Forskningsnyt: Hvilke kosttilskud øger muskelmassen sammen med styrketræning?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hvis man kigger i diverse kulørte magasiner, er der ingen grænser for, hvor effektive og videnskabeligt dokumenterede alle mulige kosttilskud er. Sandheden er imidlertid, at det videnskabelige grundlag for langt de fleste tilskud er yderst sparsomt. Selvom der ofte anføres videnskabelige referencer i reklamerne, er det langt fra det samme som, at de pågældende tilskud har en dokumenteret effekt. Virksomhederne håndplukker ofte nogle referencer, der slet ikke underbygger deres påstande, hvilket kan være ret vanskeligt at gennemskue, da titlerne på videnskabelige artikler kan være ret kryptiske og det normalt er besværligt at fremskaffe de anførte artikler.

Studiet vi præsenter her er en såkaldt meta-analyse, hvilket betyder at forskerne ikke selv har lavet nogle undersøgelser, men har kigget systematisk og kritisk på hvilke forskningsresultater der allerede foreligger. Formålet var at undersøge hvilke kosttilskud, der havde domumenteret effekt på øgning af fedtfri kropsvægt og muskelstyrke i forbindelse med styrketræning. Fremgangsmåden var, at man søgte i litteraturen på de 250 mest udbredte kosttilskud. Blandt de fundne studier fokuserede man på studier, som havde varet mindst 3 uger og som minimum inkluderede styrketræning 2 gange pr. uge. Dertil skulle studierne være randomiserede og placebo-kontrollerede. Kun 6 forskellige kosttilskud havde studier, der opfyldte disse kriterier: kreatin, HMB, DHEA, androstenidion, krom og protein. Kun tilskuddene kreatin og HMB kunne udvise en signifikant effekt på øgning af fedtfri kropsmasse og muskelstyrke.

Hvor stor er effekten af kreatin og HMB?
Effekten set som procentuel øgning pr. uge var for både kreatin og HMB ca. 1/3 % for øgning af kropsvægten og ca. 1 % for øgning af muskelstyrken. Disse værdier er beregnede gennemsnit af de inkluderede studier.

Hvad med protein?
Protein indgik også i analysen. Overordnet set var der ikke nogen signifikant gevinst ved at indtage proteintilskud. Dette skal forståes i sammenhæng med, at der i de inkluderede studier ikke måtte være andre kostbegrænsninger. Hvis man via den almindelige kost får dækket sit proteinbehov, er gevinsten ved at indtage proteinpulver næppe ret stor. Dette ændrer ikke ved, at proteintilskud kan bruges som et effektivt tilskud til netop at sikre tilstrækkelig proteinindtagelse eller som en bekvem måltidserstatter.

Betyder det at alt det andet ikke har en effekt?
Ikke nødvendigvis. Det kan jo være at der ikke er lavet de nødvendige studier, eller at studierne ikke opfylder de kriterier, som forfatterne af dette meta-review havde opstillet. Da der kun var 6 præparater der havde studier der opfyldte kriterierne må man blot konstatere at der er meget få styrke-relaterede kosttilskud der er undersøgt ordentligt.

Troværdigheden at dette studie
Meta-analysen er publiceret i det meget respekterede tidsskrift Journal of Applied Physiology, hvilket giver en hvis garanti for, at det har været underlagt en kritisk gennemgang af reviewere. Man skal imidlertid lægge mærke til, at en af forfatterne bag artiklen også er forfatter til nogle de inkluderede artikler om HMB. Man kan derfor mistænke forfatterne for at have udvalgt inklusionskriterierne således at netop deres egne studier er kommet med. Det ændrer dog ikke på, at de valgte inklusionskriterier faktisk er fornuftige. Alt for mange studier er ikke placebo kontrollerede, hvilket er en kæmpe fejlkilde i forbindelse med undersøgelse af effekter af kosttilskud.

Efterfølgende har Journal of Applied Physiology dog måttet bringe en rettelse, da det først efterfølgende gik op for dem, at den ene af forfatterne (SL Nissen) har patentet på HMB, samt er direktør for en virksomhed der producerer HMB. Tidsskriftet havde næppe taget artiklen, hvis de havde været opmærksomme på disse forhold inden de publicerede den. Retfærdigvis skal det dog siges, at den pågældende forsker havde anført dette ved indsendelsen af artiklen, og at man ikke per definition er utroværdig, fordi man tjener penge på sine forskningsresultater.

Konklusion
Kreatin kan anvendes som et effektivt kosttilskud i forbindelse med træning (læs andre artikler på Motion-online) – det er der ikke noget nyt i. HMB er sandsynligvis også effektivt, omend der ligger langt færre studier på dette end på kreatin, samt at meta-analysen muligvis er påvirket af kommercielle interesser. Selvom HMB ikke er på dopinglisten, så er det alligevel ulovligt at sælge i Danmark, da Fødevaredirektoratet er bekymret for risici ved overdosering. Protein kan være et fornuftigt tilskud, men man skal ikke regne med, at det gør en markant forskel, som ikke ville kunne opnås med almindelig kost. For alle andre tilskud er effekten på muskelmasse og styrke ikke solidt dokumenteret. Forskningen er desværre ikke så sort-hvid som man kunne ønske sig.

Reference:
Effect of dietary supplements on lean mass and strength gains with resistance exercise: a meta-analysis. Nissen SL and Sharp RL. J Appl Physiol 94: 651-659, 2003.

Diskuter evt. denne artikel her

Corrigendum for Nissen and Sharp, J Appl Physiol 94 (2) 651-659.
J Appl Physiol 94: 1a, 2003;Pages 651-659: Steven L. Nissen and Rick L. Sharp. “Effect of dietary supplements on lean mass and strength gains with resistance exercise: a meta-analysis.” The Journal of Applied Physiology has regretfully omitted a conflict of interest disclosure, which was provided by the author at the time of submission. The conflict of interest disclosure states as follows: Dr. Steven Nissen is a professor at Iowa State University, which owns the patents related to HMB. In addition, Dr. Nissen is the CEO of Metabolic Technologies, Inc., which is the licensee of the HMB patents. HMB is the subject of part of the meta-analysis.

 

Ordliste:

DHEA: De-hydyro-epi-androstenidion. Et prohormon, der nu er på dopinglisten.

HMB: beta-hydroxy beta-metylbuturat. Dannes naturligt i kroppen ved nedbrydning af aminosyren leucin.

Placebo-kontrolleret: Betyder at der i undersøgelsen har været mindst to forsøgsgrupper, hvoraf den ene har modtaget et uvirksomt præparat. Forsøgspersonerne må ikke vide om de får det virksomme præparat eller placebopræparatet.

Randomiseret: Forsøgspersonerne skal fordeles i de forskellige grupper ved lodtrækning.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *