Hop til indhold
Statusopdateringer

 • Foto
    17 sep
  Dr. Durden

  Kan man streame Ninja Warrior et sted?

  Vis kommentarer (3)
 • Foto
    31 aug
  Fatty McButterpants

  Craven var gys, mens Hugo på bas var glæde. Halloween og Slapsgiving

  Vis kommentarer (3)
 • Foto
    20 aug
  tjr

  RIP Matador-joken (2015-2015)

  Vis kommentarer (3)
 • Foto
    30 jul
  Freshwarrio

  Sidste arbejdsdag inden Smukfest... andre der skal med? :)

  Vis kommentarer (4)
Se alle updatesFoto

Protein og for høje nyretal


 • Please log in to reply
3 svar på dette emne

#1 jonG

jonG

  Svejsekongen

 • Medlemmer
 • PipPipPipPipPip
 • 804 Indlæg:
 • Køn:Mand
 • Sted:København K

Indsendt 24. januar 2007 - 09:37

Hejsa

Efter råd fra min kærestes veninde, der er diætist, har jeg fået tjekket mine nyretal. Hvis man skulle have nogle tendenser til dårlige nyrer, kan et stort proteinindtag fremprovokere problemerne. Jeg har fået taget testen nu her og mit Carbamid tal lå lidt over normalværdien.
Min læge, der ikke er specialist på området, sagde at det formentlig skyldtes mit store protein indtag, og det var et tegn på at det belastede mit system en smule.
Jeg ved ikke om nogle af jer sagkyndige læger/lægestuderende kan kommentere lidt på det med for meget protein og så nyrerne? Eller hvis i evt. kan henvise til nogle artikler ville det også være fint.

Nu skærer jeg ned på lidt ned på indtaget, da det også ligger meget højt. Har regnet mig frem til at jeg har ligget på et indtag på omkring 3-4 gram pr. kg kropsvægt. Nu skærer jeg ned til 2 gram pr. kg kropsvægt, og får taget en test igen om en måneds tid.
Ikke to smedje svejser ens

#2 Sortiarius

Sortiarius

  Stud. Med.

 • Medlemmer
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1.731 Indlæg:
 • Køn:Mand
 • Sted:Århus

Indsendt 24. januar 2007 - 10:14

Hmm - nogle gange undrer praktiserende læger mig.

Man bruger typisk ikke termen nyretal - som det fx er tilfældet ved levertal. Den mest typiske marker for nyrefunktion der bruges er den såkaldte Plasma-creatinin. Som bekendt er creatinin et nedbrydningsprodukt fra fosfo-kreatin - og modsat kreatin har kreatinin ingen funktion i kroppen - det skal derfor fjernes igennem nyrene. Ændringer i plasma-creatinin kan derfor bruges som en marker for nyrefunktion (idet en kraftigt stigende plasmacreatinin typisk vil tyde på enten nyresvigt eller massiv vævsskade) - P-creatinin kan dog også bruges som enkeltstående tal idet høje creatinin niveauer typisk vil indikere en overbelastet nyre eller andre problemer (fx tillukning af en nyrearterie el. lign)

Mig bekendt bruges carbamid parametren forholdsvis sjældent idet den ikke rigtig har de store fordele over creatinin og andre markere (fx inulin-clearance eller PAH). Termen carbamid dækker over urinstof - og i de fleste lande i Europa bruger man idag ordet urea i stedet. De tre termer dækker derfor over det samme.

Urea dannes i leveren hovedsagligt ved nedbrydning af protein. Som bekendt består protein af aminosyrer, der mindst indeholder een kvælstofsgruppe (NH3 gruppen i aminosyrens peptidryggrad).

Ved nedbrydning af protein, fx i forbindelse med glukoneogenese (dannelsen af glukose ud fra hovedsagligt muskelprotein) bruges aminosyrens kulstofskelet til at danne glukose mens NH3 gruppen fjernes. Frit ammoniak (eller ammonium) er giftigt for kroppen og leveren arbejder derfor hårdt i det der hedder urea-cyklus med at omdanne to ammoniakgrupper til et urea-molekyle.

Carbamid, eller urea dannes altså i leveren og ikke nyren som navnet urinstof ellers kunne antyde. Urea er samtidig essentiel i opkoncentreringsfunktionen af nyren.

En marker der mere sjældent bruges i forbindelse med nyre-status end creatinin er BUN (blood urea nitrogen) og må næsten gå ud fra det er den din læge har brugt i dette tilfælde. Når BUN bruges står den sjældent alene idet fx creatinin eller inulin-clearance er bedre markere for nyrefunktion - en forhøjet BUN og normal creatinin kan dog tyde på et lavt bloodflow til nyrene ....

men det er jo nok ikke der problemet ligger hos dig (helt eller delvis okkludering af nyrearterierne eller mindre tilførende kar er relativt sjældent) i stedet tror jeg din læge har glemt at tænke på BB'ers og styrkeløfters kronisk højt proteinindtag :smile: .

Ved store daglige proteinindtag skal der nedbrydes langt mere protein og der bliver derfor dannet meget mere fri ammoniak - enzymerne i ureacyklus opreguleres derfor og der kan forkomme stigninger i urea (el. carbamid) og når alt kommer til alt tror jeg det er her fisken ligger - nyresvigt er ikke noget der er typisk hos forholdsvis raske unge mennesker (hvilken gruppe jeg antager du er i :smile: )

Det er korrekt at (kæmpe-kæmpe) store proteindtag ikke er favorabelt hvis man har dårlige nyrer (fx nefropati i forbindelse med diabetes) - det samme er i og for sig tilfældet for indtag af kreatin - men hos raske mennesker med en lidt høj carbamid eller creatinin er det ikke noget du skal bekymre dig om så synes bare du skal indtage dine proteinshakes med god samvittighed. :smile:

Sort.
Utinam logica falsa tuam philosophiam totam suffodiant
Træningslog nedtaget på ubestemt tid
Succisa Virescit!

#3 jonG

jonG

  Svejsekongen

 • Medlemmer
 • PipPipPipPipPip
 • 804 Indlæg:
 • Køn:Mand
 • Sted:København K

Indsendt 24. januar 2007 - 10:34

Hej S

Tak for svaret. Spændende læsning! Ja værdien lå på 9,2 eller 9,8 (kan ikke helt huske det) hvor øvre grænse for normalværdien af carbamid er 8,7.

Ja problemet med min læge f.eks er nemlig at han siger "efter hvad jeg ved," og hvor står man så henne, for hvad ved han? Men som jeg forstår det vil et let forhøjet carbamid tal, over flere år ikke belaste nyrene nævneværdigt? Jeg føler mig rask og sund ellers og har ingen andre helbredsmæssige problemer.

endnu en gang tak for det, det fedt der er nogle, der gider hjælpe med lidt input, når man har brug for det :superman:

Dette indlæg er blevet redigeret af jonG: 24. januar 2007 - 10:35

Ikke to smedje svejser ens

#4 Quantanamo

Quantanamo

  kan bl.a lidt break dans

 • Medlemmer
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 6.803 Indlæg:
 • Køn:Mand
 • Sted:Bangkok

Indsendt 24. januar 2007 - 12:20

Rigtig godt indlæg Sortiarius. Du får formidlet fagstoffet så det er relativt let forståeligt

Dette indlæg er blevet redigeret af Quantanamo: 24. januar 2007 - 12:21

jeg går nogengange i fitness
0 Bruger(e) læser dette emne

0 medlemmer, 0 gæster, 0 anonyme brugere