Mera Peak, Himalaya Nepal, 6465 moh, oktober


Bjergtrold
 Share

Recommended Posts

Træning d 29.12

Løb

11 k Ringgade tur igen med lidt intermitterende friskt tempo fordi jeg kom til at løbe lidt bag, forbi, bag, forbi et par gutter oppe omkring toppen af ruten og ned mod havnen igen :cool::blush::innocent:

Vil i det hele taget gerne til at træne lidt intervaller men må nok først sikre mig, at stængerne overhovedet holder til flere ugentlige kilometer. So far føles det bare rigtig godt :hippy:

Elsker bare følelsen af lige at kunne hoppe i tøjet og komme direkte hjem i sofaen, mad + bad og så er der stadig masser af aften tilbage.

Endte selvfølgelig med at hænge for længe på hospitalet til at kunne nå svøm. Fik tilgengæld ordnet noget vigtigt, der måske kunne bane vej for eventyr i 2012.Ja og nu vi er ved det, så vil jeg i forsøget på at trække lidt eventyr flow med over i næste år, poste lidt billeder og måske lidt beretninger.. Foreløbig krydsning af Indus floden netop som vores trek starter

post-53826-095657900 1325187904_thumb.jp

post-53826-055143700 1325187929_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

:clown2: :4band: :strat::bunny::cheer::violin: :hippy:

Godt nytår

Træning d 30.12

Nada

Var vist lidt moody og reflekterende over året og livet, ting der var lykkedes og så områder, hvor jeg var mindre tilfreds med min indsats. Om ikke andet godt at have noget at arbejde på og ovenpå en god nats søvn følte jeg mig langt mere nytårs klar og fit til fight i 2012.

Træning d 31.12

Yoga

Hjemmeashtanga - fabelagtigt dejligt.

Løb

Ca 9 k i Marselisborgskoven inden nytårs tøse hygge der udviklede sig til en forrygende god aften.

Træning d 1.1

Løb

15-16 k Moesgaard t/rt startede meget langsomt og syntes så efterhånden, at der kom god fart på stængerne. Nice.

Min første prioritet i forhold til træning i 2012 bliver den gode søvn for at sikre restitution, nedsat trang til sødt og fedt, mere overskud, højere stress tærskel. Erfaringsmæssigt er ashtanga yoga super godt til god søvn men giver samtidig både udstrækning, styrke inkl core og god vejrtrækning. Dernæst vil jeg prioritere løb som cardio rigtig højt og formentlig deltage i et par løb henover foråret, sommeren. Svøm skal med til at give styrke i overkroppen, cardio, udendørs oplevelser når vandet bliver tilstrækkelig varmt. Cykling kommer ind som restitutions pas og en anden form for cardio.

Jeg har besluttet mig for at sætte alle sejl til i forhold til at komme til Nepal og forsøge at bestige Mera Peak i oktober. Selvfølgelig kan jeg blive tvunget til at ændre planer men vil gå efter det.

Masser af god vind og træning til Jer alle derude :hippy:

Link to comment
Share on other sites

Update

Well ikke meget logning eller træning siden sidst. Har tilgengæld haft oplevet en masse andre spændende ting, som jeg i sidste ende tror kan bringe mig tættere på mit mål i Nepal til oktober men laaangt indlæg forsvandt lige ud i det blå, så bliver en lidt kortere udgave. Har haft træls blærebetændelse plus bivirkninger til antibiotika, så var noget grounded midt på ugen. Desuden hele 3 nætter, hvor jeg vågnede kl 03. Natten til tirsdag skulle jeg gøre foredrag færdigt men de 2 andre nætter havde jeg super meget brug for søvnen. Har tilgengæld downloadet en app "brain sync" der med lyde i særlige mønstre skulle være gode for at forbinde højre og venstre hjernehalvdel plus give god søvn og i nat hjalp den mig i hvert fald rigtig godt til at falde i søvn igen.

Herudover puslet med app både til økonomi og kalorie tælling og er meget inspireret af den helt kontante feedback funktion og det sort på hvidt at se, at der lige røg noget ikke planlagt i indkøbskurven endsige mavesækken - læs lige tænke mig om en ekstra gang næste gang plan om en pakke havregryn i Netto bliver til mange mærkelige ting inkl dameblade og lakrids. Ved godt at sidstnævnte ikke er verdens undergang men hvis jeg skal rejse til efteråret bliver jeg nødt til at stramme op. Har meldt ud til kolleger, at jeg gerne vil kombinere sommer og efterårsferie i oktober og fået grønt lys til det og det er jo også et vigtigt skridt på vejen i forhold til at komme afsted.

Træning d 2.1

Yoga

Halvanden times fabelagtig ashtanga

Træning d 3+4.1

NADA

Træning d 5.1

Løb

5 k 24 min + 28 sekunder. Ramte 5 min/k med det samme. Stort stort fremskridt for stive ankler. Til sidst lidt turbo ned til 4.20 min/k

Bodyflow

1 dejlig time

Træning d 6.1

Spin

1 h med instruktør Daniel i busgaden. Super fed time. Bestemt ikke sidste gang

Løb

30 min lidt over 5 k. Brugte 10 minutter på at ramme 5 min/k da jeg var lidt waisted ovenpå spin og efter ialt 20 min røg jeg ned på 4.50. Dejlig kombo. Ikke sidste gang.

I dag gerne noget hjemme ashtanga og måske noget løb. Måske svøm hvis jeg synes, at helbredet er til det.

Er jo ikke den bedste til at få smidt kommentarer rundt men dejligt at læse alle de fine opdateringer og jeg håber, at jeg kommer rundt efterhånden. I dag foreløbig god vind til super tri sild Elkjærmark med de 12 timer, mange varme tanker til miss assignments for altid stor inspiration og seje Dan !!! Kom tilbage nu - du kan ikke forlade os på den måde.... :hippy:

Dejlig dag til boardet (og håber f.. at det lykkes at poste nu)

Link to comment
Share on other sites

Træning d 7.1

Yoga

Dejlig hjemmeashtanga til og med Navasana

Løb

11 k rolig ringgade tur

Træning d 8.1

Yoga

Ashtanga - halvanden time i Frisko med dygtig instruktør M

Svøm

:bubblebath: :bubblebath: :bubblebath:

2000 m super nice men også lidt hårdt ovenpå for lang en svømme fri periode. Håber at kunne putte mere svøm ind i ugen og om ikke andet fredag, lørdag og søndag som sikre plaske baske dage

Vågnede kun kort i nat ved 1 tiden og faldt hurtigt i søvn igen. Havde jo så også dyrket dejlig yoga og kun drukket kaffe frem til ca midt på dagen. Plus haft en rolig og ikke stresset dag.

Kalorietæller app har iøvrigt hjulpet mig til at se, hvorfor det altid går galt når jeg prøver at leve rigtig sundt for får alt for få kalorier og efter tre dage ender jeg jo så med at kaste mig frådende over en kasse dadler, slik, kage, peanuts eller whatever.

Nå endnu en god grund til at prøve at arbejde med de gode vaner inkl at få nok af de gode ting :devil:

Tilsidst et lille billede af Lukla lufthavnenen = indgangsporten til Everest regionen i Himalaya og en af verdens sværeste lufthavne at lette/lande fra/på pga en ekstremt kort bane 475 m og omgivende stejle bjergsider.Var vist sidste år at et fly crashede og alle ombord omkom.

post-53826-053350800 1326032298_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Tilsidst et lille billede af Lukla lufthavnenen = indgangsporten til Everest regionen i Himalaya og en af verdens sværeste lufthavne at lette/lande fra/på pga en ekstremt kort bane 475 m og omgivende stejle bjergsider.

Det må være den ultimative kur for folk med flyskræk. Er der ikke noget med, at man skal konfrontere sin frygt? Det ser godt nok halsbrækkende ud :crazy:

Link to comment
Share on other sites

Det må være den ultimative kur for folk med flyskræk. Er der ikke noget med, at man skal konfrontere sin frygt? Det ser godt nok halsbrækkende ud :crazy:

Hola super løber Henrik :hippy: Godt nytår og tak for input. Og jo der er vist noget med at konfontere sin frygt. Jeg lider jo for eksempel ret voldsomt af højdeskræk så klart, at jeg må og skal forsøge at bevæge mig op i 6461 meters højde :wub::blink:

Læser i øjeblikket Mark Twights fabelagtige bog "Extreme alpinism, climbing light, fast & high" - Ja og selvom jeg satser på at trekke og ikke klatre rundt, så handler bogen rigtig meget om de mentale aspekter af bjergbestigning med stor overførselsværdi til træning og ja livet i sig selv. Her fx lidt om 'awareness'

"people tend to believe they need to concentrate intensely to attain a goal - that concentration is a benefit by focusing attention forcefully and precisely on the task at hand... on the other hand, an aware mind embraces everything. Instead of concentrating on a single task or a single component of a situation, it encompasses every aspect...To do this demands abandonment of oneself to become the action.." - så deeet bliver ligesom yoga bare lidt højere oppe. Vil senere skrive lidt mere om de træningsprogrammer bogen beskriver omend de er beregnet på decideret isklatere, der skal kunne eksplodere i styrke når de pludselig hænger i deres økser. Kan allerede nu se, at jeg vil gå mere efter cardio og core.. faldt dog også over følgende herlige mantra - "The goal of physical training for alpine climbing can be summed up in one phrase: to make yourself as indestructible as possible. The harder you are to kill, the longer you will last in the mountains" :wub: :wub:

Mark skriver også en masse om ikke at nå sit mål og mere tænke vejen som målet for ALT kan ske med dårligt vejr, dårligt helbred osv osv ...

Edited by Bjergtrold
Link to comment
Share on other sites

Træning d 9.1

Yoga

Halvanden times helt helt fantastisk ashtanga. Nok mit bedste yoga pas i mere end to år men var jo så også tredie dag i træk med praksis og en krop der ligesom omsider huskede hvor den var inden skimmelhelvedet i Odense.

Træning d 10.1

Løb

Lidt over 5 k, 35 min, ultra slow for var meget sløv

Yoga

Halvanden dejlig times ashtanga hos god veninde og instruktør D. Her en lidt anden og mere hård stil med mange vejrtrækninger i stillingerne, mange stående og lidt mere pressen ind i stillingerne. Meget hårdt og jeg har været tindrende øm bagefter.

Træning d 11.1

NADA

Var på hospitalet til kl næsten 20 for at diktere en masse journaler fyldt med svære samtaler i et lidt mærkeligt sammenfald med megen negativ omtale i medierne af vores manglende evne til netop det :blink:

Træning d 12.1

Løb

11.1 65 minutter. Igen ultra slow start men landede pænt på 4.54 og blev bedre og bedre.

Bodyflow

1 h - nyt program = altid lidt mærkeligt men tror, at det kan blive godt.

:hippy: Søde drømme til boardet

Link to comment
Share on other sites

"The goal of physical training for alpine climbing can be summed up in one phrase: to make yourself as indestructible as possible. The harder you are to kill, the longer you will last in the mountains"

Ha, haa, priceless … det må være god, rustik bjerghumor blandt klatrere: The harder you are to kill, the longer you will last in the mountains :4thumbup:

Det er da i øvrigt interessant, at du søger opad på trods af (på grund af?) din højdeskræk. Det svarer vel lidt til, at stort set alle skuespillere i interviews siger, at de i virkeligheden er meget private og blufærdige mennesker. Alligevel kan de ikke lade være med at gå på scenen foran en masse mennesker.

Selv har jeg altid søgt mod cykling og løb, hvor man er ude på nogle lange ture gennem landskabet, selv om jeg altid er i tvivl om, hvor vidt jeg kan klare det. Jeg balancerer altid på kanten af at give op. Og på trods af det kan jeg ikke lade være med hele tiden at udfordre mig selv på netop den måde.

Måske er det i virkeligheden et gennemgående, menneskeligt træk at vælge den "besværlige" vej", der ikke ligger lige for. Den gamle mesterbokser Tom Bogs var på svagbørnskoloni som lille. Einstein fik vist ikke særlig gode karakterer i skolen. Steve Jobs var en lsd-forbrugende drop-out … listen er lang.

Nå, sorry, nu skal det jo ikke være filosofisk fredag. Under alle omstændigheder kan jeg godt følge ham Wrights pointe, selv om jeg ikke klatrer i bjerge. Awareness. De gode oplevelser venter der, hvor man ikke har hovedet fyldt op med teknik, men med tilstedeværelse. God tilgang.

Link to comment
Share on other sites

Ha, haa, priceless … det må være god, rustik bjerghumor blandt klatrere: The harder you are to kill, the longer you will last in the mountains :4thumbup:

Det er da i øvrigt interessant, at du søger opad på trods af (på grund af?) din højdeskræk. Det svarer vel lidt til, at stort set alle skuespillere i interviews siger, at de i virkeligheden er meget private og blufærdige mennesker. Alligevel kan de ikke lade være med at gå på scenen foran en masse mennesker.

Selv har jeg altid søgt mod cykling og løb, hvor man er ude på nogle lange ture gennem landskabet, selv om jeg altid er i tvivl om, hvor vidt jeg kan klare det. Jeg balancerer altid på kanten af at give op. Og på trods af det kan jeg ikke lade være med hele tiden at udfordre mig selv på netop den måde.

Måske er det i virkeligheden et gennemgående, menneskeligt træk at vælge den "besværlige" vej", der ikke ligger lige for. Den gamle mesterbokser Tom Bogs var på svagbørnskoloni som lille. Einstein fik vist ikke særlig gode karakterer i skolen. Steve Jobs var en lsd-forbrugende drop-out … listen er lang.

Nå, sorry, nu skal det jo ikke være filosofisk fredag. Under alle omstændigheder kan jeg godt følge ham Wrights pointe, selv om jeg ikke klatrer i bjerge. Awareness. De gode oplevelser venter der, hvor man ikke har hovedet fyldt op med teknik, men med tilstedeværelse. God tilgang.

Tusind tak for input Henrik. Spændende reflektioner omkring træning (livet) er altid velkomne i loggen og Filosofisk Fredag var da et glimrende sted at starte. Jeg tænker ofte, at mine logs i tidens løb har haft hjulpet mig til at blive klogere på, hvorfor jeg trænede som jeg gjorde og også nogle gange har haft hjulpet til at se, hvor jeg havde min(e) akilleshæl(e). Om ikke andet, så gjorde perioden hvor jeg var helt grounded pga astma, medicin og skader, det meget tydeligt for mig, hvordan træning mere er en livsstil end en hobby.

For mig handler bjergene også i meget høj grad om naturoplevelser, om stilhed, om det enkle liv, hvor helt simple ting, som at få det rigtige tøj på, have toiletpapir i lommerne, få pakket rygsækken rigtigt, ja de små deltaljer, somehow bare får rigtig stor betydning for at klare strabadserne. Samværet med andre bjergtosser har jeg også altid haft oplevet som helt unikt, et fællesskab på trods af alle andre forskelligheder. Når jeg tænker på Sardinien og det at skulle bevæge mig ned over en ganske lav klippeside og hvor bange jeg var, ja så kan jeg se, hvor meget jeg har flyttet mig over årene, hvor meget lettere det er for mig at bevæge mig henover fx en sten mark i mange timer og være ok. Noget som især turene rundt om Mont Blanc og i Pyrenæerne har hjulpet på, også fordi jeg på dem gik med fuld oppakning og pludselig er det luksus kun at have dagturs rygsæk på.

Mine overvejelser vedr bjergene og det at komme højere op har dog også haft kredset omkring højdesygen, hovedpine, kvalme, kasten op i en busk, som jeg gjorde det både på Kilimanjaro og op mod Stok Kangri i Indien. Ærgeligt at have en fysisk god form med sig og så ikke kunne nyde det. Knytter dog stadig håb til, at jeg kan blive bedre til at arbejde med det. Fysisk at have et endnu større overskud, bevæge mig langsommere, drikke mere vand, hvile mere + at den sidste del af Mera Peak skulle være hård pga kulde og højden men ikke så teknisk svær, som fx Stok Kangris sidste del, hvor jeg vendte op for ikke at udsætte mig selv eller andre for fare. Altså det er ikke en slags dødsdrift der driver mig ud i bjergene, jeg ser faktisk alt for mange døende mennesker i hverdagen, til at jeg ønsker, at mit liv lige skal stoppe. Somehow endnu en god grund til at opleve verden, de majestætiske tinder, idet jeg ved, at tidligere bjergoplevelser har haft gjort uudslettelige indtryk på mig.

Et andet dejligt Mark Twight citat "Climb to punish the body, not to have fun, every workout in this phase should be based on the desire to increase the maximum volume of work"

NB og så synes jeg nu i øvrigt ikke lige, at det er "given op" der præger dine super løbe tider Henrik men ser godt ideen med, at vi også bliver bedre fordi vi tør at udfordre grænserne :devil: - KEEP IT UP :superman: :superman:

Træning 14.1

Bodyflow

1 h

Løb

15-16 k Moesgaard t/rt

Var det eneste mulige pas på en smuk og fabelagtig solskins eftermiddag mens solen gled ned bag træerne. Var godt nok most til sidst og endte med at falde i søvn i sofaen bagefter inden lidt godnatlæsning - Mark Twight :innocent: og 8 skønne timers søvn.

I dag har jeg haft brugt en del tid på at forberede en sund og billig uge med at koge linser + hvedekerner + købe ind, så jeg skulle være klar til sunde måltider x 3 dagligt uden at det skulle være nødvendigt at ryge i supermarked kl 20 efter træning og skrup sulten = dyrt både på kalorie og økonomi kontoen.

Nu (omsider :blush: ) svøm inden Mysore yoga med nogle herlige yoga sild :hippy:

Fortsat dejlig weekend og solskinsdag til boardet :cool:

Edited by Bjergtrold
Link to comment
Share on other sites

Tusind tak for input Henrik. Spændende reflektioner omkring træning (livet) er altid velkomne i loggen og Filosofisk Fredag var da et glimrende sted at starte. Jeg tænker ofte, at mine logs i tidens løb har haft hjulpet mig til at blive klogere på, hvorfor jeg trænede som jeg gjorde og også nogle gange har haft hjulpet til at se, hvor jeg havde min(e) akilleshæl(e). Om ikke andet, så gjorde perioden hvor jeg var helt grounded pga astma, medicin og skader, det meget tydeligt for mig, hvordan træning mere er en livsstil end en hobby.

For mig handler bjergene også i meget høj grad om naturoplevelser, om stilhed, om det enkle liv, hvor helt simple ting, som at få det rigtige tøj på, have toiletpapir i lommerne, få pakket rygsækken rigtigt, ja de små deltaljer, somehow bare får rigtig stor betydning for at klare strabadserne. Samværet med andre bjergtosser har jeg også altid haft oplevet som helt unikt, et fællesskab på trods af alle andre forskelligheder. Når jeg tænker på Sardinien og det at skulle bevæge mig ned over en ganske lav klippeside og hvor bange jeg var, ja så kan jeg se, hvor meget jeg har flyttet mig over årene, hvor meget lettere det er for mig at bevæge mig henover fx en sten mark i mange timer og være ok. Noget som især turene rundt om Mont Blanc og i Pyrenæerne har hjulpet på, også fordi jeg på dem gik med fuld oppakning og pludselig er det luksus kun at have dagturs rygsæk på.

Mine overvejelser vedr bjergene og det at komme højere op har dog også haft kredset omkring højdesygen, hovedpine, kvalme, kasten op i en busk, som jeg gjorde det både på Kilimanjaro og op mod Stok Kangri i Indien. Ærgeligt at have en fysisk god form med sig og så ikke kunne nyde det. Knytter dog stadig håb til, at jeg kan blive bedre til at arbejde med det. Fysisk at have et endnu større overskud, bevæge mig langsommere, drikke mere vand, hvile mere + at den sidste del af Mera Peak skulle være hård pga kulde og højden men ikke så teknisk svær, som fx Stok Kangris sidste del, hvor jeg vendte op for ikke at udsætte mig selv eller andre for fare. Altså det er ikke en slags dødsdrift der driver mig ud i bjergene, jeg ser faktisk alt for mange døende mennesker i hverdagen, til at jeg ønsker, at mit liv lige skal stoppe. Somehow endnu en god grund til at opleve verden, de majestætiske tinder, idet jeg ved, at tidligere bjergoplevelser har haft gjort uudslettelige indtryk på mig.

Et andet dejligt Mark Twight citat "Climb to punish the body, not to have fun, every workout in this phase should be based on the desire to increase the maximum volume of work"

Inspirerende ord!

Det pirrer lidt til en drenge drøm om at udforske bjergene og sjælen!

Link to comment
Share on other sites

Fedt med de tanker du gør dig om bjergene (og også de tanker du læser om og giver videre)! :bigsmile:

Du nævner noget omkring højdesyge, og jeg bliver lige nysgerrig på om du ved noget mere om det? Så vidt jeg har forstået det, så er det noget der rammer nogen, men ikke alle. Ved man noget om hvorfor/hvorfor ikke? Eller ting vedrørende dagsformen der kan gøre udslag den ene eller den anden vej?

Som jeg før har nævnt i din log, så synes jeg jo det kunne være spændende at komme højere op - men må faktisk tilstå at præcis muligheden for højdesyge er en af de større barrierer for mig (og som emetofob, så bekymrer jeg mig ikke kun om muligheden for at jeg selv skulle blive ramt, men også dem omkring mig :blush:).

Link to comment
Share on other sites

Inspirerende ord!

Det pirrer lidt til en drenge drøm om at udforske bjergene og sjælen!

Thx :hippy: 321 og ja meget præcist med udforskning af sjælen.

Med den bundsolide trænings indsats du lægger for dagen både til lands, vands og ja næsten i luften, så er det jo bare med at gøre det.. jeg ved selvfølgelig godt, at det ikke altid er så enkelt når der skal tages hensyn til familie osv osv ...

Endnu et passende M Twight citat "We look upon both the preparation for climbing and climbing itself as a process of self-transformation, of characterbuilding. Character means more than strength or skill....In every endeavor, people who concentrate and refuse to quit become the elite. "Know thyself is the first rule, because self-deception kills"

Keep up the good work og fortsat gode bjergdrømme herfra :innocent:

Link to comment
Share on other sites

Fedt med de tanker du gør dig om bjergene (og også de tanker du læser om og giver videre)! :bigsmile:

Du nævner noget omkring højdesyge, og jeg bliver lige nysgerrig på om du ved noget mere om det? Så vidt jeg har forstået det, så er det noget der rammer nogen, men ikke alle. Ved man noget om hvorfor/hvorfor ikke? Eller ting vedrørende dagsformen der kan gøre udslag den ene eller den anden vej?

Som jeg før har nævnt i din log, så synes jeg jo det kunne være spændende at komme højere op - men må faktisk tilstå at præcis muligheden for højdesyge er en af de større barrierer for mig (og som emetofob, så bekymrer jeg mig ikke kun om muligheden for at jeg selv skulle blive ramt, men også dem omkring mig :blush:).

Hej seje løbe (tri) sild og selv tak for jeg er jo glad for, at nogen har lyst til at læse om mine lidt anderledes projekter.

Og ja som jeg selv har nævnt det tidligere, så har jeg da også nogle gange spekuleret på om knaldende hovedpine og bræk i håret er topmålet af en tiltrængt ferie :blink:

Alligevel så synes jeg absolut, at de fabelagtige oplevelser jeg har haft i bjergene overstiger tanker om tidspunkter, hvor jeg har været skidt. De dårlige stunder fortaber sig og bliver en del af oplevelsen. Få timer efter, at jeg på Kilimanjaro turen var rigtig syg, ja der begyndte jeg at akklimatisere og få det meget bedre. Himlen var stjerneklar, bjerget rejste sig som en smuk hvid kegle i den afrikanske aften, kokken fremtryllede kylling med råstegte kartofler, vi puttede os alle i messeteltet, grinede, hyggede og jeg husker det stadig, som et af mit livs bedste måltider. Kl 4 om natten vågnede jeg i mit telt og havde det bragende godt, følte mig simpelthen så taknemmelig over eventyret i det og bællede kogt vand, der smagte lidt af grøntsager for at hjælpe akklimatiseringen mere på vej.

Der kan gøres rigtig meget med langsom opstigning, masser af vand, hvile. En god form kan være en hjælp men i min erfaring skal man bare være obs på så ikke at overhøre signaler som fx forpustelse. Jeg kommer tit til at gå for hurtigt opad fx og det straffer sig.

Nedenstående med oplysninger fra Bäertsch og Saltin, Scand J Med Sci Sports = en god generel introduktion.

Nogle af de mest afgørende faktorer for udvikling af hvad der defineres som AMS (acute mountain sickness) karakteriseret ved hovedpine, kvalme, appetitløshed, søvnløshe, sløvhed er individuel dispositioon, stigningsgrad, tidligere akklimatisering og mellem 2500 m og 3000 m rammes mellem 10 og 30 % - men ikke så mange når til at kaste op. Højere oppe 4000-4500 m rammes 40-60 %, hos de fleste er det forbigående og fx "walk high sleep low" strategien hjælper rigtig meget. I Indien endte jeg med at være perfekt akklimatiseret til 5000 m og jeg tror klart, at jeg ville have haft det bedre mod toppen, hvis det var lykkedes med vores ekstra højdelejr i 5300 m, istedet for, at vi skulle stige 1300 m den sidste nat. Meget få udvikler de rigtig alvorlige tilstande med "high altitude pulmonary edema / cerebral edema" men det er tilgengæld også livstruende tilstande, der kan tage livet af dig på 24 timer og hvor der kun er en vej og det er ned. Jeg oplevede det hos en deltager i Indien og det var enormt synd og svært for ham. Han havde faktisk lige besteget Mont Blanc så manglede nok de tidlige akklimatiserings symptomer til at advare om, at han gav den for meget gas.

Jeg har selv haft benyttet mig af medicin til at hjælpe nyrene til at genoprette den balance i blodets surhedsgrad, som udløses af det lave ilttryk, hyperventilationen og udluftning af kuldioxid.

Men det er meget omdiskuteret om det ikke er mindst ligeså godt bare at drikke en masse vand og tage den med ro.

Nå men anyhow så må du ikke lade emetofobien holde dig fra bjergene kære Spinderella - god vind :superman:

Link to comment
Share on other sites

Mange tak for udførlig beskrivelse og reference. :4thumbup:

Jeg fandt artiklen på pubmed; kan godt nok blive i tvivl om jeg har mediciner-skillz nok til at kunne dechifrere den, men nu er den i hvert fald bogmærket. :smile:

I øvrigt tog jeg mig selv i at dimle rundt inde på Topas Travels hjemmeside i går eftermiddag.... Men nogle gange er det også bare nemmere at drømme sig væk til Kilimanjaro (og Safari og Zanzibar! :w00t:) end at knibe ballerne sammen og knokle på med arbejde. :blush: Drømmen om de høje bjerge lever, selv om det nok har lidt lange udsigter med at blive til noget - men jeg vender uden tvivl tilbage med mange flere spørgsmål. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Mange tak for udførlig beskrivelse og reference. :4thumbup:

Jeg fandt artiklen på pubmed; kan godt nok blive i tvivl om jeg har mediciner-skillz nok til at kunne dechifrere den, men nu er den i hvert fald bogmærket. :smile:

I øvrigt tog jeg mig selv i at dimle rundt inde på Topas Travels hjemmeside i går eftermiddag.... Men nogle gange er det også bare nemmere at drømme sig væk til Kilimanjaro (og Safari og Zanzibar! :w00t:) end at knibe ballerne sammen og knokle på med arbejde. :blush: Drømmen om de høje bjerge lever, selv om det nok har lidt lange udsigter med at blive til noget - men jeg vender uden tvivl tilbage med mange flere spørgsmål. :smile:

Du er altid velkommen og på sådan en tur, som (Just do it :4thumbup: :superman: ) Kili :innocent:

vil der jo være masser af information om højder, tips og tricks :cool:

Det er jo kun dig, der kan vide, hvad der er det rigtige for dig men jeg genkender selv reflektioner omkring, hvorvidt bjergdrømmene er en flugt fra en, til tider, hård hverdag.

Jeg har da helt klart nogle gange haft tænkt, om det var bedre at bruge tid og penge på at optimere livet i Århus, istedet for at rejse tusindvis af kilometer rundt om jorden og op i luften.

Særligt i den sidste uge, hvor jeg ikke engang har haft behøvet at klemme ballerne sammen, idet hospitalsvilkår i sig selv har virket som en stor ballepresse stærkt determineret på at presse det sidste juice ud af mig.

For mit vedkommende må jeg jo dog alligevel erkende, at jeg på mange måder er glad for min hverdag og også, at jeg oplever mit job som meget meningsfuldt. Desuden kan jeg mærke, at bjergplanerne hjælper mig til at optimere, hvad jeg bruger tid og penge på, hjælper mig til at få presset bare lidt træning ind.

I efteråret hjalp Indiens turen mig helt sikkert til at finde "det er mig I ikke kan undvære" attituden, da jeg skulle søge job og jeg kan mærke, at det at rejse hjælper mig til, at min hjerne, mit sind ligesom folder sig ud på en anden måde.

En dag som i går, var bare en lille flyvetur til Sjælland nok til, at jeg tænkte nye spændende tanker i solopgangen med månen som et skarpt og smukt sejl på den vigende nattehimmel.

Prøver desuden at bruge træningen af diciplin til at hjælpe med at få ordnet nogle af hverdagens opgaver. Selvom vi ofte forbinder ordet diciplin med noget kedeligt, så er det jo faktisk rigtig vitalt og også i forhold til at lykkes ude under de mere primitive forhold, hvor det gælder om at have styr på sine ting. Pakke ned, pakke ud, have det rigtige udstyr parat, vanddunken fyldt, drikke rigeligt, støvlerne snøret uden buler i sokkerne, toilet papir i lommerne... Nå er vist nok bjergtrolderi for i dag men fortsat gode bjergdrømme herfra søde Spinderella :hippy:

Link to comment
Share on other sites

Update

Træning d 15.1

Svøm

1700 m

Yoga

Knapt 2 timers herlig ashtanga med nogle skønne yoga tøser

Træning d 16.1

Bodyflow

1 h

Styrketræning

Selvom jeg gerne vil være en yoga/løbe alf snarere end en lille muskelbombe, så ser jeg alligevel en idé i at vedligeholde lidt og har været lidt flov over åbenbart efterhånden kun at kunne træne under fyssens inspirerende åsyn.

Tog derfor mig selv igennem stærkt coach H inspireret program med pull-ups(BW), dips (BW), sumo squat med KB, bænkpres (max 49.5 kg 1 gentagelse), russisk landarbejder, triceps kabelting, burpees og jumpsquats + nogle skulder håndvægts ting. Undervejs super inspirerende snak med centerleder T om "coast to coast" projekt og træning, inspiration, mål i et mere overordnet perspektiv. Very nice og fint at gøre Frisko til et lidt mere "føle mig hjemme" sted.

Træning d 17.1

Løb

35 min - laangsomt

Bodyflow

1 h

Træning d 18.1

Løb

30 min - laangsomt

Bodyflow

1 h

Træning d 19.1

Bodyflow

1 h

Løb

30 min - laangsomt

Træning d 20.1

Nada udover lufthavns/fly marathon pga tur til Stockholm og på farten fra kl 05.00 til 21.00. Stadig en sjov og inspirerende dag men komplet waisted nu.

Har indrømmet været træt af lange lange dage på hospitalet og halvoptimale træningspas. Kan mærke, at jeg bliver nødt til at gøre en indsats for at optimere løb. De tider er forbi, hvor jeg bare kunne løbe 3 gange om ugen i højt tempo og fx 4.40 kunne føles som "walk in the park". Ovenpå skade og lang pause må jeg erkende, at ankel, ankler bliver stive, hvis ikke jeg løber nær dagligt og mit nervessystem, muskler skal trænes til igen at kunne flytte benene hurtigt, læs interval træning. Samtidig er løb så fantastisk kredsløbstræning, at det understøtter både svøm og cykling. Kun en vej!!! Vil dog stadig holde fast i bodyflow + yoga for kan mærke, at fx balance øvelserne er knaldgode til at styrke musklerne om fx ankelleddet + toner resten af kroppen, dengang jeg løb allerbedst og fx kunne holde 4.15 i 45 minutter og 4.00 i 10 minutter var mine led mindre stive og jeg nok først og fremmest lettere :blush:

Om lidt mere bodyflow og senere noget cardio af en slags. Det bedste torsdag at opleve, at jeg overtalte mig selv til løb, selvom kl var halvotte ovenpå en lang dag, ud af komfortzonen kom jeg og jeg bør derfor også kunne fx svømme efter bodyflow og på den måde få puttet noget mere af det ind selvom jeg først kommer fra hospitalet fx kl 18.

Dejlig weekend til boardet :hippy:

Edited by Bjergtrold
Link to comment
Share on other sites

Træning d 21.1

Bodyflow

1 h - bliver bare mere og mere hooked på det nye program og træningsmåden i det hele taget. I want more !!!!!

Løb

10.92 k 60 min avg 5.33

Ramte 6 min/k forholdsvis hurtigt og listede så ned mod 5.18, hvor jeg kunne mærke, at mine luftveje skulle varmes langsomt op. Har jo markant mindre astma i tiden men åbenbart stadig noget anstrengelsesudløst og tror egentlig, at det var derfor jeg følte mig helt svimmel og skidt da jeg torsdag hurtigt ramte 5.10. Efter ca 35 minutter listede jeg op mod de 5 min/k og det gik fint.Alt andet lige vil en bedre kondition formentlig også flytte punktet, hvor bronkier brokker sig.

I mit gamle tritrænings/sub 40 på 10 k, løbeprogram var tirsdag og lørdag fartdage, torsdag typisk en lidt længere tur og mandag + onsdag mere rolige dage. Vil prøve det lidt i en periode + gå efter at ramme ca 50 k/uge. Ankler føltes super gode i dag og dermed det bedste bevis på, at regelmæssigt løb er vejen frem.

Nu muge ud inden bif med svømmeveninde :hippy:

Link to comment
Share on other sites

Træning d 22.1

Yoga

Halvanden times dejlig ashtanga.Begynder efterhånden igen at kunne trække vejret i bro og kan tydeligt mærke, hvordan det åbner op for en masse godt med min stive lille krop at løsne op nede i lænden. Finally it´s happened to me... efter mere end 2 års vejrtrækningsnedtur, skimmelcirkus...

Løb

11.1 k 60 minutter

Var meget optaget af tanken om en restitutions tur, så havde satset på at løbe fx 6 min/k, men både bronkier og ben var i hopla ovenpå yoga, så ramte hurtigt 5.18 og efter 14 minutter og 28 sekunder ramte jeg et fabelagtigt floooow... my god det er vist også længe siden men føltes forrygende godt og jeg trillede længe videre i roligt tempo. Endte med at bevæge mig mod 5 og derefter 4.30 men kun de sidste minutter. En ung kvinde lå og bankende afsted i 15 k/timen = 4 min/k da jeg skulle til at starte. Hold op hun løb flot. Well only one way - træning træning træning + restitution. I morgen er planen bodyflow + yoga og ca 30 minutters laaaangsomt løb inden "intervaller" tirsdag. Forestiller mig at starte meget langsomt og fredeligt fx med passet 4 x 10 minutter i intensiteterne let, jævnt, hårdt og meget hårdt med et par minutters pause ind imellem.

Tilsidst link til bjerg veninde Marias beskrivelse af topnat/dag på Aconcaqua 6962 moh :4thumbup: :4thumbup:

Aconconquered

Link to comment
Share on other sites

Træning d 23.1

Bodyflow

1 h

Styrke

Tribute til coach H, mandags pas

Pull ups

BW, ca skulder bredde + underhånds greb

8+5+4+3

Dips

BW

10+8+6+5

Sumo squat

KB 32 kg 3 x 12

Bænkpres

10 gentagelser 32 kg

3 sæt a 5 gentagelser 42 kg

1 sæt a 5 gentagelser 45 kg

+ lidt blandet skulder, triceps halløj med håndvægte + sort vægtstang

Løb

33 min 5 k, langsomt, holde anklerne glade + restitution ved tanken om intervaller i dag

Yoga

Halvanden times ashtanga. Var træt men med god følelse af at finde ro og fred i bevægelserne og æde mig selv på en god måde. Genkendte følelsen som vejen til god form for nogle år siden. Inspirerende snak med instruktør bagefter

I dag fuldstændig grounded pga allergi vaccination, obs influenza på vej, så har haft sovet lige siden i eftermiddags, nul træning. Må revurdere tirsdag som interval dag for spiller totalt dårligt sammen med vaccinationer og behovet for antihistamin, som også har haft bløbbet mig totalt ud. Selvom jeg nu er halvvejs i den mest intense periode med ugentlige vaccinationer, så er det åbenbart også nu, at de for alvor begynder at bide :crazy::blink::unhappy: Nå satser stadig på god effekt når det bliver tid for udendørs cykling + løb.

Fortsat dejlig aften til boardet :hippy:

Link to comment
Share on other sites

Vaccinationer? Hver uge??

Er jo multiallergiker (pollen, dyrehår, svampesporer) og astma har haft været helt ude af kontrol i nogle år, så nu prøver vi at vænne overaktivt immunforsvar til græs, birke og bynke vha ugentlige indsprøjtninger over en 4 måneders periode og derefter med længere mellemrum. Tænker det som en god investering i forhold til at få et bedre helbred men efterhånden ikke helt omkostningsfrit.

Det er det gode ved bjergene og det at befinde sig 4000-6000 moh - der er ikke så meget stads i luften deroppe :innocent:

Thx for asking :hippy:

Link to comment
Share on other sites

… så nu prøver vi at vænne overaktivt immunforsvar til græs, birke og bynke vha ugentlige indsprøjtninger over en 4 måneders periode …

Ah, okay. Lyder ikke rart. Men spændende om det giver resultater. Selv slår jeg ud på birk, græs, kat og hest. Sidstnævnte er jeg så godt nok sjældent i nærkontakt med :laugh:

Link to comment
Share on other sites

Ah, okay. Lyder ikke rart. Men spændende om det giver resultater. Selv slår jeg ud på birk, græs, kat og hest. Sidstnævnte er jeg så godt nok sjældent i nærkontakt med :laugh:

Uha Henrik, så er du da også hårdt ramt. Imponerende, at du alligevel kan løbe være så godt løbende :4thumbup:

Jeg håber godt nok meget, at det kommer til at give gode resultater og især nu, hvor jeg åbenbart skal døje med 24 timers influenza en gang i ugen :unhappy::nonono::blink:

Træning d 25.1

Løb

Knapt 7 k, interval light pga tidsnød og halvvissent helbred men absolut på rette spor

Brugte 9 1/2 minut på at ramme 5 min/ k = let

Derefter 10 minutter i 5 min/k = jævnt

Derefter 10 minutter ned mod 4.20 = lidt hårdt

og tilsidst 5 min i 4.20 = lidt mere hårdt

Havde overraskende nok en fornemmelse af egentlig at have overskud både i ben og vejrtrækning og mest af alt følelsen af, at det er noget mentalt/nerveledningsmæssigt at vænne mig til at flytte stængerne hurtigere. Meget mere af den slags

Bodyflow

1 dejlig time

Ellers en dag der startede ligeså træt, som i går sluttede, med at jeg sov aaalt for længe og måtte tage taxa for (næsten) at nå stormøde med vores nye administrerende overlæge :sneaky2::blink::crazy:

Har været ude i meget seriøse overvejelser om, hvorvidt det er realistisk (økonomisk muligt) at gennemføre Nepal trekket allerede i oktober... intet endeligt besluttet og vil slutte dagen med nogle drømme billeder fra Kipling rejsers hjemmeside.

Mera Peak - galleri

Edited by Bjergtrold
Link to comment
Share on other sites

Træning 26.1

Løb

10.4 knapt 60 min inkl cool down

Ramte 6 min/ efter 4 min, 5 min/k efter 12 min og der blev jeg indtil de 10 k var løbet hjem. Føltes stille og roligt. Træt i lårene ovenpå den lidt øgede intensitet i går men ankler glade og tilfredse :innocent:

Bodyflow

1 h

:hippy: That´s it !!!

I morgen spinning hos fabelagtig instruktør D, bare lidt jog til de glade ankler og hvis jeg kunne tage mig lidt sammen bare et lille dyp efterfølgende :bubblebath:

Time will show

Link to comment
Share on other sites

  • Bjergtrold changed the title to Mera Peak, Himalaya Nepal, 6465 moh, oktober

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share