Kakaobønner (Guide)

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.


Kakao er en omdiskuteret madvare i sundhedsindustrien. Nogle kalder kakao for en superfood, mens andre mener, at den bidrager til vægtforøgelse. Læs mere om kakaobønner og hvorfor den er sundere, end chokolade er.

Mange diætister anbefaler et stykke chokolade om dagen til at stille sukkertrangen. Det siges tilmed at skulle give fastere fedtdepoter. Men er chokolade ikke fyldt med sukker og fløde? – Det kommer an på, hvilken slags du vælger. Chokoladens sundhedsværdi kommer nemlig fra kakaobønnen.

Hvad er kakaobønner?

Kakaobønner er frøene fra kakao-træet. Frøene bliver som oftest bearbejdet og lavet til kakaopulver eller chokolade, men nogen bruges også rå i eksempelvis madlavning eller bliver til kakaonibs.

Kakaobønner sprængfyldt med næringsstoffer, som i større eller mindre grad kommer til udtryk i de produkter, der udvindes af dem.

Hvornår er kakaobønner sunde?

Kakaobønner i sig selv er ikke mere usunde end så mange andre bønner. Derfor er kakaobønnen som udgangspunkt sund i sin grundform. Men hvis du ikke bryder dig om at spise rå kakaobønner, der jo er ret store og hårde at bide i, så er det flere sunde alternativer.

Mange er begyndt at bruge kakaonibs som erstatning for chokolade. Kakaonibs er råt, granuleret indhold fra kakaobønnen, der efterfølgende er blevet soltørret. Det er altså et ’restprodukt’ af kakao- og chokoladeproduktion, men ikke desto mindre meget sundere end chokolade. Kakaonibs er fyldt med vitaminer og antioxidanter, der rent faktisk kvalificerer den til at falde ind under kategorien ’superfood’.

Det er altså en myte, at kakao kun kan være usundt. Men vær alligevel varsom med dit valg af produkter.

Hvornår er kakaobønner usunde?

Vi hører så meget om, at kakao, og ikke mindst chokolade, er fyldt med sukker og fedt. Men hvis kakaobønnerne i sig selv er sunde, hvorfor er chokolade så fedende?

Når vi snakker om chokolade, snakker vi om et blandingsprodukt. Chokolade er altså ikke lavet 100 % af kakaobønner. Meget chokolade kan du få med en kakaoprocent helt op til 70-90 %. Det er denne chokolade, diætister snakker om, når de siger ’et stykke chokolade om dagen’.

Men jo lysere chokoladen er, jo mindre en procentdel kakao er der i, og jo mere sukker og fløde indeholder det. Eksempelvis indeholder hvid chokolade slet ikke kakaotørstof!

Den mørke chokolade kan altså være en fordel at gå efter, hvis du ikke ønsker at droppe chokoladen, men måske heller ikke ønsker de ekstra kilo på sidebenene.

Kan kakaobønner bruges til madlavning?

Kakaobønner forbindes ofte med chokolade – og derfor også med dessert. Men du kan sagtens bruge den lækre bønne i mange andre sammenhænge i madlavningen.

Det er eksempelvis en stor del af Sydamerikansk madkultur at inkorporere kakaobønnen naturligt i retterne. Derfor ser du ofte opskrifter på den klassiske ret Chili con Carne med kakaobønner i. Kakaobønner giver nemlig en rund og bitter, men samtidig sød smag til madlavningen, som falder rigtig godt i spænd med eksempelvis chili.

Hvad end det er i madlavning eller som snack, så kan kakaobønner være gode for dig at spise. Du kan altså trygt spise et stykke chokolade eller to om dagen – så længe det er mørk chokolade med et højt indhold af kakao.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Del artiklen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *