KaffeI dette forsøg udførte en gruppe kvinder ekscentrisk arbejde med lårmuskulaturen. To dage senere blev graden af muskelømhed testet – enten ved indtagelse af koffein svarende til tre kopper kaffe eller ved indtagelse af placebo. Koffein reducerede smerteoplevelsen med næsten 50 %.Kvinderne udførte ekscentrisk arbejde samtidigt med at musklerne blev elektrisk stimuleret. Dette er en belastning af musklerne, som er kendt for at give ekstrem muskelømhed. En og to dage senere blev kvindernes smerteoplevelse testet i forbindelse med maksimale eller submaksimale belastninger af den ømme muskulatur. En time inden disse målinger havde de indtaget placebo, eller koffein (5 mg pr. kg kropsvægt). Dem der havde fået koffein havde en markant reducering i smerteoplevelsen.

Andre forsøg har vist at koffein, udover at have en præstationsfremmende effekt, også reducerer smerteoplevelse under selve træningen. Dette kan dels hænge sammen med at koffein er et centralt stimulerende stof og dels at koffein blokerer for de såkaldte adenosinreceptorer.

Inden man kaster sig ud i et stort koffeinforbrug for både at præstere mere under træningen – og hurtigere komme sig over ømheden, så skal man vide, at kroppen gradvist vænner sig til et koffeinindtag. Det betyder både at effekterne svinder, samt at man kan få abstinenssymptomer, når man skærer ned igen.

Da det jo er vist, at strækøveleser ikke sænker muskelømhed efter træning, så kan man jo overveje om det gamle “husk at strække ud” skal erstattes af “husk kaffen!”. Det er dog sådan, at selv om kaffe indeholder koffein, så har andre forsøg vist, at det kaffe ikke altid giver de samme effekter som indtagelse af ren koffein. Det er uvist om kaffe har den smertedæmpende effekt eller ej. Mange andre læskedrikke indeholder dog koffein i anseelige mængder, og disse virker sandsynligvis altid på samme måde som ren koffein.

KaffeHvis man alligevel vælger at indtage koffein i form af kaffe, så er kaffens sundhedsskadelige eller gavnlige effekter jo til fortsat debat. Min egen holdning til den sag kan bedst sammenfattes i følgende citat:

Kaffe er usundt i alt for store mængder. Men en god kop eller 3 om dagen er bare en smuk livgivende nydelsesoplevelse af dampende varm aromatisk sort magi, der vækker kroppen, giver sjælen liv og dagen mening!” (Blackmoore 2007)

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 21. feb. 2007.

Reference:
Caffeine Attenuates Delayed-Onset Muscle Pain and Force Loss Following Eccentric Exercise.
Maridakis V, O’connor PJ, Dudley GA and McCully KK. J Pain. 2006 Dec 8

Similar Posts

8 Comments

  1. Da det jo er vist, at strækøveleser ikke sænker muskelømhed efter træning

    Kilde? Syntes nemlig at strAkOvelser virker godt imod doms..

    1. Det er meget individuelt, men jeg tror der menes at det ikke kan videnskabeligt bevises. Jeg har selv haft klienter som bestemt kunne mærke forskel iforhold til DOMS hvis de strakte ud eller lod vær.

  2. Jeg er slet ikke i tvivl om, at stræk efter løb både forebygger skader, muskelstivhed og ømhed efter løb. Men måske kommer ømheden så bare tilbage senere, når man er kølet af og så hjælper stræk ikke længere.

  3. Kaffe og dets vanddrivende effekt taler mere for indtagelse af et rent preparat. Men i ariklen skriver du 5mg pr. kg. kropsvægt og skal jeg indtage 500mg svimler det for øjenene og nattesøvnen ryger.. Har jeg forstået doseringen korrekt?

  4. Synes det er utroligt.. Fedt, hvis det virker, men..:
    – Kaffensvanddriv ende effekt gør at man mister vitaminer og mineraler, som man har brug for (“man kan jo bare indtage flere” – jaja, men altså 🙂
    – Personligt tror jeg mere at koffeinen hjælper, pga. at den øger transmitterstof ferne i hjernen, som gør at man bliver mere frisk, så at du ikke ænser muskelsmerterne.

    Måske tager jeg fejl, måske gør jeg ikke.

    God tirsdag 🙂

    Mvh Christiane

  5. Jeg beklager men jeg kunne ikke være mere uenig i at man/jer/vi blande kaffe og træning.

    1. Kaffe er generelt skadeligt for kroppen, du mister en masse vitaminer mm. Yderliger (som der også er beskrevet) kan det frembringe abstinenssympto mer.

    Jeg tror generelt der er tale om mennesket evne til tilpasning. Hvis man havde lavet undersøgelsen i omvendt rækkefølge, havde man nok fået sammen resultat.

    F.eks. Havde kvinderne fået koffein i den første uge, sammentid med de blev udsat for “pinslerne” og derefter sammen procedure ugen efter uden koffein, vil jeg våge at mene at de i uge 2 ville have mindre muskel smerter.

    Dette bygger på flere ting:

    1: Første gang man oplever ømhed/smerte er den voldsom da kroppen ikke er van til det. Derved bliver man chokket. Sådan er det generelt for alt ny smerte, som kroppen ikke kender til.

    2. Anden gang kender kvinderne smerten, og bliver derfor ikke overrasket da de ved hvad der venter dem. Hvilket betyder at chok effekten er væk. Og deres krop har tilpasset sig smerten.

    Yderliger er det ikke muligt at måle smerte, så man kan kun bygge teorien på hvad kvinderne siger. Holdbart? mener jeg ikke.

    Jeg vil meget gerne høre jeres mening om dette, enighed såvel som uenighed 🙂 Lad os da få koffein debatten op at køre! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *