Sign in to follow this  
Linette Simon

Overrevet korsbånd i knæ -samt inderste ledbånd i knæ...erfaringer?

Recommended Posts

Hej derude! Jeg er kommet hjem fra ski med en korsbåndskade, får afvide på Køge sygehus 6 uger i donjoy godt så.... Done that ...og nu går jeg så på anden uge til fys, hvor mit fuc.... Ledbånd er blevet "stift" så vi skal lige rette ud før vi starter op med træningen. okay kunne have været fedt med Info .... Fra Køge. Jeg skal til Køge igen til maj hvor de skal vurdere hvordan det går - eller om en operation er nødvendigt!

Skal lige siges at jeg har et aktivt job - er løber - gerne de lange og er 42 .... nogle som har nogle erfaringer .....som de har lyst til at dele?? VH Linette

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har også fået revet kors- og ledbånd over i samme ulykke (fodbold)... Jeg fik et par pinex piller med hjem fra skadestuen... Så det var ikke specielt betryggende... Tog derfor kontakt til gildhøj privathospital, hvor jeg blev diagnoticeret og efterfølgende opereret... Derefter stod den så på genoptræning.... Mit forløb kort:

-skade

-5-6 uger med donjoy for at få hævelser etc ned

-5-6 uger hvor jeg skulle gå rundt uden donjoy for st bygge muskler op igen i benet så benet blev klar til operation

-operation

-hvile 2-3 uger efter operation

-genoptræning i al evighed.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvad er en donjoy? Den der skinnefidus?

Har selv lige flået korsbåndet i smadder på skiferie I Frankrig i fredags, så render rundt med skinne og venter på at blive tilset på ortopædkirurgisk afdeling i Aarhus. I Frankrig fik jeg at vide, at operation var uundgåeligt, men herhjemme er de lidt mere tilbageholdende..

Mit knæ er godt nok ikke vildt hævet, så har i dag fået lov til at gå og stå - med skinne - så meget jeg vil, bare det ikke hæver. :bigsmile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

afhængig af aktivitetsniveau og alder vil jeg kræve operation! korsbånd er ikke noget der heler sig selv... alternativ til operation er at bygge musklerne op omkring knæet og lade dem gøre det ekstra arbejde som korsbåndet før gjorde... Ville klart anbefale operation og hvis en læge anbefaler andet, så får i det mindste en andens ortopæd læges mening..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Linette og Bramsen

Det er ikke så nemt at sige hvad den rette behandling for lige præcis for jer, da der er mange ting at tage hensyn til.

Behandlingen af korsbåndsskader bliver debatteret meget idag. Der er dog nogle ting vi ved.

Jeg har her lavet et kort resume, hvis i vil læse lidt mere kan i klikke på det link jeg har sat ind nederst:

- Når korsbåndet bliver revet over er de langsigtede konsekvenser de samme, uanset om man får rekonstrueret sit korsbåndet (operation) eller om man kun genoptræner

- Hvis man modtager grundig genoptræning kan man i de fleste tilfælde opnå et lige så højt funktions-niveau som ved operation (jeg tror man anbefaler et halv års genoptræning før end operation)

- I de tilfælde hvor genoptræning ikke er tilfredsstillende, vil man typisk blive tilbudt rekonstruktion af korsbåndet

- Rekonstruktion af korsbåndet er ikke en garanti for et tilfredsstillende resultat

- Efter rekonstruktion af korsbåndet følger et længere genoptræningsforløb (som Wally skriver 'genoptræning i al evighed')

http://fysio.dk/fafo/Nyheder/Fysioterapi-i-stedet-for-operation/#.UVC66h69KSM

Venlig hilsen og god bedring

Brian Clausen

fysioterapeut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, Brian!

Ved du noget om, hvornår man normalt begynder en genoptræning? Jeg har principielt ikke ondt i knæet, men det føles selvfølgelig sådan lidt "spongy" og løst i betrækket. :hmmm: Prøver at tage en dag uden smertestillende for lige at lure terrænet af.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Brian.

Tak for dit fine svar. Ja jeg vil ta`en konsultation med anden ortopæd også. Tænker bare jeg er en smule forvirret.....da min læge sagde prøv med genoptræning og se tiden an........( og er 8 ugers genoptræning nok til

at vurdere om jeg skal have foretaget operation eller ej?) Altså jeg har en tid d. 22 maj....På Køge...og jeg har haft problemer med at strække benet ud efter HR.Don-joy...så derfor er min Fys og jeg vel ikk helt igang med genoptræning ;-)

Men hvorfor vente da det måske er "spild af tid" hvis en operation i virkeligheden er det bedste for mig nu. Og ikke om 2 mdr? Jeg hører bare om folk der kommer hjem fra ski-ferien der "ryger" på operations bordet med det samme - er

det fordi de har sundhedsforsikring? Og da jeg nu alligevel har "gået" her i 2 mdr......og med Don-joy som skrevet i 6 uger - så lad os prøve om genoptræning er nok....hmmmm det gir ikke helt mening.

Ja jeg er forvirret MEN tiden må vist vise vejen.........

Også tak til dig Wally ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Med mindre du er professionel fodboldspiller/sportsudøver, så ryger du ikke på operationsbordet med det samme... Som jeg skrev tidligere, så er forløbet med donjoy for at få hævninger og væskeansamlinger til falde lidt til ro... efter en periode med en donjoy er dine muskler så svage at de ikke er egnet til operation med det samme... derfor skal man gå i en tid uden donjoy.. (her vil genoptræningen så starte hvis du ikke skal opereres lige med det samme - du kan altså sagtens gå uden donjoy og du kan begynde at genoptræne musklerne) - nu er jeg selv blevet opereret og jeg kan ikke udtale mig alt for koldhøgen omkring hvad der skal til for at komme tilbage til dit udgangspunkt uden operation... Hvis du ikke har brug for smidighed i dit knæ (læs: spille squash, tennis, fodbold, stå på ski etc - aktiviteter der ligger meget pres på dit knæ) - så er en operation måske ikke nødvendig.. Du kan godt f.eks. godt komme til at løbe igen - da det ikke indebærer vrid i knæet... En af mine venner har revet sit korsbånd over 2 gange og anden gang fik han det ikke opereret - han er en meget atletisk person og har i stedet trænet musklerne op omkring hans knæ.. Den primære grund til han ikke fik operationen anden gang var den længere genoptræning der er forbundet med en operation --- (afhængig af person og indsats 6-12 måneder)

Til spørgsmålet om genoptræning er spild af tid hvis du alligevel skal opereres... så både ja og nej... hvis du genoptræner før operationen vil den formentlig gå bedre ... men du vil skulle starte forfra uanset hvad efter operationen...

Jeg antager ud fra overskriften at både korsbånd og ledbånd er revet over?? Hvis det er tilfældet vil jeg altså stadig anbefale operation... Det er ikke helt tydeligt ud fra teksten i din post... hvis dine kors- og ledbånd 'blot' er blevet forstrukket... så er det jo en anden sag og genoptræning er rigeligt....

beklager den lidt rodet tekst.. skrev bare tanker ned... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Linette

Jeg vil helt klart blive undersøgt et sted som Gildhøj og bede dem komme med en vurdering. Men jeg vil også sige: genoptræning genoptræning genoptræning. Se hvor godt dit knæ kan komme til at fungere med genoptræning. Hvis det stadig driller efter 2-3 måneder med en knalddygtig fysioterapeut, der kan sikre at al muskulaturen, særligt de stabiliserende muskler, fungerer, så må der en operation til. Desuden bliver du ret meget nulstillet efter en operation, så jo bedre og stærkere lår, baller og stabiliserende muskulatur er INDEN, des lettere er det at komme tilbage.

Jeg har selv en 20 år gammel meniskskade (yderste menisk) + en 18 år gammel korsbåndsskade, som ikke blev opereret dengang. Man mente jeg kunne træne det op, og at korsbåndet blot var løst. For 7 år siden blev jeg vurderet på Gildhøj, og de mente jeg skulle opereres. Jeg havde på det tidspunkt en buckethandle læsion på menisken og intet tilbage af mit korsbånd. Jeg ved ikke om det havde været bedst at blive opereret dengang, det er der måske nogen, der mener. Ikke desto mindre har jeg så erfaret, at der kommer meget arvæv efter så stor en operation, og det kan med årene godt gå hen og drille knæet.

Jeg er netop blevet opereret igen i knæet. Min menisk var ikke længere funktionel, så det sidste blev fjernet (øv øv øv), og der blev barberet arvæv af femur, da alternativet var at det måske på et tidspunkt ville rive mit korsbånd over når jeg strakte benet.

Jeg skal også træne resten af livet. Jeg skal også vænne mig til et nyt liv uden løb, og DET er svært. Så jeg forsøger med ny lækker racercykel til min fødselsdag i april, og så måske at sikre mig skemalagt træning, så jeg ikke har behovet for 'lige at løbe en tur om mosen' i løbet af weekenden.

Ved ikke om det hjalp. Jeg er selv lige nu kun så småt på vej ovenpå efter en operation. Jeg er 38 - ja snart 39 og har altid været meget aktiv.

Mvh Tjockis

PS. To gode fys'er mht. knæ:

www.casparf.dk (Caspar) og www.move2peak.dk (Casper)

De arbejder meget ud fra, at man med den rigtige træning kan komme så langt som muligt selv.

Edited by Tjockis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Alle

Har oplevet lignende på skiferie i Italien, men har dog ikke fået en 'ordentlig' diagnose endnu af en dansk specialist.

Jeg vil høre om der er nogen ortopæd-kirurger der især kan anbefales? Jeg vil meget gerne have den ordentlige behandling fra start...

Kh Signe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Alle

Har oplevet lignende på skiferie i Italien, men har dog ikke fået en 'ordentlig' diagnose endnu af en dansk specialist.

Jeg vil høre om der er nogen ortopæd-kirurger der især kan anbefales? Jeg vil meget gerne have den ordentlige behandling fra start...

Kh Signe

Hej Signe. Vil bare starte med at sige at det er vigtigt du bruger dit ben.....altså laver øvelser så dit knæ ikke eller rettere sagt ledbånd ikke bliver stift! Det har været mit problem. Da jeg efter 6 uger med donjoy og uden øvelser nu "bare" er igang hos FYS med at kunne strække mit ben og gå bare nogenlunde normalt! Jeg vil anbefale at henvende dig til et privathospital. Evt. det i parken - har kun hørt godt derom. Men der er sikkert også andre. Men start med en konsultation ( koster måske ca 1000;) men er givet rigtig godt ud. Så du får en præcis diagnose fra start. Held & lykke.....VH Linette

ikke kunne starte den rigtige genoptræning pga stift ledbånd ;(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this