Opvarmning


Schroinx
 Share

Recommended Posts

Jeg varmer op med de sædvanlige 10 minutter i romaskinen, men jeg er træt af at se på Dr. Phil, så tænkte om der ikke var nogle alternativer. Sjipning er jo lige for og aktiver både under og overkrop, samt får blodet til at rulle.

http://aktivtraening.dk/traening/motionsformer/sjippeteknik-trin-for-trin

http://aktivtraening.dk/node/4203

Det ser det ud til at man godt kunne lave et lille opvarmningprogram ud af. Nogen der har gode erfaringer med det?

Link to comment
Share on other sites

Nu ved jeg ikke hvad du varmer op til, men hvis det bare er for at få lidt varme i kroppen kan hvad som helst vel bruges.

Jeg starter gerne med cykel eller ergometer roning og andet, derefter laver jeg lidt mere specifikt afhængig af hvad jeg har planlagt at træne på dagen.

Link to comment
Share on other sites

Vi kan nok blive enige om at opvarmning er ret vigtigt for at minimere mængden af skader, men om du varmer op i romaskine, sjipper eller udføre dit løft med lette vægte og mange gentagelser er vel ligegyldigt. Vælg en opvarmning du gider hver gang og så kør på.

Link to comment
Share on other sites

Sjippetovet er et ligeså fint redskab til opvarmning som romaskinen. Personligt ville jeg mene, at hvis man kan bruge et sjippetov, er det bedre til opvarmning end romaskinen. I det man kan lave mange flere bevægelser end romaskinen og man ikke er "låst" fast i en maskinen, der kun kan kører et bestemt retning.

Jeg er dog ikke helt enig med Camilla De Thiersant fra aktiv træning. Du ska så vidt muligt prøve at holde armene i ro og lade tovet gøre arbejdet.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jeg et lidt alternativt formål med min vintertræning, hvor det er vigtigt at vedligeholde min kondition, derfor løber jeg 2 km på løbebånd me varieret hastighed (helt op på 13).

Det undre mig utrolig meget at 90% af alle andre, der dyrker styrketræning IKke varmer op overhovedet.

Der er jo den fordel, at smertestillende hormoner fiser rundt i kroppen efter cardio og det vil alt andet lige, gøre det muligt at løfte tungere (hvilket de fleste jo går veldigt op i)

Link to comment
Share on other sites

Nu er jeg ikke forsker, men der ligger som skrevet massevis af kilder der påviser det.

Prøv at løb en tur, så opdager du også smerten forsvinder efter ca. 3 - 5 minutter.

Efter 5 minutters rolig gang, vil du tydeligt kunne mærke forskellen, når du igen begynder at løbe - det gør pisse ondt i 3-5 minutter igen.

Det er meget muligt at denne fordel, ikke kan direkte udnyttes i eksplosiv styrketræning, men det er altså ikke alle, der kun fokuserer på den del.

Link to comment
Share on other sites

"Nogle teoretiske overvejelser:

Musklernes enzymsystemer har en Q10 på 2, hvilket betyder at når temperaturen øges med 10 grader fordobles hastigheden af enzymatiske reaktioner. En ændring på en eller 2 grader kan derfor betyde adskillige procent for hastigheden af enzymatiske reaktioner.

Da tværbrodannelsen (myosin - aktin) er afhængig af ATPase aktiviteten på nikkehovederne, influeres kontraktionen af muskeltemperaturen. Dog er det maksimale antal samtidige tværbroforbindelser næppe afhængigt af temperaturen, men både RFD og kontraktionskraften under en koncentriske kontraktioner (evt. kun hurtige kontraktioner) bør teoretisk være det.

Praktiske forsøg viser da også at tiden for en sprint (cykel eller lø :cool: påvirkes markant af muskeltemperaturen - også selv om opvarmningen er foregået passivt (f.eks. karbad).

Spørgsmålet er hvorvidt RFD og kraften i hurtige kontraktioner er vigtig i forbindelse med det man efterfølgende ønsker at præstere. Er det vigtigt, så kan det betyde en stor forskel om man går til opgaven med en muskeltemperatur på 37,5 eller 38,5 grader."

Morten Z. 2003.

http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=6739

jeg kan ikke finde artiklen, men det skulle ligge inde under bb.dk apropos. Der vises et eksempel hvor præstation falder væsentligt så snart kroppen bliver kold.

Mine aktive laver derfor en opvarmning som øger krops temperaturen generelt men også specifikt i de led og muskler som arbejder. Herudover for de at vide at de skal holde så meget tøj på som muligt og tag tøj på i pauserne imellem sæt. Gerne hue på. Det afhænger af konteksten hvor meget tøj af og på. Generelt for styrketræning så hæmmer det ikke niveaut væsentligt at man har det for varmt, i modsætning til f.eks. interval træning. hvor manglende varmeregulering kan hæmme præstationen. Det er selvfølgelig dumt at have tøj på som hæmmer ens bevægelighed.

hvis squat er eksemplet så er jeg tilhænger af:

hue.

overtræks trøje

tights.

overtræks bukser.

under sæt kan man tag overtræks bukser af.

Sprint udenfor med f.eks. 3 min pause.

Ovenstående + jakke . Overtræks bukser + trøje må gerne være meget varme.

Endorphine er korrekte og flere stoffer udover det, som virker smertedæmpende. Det øger dog formentligt ikke præstationen i styrketræning.

Sidst men ikke mindst så gør smurte led via opvarmning at ledet belastes mindre. dvs. at f.eks. brusken ikke beskadiges nævneværdigt.

Link to comment
Share on other sites

Nu er det længe siden jeg har læst noget om det her, men falder præstationen ikke igen ved en hvis temperatur i musklerne?

Er der ikke reel fare for at man hæmmer sig selv ved at have hue, trøje osv. på under styrketræning, selvom styrketræning jo typisk er af en natur hvor du har mange pauser?

Link to comment
Share on other sites

for meget varme nedsætter præstationen. Hvis det arbejde du laver skaber for meget varme tvinger kroppen dig til at sætte arbejdet ned.

Laver du 20X160kg dødløft så er usmart at have meget tøj på. Tag huen af, overtræks trøjen osv.

Laver du

8 X 3 reps med 2-3 min pause. Så er chancen for at du for det for varmt lille. Men du kan risikere at blive kolde pågrund af pauserne.

Så det afhænger af kontektsten. Man skal have det varmt men behageligt. Tendens er at folk har for lidt tøj på. Det gælder alle steder og sammenhæng jeg har været i.

Link to comment
Share on other sites

"Eftersom at dette emne ligger i styrketræningsforummet, så må jeg gå ud fra, at det er dette der har fokus"

Styrketræning kan jo også være for styrken skyld og ikke størrelse.

Jeg vil tro (har ikke kilder, eller testet det selv) at dem der træner med fokus på styrke, vil få en fordel her.
Der vil syren i musklerne og smerten jo være netop det, der arbejdes med.

Men som der også skrives, vil øget mængde af smørende ledvæske også være en fordel for alle også dem der kun dyrker styrketræning for at opnå større muskler.

Jeg kender en, der har dyrket bodybuilding på konkurrenceplan i lidt over 23 år og han har i dag komplet ødelagte knæ og en hofte, der skal skiftes - som 43 årig.
Vil tro han i dag , godt ville have bruge lidt tid på opvarmning hver dag, hvis han kunne have undgået den slitage.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ret sikker at der ikke forekommer særligt meget mælkesyre i musklerne ved styrkeløft, da man som oftes arbejder med forholdsvis få gentagelser.

Der er meget stor forskel på at nå en arbejdstemperatur, som RuneB ganske fint beskriver og så den omgang broscience du fremlægger.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er enig med Rune og Salt.

Jeg laver en generel opvarmning for at få varme i kroppen og smurt leddene lidt. jeg laver derefter lidt mobilitet til hofte og knæ hvis jeg eks skal køre squat. Og derefter går jeg sådan set i gang med mine direkte squat opvarmningssæt. Men jeg har aldrig prøvet at det er mælkesyre der sætter begrænsning på mine tunge løft. Det er nok nærmere når jeg laver crossfit jeg kan mærke at kroppen "låser" pga syre. Men tunge squats, der er det ikke syre der sætter begrænsning for mig.

Så: generel opvarmning for at få varmen, må ikke trætte kroppen i den forstand at det kan gå ud over din squat fx. Og så lav lidt kort mobilitet så du føler kroppen kan nå de positioner du kræver af den i dine øvelser uden problemer. Bare min mening.

Link to comment
Share on other sites

Syntes det med at holde på varmen er spændende, især taget i betragtning at den styrketræning jeg ofte laver har mange pauser, der kan blive ret lange i øvelser som Squat og Dødløft.

Har indtil videre altid været løse bomulds bukser og t-shirt typen og om sommeren shorts og t-shirt. Det kan være man skal finde en trøje frem også?

Hvordan håndterer folk her i tråden det? Gør i som RuneB beskriver med hat, trøjer og overtræksbukser?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share