Motion i balance™


Henrik S.
 Share

Recommended Posts

3:00 præcis på Kystholmen fra vest til øst her til morgen. Troede ellers, jeg kunne presse den under 3 minutter, men det blev den lige præcis ikke. Det virker, som om der er lidt mere skud i benene igen. Dog stadig et stykke op til den hurtigste på Strava, som er 2:14 fra vest mod øst. Der må godt nok være smæk på.

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Jow, jow, der er da blevet trænet lidt i den forgangne uge, og det er sket efter samme mønster som hidtil.

Mandag - fuldstændig træningsfri(!).

Torsdag en løbetur i OK tempo på 7 km.

Onsdag 6,5 km løbetur med pitstop i FW til en omgang styrketræning. Det var godt nok en varm dag.

Torsdag 50 km solotur på racercyklen i et OK tempo.

Fredag blev det kun til en 5 km løbetur. Resten af dagen gik op i arrangementer og aftaler.

Lørdag morgen 37,4 km på cyklen inkl. 3 tempointervaller på Avedøre Holme.

Søndag glimrende klubtræning med ABC Motion, knap 90 km og en tur, der gik ud omkring Roskilde.

Cykeltræningen søndag var sgu også på den varme side, men man bliver jo heldigvis kølet lidt af fartvinden. Synes ikke, jeg var helt så medtaget af græspollen, selv om jeg ikke havde taget histamin, så måske er det ved at lette lidt.

Var for øvrigt ude for noget pudsigt med histaminer. Tager normalt Clarityn (eller kopiproduktet Mildin). Så købte jeg noget med et andet aktivstof (Alnok), men de ophobede simpelthen væske i kroppen. Jeg fik sådan nogle helt runde og oppustede ankler(!). Så kiggede jeg på indlægssedlen og kunne se, at væskeophobning i kroppen var nævnt som en (sjælden) bivirkning. Så dem droppede jeg med det samme igen. Har heller ikke taget de andre siden, da jeg lige i de her dage ikke føler mig så hårdt ramt. Nu går vi også ind i en køligere og lidt mere fugtig uge, heldigvis.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nå, men altså, selv om det kun bliver til højst tre gange cykling om ugen, så summer det sig alligevel op. Jeg overvejede lige at nappe 6 km mere på turen i dag :)

Sidste uge var business as usual med 3 x cykling og 4 x løb, så vidt jeg husker. Min gamle ven, anstrengelsesastmaen, meldte sig dog igen med fuld styrke til træningen onsdag. Sandsynligvis udløst af pollen. Så nu har jeg fundet min Bricanyl frem og købt mig et peakflowmeter for at måle på iltoptagelsen og gribe det lidt mere systematisk an.

Jeg er siden sidst blevet fuldstændig overbevist om, at det er pollenbetinget anstrengelsesastma, jeg døjer med. Jeg blev jo tjekket for det hos lægen sidste forår, som ikke fandt noget, men ved den test løb jeg en tur rundt om en af søerne og derefter tre gange op og ned ad trapperne hos lægen. Og helt ærligt, der er jeg jo knap nok varmet op endnu, så selvfølgelig var der ingen forskel.

Skalaen på sådan et peakflowmeter går op til 800 l/min, og min maxværdi behøver jeg ikke at måle hele tiden, for på den god dag kan jeg puste den i bund. Nu tog jeg godt nok et sug Bricanyl før træningen i søndags, så jeg var ikke så hårdt angrebet, men kunne dog højst blæse peakflowmeteret op til 700 l/min efter turen, så der var en forskel. Nu mangler jeg bare at måle på værdien, når jeg ikke har taget Bricanyl for det og får problemer med vejrtrækningen.

Til gengæld har jeg virkelig fået min ryg og lænd under kontrol, så der er da heldigvis også nogle ting, der går fremad.

Udklip.JPG

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Fællestræning på en søndag, hvor jeg også nappede et hvæs Bricanyl før og under træningen. Det gav jo straks mere luft, og jeg var virkelig godt kørende på strækningerne med fri leg, en strækning med enkeltstart og bagefter en ordentlig omgang holdløb på flyvepladsen. Jeg tog en omvej i forhold til de øvrige, da jeg skulle hjem og trillede uden det helt store drama Tyren rundt på 21:09 - endda med en gennemsnitspuls på 114, så man kan ikke sige, at jeg har overanstrengt mig. Alt sammen understreger det min mistanke, ja, overbevisning om, at det har været pollenudløst anstrengelsesastma, jeg har døjet med. Det var en helt anden fornemmelse i dag.

Dagen endte med 107 km i det hele, og denne uge har budt på 4 x cykling og 3 x løb i stedet for det omvendte. Og nu kalder dagens etape i TdF.

Link to comment
Share on other sites

Fortsætter i øvrigt vægtoptimeringen af cyklen og har skiftet Fizik-sadlen ud med en Tune Speedneedle med alcantara. Den vejer 87 gram, og jeg ved fra 'gamle dage', at den passer min mås godt. Det har også vist sig at holde stik, for jeg sidder godt på den. Modsat de rendyrkede carbonsadler har den en smule polstring de helt rigtige steder, så man kan sidde længe og komfortabelt på den. Saddelpinden, som cyklen er født med, er en FSA K-Force carbon, og selv om Cannondales egen SAVE-saddelpind i carbon er en smule lettere, så er det vist ikke investeringen værd. Styret og frempinden er Cannondales eget sæt i aluminium, og det beholder jeg vist bare. Det fungerer godt, og nu er den altså omkring de 7 kg, hvor jeg tænker, at yderligere vægtoptimering begynder at blive rigtig dyrt.

Link to comment
Share on other sites

Begynder at kunne se fordelene ved både at løbe og cykle. Det giver lidt mere variation, og det aktiverer kroppen på forskellige måder. Det vidste jeg naturligvis godt, men det er sjovt at få det prøvet af. Mit tidligere bøvl med ryggen er nu ved at være helt væk, og når turen om nogle dage går sydpå på ferie, kan jeg nøjes med at pakke løbeskoene og holde formen ved lige uden at slæbe cyklen med. Så bliver der nok lidt ømme cykellår igen ved hjemkomsten, men mon ikke det fortager sig hurtigt. Jeg er jo kun væk i 14 dage.

Det samme kommer til at gælde til vinter. Indtil videre regner jeg med at fortsætte cykeltræningen hen over efterår og vinter, men hvis vi - for en gangs skyld - får en rigtig hård vinter, kan jeg jo bare løbetræne, hvis det bliver for surt. Man kan løbe i al slags vejr og i alle former for føre, men jeg må ærligt tilstå, at frostgrader, spejlglatte veje og høj sne ikke lige er mig rent cykelmæssigt. Hvis jeg fortsætter med både/og kan jeg jo skrue op og ned for hhv. løb og cykling, som det passer bedst i forhold til vejr og vind.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Back in business

Tilbage fra ferien, som er blevet brugt på vanding og lidt løbeture. Overtog min kones virus de sidste tre dage på ferien, så der blev der hverken det ene eller det andet. Nu er jeg heldigvis ved at være frisk igen, men der er langt tilbage til den gode form. Foreløbig tager jeg nogle dage med lidt småture på cyklen, så må vi se.

Link to comment
Share on other sites

Har indtil videre brugt ugen på skiftevis at cykle og at løbe, og begge dele går stille og roligt fremad. Jeg er vist ved at være ude over de værste gummiben fra ferien, og finder mig godt til rette igen med mine to discipliner :dumbbell_lift:

I dag trillede jeg nordpå, og prøvede at holde kæden lidt stram på Tyren, hvad der gav en omgangstid på 20:27. Det er ikke helt ringe lige efter ferien. Der må da ligge en runde på under 20 at vente i dette efterår.

Fællestræningen på søndag er vist aflyst, så det bliver nok først onsdag i den kommende uge, at jeg stævner ud sammen med de andre tosser i ABC. Det passer mig egentlig fint nok.

Link to comment
Share on other sites

Sluttede ugen af med en 120 km langtur ud over Roskilde-kanten. Det blev en solotur, da de fleste ABC-motionstosser var på Hallandsåsen for at træne bakker. Ville gerne have været med, men kun en uge efter 14 dages ferie var det nok blevet en blandet fornøjelse.

Det blev søndagens tur så også, da jeg blev forbløffet over, hvor meget blæst der var! Jeg stod helt stille på landevejen ude ved Gundsølille med strid modvind lige i smasken. Jeg havde kun tjekket for regnvejr og ikke for stiv kuling ... Kæft, det kunne mærkes i benene bagefter, men jeg kom da hele vejen rundt og hjem.

Lige nu er planen at fortsætte som hidtil med løb/cykling. Og forhåbentlig en gang fællestræning onsdag. Og så skal jeg lige have renset kæde og kassette og tjekket drivlinjen efter, for det har knaget og braget, siden jeg satte det nye Red-sæt på. 

Logger ikke hver dags træning, da jeg har vænnet mig til at bruge Strava. Kan ses her: https://www.strava.com/athletes/38435332

Udklip.JPG

Link to comment
Share on other sites

Pyha, første fællestræning efter ferien på en onsdag aften. Burde have vidst, der var ugler i mosen, da det var Anders, der var turleder. Så bliver det altid lidt længere end normalt og lidt mere anarkistisk end normalt. Begge dele skal være velkomne, men mine ben er godt nok slet ikke oppe i fart endnu.  Det var de måske heller ikke før ferien, men lige nu er de da helt døde. Det blev til godt 90 km på en aften, hvor det gav en byge, og hvor det blev så sent, at der kun var en halv time, til solen gik ned, da jeg var hjemme igen. Dagene er godt nok ved at blive kortere ... :raisebrow:

Udklip.JPG

Link to comment
Share on other sites

Var i Biltema i går på et ærinde og så, at de havde en digital håndvægt med krog til små penge. Jeg faldt for fristelsen og måtte lige håndveje raceren. Den klokkede ind på 6,85 kg, så den er da klar til licensløb :tongue: Ikke, at det er aktuelt, men det bekræfter da min fornemmelse af, at det er en let fætter, jeg har fået fat på. Det er i øvrigt en smart vægt til lige at veje feriebagage med og lignende.

Link to comment
Share on other sites

Stak af på en 93 km- solotur meget tidligt søndag morgen, da YR.no og dmi.dk havde lovet regn allerede ved 11-tiden. Det kom først lidt senere, så det var lidt ærgerligt at gå glip af fællestræningen på den konto. Til gengæld lavede jeg så min egen Ironman Tribute ved at tage ud at løbe en god 7 km-tur om eftermiddagen. Havde jeg smidt en svømmetur oveni, havde det været perfekt.

Var egentlig overasket over, hvor relativt nemt det var at løbe en tur efter cykeltræningen. Jeg holdt kæden stram på cykelturen med et snit på 29,4 km/t, men kunne alligevel uden problemer snige løbeturen ned under 5:00/km. Sjovt eksperiment, selv om jeg godt kunne godt mærke, at jeg var sådan overall-træt om aftenen. Men benene havde det fint under og efter løbeturen, så tingene trives stadig side om side.

Jeg er vist i øvrigt kommet til at sige ja til at løbe en runde til DHL-stafetten for en af mine kunder, hvor de manglede en løber på et hold, så jeg må hellere blive ved med at snige lidt løb ind i de kommende uger.

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Den sædvanlige blandede uge med løb og cykling. Har imidlertid været oppe at slås med mekanikken, da jeg både har haft kranken skilt ad for at fedte delene lidt ind samt renset kæden og fedtet den ind igen. Onsdag til fællestræning gik det nogenlunde, men kranken begyndte at larme. Skilte den ad igen og skruede den sammen. På fredagens tur gik det så helt bananas med knirkeriet, hvorefter jeg skilte lortet ad igen for at tjekke det. Så knækkede den ene krankbolt, men - miracle of miracles - Cykelgear.dk havde et enkelt sæt Cannondale krankbolte på lager, og da de sender via DAO, kunne jeg have pakken sammen med avisen søndag morgen. 

Den kom som lovet, så jeg fik samlet lortet og drog af sted med det resultat, at det knirkede og knasede værre end nogensinde. Det ville jeg ikke udsætte de andre for, så jeg tog en solotur i stedet for fællestræningen. En glimrende tur på lidt over 100 km med kæden stram, men også frustrerende på grund af larmen. Undervejs dæmrede det imidlertid for mig, at jeg før - i min tidligere cykelperiode - havde været oppe at slås med SRAM Red kassette og kæde. For at gøre en lang historie kort, så viste det sig, at det overhovedet ikke har været kranken, men kæden og kassetten, der har larmet. Det kan faktisk være svært at finde kilden, når lyden forplanter sig i sådan et carbonstel.

Jeg havde heldigvis SRAM standardkæde og 11-speed kassette liggende i værkstedet, så på med det i stedet for, og knirkeriet er væk. Når jeg vrikker den afmonterede Red-kæde, så knaser det foruroligende, så jeg skulle nok aldrig have renset den. Eller også har jeg brugt det forkerte smøremiddel. Det var i hvert fald en frygtelig larm, som var ret pinlig, når jeg kørte forbi andre grupper af motionister her til formiddag. Godt jeg ikke kørte til fællestræning, for så var jeg da blevet sendt hjem igen :raisebrow:

En af udfordringerne med sådan en SRAM Red 11-speed kassette er, at den fræset ud af ét stykke metal. Den er super let, men fungerer også som en slags 'højttaler', når der er knas i maskineriet. Det samme skete for mig sidst, hvor jeg også var ved at blive vanvittig over noget knirkeri. Det er virkelig svært at koncentrere sig om kørslen, når det knirker og knager.

Nuvel, jeg må leve med standardsættet sæsonen ud og derefter vurdere, hvad der skal ske. Heldigvis holder totalvægten på cyklen sig stadig lige under 7 kg, så det er såmænd ikke fordi det er så meget tungere, når det til stykket. Men standardkassetten er bygget helt almindeligt op med flere løse tandhjul - og i et andet metal - så lyden forplanter sig ikke på samme måde. Måske man kan få en let Shimano-kassette, der ikke har det problem? Det må blive næste år.

Om ikke andet, har jeg virkelig fået rutine i at skille BB30-kranken ad på cyklen. Det fungerer faktisk virkelig let. Til vinter vil jeg pusle med at skifte lejer i kranken, tror jeg. Jeg aner jo i virkeligheden ikke, hvor gamle og slidte de er. Så noget godt er der da kommet ud af det. Jeg fandt også en led lille flintesten i fordækket, så det er også lige blevet skiftet.

Beklager lang historie. Er bare lettet over, at en stor, akustisk irritation - forhåbentlig - er blevet elimineret.

Turen i dag var i øvrigt en kær gammel kending, hvor jeg for en gangs skyld tog Ring 2 ud til Hellerup og kørte op ad Strandvejen. Det er et stykke tid siden, jeg har nappet den. Træningsdata ligger fortsat herinde: https://www.strava.com/athletes/38435332

Udklip.JPG

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

På 25.8.2019 at 16:40 , Henrik S. skrev:

En af udfordringerne med sådan en SRAM Red 11-speed kassette er, at den fræset ud af ét stykke metal. Den er super let, men fungerer også som en slags 'højttaler', når der er knas i maskineriet. Det samme skete for mig sidst, hvor jeg også var ved at blive vanvittig over noget knirkeri. Det er virkelig svært at koncentrere sig om kørslen, når det knirker og knager.

Et godt råd, når man kører med SRAM - og det gør jeg på en af mine cykler - er at glemme det, når man vælger krans og kæde. Altid Shimano! :-). Det skifter bedre, larmer mindre når man kører derudaf og holder bedre. 

Det optimale valg er DA; det fornuftige valg er Ultegra. Samme skift, lidt tungere krans (men vi snakker vist 30 gram) - og altid på tilbud et eller andet sted. 

 

 

Edited by polykrom
Link to comment
Share on other sites

Jeg har tænkt præcis samme tanke, og efter samme oplevelse to gange er jeg måske ved at lære det :raisebrow:

SRAM og Shimano passer jo sammen, så næste gang bliver det nok Ultegra eller DA. Nu havde jeg heldigvis en traditionel SRAM fra 2. division i deres line-up på lager, jeg kunne sætte på, så nu skal den nok køres i bund. Men jeg tror klart, jeg skifter til Shimano næste gang.

EDIT: En DA 11-speed vejer åbenbart 175 gram. Det kan man godt leve med :tongue:
https://www.cykelpartner.dk/shimano-dura-ace-kassette-11-gear-11-25-tands-cs9000_04CS900011125.html

EDIT 2: Det kunne sgu også bare være sådan en Ultegra-bundle. Den vægt kan man vel også leve med, og priserne er godt nok nogle andre end for SRAM Red:
https://www.wiggle.co.uk/shimano-ultegra-r8000-cassette-bundle-11-28/

Nå, det bliver under alle omstændigheder først til foråret.

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share