Ludvigpigen Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Jeg har hørt i krogene lidt omi stenalderkost, og nu er jeg nysgerrig efter at vide noget mere. Nogen som kan fortælle mig hvad det går ud på? Er det kost man kan tabe sig på? Fortæl fortæl:)Evt link til nogle gode hjemmesider om det kunne også være godtPå forhånd tak:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teddy Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Jeg har hørt i krogene lidt omi stenalderkost, og nu er jeg nysgerrig efter at vide noget mere. Nogen som kan fortælle mig hvad det går ud på? Er det kost man kan tabe sig på? Fortæl fortæl:)Evt link til nogle gode hjemmesider om det kunne også være godtPå forhånd tak:)http://lmgtfy.com/?q=stenalderkost Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arcus Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Mener jeg har læst en udemærket artikel på et anden side. Kropsbygning . Dk måske det skulle staves på engelsk :)Ideen bag stenalder koste er okay, men husker jeg konklusionen er den at for en der er aktiv er et nok ikke det smarte valg, men for sofa kartoflen kan det være nogle sunde principper ikke at fylde sig med for mange tomme carbs. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludvigpigen Posted March 26, 2012 Author Report Share Posted March 26, 2012 Tak:)Har googlet en del, men savner en side med konkret info omkring mængder af mad. Altså hvor mange gram kød, grøntsager og fedt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fame Boy Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Tak:)Har googlet en del, men savner en side med konkret info omkring mængder af mad. Altså hvor mange gram kød, grøntsager og fedt.Ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikL86 Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Tak:)Har googlet en del, men savner en side med konkret info omkring mængder af mad. Altså hvor mange gram kød, grøntsager og fedt.Her er der lige så mange svar som der er paleo-folk. Stenalderkost/Paleo findes i flere versioner, og varierer alt efter hvordan folk lever, hvor meget de træner osv osv.Loren Cordain har skrevet bogen "Stenalderkost" som du kan købe til få penge - den sætter dig godt igang. Der er dog sket meget siden, og især hans fedtforskrækkelse er ændret. Mht sammensætningen, så er jeg personligt tilhænger af altid at have flere grøntsager på bordet end kød. Lidt kulhydrater har man også brug for hvis træningen skal kunne fungere.Mange kører 80/20. Dvs 80 % stenalder, og så 20 % "snyd" eller hvad man vil kalde det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludvigpigen Posted March 26, 2012 Author Report Share Posted March 26, 2012 Her er der lige så mange svar som der er paleo-folk. Stenalderkost/Paleo findes i flere versioner, og varierer alt efter hvordan folk lever, hvor meget de træner osv osv.Loren Cordain har skrevet bogen "Stenalderkost" som du kan købe til få penge - den sætter dig godt igang. Der er dog sket meget siden, og især hans fedtforskrækkelse er ændret. Mht sammensætningen, så er jeg personligt tilhænger af altid at have flere grøntsager på bordet end kød. Lidt kulhydrater har man også brug for hvis træningen skal kunne fungere.Mange kører 80/20. Dvs 80 % stenalder, og så 20 % "snyd" eller hvad man vil kalde det.Tak for svaret:) Jeg har netop lige bestilt den bog, men øv hvis den er forældet. Hvad tænker du på i forhold til fedtforskrækkelse? Har hørt man gerne må få smør og fedtet på kødet må man lade sidde. Er det korrekt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikL86 Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Den er ikke som sådan forældet, du kan snildt bruge en masse derfra. Og det er lige netop sådan noget jeg mener. I bogen snakker han om at kun det bedste kød er godt nok, og at fedtet derfra er skidt, men det er ikke længere en helt opdateret mening.Der findes en række forskellige versioner af paleo. 1.1, 2.0 osv osv. Så der er mange forskellige meninger om hvordan den skal hænge sammen. Her skal du simpelthen bare gøre hvad du trives bedst med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ludvigpigen Posted March 27, 2012 Author Report Share Posted March 27, 2012 Okay tusind tak for et godt svar:)Jeg er tilhænger af, at man skal have noget fedt hver dag af god kvalitet, så fint holdningen har ændret sig:) Ved du om man bare skal holde sig til sit normale kalorieforbrug når man kører i underskud? Plejer at køre på ca 1500 kcal, og det kan jeg jo få pænt meget stenaldermad for:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr. Durden Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Køb Robb Wolff's paleo bog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arcus Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 Er meningen med stenalder kost ikke primært at man stopper med kalorie tælling, og spiser så man føler sig mæt.Sammensætningen af kosten vil gøre at man ikke føler sult, og at man ikke får for mange kalorier, da kød osv. mætter bedre en billige og energitætte kulhydrats fødevare som fx. ris og kartofler?Personligt har jeg kørt noget lignende som en del af en "kur" da det er meget simpelt og nemt at gøre. Også hvis man fx er til møder med buffet osv.Artiklen på Boddybygger .dk er netop inde på at principperne er okay. men jeg ville aldrig nogensinde kun spise sådan. Men grund ideen bag er okay. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trixi Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 (edited) Tak:)Har googlet en del, men savner en side med konkret info omkring mængder af mad. Altså hvor mange gram kød, grøntsager og fedt.Stenalderkost (den "originale") går ud på at du må spise kød, frugt, nødder/kerner og grøntsager og du skal holde dig fra mel, ris, pasta, kartofler, mælkeprodukter og bælgfrugter - og selvfølgelig også sukkerDet er ikke noget med at du skal spise x gram af de forskellige ting, du skal bare spise til du er mæt og sørge for at du får noget fedt i din kost også såsom avocado, olivenolie og nødder/kernerHvis du følger dette så burde du tabe dig da der skal rigtig mange grøntsager til for at få mange kcal.Mark Sisson har noget der hedder "Primal Blueprint" og det er meget ala Paleo (stenalderkost) men her må du så også få lidt fede mælkeprodukter såsom fløde og smør i moderate mængder Edited March 27, 2012 by Trixi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arcus Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 (edited) Mon ikke også stenalder mænd var lean fordi de skulle jage deres dyr og samle nødderne selv? Edited March 27, 2012 by Arcus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
teddy Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Tak for svaret:) Jeg har netop lige bestilt den bog, men øv hvis den er forældet. Hvad tænker du på i forhold til fedtforskrækkelse? Har hørt man gerne må få smør og fedtet på kødet må man lade sidde. Er det korrekt?Alternativt kan bogen læses her: http://books.google.dk/books?id=ZnAzhoxiAmAC&lpg=PP1&hl=da&pg=PP1#v=onepage&q&f=false Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tjr Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Interessant trivialviden: Stenaldermanden opfandt faktisk bombekaloriemeteret og grovvægten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stinelykke Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Har i øvrigt læst, at forskere for nylig har diskuteret om stenaldermennesker ikke alligevel fik lidt stivelse via nogle forskellige græsser, som de munchede på. Ved ikke, om der er noget om snakken, da det stod i I Form, men kunne da være sjovt at undersøge....Personligt ville jeg være ked af at undvære mit grove rugbrød med sild Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
steenmillinder Posted May 13, 2012 Report Share Posted May 13, 2012 Jeg har været på en slags paleo (der startede med atkins) i lidt over 5 år, i virkeligheden har jeg bare taget sukker og stivelse(bare minimal GI og GL) fra i min mad (er begyndt at komme kulhydrater i mine shake pga. bulk, og der gør det en stor forskel), jeg har dog spist(spiser) belgplanter og kerner som jeg har lyst og det har nærmest været umuligt for mig at tage på i fedt.Har nørdet kost, og hvad jeg har kunne læse mig til har vi spist stivelse i lang tid! det er ikke helt uden grund at vi har amylase i vores spyt, så stivelse som det eneste begynder sin nedbrydelse/fordøjelse allerede i munden!Der er undersøgelser der tyder på at det ikke er helt dårligt med lidt fuldkornsprodukter i længden(ren klid((u)/opløselig i vand) gjorde ikke nogen målebar forskel, det skulle være fuldkorn, de kunne ikke selv forklare det men spekulerede at kim i forebindelse med skallen måtte have en indtil videre ukendt sammenhæng). Så jeg har taget lidt fuldkorn tilbage i min kost, men jeg betragter det som (sund)slik ;) Har også læst at hvis man virkelig vil slanke asap så er det minimal kulhydrat(GI + GL) og hver 7-10 dage stopfodrer man sig med kulhydrater for at chokere skjoldbrugskirtlen til at hæve forbrændingen, som holder i en uges tid... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelLS Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 Der er ikke nogen grund til at tro at stenaldermanden ikke spiste nogen kulhydrater, og det er heller ikke det der står i den antropologiske litteratur. Man må gå ud fra at alt hvad der tilnærmelsesvis kunne spises, blev spist og det involverer også forskellige græsser og rodfrugter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
steenmillinder Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 der findes jo stadig mennesker som lever ret meget som de gjorde da vi her i nordeuropa var stenaldermennesker og se på hvad de spiser(stepper, højsletter, jungler og grønlændere(ja ok de sidstnævnte får så nok lidt svært ved at finde så meget stivelse ;) )), mit indtryk er at de æder og vi åd alt hvad vi kunne få fingrene i som ikke tog livet af os og gav lidt mæthedsfornemmelse.Som jeg forstår det er der flere rødder som indeholder stivelse nok til at vi kan bruge det, kartoffler, jordskokker o.a. i afrika spiser de vist også nogle stivelsesholdige rødder med en forfriskende eftersmag af cyanid :) , grønthandlerene på nørrebro har også nogle forskellige rødder jeg ikke aner hvad hedder, som jeg føler MÅ indeholde noget stivelse, nægter at tro at en urkvinde der faldt over sådan en bandit(mens vi mænd forgæves kastede med pinde) tænkte at hun var paleo og nok hellere måtte lade den lægge... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mugge Posted May 21, 2012 Report Share Posted May 21, 2012 Det er vel ingen tvivl omat stenaldermenneskene samlede spiselige palnter og rødder. Grunden til at vi kom videre til det næste level agerbrugssamfundet er vel at man i jægerstenalderen samlede kornsorterne i deres vilde stamformer, og så på et tidspunkt fandt på at dyrke dem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.