Motion i balance™


Henrik S.
 Share

Recommended Posts

8 timer siden, Henrik S. skrev:

Still alive ...

Ja, jeg lever endnu og har det godt, men jeg orker altså ikke at klikke en pop-up væk, hver gang jeg skifter side herinde :nonono:

Samtidig er træningen ikke så vanvittig målrettet, selv om jeg som overordnet tema lige for tiden har 'ombygning'. Jeg er simpelthen ved at lægge mere tempo og bakketræning og den slags ind i træningen for at vænne kroppen til at bevæge skinkerne lidt hurtigere.

Mit 'fjernmål' er stadig at kunne løbe en respektabel 5 km næste år, og så må jeg jo hellere begynde at forberede mig.

Lige for tiden har jeg nogle nogenlunde faste uger, hvor jeg mandag og fredag besøger FW og tager 40 relativt intense minutter på en spinningcykel efterfulgt af en omgang styrketræning, hvor jeg er begyndt også at tage benene mere med.

1-2 gange om ugen løber jeg lidt mere intenst - det vil sige noget bakketræning, intervaller eller evt. et ParkRun lørdag morgen.

1 gang ugen løber jeg en længere tur eller erstatter den med en tur på landevejsraceren.

De øvrige dage er stille og rolige løbeture på 6-14 km. Så jeg er - naturligvis - i gang hver dag.

Min højre akillessene har rørt lidt på sig, og det er en af grundene til, at jeg tager et par dage med spinning/cykling. Sammen med lidt 'trappeløft' har det faktisk fået det til at gå væk igen, så jeg er pt. helt fri for optræk til skader og skavanker. Det kan forhåbentlig fortsætte, selv om jeg hen over efteråret og vinteren planlægger at skrue intensiteten mere op.

Det bliver spændende at se, om biostilladset kan holde til det. Jeg ser ikke så 'dramatisk' på det, da jeg bare hopper over på cyklen, hvis bentøjet giver problemer. Jeg kunne sagtens gå all-in på cykelmotion igen, men så længe benene har det fint med det, foretrækker jeg nok løb - ikke mindst fordi det ikke kræver så utrolig meget tid som cykling.

Nå, men det var bare et pip herfra. Der er ingen arrangementer under opsejling, så træningen fortsætter bare stille og roligt for at bane vej for 'ombygningen'. 

Hep! :beerchug:

 

:hippy:

Link to comment
Share on other sites

34 minutter siden, Gregers TF skrev:

Hvis det er de samme popups, så var min en sort boks og noget med at få tilsendt et program. Der var et hvidt felt hvor man kan taste en mailadresse ind og så trykke send nedenunder - var det en grøn knap, tror jeg.

Nå ja selvfølgelig :-) Tak. Troede at det var et eller andet under privatindstillinger! 

Link to comment
Share on other sites

AV!

Ja, man skal aldrig være flink og hensynsfuld. Jeg løb fra FW Emdrup ind til Fælledparken lørdag morgen for at løbe Parkrun. Ved Lersø Parkallé lå der en cykel smidt halvt ude på vejen, som jeg stopper for at samle op og stille ind til siden. Da jeg vender mig om for at løbe videre, overser jeg fuldstændig en kantsten, så jeg vrider venstre fod helt om på siden af benet (sådan føltes i hvert fald).

Det gjorde stinkeondt, men efter at have vraltet lidt, kom jeg i gang igen, og godt hjulpet på vej af lidt adrenalin fik jeg også løbet min 5 km (på den sædvanlige tid lige nu - denne gang 21:09) og jogget tilbage til FW. Der er ikke hverken brækket, forstuvet eller revet noget over, men foden har været en smule øm og en lille bitte smule hævet siden, så der har alligevel været tryk på.

Nå, men altså endnu en gang må jeg bare sige, at det er rart ikke at have noget fast mål lige p.t., og at det er rart at træne to ting, for søndag hoppede jeg bare på raceren og kørte et par omgange på Hove-rundstrækningen. Fødderne er jo fuldstændig fikserede i de stive cykelsko, så det gav absolut ingen problemer. Og i eftermiddag laver jeg min spinning/styrketræning-combo. På den måde kan jeg lægge et par dage ind helt uden løb og alligevel have oplevelsen af at holde formen ved lige.

Jeg vil tro, at jeg kan takke mine gode stærke sener i fod og ankel for, at det trods ikke gik værre, for der var godt nok knald på. Nu give rjeg det lige den tid, den skal have for at komme helt oven på igen. Vi skal ned at vandre i Dolomitterne i ferien og den tur skulle helst ikke være i fare. Så nu må løbeambitionerne lige hvile, mens der er fokus på recovery.

IMG_20170709_100725.jpg

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

På fode igen

Jeg fik stille og roligt min forvredne ankel på plads igen uden at droppe nogen træningsdage undervejs. To dage med spinning og styrke var tilstrækkelig afveksling fra løberiet til, at ømheden stille og roligt forsvandt. Nu er der kun en fjern ømhed tilbage, som ikke betyder noget.

Lørdag morgen havde jeg så meget mod på det, at jeg gentog succesen med at løbe ind til Fælledparken for at løbe Parkrun, for det var jubilæumsløb nummer 300 (uden nogen aflysninger - det er ret imponerende). Det gik fint, og med 21:17 lå det inden for normalen.

De sidste mange gange, jeg har løbet, har det været mellem 21 og 21:30, så det må siges at ære en god indikation af et grundniveau nu, hvor jeg prøver at 'bygge lidt om'. Jeg er virkelig spændt på, om jeg i løbet af efteråret og vinteren kan få lidt hurtighed i benene igen. Det er langt fra sikkert, men jeg har da tænkt mig at prøve.

Når jeg ser på pulskurven, er der ikke nogen tvivl om, hvor lørdagens 5 km lå ...

Udklip.PNG

Link to comment
Share on other sites

Apropos kurver ...

... så har jeg tosset rundt i Frederiksberg Have og Søndermarken i dag for at løbe på bakker. Jeg bliver nødt til at teste forskellige ting af for at finde ud af, hvordan jeg kan få den arbejdspuls i vejret. Min 5 km på de 21+ minutter foregår ved en puls på omkring 138-142/min, så jeg skal jo derop under træning for at kunne rykke ved noget.

De eneste bakker i nærområdet, der har potentiale til det, er de lange stigninger i Frederiksberg Have op til slottet. Det har jeg prøvet af i dag. De andre er simpelthen for korte. Så næste gang skal jeg måske bare tonse 10-12 gange op og ned ad dem i stedet for de tre gange som i dag suppleret af de kortere bakker i Søndermarken.

Det er de tre første toppe på pulskurven, og det er tydeligvis dem, der er mest gods i ...

Udklip2.PNG

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Spøjs ferieændring ...

Jeg er midt i min sommerferie, og jeg prøver en anderledes tilgang til træningen af for at få mere sammenhængende feriedage (ikke mindst med henblik på næste uges vandreture): I stedet for at lægge løbeturene midt på eller sidst på dagen, så 'overstår' jeg dem om morgenen før morgenmaden. Derefter har jeg en hel feriedag til alle mulige udflugter og vandreture.

Nu har jeg gjort det en uge, hvor jeg typisk står op ved 6-tiden, løber mellem 6.30 og 7.30 og først derefter spiser morgenmad. Jeg tager bare 9 km-turen i denne uge og noget lignende i næste uge, så det er ikke vildt langt, men det føles  rart. Når man tager af sted på helt tom mave efter en hel nattesøvn, er der ikke meget kulhydrat i kroppen, så derfor skal der forbrændes fedt. Det er ikke helt dårligt, når vægten lige er røget 1,5 kg op. Den holder sig stadig under 80 kg, men måtte godt ryge ned på 78 kg igen, hvor den ellers har været længe. 

Måske bliver jeg så glad for det, at jeg fortsætter med noget morgenløb efter ferien. Ikke som det eneste, men dog som en gennemgående træningsform. Det har i hvert fald været uhyre nemt for mig at vænne mig til det. Jeg har jo gjort det før, men det var i mine tidlige, heftige løbeår, hvor jeg var nødt til det for at få træningspas og kilometer nok presset ind i løbet af ugen.

 

Link to comment
Share on other sites

16 timer siden, kahlua-kalv skrev:

Hvad løb du som ung?

Jeg begyndte at løbe lidt i 1980-81, hvor jeg bl.a. løb mit første maraton. Så blev det seriøst fra sommeren 1981 til sommeren 1983, hvor jeg løb 'rigtige' konkurrencer på bane og landevej. Min distance var 5000 meter på bane, og det kræver en seriøs mængde træning, hvis den tid skal bankes nedad. (Jeg er født i 1960, så jeg var i starten af tyverne, da jeg løb rigtig meget. Det fulgte efter min tid med cykelsport, som jeg dyrkede fra 1975-1980).

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

13 timer siden, kahlua-kalv skrev:

Ah, så er du jo lidt før mig. Jeg er fra 72 og løb på bane fra 84 til 94. Tænkte vi muligvis havde løbet mod hinanden, men det er jo nok ikke tilfældet.

Nej, selv om jeg er startet sent, så har jeg alligevel nået at holde op før dig, da jeg er så meget ældre.

Jeg havde i realiteten kun de to intense år 1981-1983, før jeg skruede ned for løbesporten og op for arbejds- og byliv. På grund af først cykelsporten og dernæst atletikken havde jeg slet ikke den der 'vilde periode' fra man er 15-20 år, så det fik jeg indhentet med eftertryk, da jeg stoppede med atletik på konkurrenceplan. Fortsatte dog med at holde formen nogenlunde vedlige og løb bl.a. et godt E-løb i 1989. 

I dag er jeg faktisk glad for min 'dobbelte' baggrund i sportens verden, for det er den, der gør, at jeg kan hoppe over på cyklen, hvis bentøjet forhindrer løberiet.

Link to comment
Share on other sites

Back to work

Vel hjemkommet fra ferien, der har budt på masser af vandreture og en daglig (lille) løbetur hver morgen. Det har fungeret fint med at tage en morgentur, så det er nok et 'trick' jeg vil benytte mig af fremover. Har netop løbet en 14 km tur i nabolaget og kan mærke, at det har været en rigtig god idé at holde løbebenene vedlige, for turen gik som en leg. Vandreturene i ferien var nu heller ikke tossede i det her fantastiske terræn i Dolomitterne.

20604657_10209881275164528_6092872976934563958_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

En plan 'på den korte bane'

Jeg har faktisk startnummer til Copenhagen Half her den 17. september. Oprindeligt ville jeg bruge det som sådan en slags punktum for sæsonen, så droppede jeg det lidt igen, men nu har jeg egentlig tænkt mig at gøre brug af det. Det skal nok blive underholdende.

Frem til løbet er jeg nu landet på en uge, hvor jeg to gange - onsdag og lørdag - prøver at få løbet noget tempotræning, nogle 'intervaller' eller noget bakketræning. Én gang om ugen tager en længere tur, typisk om søndagen (denne kan erstattes af en tur på racercyklen). Og så tager jeg omkring FW til lidt styrketræning mandag og fredag, enten kombineret med løb frem og tilbage eller med tre kvarter på en spinningcykel. De andre dage løber jeg sådan noget 9-14 km-agtigt.

Så må vi se, hvordan jeg kommer rundt til den halvmaraton i september. Jeg har ingen forventninger til tiden og løber den mest for oplevelsens skyld. Ruten ser fin ud, og ultimo september plejer det at være glimrende løbevejr. 

Derefter må jeg gå i tænkeboks mht. om jeg stadig skal prøve at løbe de lidt kortere og hurtigere distancer næste år (dvs. primært 5 km). Jeg kan mærke allerede, at det - aldersbetinget - er uhyre svært for mig at få rigtig fart i benene mere, så måske er det ikke så realistisk. Jeg skal også stadig være obs på min højre akillessene, så den ikke begynder at drille igen, så den skal ikke provokeres. Af samme grund træner jeg den målrettet som en del af styrketræningen.

Nuvel, foreløbig ser frem til den 17. september, og så tager vi den derfra :D

Link to comment
Share on other sites

Disciplinerede kurver fra onsdagens tempotræning, men hold nu op, hvor er det bare værre - og sværere - at løbe hurtigt end langt, når man er ved at være oppe i årene. Nu er jeg kun ved at komme i gang - og det er først næste år, jeg vil prøve at løbe en for min aldersklasse fornuftig 5 km. MEN sådan en onsdag på trætte ben med 5 x 1 km i øget tempo, den er altså hård at komme igennem. På trods af flot vejr og en ideel rute omkring Damhussøen og -engen uden stop og lyskryds.

PS: Kurven er naturligvis tempo og ikke puls.

Udklip.PNG

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Ganske god lørdag

Som supplement til onsdagen tempotræning var det min plan at løbe 14 km-ruten i dag med kæden stram for at tjekke, hvor niveauet ligger henne på en lidt længere tur - uden mælkesyre, men dog med en kadence, der får sved på panden. 

Det blev faktisk meget opmuntrende, da turen blev på 14,00 km præcis i et tempo, der sagde 4:38/km. Egentlig en del hurtigere, end jeg troede var muligt lige nu, og jeg oversatsede altså ikke, men løb kontrolleret fra start til slut.

Pulsen blev på 129/min. i gennemsnit, hvad der er fint, mens skridtfrekvensen med sine 170/min. lå i den lave ende. Den må godt komme lidt højere op.

Det er godt at få sådan en 'baseline', før jeg går i gang med efterårets og vinterens træning frem mod - forhåbentlig - at løbe lidt hurtigere næste år. Foreløbig napper jeg nok en tur på cyklen i morgen.

Dejlig steady pulskurve fra i dag:

Udklip.PNG

Link to comment
Share on other sites

På 17/8/2017 at 10:58 , Henrik S. skrev:

Disciplinerede kurver fra onsdagens tempotræning, men hold nu op, hvor er det bare værre - og sværere - at løbe hurtigt end langt, når man er ved at være oppe i årene. Nu er jeg kun ved at komme i gang - og det er først næste år, jeg vil prøve at løbe en for min aldersklasse fornuftig 5 km. MEN sådan en onsdag på trætte ben med 5 x 1 km i øget tempo, den er altså hård at komme igennem. På trods af flot vejr og en ideel rute omkring Damhussøen og -engen uden stop og lyskryds.

PS: Kurven er naturligvis tempo og ikke puls.

Udklip.PNG

Ja det er krævende træning, men giver også rigtig meget, hvis du kan holde dig skadesfri. Mon ikke det bliver  i noget nemmere at holde et jævnt tempo, efter få gange.

Overvej Kordinationstræning/stigningsløb som supplement. 

Link to comment
Share on other sites

Tempoet er sådan set jævnt nok på de kilometer, hvor jeg løfter tempoet, det er bare ikke særlig hurtigt :)

Hen over efterår og vinter kommer jeg forhåbentlig til at bruge alle værktøjerne i værktøjskassen som stigningsløb, intervaller, fartleg og guderne skal vide, hvad jeg ellers kan finde på for at få de gamle ben til at bevæge sig lidt hurtigere.

Når jeg kigger i mine træningsdagbøger fra dengang, hvor det gik hurtigt, så var træningen jo en kompleks mosaik af alle mulige mærkelige træningspas, mest selvfølgelig hen på foråret, når man rykkede ind på banen og lavede rigtig banetræning.

Link to comment
Share on other sites

Søndag stod den på en stille og rolig tur på raceren oven på lørdagens løbetur (som trods alt godt kunne mærkes i stængerne). Og jeg bliver nødt til - igen - at lovprise min hjemmebyggede Boreas. For filan, hvor er den god at rulle på. Det alustel er bare så meget bedre end det Cannondale alustel, jeg havde oprindeligt. Hjulene fra Wiggle er eminente og Shimano 105-serien gør det fortrinligt. Den står mig vel i 6.000 kroner i det hele, men med den form, jeg har nu, har jeg ikke brug for mere. Ja, ja, ja, hvis det om nogle år bliver seriøst med cykeltræningen igen, skal der noget carbon til. Men indtil videre er denne her fartdjævel rigeligt. 

:beerchug:

IMG_20170820_114041.jpg

Link to comment
Share on other sites

2 timer siden, Henrik S. skrev:

Arrrgh, nu skal man også have slået AdBlocker fra for at komme indenfor på MOL. Grrr ...

Og det er da godt nok nogle aggressive bannere, man så bliver udsat for! :bruce:

Ja efterhånden gør de nærmest alt for at holde en fra at kigge herinde.

Link to comment
Share on other sites

Parkrun lørdag

Det var egentlig ikke planen, men nu tog jeg alligevel et Parkrun som en omgang tempotræning i morges. I onsdags løb jeg ligesom sidste onsdag tempotræning, og der var benene virkelig tunge og uoplagte (selv om jeg faktisk løb lige så hurtigt som forrige onsdag). Så jeg havde ikke de store forventninger til dagens 5 km i Fælledparken, men med 20:39 gik det overraskende godt. Km-tiderne varierer kun 5 sekunder, og det er da klart et godt tegn. Jeg tager det som et tegn på, at mine første, forsigtige skridt mod at bevæge skinkerne lidt hurtigere trods alt peger i den rigtige retning. Jeg har jo trekvart år endnu at øve mig på, og jeg ved virkelig ikke, hvor langt den 5 km kan komme ned, men det har i hvert fald været en god morgen.

PS: Som du næsten kan regne ud, havde jeg for en gangs skyld uret på i dag og brugte det til at holde mig selv lidt i ørerne kilometer for kilometer. Det fungererde godt at have sådan en 'opsynsmand' med, lidt ligesom at have en træner på sidelinjen. Det skriver jeg mig lige bag ørerne med henblik på den fremtidige træning. 

Udklip.PNG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share