Motion i balance™


Henrik S.
 Share

Recommended Posts

Scheldeprijs 2018

Dagens semiklassiker bød på en sjældenhed: Det var ikke den berømte klap, men den berømte jernbanebom, der gik ned. En lille flok sneg sig over - og blev diskvalificeret. Det sker sgu ikke så tit mere, selv om jeg kan huske, at Tom Boonen en gang gjorde det samme ..

 

Link to comment
Share on other sites

Degnemoseløbet 2018

Lørdagens motionsløb blev - som altid - en hyggelig affære med knap 200 løbere på en lillebitte, krøllet rundstrækning på 1,75 km rundt om Degnemosen. På trods af den beskedne længde er der to solide bakker, en trappe og en hel masse sving på hver omgang, så på den fjerde og sidste runde kan det virkelig mærkes. Distancen er i alt 7 km.

Resultatet blev sådan set i den bløde mellemvare, da jeg kom ind på 30:54. Egentlig ganske OK, ruten taget i betragtning. Og ikke så meget langsommere i forhold til tidligere, som man kunne frygte. Jeg har løbet det to gange før, og i 2014 blev det til 29:49, mens det i 2015 blev til 30:27. Det går ned ad bakke for hvert år i min sprøde alder, så set i det perspektiv var det i hvert fald ikke den store katastrofe. Jeg tror sådan set, at den nuværende træning virker.

Alligevel har jeg ikke rigtig (gen)fundet nøglen til at løbe mig helt i hegnet. Når jeg løber, føler jeg ikke, at jeg kan sætte tempoet så meget op. Men når jeg kommer i mål sammen med den flok, jeg har løbet sammen med, så kaster de sig i græsset, lyder som astmatiske æsler eller bruger fem minutter om at komme sig. Min puls er næsten med det samme nede, jeg kan tale helt normalt, drikke lidt vand og jogge de to-tre kilometer tilbage til omklædning i FitnessWorld med det samme.

Med andre ord: Jeg bliver nødt til at arbejde videre med det max-arbejde, jeg skal præstere. Det er dér, det kniber. Der er ikke fart nok 'på toppen', og måske har jeg det simpelthen ikke i mig mere. Det kan sagtens være, for formen er sådan set fin, jeg har ingen problemer med mit træningspensum. Derfor er erfaringen fra lørdagens løb, at jeg skal fortsætte det nuværende program, og at opgaven bliver at presse mig endnu mere på intervallerne.

De nuværende fire uger har som sædvanlig onsdag, fredag og søndag som intensive dage. Onsdagen byder på 600-meter intervaller, fredagen på 60-sekunders intervaller og søndagen på en tempotur i halvmaratontempo. Mit 'hjemmearbejde' bliver at fokusere mere på det intensive arbejde for at prøve at bryde igennem komfortloftet.

Det vil jeg så begynde på i dag ved at ... tage årets første tur på racercyklen. Det er jo trods alt Partis-Roubaix-dag :clap:

Herunder mellemtiderne for de 4 x 1,75 km = 7 km.

Udklip.PNG

Link to comment
Share on other sites

Jo, så skidt er det skam heller ikke. Har bare den der snigende fornemmelse af, at jeg 'burde' kunne løbe mig mere ud, men det er ikke sikkert, at jeg kan. De næste 2 x 4 uger kommer muligvis til at rykke lidt på det. Den sidste 4-ugers periode har nogle dage, der bliver så 'indviklede' at jeg trækker ind på banen for at træne, tror jeg ..

Link to comment
Share on other sites

Cykelsøndag

Har tilladt mig at tage en cykeldag i stedet for en løbedag som optakt til Paris-Roubaix. Har luftet det blå lyn på en tur op til og rundt på Tyren. Der var godt nok trængsel af motionsryttere i det gode vejr. Ganske dejligt med lidt afveksling, og den blå Boreas ruller stadig fint. Selv om jeg af ren nysgerrighed kigger på cykler en gang imellem, så ville det være helt ude i hampen at skifte den ud med den smule cykling, det bliver til. Den passer mig bare perfekt og gør det godt.

20180408_131440.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sjovt - endnu en gang - at notere sig forskellen på løbe- og cykeltræning. Turen var vel højst 65-70 km i går, men jeg blev simpelthen så sulten af den. Cykling suger bare energi fra kroppen på en helt anden måde end løb. Så jeg spiste og drak virkelig meget resten af dagen. Og så blev rygmusklerne aktiveret på en anden måde. Plus lårmusklerne.

Nå, det var bare en observation. De kommende uger er jeg naturligvis  tilbage ved løbeprogrammet. Der kommer først mere cykling på agendaen efter alle 16 ugers løbeprogram plus en måned til konkurrencer og tre uger til sommerferie er overstået. Det vil sige midt i august, men det er i hvert fald godt at vide, at den blå fartdjævel er klar til indsats.

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Gregers TF skrev:

Så er det ikke kun mig, der har hang til at voldtage køleskabet bagefter. Cykling er åbenbart ikke entydigt smart når man gerne vil tabe sig..

Nej, jeg havde bare glemt det. Men bare på den smule cykeltur i går blev jeg simpelt hen gammelsulten undervejs og var lige ved at lave et stop ved en tankstation for at æde et eller andet. 

Min sidste længere periode med cykeltræning var 2005-2010, hvor jeg vel var det, man kunne kalde en halvseriøs motionist, og der blev der godt nok også sat noget mad til livs.

De foregående år har jeg jo løbet lange ture på op til et par timer og nogle gange længere, men man er slet ikke sulten på samme måde. Det er egentlig pudsigt, men man må simpelthen sætte 'en større maskine i gang' på cyklen.

Da jeg var 'rigtig' cykelrytter i min grønne ungdom åd jeg også hele tiden, men der var jeg så også kun 14-20 år, så der var intet af det, der blev siddende, men indtaget var godt nok stort alligevel.

Link to comment
Share on other sites

Life goes on ...

.. og i de her uger står den på 600 meter-intervaller om onsdagen. I dag blev det til 7 x 600 meter med 500 meter jogging ind i mellem (med 2 km op- og nedvarmning). Jeg løb dem i Frederiksberg Have lidt tidligt i eftermiddags for ikke at kollidere med fodgængerne, og de gik faktisk rigtig godt. Det skal tilføjes, at jeg her i april prøver at arbejde mig 1-2 kg ned i vægt efter at have været lidt for rundhåndet med de søde sager i en periode. Jeg kan allerede mærke, at det stille og roligt går den rigtige vej, og det letter også benarbejdet lidt, når man løber. Så alt i alt thumbs up herfra - og hvor er det skønt, at man bare kan løbe i de korte tights nu ...

Screenshot_20180411-161701_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

13 timer siden, mugge skrev:

Imponerende; Når du løber med et tempo pænt under 4 min/km kommer din puls ikke over 134 BPM. Din fysik og din form er virkelig noget for sig.

Tak, og det er nok lige præcis den der arbejdspuls, jeg skal prøve at få løftet. Og heldigvis er det også det, som det her træningsprogram sigter imod. På fredag gælder det 60-sekunders intervaller, og de kan forhåbentlig også bidrage til det.

Næste uge topper den indeværende 4-ugers periode, hvor den stadig står på 600-meter og 60-sekunders intervaller plus en søndagstur i halvmaratontempo. Man skulle da tro, at det efterhånden begynder at få en effekt ...

Link to comment
Share on other sites

Fredagsfornøjelser

I dag bød så på 13 x 1 minuts ryk med 1 minuts jogging indimellem. Der stod en stiv brise ind over Damhussøen og Damhusengen, som til tider var som en mur at løbe ind. Derfor har nogle af de langsomste ryk den højeste puls. Apropos puls, så troede jeg egentlig, at mit Garmin (Forerunner 235) var begyndt at opføre sig ordentligt, men i dag laver det igen en lille umotiveret puls-top efter starten. Det er virkelig irriterende. Det der pulsmåling på håndleddet er ikke super pålideligt ...

Screenshot_20180413-165220_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

35 minutter siden, mugge skrev:

Jeg oplever det samme med min Garmin 225 også med håndledsmåler

Ja, det er vist ikke noget ukendt problem. Nogle har den teori, at uret fra starten kan blande puls og kadencemåling sammen. Nu bruger jeg egentlig ikke pulsmålingen til noget aktivt i min træningsplanlægning, men det irriterer mig bare alligevel, når der er noget, der ikke rigtigt virker 100 %.

Link to comment
Share on other sites

På 13/4/2018 at 17:23 , Henrik S. skrev:

lille umotiveret puls-top efter starten. Det er virkelig irriterende

Det er velkendt. Udover det allerede nævnte, er der en lille detalje. De fleste oplever at håndledet hæver en lille anelse, ved løb og gang. Derved kommer uret til at side lidt strammere, og pulsmålingen bliver mere stabil.

Link to comment
Share on other sites

6 timer siden, vestjyden skrev:

Det er velkendt. Udover det allerede nævnte, er der en lille detalje. De fleste oplever at håndledet hæver en lille anelse, ved løb og gang. Derved kommer uret til at side lidt strammere, og pulsmålingen bliver mere stabil.

Kan være, man skulle prøve at stramme remmen lidt mere fra start af ...

Link to comment
Share on other sites

Søndag

Ugens tredje intensive dag efter onsdag og fredag. Programmet lød på 2 km opvarmning, 10 km i halvmaratontempo og 2 km afjogning. På nær en enkelt afstikker på 4:42 lå km-tiderne i løbet af de 10 km i halvmaratontempo mellem 4:27 og 4:35. Det er sådan set OK efter en uge, hvor jeg har holdt kæden rimeligt stram på de hårde dage. De øvrige dage har jeg også holdt en fornuftig længde på turene, så ugen alligevel lander på respektable 75 km, selv om fokus jo slet ikke er på volumen, men intensitet.

Bemærk at jeg også i dag fik en besynderlig freak-top i starten på pulskurven. Jeg kan berolige eventuelle læsere med, at pulsen absolut ikke var oppe på 151 i starten, eftersom den lå på mellem 123 og 130 på de intensive 10 km :)

Screenshot_20180415-115355_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

Onsdagstræningen ...

... var i dag oppe på 8 x 600 meter-intervaller med 500 meter rolig jog indimellem. Plus opvarmning og afjogning. Det gik egentlig okay, selv om jeg ikke kunne presse mig selv helt så meget, som jeg satsede på. Jeg har de sidste to dage haft en meget ru og sammensnøret hals, så det var lidt tungt at komme afsted. Men undervejs gik det godt nok med en lille forbedring i forhold til sidste onsdag. Og så hjalp det åbenbart på pulsmål ingen, at jeg strammede remmen lidt ekstra. Nu satser jeg på, at den ru hals ikke udvikler sig til en forårsforkølelse ... det ku' lige passe!

Screenshot_20180418-165245_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

18 minutter siden, Henrik S. skrev:

Jeg har de sidste to dage haft en meget ru og sammensnøret hals, så det var lidt tungt at komme afsted.

... og nu lurer jeg alligevel på, om det kan birkepollen? Jeg er allergisk over for birk og græs, og jeg troede egentlig ikke, at birk var kommet i luften endnu. Men nu kan jeg se på DMI's side, at den er godt oppe at ringe. Hmmm, prøver at nappe en Clarityn og mærke efter, om det gør en forskel.

Udklip.PNG

Link to comment
Share on other sites

Fredag ...

Endnu en gang 12 x 1 minuts tempo med 1 minut jogging indimellem. Som sidste fredag med et lille nøk fremad på trods af den sammensnørede hals, som jeg nu har fundet ud af må være en virus. Jeg er noget slatten om morgenen, men det betyder sjovt nok ikke så meget, når jeg løber. Så nu er det vel bare at vente på, at den går går over.

Til en afveksling var der denne gang en lillebitte misvisning på tempoet i starten af turen, og derfor ser de 12 toppe ikke så imponerende ud, men de ligger altså på samme niveau eller lidt hurtigere end sidste fredag, så det er fint nok.

Screenshot_20180420-162229_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

Her er de nye. Samme model, ny generation. Det er en super sko til intervaltræning, selv om jeg egentlig aldrig har været den store fan af Nike. Jeg købte dem på en webside, jeg ikke har brugt før, men de var både billige og hurtige:

https://www.runnerinn.com/løb/nike-air-zoom-streak-lt-4/136731885/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=6425604&country=dk&gclid=EAIaIQobChMIt_bV4YjJ2gIVRdiyCh3ltAb2EAQYAiABEgIjt_D_BwE&gclsrc=aw.ds

Udklip.PNG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share