 2 point, en voksen kvinde må få 18 point på en dag - dvs at du kun må spise energi svarende til 9 bananer PÅ EN HEL DAG! - så kan jeg finde andet at bruge de kalorier på...)

Drik cola light

Ikke ligefrem det vildeste råd, men det er bare SÅ meget bedre end at drikke normalt cola! Så kan man sige "jamen det smager ikke ligeså godt" - nej, det kan godt være, men når der nu er lige omkring 120 gange så mange kalorier i normal cola som i light... det betyder at man kan drikke 120 flasker light før man har fået ligeså mange kalorier som i én flaske normal cola, så meget cola kan jeg ikke drikke på et helt år..!

Aftal med dig selv hvor meget du spiser FØR du sætter dig til bords

Nu står jeg ikke selv for madlavningen da jeg bor hjemme, hvilket betyder at jeg ikke bestemmer hvad der bliver serveret og hvordan det bliver tilberedt, men jeg bestemmer helt selv hvor meget jeg spiser! Jeg plejer at spørge i løbet af eftermiddagen hvad vi skal have til aftensmad så jeg har mulighed for at forberede mig mentalt på hvad vi skal have, dernæst beslutter jeg mig hvor PRÆCIST hvor meget jeg vil have FØR jeg sætter mig til bords, skal vi eksempelvis have frikadeller siger jeg måske 2 frikadeller og 3 kartofler - og så holder jeg mig til det! Det ser ikke ud af en skid når det ligger på tallerkenen og ofte er jeg stadig sulten når det er spist fordi det alt andet lige ikke tager ret lang tid at stoppe i munden, MEN jeg har den vilde sejrfornemmelse i maven når jeg går fra bordet OG jeg er mæt resten af aftenen! (hvis jeg bliver mere sulten tager jeg 2 skiver knækbrød med 1 skive røget filet, men det sker sjældent!).

Man kan overleve på meget mindre mad end jeg troede!

Nu hvor jeg har reguleret på mine portioners størrelse er det meget tydeligt hvorfor jeg har set ud som jeg har, jeg har simpelthen spist for 2..! og jeg troede egentlig ikke at jeg spiste ret meget i forevejen... Jeg er 191 høj, 21, mand og vejer i skrivende stund 88kg, men kan (sagtens) overleve på 2 slask yoghurt og noglehavregryn indtil kl 9.30 hvor jeg skal have første mellemmåltid (spiser morgenmad omkring kl 6), og i løbet af dagen kan jeg sagtens overleve på 2 skiver rugbrød, og jeg går ikke sulten i seng selvom jeg kun spiser 1/3 af hvad min far spiser (og 1/2 af hvad min stedmor spiser).

Tænk på LANGT sigt

Jeg har tænkt mig at holde mit nuværende kalorieindtag langt ud i fremtiden – hvorfor skulle jeg gøre andet? Jeg har på nuværende tidspunkt bevist at jeg sagtens kan overleve på det kalorieindtag jeg har nu – og taber mig endda af det, hvorfor skulle jeg lave det om? Jeg har selvfølgelig ikke planer om at blive anoretiker, men det mener jeg heller ikke ligefrem at jeg er i farezonen for at blive, til gengæld kan jeg tage på McD eller på druktur (der er RIGTIG mange kalorier i alkohol…), eller spise pizza med gutterne uden at skulle tænke over om mit kalorieregnskab nu også holder til det, det ved jeg i situationen at det ikke gør, men på længere sigt ved jeg at jeg vil være i underskud – og vupti, så har man forbrændt den bigmac/øl/pizza…

Spar på mælken

Jeg er blevet PROPPET med mælk hele mit liv og jeg er TRÆT af det! Jeg er ikke særlig vild med mælk, og med frygt for at ende med at lyde som Lene Hansson (min største frygt) fandt jeg her den anden dag, argumentet over dem alle for at undgå det hvide stads – minimælk, altså den 2. Magreste mælk indeholder kun 20 kJ mindre end cola pr 100 ml (og her snakker vi IKKE om light versionen!). jeg siger ikke at jeg undgår mælk fuldstændigt (og jeg elsker også min yoghurt om morgenen!), men jeg har reduceret indtaget til ét stort glas om dagen, og mine tænder er ikke faldet ud endnu, mit hår er ikke blevet tyndere og mine negle er stadig så hårde at de ikke er til at klippe, så jeg får nok det kalk jeg skal på anden vis…

Træning

Run forrest, run!

Mange går død på løberiet før det overhovedet bliver sjovt, jeg kender det fra min familie hvor jeg er den eneste der kan løbe over 4 km..! jeg ELSKER at løbe - fordi jeg er blevet god til det! forleden dag løb jeg på opdagelse i mit lokalområde, jeg opdagede små landsbyer jeg ikke anede eksisterede, og før jeg vidste af det havde jeg løbet 17,4 km! Jeg kan ikke bebrejde dem som har vejrtrækningsproblemer og alt det der at det ikke er skide sjovt at løbe, men det er en fase! giv det 2 måneder hvor du løber 3-4 gange om ugen (PRES DIG SELV og lad være med at tude!), så bliver det helt vildt sjovt på ingen tid! (og det er ret blæret når man kan løbe længere end ens familiemedlemmer kan cykle skulle jeg hilse og sige ;)

Drop styrketræningen hvis du vil tabe dig...

Jeg havde læst rigtig mange steder at det var godt at styrketræne for at tabe sig - det er det også - på langt sigt! ...og så skal man lige forberede sig på at man kommer til at tage på først... man kan IKKE være i kalorieunderskud og tage muskelmasse på på samme tid, så enten spilder du tiden i træningscenteret eller også spilder du tiden i køkkenet, uanset hvad, så lad være med at mix'e de 2 ting... vælg en sportsgren som er fokuseret på kondien og hold dig til den!

Få nu købt de løbetights!

Nej, det kan godt være at du ikke føler dig skide sexet i dem, men hvis det er løb du dyrker, så kommer du altså ikke udenom et par gode løbetights (lange til vinter og til over knæet til sommerperioden). NØRJ hvor har de reddet min bagdel mange gange (i absolut bogstaveligste forstand!). om vinteren kan jeg nøjes med at have dem på, og hvis det blæser meget kan jeg tage et par vindtætte bukser udover, men ellers er de alt rigeligt – og så synes jeg at de får mine ben til at se helt vildt tynde ud..!

Træn mere end du tror du skal

Det gik op for mig hvor meget arbejde der egentlig ligger i det at blive god til noget – dette inkluderer også det at løbe.. for mit vedkommende fandt jeg hurtigt ud af at jeg skulle op på 4 gange løb eller mere for at kunne mærke at det gav noget. Jeg siger ikke at det er et håbløst foretagende hvis du ikke har 4-5 dage om ugen til at træne, men for mit vedkommende skulle jeg som sagt derop før jeg virkelig mærkede resultaterne (jeg er gået fra 3,4 km løb til 17,4km på knap 3 måneder…).

Hold hviledage!

Den her lærte jeg på den hårde måde da jeg skulle forsøge mig med en omgang hurtigløb en dag, jeg lavede næsten personlig rekord på 7,4 km distancen, men valgt totalt udmattet at tage ud og løbe dagen efter som straf for at jeg ikke klarede min rekord dagen før – med et knæ som gjorde meget ondt til følge! Så hvilede jeg i 2 dage, og vupti så kunne jeg sagtens igen… noget lignende skete da jeg løb langt 3 dage i træk i sidste uge, den 3. Dag kunne jeg nærmest ikke slæbe benene rundt på min korte rute, så holdt jeg en (eller to, jeg kan ikke huske det..) hviledag(e) og så havde jeg pludselig benene til at løbe 17,4 km!

Drop undskyldningerne

Selvfølgelig skal du lytte til din krop, og det er vigtigt at man ikke gør noget som voldsomt overskrider ens ydeevne, men så er det heller ikke værre! Jeg føler mig først opvarmet når jeg har løbet i knap 15 minutter, dvs. at jeg skal ud over det før det overhovedet begynder at føles rigtig godt, indtil da er jeg også stiv i benene og har lidt ondt alle steder, men så dropper jeg undskyldningerne og hygger mig! Og så også den der med vejret... Det eneste der kan afholde mig fra at løbe er hvis det lyner meget fordi jeg løber i et meget fladt område uden alt for meget vegetation og en gang var ved at blive ramt... men regn og blæst er fint nok med mig, regnen køler så dejligt, og blæsten vil jo altid være der - det er Danmark..!

Jeg synes selv at jeg kommet ret godt i gang med alt det her, og håber at I kan bruge mine råd til noget, det har i hvert fald været en fornøjelse at bruge lidt at min hviledag foran min computer med en cola light ved min side ;)

Jeg håber at jeg bliver meget klogere i løbet af det næste stykke tid så jeg kan komme med flere råd, men indtil videre var det her hvad jeg havde til jer.

EDIT: rettede lige nogle staveflej

Rigtig godt indlæg, som jo ikke er til diskussion.. du har gjort dig nogle rigtige gode og fornuftige erfaringer som du har været god til at reflekterer over.. Når jeg læser dit indlæg er jeg ikke i tvivl om at du fremover vil være meget mere bevidst om dine spise- og motionsvaner. Det er sådan nogle tips, som er super vigtige for rigtige mange personer.. det handler om selvkontrol, motivation og om at have det godt med sig selv..

Godt indlæg, håber at høre mere fra dine erfaringer fremover.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak for at du deler!

Dog vil jeg lige sige at dine informationer om vægtvogterne ikke er korrekte. En banan "koster" rigtig nok 2 point, men minimum af point om dagen er 29.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this