Motion i balance™


Henrik S.
 Share

Recommended Posts

8 timer siden, kahlua-kalv skrev:

Synes du ligger noget lavt på dine 1000m intervaller. Hvis du oplever problemer med at løbe dig i 'hegnet'  så kunne det jo være relateret...

Jamen, det er også dér, udfordringen ligger. Det er klart 'tophastigheden', det kniber med. Og jeg er helt ærligt i tvivl om, hvor vidt jeg kan presse mere ud af kroppen på den front. Men om det er fysisk eller mentalt, det kan jeg ikke helt gennemskue. Og jeg finder nok ikke ud af det før om en 3-4 uger, når jeg skruer lidt ned for træningsintensiteten. De her sidste fire uger af træningsprogrammet er ret krævende, fordi benene ikke rigtig når at restituere imellem træningspassene (hvad der nok lige præcis er meningen med denne fase).

MEN - for der er et stort men - det er alligevel interessant at køre et program igennem, selv om det måske ikke giver de tider, man har drømt om. For det rykker jo noget og har gjort mig mere 'let på tå' end i de måneder og år, hvor jeg mere eller mindre bare har tonset kilometer.

Hvad angår makspulsen, så ved jeg faktisk ikke, hvor den ligger, men den er ikke mere end 165-170 stykker (jeg bliver 58 til september, så aldersmæssigt passer det meget godt). Det passer også med, at syregrænsen ligger ved en 140 stykker, som jeg var oppe på hen imod slutningen af forrige søndags 10 km-løb i Lyngby. Udfordringen er - lidt forenklet - at jeg skal kunne løbe op imod de 140 stykker alle fem kilometer i et 5 km-løb.

Link to comment
Share on other sites

Onsdag

Apropos sidste indlæg, så stod den på intervaller i går som sædvanlig. Det var samme program som sidst med 2 x 1 mile, 2 x 1 kilometer, 2 x 600 meter og 2 x 300 meter, men denne gang med kun 90 sekunders jogging indimellem i stedet for 120 sekunder som sidste onsdag. Næste onsdag er det samme program med kun 60 sekunders jogging imellem intervallerne (jeg begynder at se, hvor han vil hen med det program). Så når pulsen ikke at falde så meget imellem de hurtige stykker.

I de næste par uger vil jeg forsøge at lægge nogle af de her intervaldage ind på stadion for at se, hvad det gør for tempoet.

Screenshot_20180509-182630_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

Vægten

Som nævnt tidligere har jeg skruet lidt ned for de søde sager mv., og nu er vægten nede på 77-78 kg. Ja, efter gårsdagens træningstur var den faktisk på lige under 76 kg, men det tilskriver jeg væsketab i varmen. Jeg drak ret meget resten af dagen (uden at tisse det ud). Lige præcis i går var faktisk ganske varmt der klokken 15-16 stykker, da jeg løb intervaller. Det er jo rigtig dejligt, men presser også lige citronen lidt ekstra.

Link to comment
Share on other sites

Makspuls

Jeg er godt klar over, at man ikke kan bruge formlen 220 - alder, da der er store, individuelle forskelle. Iflg. Bente Klarlund kan man - på baggrund af en masse studier - komme tættere på med formlen 208 - (0,7 x alder). Det vil give 167,4 for mit vedkommende, og det tror jeg i virkeligheden ikke er helt skævt. Men jeg har aldrig rigtig målt min. Desuden mener jeg, at nogle studier viser, at makspulsen rent faktisk godt kan falde med langvarig aerob træning af et vist volumen (og den gruppe må jeg falde ind under efter 43 års træning).

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sundhedsp/art5613987/Klarlund-Lav-maks-og-hvilepuls-er-næsten-altid-et-sundhedstegn

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Fræk fredag ...

Sneg mig ind på Frederiksberg Stadion for at løbe dagens 6 x 1000 meter med 2 minutter imellem. SE LIGE BORT FRA STARTEN PÅ PULSKURVEN, der - som sædvanlig - knalder fuldstændig ud. For bortset fra det, så gik det rigtig godt i dag. Måske den gamle krop er ved at snøvle sig sammen til at svare igen på udfordringerne i de uger her med ret begrænset restitution mellem passene.

Den første 1000 meter lød på noget 4:05-4:07-agtigt, men ellers var de andre lige nede på den sjove side af de 4:00. Og pulsen kom op midt i 130'erne. Det kan være svært at se på grund af den kolossale misvisning i starten, men jeg havde faktisk held med at presse citronen en smule mere. Og alle seks intervaller lå meget stabilt, selv om onsdagens udfordringer kun er to døgn siden.

Nu venter jeg spændt på søndagens lange tempotur, og om jeg kan holde kadencen på den også. I øvrigt var det helt vildt dejligt at være inde på stadion og træne igen. Det er snart lang tid siden, men der er en skøn stemning på stadion, når folk tøffer rundt og træner deres forskellige specialer ...

Screenshot_20180511-143956_Connect.jpg

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Søndag

Ugens lange tempotur skulle være lidt længere i dag med sine 4,5 miles = 7,2 km i 10 km-tempo. Med 4:17 i snit/km lå den kun et sølle sekund efter den kortere tur sidste søndag, så det må siges at være godkendt. Det hører med i billedet, at turen bød på 2 km opvarmning før og 2 km afkøling efter tempostrækket.

Den dybere mening med det her træningsprogram er begyndt at dæmre for mig, og det er altså rigtig smart bygget op ud fra Matt Fitzgeralds principper. I de her 4 uger er onsdag, fredag og søndag hårde dage ligesom resten af forløbet, men de er mere intensive end hidtil. Og selv om de tre dage fx i denne uge byder på næsten lige mange intensive kilometer (7,2 km, 6 km, 7,2 km), så starter onsdagen med lange stræk, der kortes helt ned til 300 meter til sidst, fredagen er regulære 1000 meter-intervaller, mens søndagen er det lange tempostræk.

Det vil sige, at de tre dage 'anskuer' 5 km-distancen fra forskellige vinkler og sender et feedback til hjernen om, at det er okay at arbejde både kort og hurtigt samt over længere stræk. Man 'danser lidt rundt om' distancen og får mulighed for at arbejde med intensiteten på forskellige måder. Det er vældig fikst. Og da km-volumen for ugerne kun ligger på 65-80 km i det hele, bliver man ikke kørt ned af distancetræning.

Hvad angår kroppen, så har der ikke vist sig nogle skavanker endnu. Jeg fik jo en skade på højre akillessene, da jeg løb maraton i Hannover for to år siden, og den ligger  stadig og rumler lidt i baggrunden. Den gør akillessenen lidt strammere, og derfor kan hælområdet generelt godt øffe lidt på højre fod. Men ikke mere, end at det er under kontrol og ikke generer mig. Det gør slet ikke ondt under løb, og jeg må med tilfredshed konstatere, at knæ, hofter og alle øvrige kropsdele har det fint. Jeg havde egentlig troet, at der ville vise sig noget pga. den intensive træning, men det har der ikke gjort. Så thumbs up for det.

Screenshot_20180513-115029_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

26 minutter siden, Henrik S. skrev:

jeg må med tilfredshed konstatere, at knæ, hofter og alle øvrige kropsdele har det fint. Jeg havde egentlig troet, at der ville vise sig noget pga. den intensive træning, men det har der ikke gjort. Så thumbs up for det.

Det er godt at læse. Det der program lyder intersant. Et overset formål med programer,  er jo at undgå skader.

Link to comment
Share on other sites

Onsdag

Altså, nogle gange går det hele bare op i hat og briller. Jeg var lidt presset onsdag, men havde lagt intervaltræningen ind først på eftermiddagen. Det var de velkendte 2 x 1 mile, 2 x 1 km, 2 x 600 m og 2 x 300 m - denne gang kun med 1 minut imellem. Jeg løb på Frederiksberg Stadion og gik i gang med det første interval, men efter to runder myldrede det ind med skoleelever, så jeg måtte afbryde og fortsætte intervallet i fuld galop og zigzag mellem cyklister og fodgængere i retning mod Damhussøen og -engen. Kadencen blev mildest talt brudt, og lidt længere henne i forløbet var jeg sgu ærlig talt lidt presset af varmen, så fokus blev skiftet til i det mindste at gennemføre programmet. Jeg kan hakke dagen af uden af den grund at være specielt stolt over resultatet.

Det er dog gået op for mig, at MINI Strandparksløbet godt kunne være et af mine mål, og da det først er den 3. juli, giver det lidt ekstra uger at løbe på (om jeg så må sige). Ideelt set kunne jeg bruge juni til at løbe nogle 5 og 10 km løb og så slutte af med at give den fuld gas den 3. juli, hvis ellers der er noget fuld gas at give af til den tid. Så det betyder i realiteten mindre, hvis der er en dag som i går med lidt slinger i valsen.

Screenshot_20180517-085307_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

Fredag

Nå, tilbage på sporet igen med 6 x 1000 meter på Frederiksberg Stadion (uden skoleelever og kaospiloter). De ligner på overfladen lidt turen sidste fredag med den første på omkring 4:07 og de øvrige lidt under de 4:00. Men det dækker over, at joggepausen indimellem intervallerne var sat ned fra 120 til 90 sekunder. Det lyder måske ikke af meget at gå fra to til halvandet minut jogging, men det lægger virkelig et helt andet pres på intervallerne, hvor pulsen da også begynder at nærme sig noget 138-140/min, hvad der er ret højt for mig. Men altså, med kun halvandet minut imellem er vi heller ikke så langt fra bare at løbe 5 km ud i ét. Så jeg klan se, hvor han vil hen med programmet. By the way: Det var også en mere menneskelig temperatur i dag, i øvrigt. Tæt på perfekt løbevejr ...

Screenshot_20180518-160336_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

Søndag

Tempointervallet på dagens tur var sat op til 5 miles = 8 km, og alligevel lykkedes det mig at holde tempoet, ja, faktisk blev det en smule hurtigere end de sidste to søndage med 4:14/min i gennemsnit. Meget tilfredsstillende her, hvor jeg går ind i den sidste af de 16 planlagte uger.

Screenshot_20180520-115612_Connect.jpg

Link to comment
Share on other sites

Planer på den korte bane

Denne her uge er en slags nedtrapning på de foregående 15 uger, og så skal jeg i gang med at løbe lidt motionsløb og konkurrencer i løbet af juni måned. Det bliver nok en stribe Park Run i Fælledparken og Amager Strandpark, måske suppleret af nogle Sparta løb frem mod den 3. juli, hvor der er MINI Strandparksløb.

På den ene side kommer jeg nok ikke til at løbe helt så stærkt, som jeg egentlig drømte om, MEN de 16 uger har alligevel langt fra været spildte, for jeg har fået en anden og mere let måde at løbe på, det går - trods alt - lidt hurtigere, og så har hele processen også været inspirerende og afvekslende. 

Jeg er blevet rystet lidt ud af mit distancetrummerum allerede nu, og det er heldigvis sket uden skader og skavanker. Så i virkeligheden er det måske den gamle historie om, at turen mod målet næsten er mere interessant end målet selv. Hvorom alting er, så prøver jeg i hvert fald at have en slags konkurrencemåned fra om uge og frem.

Link to comment
Share on other sites

Planer på den lange bane

Hvad så på længere sigt? Jeg må erkende, at jeg har det bedst med at lægge mig fast på en proces og med at sætte mig et mål et sted ude i horisonten. Lige nu ved jeg bare ikke, hvad det skal være. 

Efter juni og delvis juli med lidt motionsløb og konkurrencer står den på ikke mindre end tre ugers sommerferie, hvor jeg vil være helt offline og formodentlig kun vil få trænet minimalt, måske slet ikke. Så midt i august skal jeg starte med et blankt stykke papir og finde ud af, hvad jeg har lyst til.

Umiddelbart ser jeg følgende scenarier:

1) Jeg fortsætter med at løbe 5 og 10 km og begynder at se frem mod 2019, og hvad jeg mere langsigtet kan opnå.

2) Jeg går tilbage til at tonse mange løbekilometer om ugen hen over efteråret og vinteren og ser, hvor det bærer mig hen.

3) Jeg blander kortene i efteråret og både cykel- og løbetræner efter gehør bare for at holde formen i gang.

4) Jeg hopper over på cyklen til efteråret og begynder at træne en cykelform op for at køre cykelmotionsløb næste år.

Lige nu ved jeg virkelig ikke, hvad jeg beslutter mig for. Jeg kigger rigtig meget på racercykel, og det trækker i de gamle cykelben for at gå den vej. Men gider jeg bruge den nødvendige tid, og har jeg lyst til den sure vintertræning i mange timer? Jeg ved det ikke og går indtil videre bare og leger med de forskellige scenarier.

Link to comment
Share on other sites

På 21/5/2018 at 16:07 , Henrik S. skrev:

Planer på den lange bane

Hvad så på længere sigt? Jeg må erkende, at jeg har det bedst med at lægge mig fast på en proces og med at sætte mig et mål et sted ude i horisonten. Lige nu ved jeg bare ikke, hvad det skal være. 

Efter juni og delvis juli med lidt motionsløb og konkurrencer står den på ikke mindre end tre ugers sommerferie, hvor jeg vil være helt offline og formodentlig kun vil få trænet minimalt, måske slet ikke. Så midt i august skal jeg starte med et blankt stykke papir og finde ud af, hvad jeg har lyst til.

Umiddelbart ser jeg følgende scenarier:

1) Jeg fortsætter med at løbe 5 og 10 km og begynder at se frem mod 2019, og hvad jeg mere langsigtet kan opnå.

2) Jeg går tilbage til at tonse mange løbekilometer om ugen hen over efteråret og vinteren og ser, hvor det bærer mig hen.

3) Jeg blander kortene i efteråret og både cykel- og løbetræner efter gehør bare for at holde formen i gang.

4) Jeg hopper over på cyklen til efteråret og begynder at træne en cykelform op for at køre cykelmotionsløb næste år.

5) Jeg overgiver mig til Zhe darkzs zide og begynder at dyrke yoga på min egen økologiske bambus yoga måtte x flere i ugen

:hippy: Jamen dog, jamen dog. Glad for, at jeg ikke er den eneste med planer i flere forskellige retninger. Sikker på, at det bliver cool anyhow super løber :strat::devil::rudolph:

Link to comment
Share on other sites

På 5/21/2018 at 16:01 , Henrik S. skrev:

På den ene side kommer jeg nok ikke til at løbe helt så stærkt, som jeg egentlig drømte om, MEN de 16 uger har alligevel langt fra været spildte, for jeg har fået en anden og mere let måde at løbe på, det går - trods alt - lidt hurtigere, og så har hele processen også været inspirerende og afvekslende. 

Godt at det ikke har været helt forgæves. Men du skal vel have et startnr. på maven, for at få et resultat, det er svært at presse sig selv.

Link to comment
Share on other sites

Onsdag

Løb midt på eftermiddagen, og det var godt en lidt udfordrende, trykkende hede. Heldigvis trapper jeg jo lidt ned, så dagen både kun på 1 x 1 mile, 1 x 1 km, 1 x 600 meter og 1 x 300 meter - til gengæld kun med 1 minut jogging indimellem. Blev gennemført så nogenlunde, men som sagt også lidt udfordret af heden. Plus det faktum, at jeg arbejdsmæssigt har lige lovlig meget om ørerne. Ikke at det får mig til at droppe træningen - tværtimod! - men tankerne kan godt være lidt distræte :)

Link to comment
Share on other sites

Så, nu skete det igen, at jeg kom til at se på racer. Denne Scott kunne være en overkommelig vej tilbage i Campagnolo-land. Det er ganske vist en lidt ældre gruppe, men den svarer til den, jeg havde på min oprindelige Storck-racer, og det er altså bare en super-gruppe. Nå, jeg slår lige koldt vand i blodet ind til videre ...

https://www.dba.dk/herreracer-scott-addict-ltd/id-1044493173/

Link to comment
Share on other sites

8 timer siden, Gregers TF skrev:

Det var en gedigen nypris. Noget mere tilgængelig i dag. Måske det bliver carbon-yoga

 

Jeg tænkte også, at den nypris var trukket ud af røven og grebet ud af den blå luft, men ifølge nedenstående artikel, så kostede den åbenbart 6800 pund fra ny. Man skulle da mindst være zen-yogamaster for at smide den slags penge efter den dengang :)

https://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/road/product/review-scott-addict-ltd-08-30999/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share