Motion i balance™


Henrik S.
 Share

Recommended Posts

Jeg er ved at have en decideret efter-sæsonen, efterårs-agtig fornemmelse, så jeg tror måske, at min lille tur i dag var sidste tur på sommerraceren. Nu er den i hvert fald foreløbig hængt på krogen, for jeg kan hente vinterraceren i aften, og så bliver det måske til en lille prøvetur på den i morgen. Skal til familiebrunch i morgen formiddag/midt på dagen, og der er udsigt til både regn og cykel-VM i morgen eftermiddag, så det skal kun være, hvis jeg lige kan få passet en tur ind indimellem.

Tog mine tre intervaller på Kystholmen tidligere i dag, og med hhv. 3.04, 3:09 og 3:09 kom jeg heller ikke under mine tidligere 3:00 i dag, så det må vente. Skal dog minde mig selv om, at jeg - rent cykelmæssigt - startede fra nul i januar/februar, så selv om jeg ikke lige har fået klemt mig ned under de gode tider, så står jeg langt, langt bedre rustet til at få noget ud af vintertræningen i de kommende måneder. Udgangspunktet er jo et helt andet, så nu skal jeg bare holde snuden i sporet.

Lige nu forestiller jeg mig, at vintertræningen bliver så meget landevej som muligt lørdag/søndag, måske også en tur om onsdagen, hvis tiden tillader det, alternativt et par dage med spinning og så ellers nogle løbeture på dagene indimellem. Indtil videre bliver det bare noget med at fastholde cardioformen, og så må vi tage den derfra.

Link to comment
Share on other sites

23 minutter siden, kahlua-kalv skrev:

Prøv lige en test tur med den Toppeak. Det er min erfaring det føles meget tungt med trailer... Men ok, det gør det måske også med saddeltasker osv.

Det vil jeg også, hvis det er muligt. Altså, jeg går da også ud fra, at det føles tungt, men det har nogle praktiske fordele. Det er nemt at koble hele lortet fra. Det er lettere at pakke i en stor (garanteret tæt) taske i stedet for de meget små cykeltasker, der kan 'knappes på' cyklen. Og så kan man bruge alle typer cykler, i princippet også en racercykel, som trækdyr, hvor cyklen skal være noget mere stabil ved cykeltasker.

Alternativet er et sæt af de her cykeltasker, der kan sidde forskellige steder på cyklen, men det tror jeg altså også føles lidt mærkeligt at cykle med. Jeg har i øvrigt tjekket, og de her cykeltasker behøver faktisk ikke at være særligt dyre. Så det er ikke prisen, der skal afgøre sagen.

Nu er det heldigvis første næste forår/sommer, vi skal eksperimentere med det, så der er tid nok. 

Til supplement af den tidligere video om Topeak er der her en GCN-video om at pakke cykeltasker:

 

Link to comment
Share on other sites

Så kom vinterraceren i hus, og jeg har taget et lidt sløjt aftenbillede af den. Det er en fuldblods ALAN cross-/gravelbike, der er bygget som en russisk tank. Den er ikke specielt let, men virker fuldstændig umulig at destruere, hvad man end kaster i hovedet på den. 

Hvad er der ellers at fortælle? SRAM Red greb og gearskift, 3D Rotor kranksæt 50/34, skivebremser, ITM saddelpind, Deda Newton frempind, Vision racerhjul med GP5000 på i den solide bredde 32 (det er derfor, det ligner ballondæk). Endda med skærme monteret, så den burde egentlig være klar til vinteren. Det eneste, jeg selv har leveret er de giftiggrønne Speedplay pedaler, som jeg selv havde liggende.

Sjovt at se, hvordan sådan en terrænfætter er konstrueret med kabler oven på overrøret, så fx wiren til forskifteren kører ned langs saddelrøret. Med knopdæk burde den være en god crosscykel. Alt virker umiddelbart til at spille på den, så nu håber jeg bare, at jeg kan tage en lille testtur på den i morgen.

IMG_20190928_202122.jpg

Link to comment
Share on other sites

PS: Hvis jeg havde haft masser af plads og penge, så havde jeg også købt den anden ALAN crosscykel, han havde til salg, som er den på billedet. Det stel er bare ubegribeligt fedt, men det er en fuldblods crossracer uden plads og øjer til skærme, så min var et mere realistisk projekt som allroundcykel. Men fed, det er den!

Udklip.JPG

Link to comment
Share on other sites

Vintercykel testet og godkendt, men med to punkteringer - igen - blev det en kort fornøjelse :/

De der GP5000-dæk i stor størrelse er øjensynligt ikke for stærke, så i dag kommer der forstærkning fra Cykelgear. Jeg går ned i 28 mm bredde, men med forstærkning og indlæg. Nu gider jeg kraftsparkeme ikke stå og skifte mere. Har også bestilt en pumpe i herrestørrelse, der kan sidde i stellet i stedet for den lille, jeg har haft i baglommen. Den kan simpelthen ikke pumpe dækket hårdt nok op. Det er selvfølgelig meget godt, at jeg har fundet ud af det nu i stedet for stå et eller andet gudsforladt sted i vinter og finde ud af det.

Forskifteren skal lige justeres ind, da kæden skraber en lille smule på ved stor klinge og mindste tandhjul bagpå. Ellers fungerer alting snorlige. Det er lige før gearskiftet bagpå er mere præcist end på sommerraceren. Og så er det rart, at det er SRAM som på sommercyklen, så jeg ikke skal skifte på en anderledes måde.

Cyklen er meget tungere end sommerraceren, men til gengæld har jeg oplevelsen af, at jeg bare kan pløje igennem alting. Der er lagt op til nogle gode, lange tonserture i efteråret og til vinter.

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, Gregers TF skrev:

Tak!!!

Jeg har slet ikke tålmodighed til “den ægte vare” men det her passede fint. Jeg må indrømme at jeg ikke anede ikke, at der var den slags sammendrag.

 

Jeg så heller ikke hele løbet i går, ligesom jeg heller ikke ser de lange Tour-etaper. Men der er heldigvis mange tv-stationer, der er blevet gode til at lægge resuméer op. Hele finalen i går så jeg dog live, og det var et fantastisk cykelløb.

Alle var totalt slidt op, og favoritten i frontgruppen - Mathieu van der Poel - gik så kold mindre end 20 km før mål, at jeg aldrig har set noget lignende. Han blev simpelthen ramt af en muggert og dryssede helt ned igennem feltet og væk.

Så var de fire, men da Moscon så også falder bagud er de tre tilbage, og så bliver dynamikken en helt anden, fordi der pludselig er garanteret medaljer til alle. Til sidst var det så Mads P., der havde benene. Fabelagtig flot.

Jeg kan sgu godt forstå, at Rolf måtte knibe en tåre ... :beerchug:

Link to comment
Share on other sites

62 tunge kilometer i 10 graders varme med blæst, slagregn og hagl ... det må da give en eller anden form for præmie. Om ikke andet fandt jeg da ud af, at jeg skal have nogle bedre overtræk til skoene og nogle mere vandtætte handsker. Det er lidt praktisk at få styr på det, før det bliver rigtig koldt. Men altså, for hulan, sådan nogle hagl gør naller :raisebrow:

Link to comment
Share on other sites

På 2.10.2019 at 18:25 , Henrik S. skrev:

62 tunge kilometer i 10 graders varme med blæst, slagregn og hagl ... det må da give en eller anden form for præmie. Om ikke andet fandt jeg da ud af, at jeg skal have nogle bedre overtræk til skoene og nogle mere vandtætte handsker. Det er lidt praktisk at få styr på det, før det bliver rigtig koldt. Men altså, for hulan, sådan nogle hagl gør naller :raisebrow:

Jeg startede også ud i korte rør og solskin... Tror jeg græd lidt efter ti min. kørsel i haglvejr.  

Link to comment
Share on other sites

16 timer siden, kahlua-kalv skrev:

Jeg startede også ud i korte rør og solskin... Tror jeg græd lidt efter ti min. kørsel i haglvejr.  

Cykeltræning og haglvejr er bare en rigtig sløj kombi. Til gengæld gav turen mig anledning til at finde nogle helt vind- og vandtætte Agu-handsker via cykelpartner.dk. Og de kan altså noget. For at være på den sikre side, købte jeg dem i XL og anskaffede mig oveni et par Sealskinz inderhandsker, som også skulle være vandtætte. Har ikke prøvet dem med inderhandskerne endnu, men jeg regner med, at de sammen kan klare opgaven til vinter. 

Link to comment
Share on other sites

Siden sidst har jeg endelig fået vredet forskifteren helt på plads, så den ikke går på i yderstillingerne. Derudover har jeg sat friske bremseklodser på både for og bag, og der skulle bremsecaliperen også lige justeres, så forhjulet kunne spinne frit. Jeg bliver nok aldrig den store fan af skivebremser.

Jeg har fejret begge dele ved at tage den første 100+ km-tur på sølvpilen i dag. Med 108,5 km er jeg godt tilfreds med distancen, selv om gennemsnitsfarten daler en del, når geden vejer 10-11 kg i stedet for 6,9. Men jeg sidder godt på den, og selv om den er tungere, så kører den snorlige.

 

Udklip.JPG

Link to comment
Share on other sites

Har sat mig et nyt delmål og er startet på Projekt OK = Op med Kadencen.

Der lå jo lidt ekstra legetøj i kassen til min Garmin-computer, så nu jeg sat sensorer på bagnav og pedalarm på vintergeden. Det er jo ligemeget, hvor meget den vejer, så den kan jeg bare sætte tingeltangel på. 

Jeg har længe haft en mistanke om, at min kadence lå i den lave ende på grund af en blanding af sløvt tempo og gamle vaner med at køre i tunge gear, og ganske rigtigt, den lå på 69-70 stykker. Så nu er mit mål i de kommende efterårsmåneder, at kadencen skal op på 80-85 i gennemsnit.

I dag lagde jeg ud med at være lidt mere opmærksom på det, og så landede den da trods alt på 74/min, så tanken er god nok. De næste uger og måneder skal jeg alligevel bare af sted og have nogle kilometer i benene, og så tænker jeg, at jeg lige så godt kan prøve at 'bygge lidt om' på kadencen. Jeg har en fornemmelse af, det vil være godt for mig, og så er det meget sjovt med sådan et lille sideprojekt.

Link to comment
Share on other sites

35 minutter siden, Gregers TF skrev:

Wat - jeg have forestillet mig at en tidligere licensmand sad og spolede ivrigt.

På en alm tur, altså ikke noget med DDR-intervaller, så ligger jeg konsekvent på 82-85rpm i snit for turen - har jeg lige se efter. Det må være en ond mølle du moser rundt i.

Ingen spolen her. Har lagt mærke til, at jeg typisk har siddet med lidt højere gear end de andre til fællestræningen. Men det skal der laves om på nu, og så vidt jeg kan forstå, er midt i 80'erne et helt fint sted at ligge. Men altså, bare jeg får min kadence løftet til 80, er jeg mere end tilfreds.

Link to comment
Share on other sites

Er du vimmer, det var en tung søndag.

Fredag tog jeg en løbetur og var omkring FW for at styrketræne og lave mine rygøvelser. Lørdag kom jeg ikke ud at cykle om morgenen, men over middag tog fanden ved mig, og så jeg løb jeg 14 km med 4:57/km i snit. I sig selv ikke nogen svimlende tid, men i min nuværende løbeform lidt vel optimistisk.

Under alle omstændigheder var det nok til at give exceptionelt tunge ben til den lange cykeltur om søndagen. Jeg fik da sat 109 km på bankbogen, men det gik tungt og langsomt, og jeg fik kun kadencen op på knap 73, da de sidste 20-30 km gik ekstra langsomt. Allerede ved 50 km var det lidt hårdt, og så er der altså lang vej hjem. Vor herre bevares. Nå, men det var vel godt for moralen eller noget ...

PS: Ramte præcis 7900 km efter dagens tur*. Det kommer til at knibe med at runde de 10.000 km i år, men så må mindre jo gøre det.

*) Nå ja, og så 600 km løb, men det tæller jo ikke rigtigt :nonono:

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Det går stadig fremad. I dag knap 60 km med svimlende 76/min i kadence. Så jeg er på rette vej. Jeg kan mærke, at en højere kadence belaster lungerne en smule mere og lårbasserne en smule mindre. Det føles helt rigtigt.

Kører ret systematisk rundt på vejene ude på vestpå for lige at få alle småbyerne på plads. Ledøje, Sengeløse, Slæggerup, St. Valby etc. Jeg tror, meget af efterårs- og vintertræningen kommer til at foregå på alle de små landeveje derude.

Udklip.JPG

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, vestjyden skrev:

"14 km med 4:47/km. i snit."

I betragtning af hvor lidt du løber, er det godt løbet, og meget forståeligt at det kan mærkes i bentøjet.

Strengt taget var det 4:57, men du har ret i, at selv det tempo var på 'den friske side'. Der er jo en markant forskel på, hvor meget man kan træne inden for hhv. løb og cykling. Hvis man tager en halvlang og forholdsvis hurtig løbetur (i forhold til den aktuelle løbeform), så skal man altså dosere træningen i dagene derefter, fordi det alt andet lige er en større og helt anderledes belastning af muskler, knogler og led.

I cykeltræning har man slet ikke den begrænsning. Man kan selvfølgelig blive træt, hvis man har mange 'lange dage på kontoret', men da det ikke er en vægtbærende motionsform, har man heller ikke det nedslag, der banker ømhed ind i kroppen som ved løb. Man kan - i teorien - cykeltræne alt det, man vil, og køre sig godt ind i hegnet dag efter dag uden at risikere sprængte ledbånd og skinnebensbetændelse.

Det er ikke det samme som at sige, at det er hensigtsmæssigt i forhold til at skabe fremgang i formen, men i perioden lige nu, hvor jeg bare skal have tonset nogle kilometer for at opbygge noget råstyrke og en god grundform, så kan jeg bare rulle derudad. Jeg fortsætter også med lidt løb indimellem, men det er nu lige så meget for at få den sideværts bevægelse nede over lænden, der kan modvirke ømheden, jeg oplevede tidligere på året.

Jeg løber også en lille smule, så jeg kan skrue op for løbet hen over vinteren, hvis det pludselig skulle give 'rigtig' vinter med høj sne og is. Det er ikke lige mig at cykle på glatte veje. :blink:

Link to comment
Share on other sites

Har haft held til at hæve kadencen til ca. 75 i denne uge. Det giver et klart bedre tråd, så jeg fortsætter ad den vej. 

PS: I øvrigt lykkedes det mig næsten at køre en stjernerute i dag. Næsten. Det var en fed tur. Og man har godt nok landevejene for sig selv allerede.

PPS: Det gælder så i øvrigt ikke helt, for de små egern har virkelig travlt med at samle forråd til vinteren, og de pisker over vejene i frygtløs stil.

Udklip.JPG

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

På 18.10.2019 at 11:45 , Henrik S. skrev:

I cykeltræning har man slet ikke den begrænsning. Man kan selvfølgelig blive træt, hvis man har mange 'lange dage på kontoret', men da det ikke er en vægtbærende motionsform, har man heller ikke det nedslag, der banker ømhed ind i kroppen som ved løb. Man kan - i teorien - cykeltræne alt det, man vil, og køre sig godt ind i hegnet dag efter dag uden at risikere sprængte ledbånd og skinnebensbetændelse.

Man kan nu også få overbelastningsskader i cykling, men sandt, det kræver mere. Fx kan man træde for tunge gear :nono:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share