Motion i balance™


Henrik S.
 Share

Recommended Posts

"Er WILL es jetzt wissen …"

Det siger de tyske cykelkommentatorer, når Contador eller nogle af de andre favoritter i Tour de France går frem for enten at rykke fri eller for at teste de andre af. Og sådan havde det vel også i morges, da jeg besluttede mig for at tage en prøvetur, der skulle pege frem mod sensommerens udfordringer.

Lørdag holdt jeg helt og aldeles træningsfri. Klippede ganske vist græs, pudsede noget af en mur op og lavede andre feriesysler, men løb og cykling var der intet af.

Søndag ville jeg imidlertid ud på over 25 km for at få klarhed over, om mine planer stadig er realistiske. Og eftersom det blev 26,17 km på 4:28/km, må det siges at være godkendt. Jeg løber nu lige så langt som i det tidlige forår og en pæn bid hurtigere.

Skal dog til at lægge en taktik med at drikke lidt undervejs ved byens vandhuller, for jeg fik ikke en dråbe i dag,og det kan da godt mærkes lige nu. Skal jeg ud på et bjergmaraton, kommer det til at tage så lang tid, at jeg skal drikke en del undervejs, så det skal der lige arbejdes med.

Drikker ellers aldrig, når jeg løber, men når man nærmer sig to timer, begynder det at blive kritisk. Til Spartas fællestræning tog jeg nogle gange en enkelt slurk for selskabs skyld, når der var stop, men ellers er det ikke rigtig noget jeg bruger.

Der ser ud til at være mange depoter til det bjergmaraton, så der vil heldigvis være mange muligheder uden at skulle ty til det ultimative stilbrud:: flaskebæltet. NEVER! :laugh:

Nå, en mere udførlig status senere. Dagens tur findes her

post-52761-094341200 1310295972_thumb.jp

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Der ser ud til at være mange depoter til det bjergmaraton, så der vil heldigvis være mange muligheder uden at skulle ty til det ultimative stilbrud:: flaskebæltet. NEVER! :laugh:

:laugh:

Væskebehovet er jo også større, jo højere du kommer, så det er nok en god idé at drikke mere end du plejer.

Solid hastighed på den tur, i øvrigt!

Link to comment
Share on other sites

Væskebehovet er jo også større, jo højere du kommer, så det er nok en god idé at drikke mere end du plejer.

Solid hastighed på den tur, i øvrigt!

Ja, jeg er godt klar over, at væske er et indsatsområde, der skal gøres noget ved. Og hvis behovet øges med højden, er det bare desto vigtigere. Løbet slutter 2.100 m oppe :crazy:

Og jo tak mht. tempo. Jeg er også jævnt tilfreds. Jeg jodlede forbi en halvmaraton på 1:33:30, og med min let ujævne træningsindsats er det o.k. på nuværende tidspunkt.

Satser på gradvist at få lempet lidt mere fartleg o.lign. ind i rutinerne, men er også opmærksom på ikke at presse for hårdt på. Noget af en balancegang, hvad du jo sikkert kan tale med om …

Link to comment
Share on other sites

Pas på hunden :blink:

Selv den mest uskyldige og fredsommelige dag kan hurtigt få en anden dagsorden. Jeg har fulgt cykelfolkets uheldsstatistik herinde på MOL, følt med dem, når det er det er gået galt, og mere end én gang tænkt, at det er mere fredsommeligt at løbe.

Men i går var det så alligevel ved at gå galt, da jeg på stien langs banen på Grøndals Parkvej. Det er også et rekreativt område, hvor man går tur og lufter hund og børn. Imod kom en dame på cykel med hendes datter eller barnebarn gående/småløbende ved siden af.

De havde en lille lavtgående, hvid hund med sig, og i samme sekund, jeg løber forbi den, beslutter den sig til at løbe ind foran og mellem benene på mig. I forhold til en langsomt tøffende hund, så har man alligevel fart på som løber, så der skulle ske noget …

Jeg foretager et kreativt rejehop hen over hunden, der i samme øjeblik stopper helt op. Skal jeg ikke plante den ene fod oven i dens rygrad med fuld kraft, må jeg strække benet ud i en meget mærkelig vinkel. Så jeg har vredet kroppen mystisk rundt og lander helt skævt på foden.

Alt foregik i et splitsekund, og jeg føler et gedigent jag op igennem ryggen, da jeg lander. Jogger lidt videre og må så alligevel lige stoppe lidt op og tage mig til lænden. "Undskyld", siger konen, mens de tøffer videre uden at lade sig mærke med, at der måske kunne være sket noget.

Det er jo en interessant egenskab ved hundeejere. De er rigtig gode til at lade som ingenting. Også hvis deres Vaps står og storskider på et ikke alt for smart sted. Så bliver hundeejeren pludselig levende interesseret i et eller andet ligegyldigt udstillingsvindue :laugh:

Nå, jeg humpede videre og kunne konstatere, at jeg havde fået et lille ryk nede over lænden, men at det ikke var alvorligt. Det samme kan jeg konstatere her til morgen: lidt ekstra ømhed, men ikke noget alvorligt, så jeg slap med forskrækkelsen.

Note to self: Styr uden om løse hunde :crazy:

post-52761-094505400 1310361773_thumb.jp

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Fem dage på flad fod - næsten

Som et forsøg tog jeg en lille halvanden minuts film med mobilen, som jeg har lagt ud på YouTube. Hvis du lige kan se bort fra, at jeg af en eller anden uransagelig grund er kommet til at se temmelig hjulbenet ud (hvad jeg ikke er), så illustrerer det meget godt, hvordan jeg lander med fødderne. Jeg sætter bådndet på 13,3 km/t og så lander jeg automatisk på forfoden/mellemfoden.

Det ser godt ud. Og godt at se de pænt bøjede knæ! :superman:

Læste på en barfods-hjemmeside, at man skal løbe (næsten) som Groucho Marx i et klip fra Duck Soup. Her er han så godt nok iført nathue og -kjole, men inspirationen er ikke til at tage fejl af :laugh:

Link to comment
Share on other sites

Status

Planer

Grunden til turen i går var den enkle, at jeg stadig har planer om at løbe bjergmaraton til september. Og jeg har besluttet mig for, at den ideelle forberedelse vil være motionsløbet på Nürburgring medio august. Jeg ved jo af erfaring sidste år, at det er et godt arrangement på cykel. Og jeg kunne godt tænke mig at prøve samme tur i sindigt løbetempo. En omgang er på 24,4 km, men byder på pæne 500 højdemeter. Derfor skulle jeg nu ud over 25 km på fladt land. Det lykkedes i går i fin stil, så planerne står inde til videre ved magt.

Kadaver

Tja, nogenlunde. Knæene giver lidt lyd fra sig en gang imellem, men det bliver tilsyneladende ikke værre af at løbe. Jeg har haft en lillebitte fiber bag på venstre lår, som jeg mærker en smule til, men den er heller ikke urovækkende. Den stammer fra en 6 styks 1000 m intervalle for halvanden måned siden. Jeg kunne mærke lidt i låret, men holdt fat i at løbe 6 intervaller. Jeg ignorerede med andre ord Michael Sandlers bud: If it hurts, go home! Alt i alt optimistisk mht. bentøjet. Anklerne – det oprindelige problembarn – mærker jeg intet til.

Supplement

Som tidligere nævnt kan jeg slet ikke få slæbt mig ud på cyklen. Det er for tungt og modproduktivt for mig lige nu. Hvis jeg henter mig en skade, så er det cyklen, jeg trækker frem igen, men i forhold til kropsfornemmelsen af at løbe, vil supplerende cykeltræning bare give tykke lår. Jeg forsøger dog at holde fast i lidt let styrketræning fra tid til anden, fordi det på en eller anden måde får "kroppen på plads" for mig. jeg takkede også min mangeårige styrketræning for, at det hele blev hold tpå plads, da jeg lavde mit hundestunt i går.

Sko

Skifter stadig lidt mellem FiveFingers, Vivo og racersko. De seneste uger har hverdagens lidt kortere ture været i FiverFingers, mens weekendens lidt længere ture har været i enten Boroks Green Silence eller Adizero Adios. Det må snart være et halvt år siden, at jeg har løbet i konventionelle sko. De er ikke savnet og ville sikkert føles meget tunge og mærkelige at få på nu. Ikke at jeg har tænkt mig at gøre forsøget. Lægge bliver stadig moderat presset efter mange dage i FiveFingers, men en enkelt dag med en smule sål under får det til at gå væk.

Mentalitet

Ganske godt overskud. Nyder selve det "at løbe" i fulde drag. Glæder mig til at komme afsted og nyder det undervejs på grænsen til, at det er en slags meditation. Både sidste weekend og på turen i går kom jeg ind i en behagelig følelse af at kunne "fortsætte uendeligt". Kald det bare Runner's High. Det er i hvert fald en rar fornemmelse, hvor det bare kører i en fed rytme og giver mening. Bliver gang på gang slået af, hvor stor forskel, der – rent mentalt – er på at løbe og på at cykeltræne.

Træning

Jeg fortsætter afgjort uden stram planlægning i den nærmeste fremtid. Det sjove er jo, at jeg alligevel – helt ubevidst – får løbet nogle variererede turen hen ove rugen, der svarer nogenlunde til et fornuftigt træningsprogram med korte/lange ture, jogging/fartleg etc. Det sidder åbenbart på rygraden, selv om jeg gør det mere lystbetonet. Jeg vil stadig tage nogle tjek en gang imellem, og så har jeg afgjort tænkt mig at genoptage klubtræningen med andre, når overskuddet er til det. Det giver noget helt andet.

Teknik

Den arbejder jeg stadig med. Tænker meget i ubesværet flow, når jeg løber. Korte skridt, god landing med foden. Men også holdningen af hoften. Se den for dig som en skål, der er fyldt med vand. Den skal holdes vandret, så vandet ikke flyder over. Mange løber med en hofte, der "knækker" forover, hvad der ikke er hensigtsmæssigt. Og så arbejder jeg lige nu med at holde armene lavere og føre dem mere direkte frem og tilbage. Det åbner brystkassen op. I samm stil som Ryan Hall herunder (UDEN sammenligning i øvrigt! :bigsmile: )

Link to comment
Share on other sites

Har sikkert linket til den før. men nu gør jeg det bare igen. For det er og bliver en spændende historie om Tarahumara-indianerne, som Chris McDougall skriver om i Born to Run. Hvis du ellers kan blive etisk screenet, kan du deltage i deres årlige ultramaraton rundt regnet 76 km gennem noget af det mest uvejsomme terræn på Guds grønne jord. De tøffer igennem det på omkring 7 timer i deres sandaler og med den uundværlige stav …

http://www.youtube.com/watch?v=YIyEvomUz14

Link to comment
Share on other sites

Doping eller fup?

Nu vil jeg prøve i en periode at komme lidt Chia Frø på min mysli. Ifølge fortalerne for det skulle der ikke være den ting, det ikke kan hjælpe imod. Andre taler om uvederhæftige påstande og risiko for allergi. Jeg vil i hvert fald lade det komme an på en prøve.

post-52761-014609800 1310392761_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Det er MIN dag i dag

Og det mener jeg for en gangs skyld helt bogstaveligt. Sakset fra nettet:

12. juli er dag 193 i året i den gregorianske kalender (dag 194 i skudår). Der er 172 dage tilbage af året.

Henriks dag. Dagen er opkaldt efter Henrik den Hellige, der er tysk-romersk kejser i årene 1002-1024. Han opretter Bispedømmet Bamberg, og står bag opførelsen af mange kirker og klostre.

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Syndflod 2.0

Mandag klædte jeg mig om i FW på Nordre Fasanvej og satte glad og fro afsted på en bette løbetur. Benene føltes forbløffende gode efter søndagens lange tur, men den første del af mandagens tur blev kun på 400 meter, for da jeg var lige under S-togsbroen i Hillerødgade åbnede himlen sig og sendte en mindre syndflod ud over København.

Jeg stod lige nogle minutter og overvejede situationen. Da der stod et springvand op gennem brønddækslet foran mig, kapitulerede jeg, løb tilbage til FW og overgav mig til et af løbebåndene, hvor jeg løb en 3 kilometers penge. Der var monteret en crappy højttaler lige over båndet, og da de spillede Wonderwall med Oasis, opdagende jeg noget pudsigt.

For min rytme var præcis den samme som nummeret. Og nu har jeg lige slået det op – Wonderwall kører åbenbart på 88 bpm, så det er altså min løberytme med den løbestil, jeg nu har tillagt mig. Det var da egentlig meget sjovt at få det slået fast. Jeg havde jo nok på fornemmelsen, at man løber i en hurtigere rytme, når man lander på forfoden.

Det er i øvrigt stadig et meget godt nummer … :cool:

Link to comment
Share on other sites

Thanks, Ax. Altid rart at vide, at der er nogen, der læser med :smile:

Erfaringsudveksling er jo en del af hele pointen med logbøgerne herinde. Også selv om min log måske snarere er en blog om stort og småt. Det er jo en velkendt metode inden for personlig bearbejdning, at man beder folk om at skrive det, de oplever. Heldigvis er der den frihed herinde på MOL, at man også kan vælge den vinkel.

For eksempel har jeg tidligere funderet over, hvor meget der er sket i løbet af de år, jeg har dyrket motion (selv om jeg ikke føler mig som en oldsag, så er årgang 1960 nok alligevel i seniorklassen herinde). Som jeg før har nævnt, så var der højst en lille håndfuld cykelhandlere i hele Jylland, der solgte racercykler, da jeg begyndte at køre cykelløb i 1975.

Og når jeg kigger i mine træningsdagbøger, så slår det mig, at det også var tiden før Garmin, gps og computere. Når jeg havde været på en træningstur, så måtte jeg sidde med et kort og opmåle ruten med en passer eller sådan et lille korthjul, som man også kunne bruge. Hvorefter jeg møjsommeligt skrev kilometerne ind i min træningsdagbog. Det tog tid.

Til gengæld der der sket så meget med computere og filformater, at mine optegnelser fra dengang sandsynligvis ikke ville have overlevet, hvis ikke de havde været skrevet ned med kuglepen i en notesblok. Så var de nok gået tabt i et eller andet konverteringshelvede undervejs.

Billedet er fra juni 1979, hvor jeg åbenbart har kørt løb i Tønder den 17. juni og i Århus den 24. De løb begyndte altid klokken 7 søndag morgen (de skulle være afviklet før kirketiden). Så det var op ved 3-tiden og stege hakkebøffer, spise en ordentlig morgenmad og så køre mod Århus klokken 4:30. Ville man finde sig i det i dag? Næppe.

Sådan gik hele sæsonen, indtil der til slut var cirka 30 løb i bogen med et svingende antal præmier.Som det fremgår var mandag rulledag, tirsdag, onsdag, torsdag de hårde træningsdage, fredag en mellemdag, og så måske en hviledag lørdag. Ofte var der løb både lørdag og søndag, og man tog naturligvis alt det med, der kunne køres.

Jeg kørte i C-klassen i 1979 og rykkede faktisk op i B efter løbet i Tønder. Felterne i C-klassen var den sæson på mellem 60 og 100 ryttere, så der var lige så mange styrt som i dette års TdF. Det var lidt bedre i B, hvor felterne var mindre. Ja, ja, det var dengang, hvor far var ung og en racer var bygget af stål :laugh:

post-52761-092376000 1310471570_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Heathertown TrailBlaze™

Tirsdag blev til en tur hele mosen rundt i FiveFingers og med jævnt, pænt tempo. Det er vel en 8,5 km, så vidt jeg husker.

Onsdag har den så stået på lidt trail running. Altså, hvis jeg boede i Colorado, ville jeg kaste mig over trail running. Big time. Men det gør jeg ikke. Jeg bor i 2400 Nordlædervest, og så er det mest nærliggende at kombinere et besøg i Lyngby med en tur langs banestien ud til Ravnholm Skov.

Det gjorde jeg så. Og det er en ganske god trail lige fra Gl. Lundtoftevej og hele vejen ud til skoven. I dag krydret med en hel del regn, hvad der ikke betyder den store forskel, når man løber under træer. Jeg tog en noget større rundtur på må og få ude i skoven, så den landede på næsten 70 minutter i det hele. Fraregnet lidt stop og orienteringspauser er det vel en 12-13 kilometer ialt.

Link to comment
Share on other sites

Tourmalet

Har egentlig ikke fulgt så meget med i årets TdF indtil videre. Lidt for mange styrt efter min smag. Dog leverede Cavendish og Greipel en fantastisk smuk spurt tirsdag mand mod mand.

Men torsdag vil jeg nok følge lidt mere med end ellers, når turen går over Tourmalet. Det var – i mere end én forstand – et af højdepunkterne, da jeg tog en Coast-to-Coast tur i 2008.

Når man kører fra øst mod vest er der en helt fantastisk vegetation, når man nærmer sig toppen. Underskønne farver. Forsøgte at tage et billede dengang, men farverne er ikke helt spot-on.

Mon ikke, løbet for alvor bliver åbner på det bjerg og det efterfølgende op til Luz Ardiden? Jeg tror det. Og vejret her i DK i morgen indbyder da i dén grad til at finde sofaen … :crazy:

post-52761-086306800 1310588706_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Ahhhhhhh …

Torsdag fik jeg snøvlet mig sammen til at komme til træning i Sparta. Og det var bare rigtig rart at komme i gang med det igen. Det giver noget andet at træne sammen med andre. Selv om forskellen måske ikke er helt så markant, som når man cykeltræner, så får man også et løft, når man løber i flok.

Jeg valgte meget konservativt og tog med gruppen, der løber omkring 4:40. Det var godt nok rimelig langsomt, men der gik da heldigvis lidt ræs i det til sidst. Og så kan jeg lægge 3-4 km oveni turens 10,5 km, eftersom jeg klædte om i FW og løb til Østerbro Stadion og tilbage igen.

Nu tager jeg mig sammen til at melde mig ind i Sparta og komme afsted til fællestræningen noget oftere. Der er altid en gruppe at følges med, så man kan skrue op og ned for intensiteten efter behov. Skønt at komme afsted i flok igen … ahhhhhhhhh :bigsmile:

Link to comment
Share on other sites

Ahhhhhhh …

Torsdag fik jeg snøvlet mig sammen til at komme til træning i Sparta. Og det var bare rigtig rart at komme i gang med det igen. Det giver noget andet at træne sammen med andre. Selv om forskellen måske ikke er helt så markant, som når man cykeltræner, så får man også et løft, når man løber i flok.

Jeg valgte meget konservativt og tog med gruppen, der løber omkring 4:40. Det var godt nok rimelig langsomt, men der gik da heldigvis lidt ræs i det til sidst. Og så kan jeg lægge 3-4 km oveni turens 10,5 km, eftersom jeg klædte om i FW og løb til Østerbro Stadion og tilbage igen.

Nu tager jeg mig sammen til at melde mig ind i Sparta og komme afsted til fællestræningen noget oftere. Der er altid en gruppe at følges med, så man kan skrue op og ned for intensiteten efter behov. Skønt at komme afsted i flok igen … ahhhhhhhhh :bigsmile:

Ja udvalget af atletikklubber er da et af de få goder ved Kbh ;o) Her i vest har jeg måttet nøjes med en tur på cykel rundt om Ringkøbingfjord i enlighed og stilhed med regn og hård blæst fra nordøst :4disguise: Jeg bor så langt ude, at jeg er nød til at melde mig til løb for at løbe med andre....

Link to comment
Share on other sites

Ja udvalget af atletikklubber er da et af de få goder ved Kbh

Ja, der er flere muligheder. Jeg vaklede lidt her i foråret mellem Sparta og min gamle klub AK73, der stadig er aktiv. Men det bliver nu nok Sparta, da der simpelthen er flest muligheder for at finde nogen at løbe med på præcis det niveau, der skal til.

For at det ikke skal være løgn, er der lige her i nabolaget en gammel, hæderkronet klub, der hedder Ben-Hur, så jeg har endnu en mulighed. De havde engang Danmarks bedste 10-kæmper (Sten Schmidt-Jensen), men klubben lever nu et meget stille liv.

Min gamle løbeklub - AK73 - har en rigtig sjov baggrundshistorie som udbryderklub fra KIF. Det var dengang, der blev blandet politik ind i sporten for fulde gardiner. Interesserede kan hente en hel bog om klubben lige her

Og nej, den der med "et af de få goder ved Kbh" får du mig ikke til at bide på :wink:

Link to comment
Share on other sites

Hvis de andre bliver ved med at køre som nu, så taber han ikke tid.

Der kommer nu nok til at ske et eller andet uventet i Alperne.Skal de ikke to gange over Galibier? Der er vist indtil fere Marmotte-deltagere herinde på MOL, der kan skrive under på, at det tærer mere end almindeligt på kræfterne :crazy:

Link to comment
Share on other sites

Tre på stribe

Tre styks morgentræning sluttede ugen af. Når man ser på restitution, er det faktisk ikke uvæsentligt, at der går et helt døgn mellem træningspassene. Træner man sent på eftermiddagen/først på aftenen og så igen først på formiddagen dagen efter, så er man mærkbart mere træt. Så, anyways, det blev til tre ture for at runde ugen af.

Fredag morgen løb jeg hen til den lokale FW og tog en omgang styrketræning for hele kroppen. Løb hjem ad en lille omvej, så det vel blev en 6-8 kilometer i det hele.

Lørdag morgen (8:30!) løb jeg med en meget lille flok fra Sparta ud på en længere tur. De skal løbe i Berlin den 25. september og holder derfor fast i de lange ture hen over sommerperioden. Tempoet var særdeles stille og roligt, så gennemsnittet landede på 4:52/km. Det dækker dog over, at jeg ind ad Strandvejen gav den lidt ekstra gas sammen med en af spartanerne, hvad der tydeligt ses på pulskurven. Og det er da en rigtig god ide at lægge et hårdt ryk mod slutningen af turen. Jeg løb lidt før fællesturen og tog en sø bagefter, så den landede på 28,21 kilometer i det hele. Turen kan ses her

Søndag blev det – af gode grunde – bare til en rolig joggetur omkring de 4-5 kilometer her omkring mosen.

Som den opmærksomme læser vil have noteret, så er jeg gået frem efter den gode gamle tommelfingerregel om, at man hæver hyppighed, varighed og intensitet i den rækkefølge. Jeg er nu oppe på at løbe hver dag – måske med en enkelt, ugentlig hviledag – og turene er også ved at blive længere. Næste trin bliver som tidligere nævnt at lægge lidt mere fartleg og lidt flere intervaller ind.

Lige nu og her bliver det dog et par rolige dage. Syntes, at det venstre knæ murrede lidt og var lidt væskefyldt i går, så jeg giver det lige en omgang is og nogle ture med min foam roller, til det er helt på toppen igen. Jeg vil aldrig mere tage chancen, slå det hen som en bagatel og fortsætte med at løbe.Jeg ved, at en bagatel kan udvikle sig, så hellere et par dage i første gear end seks uger i bakgear. Ved godt, at det lyder frygtelig modent, men sådan får man det med alderen :4disguise:

post-52761-080491600 1310972446_thumb.jp

post-52761-062952700 1310972455_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share