Mål din fedtprocent med en fedttang – Valg af formel

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Når man skal måle sin fedtprocent med en fedttang er der mulighed for at anvende flere forskellige metoder. Læs her hvad forskellene er.

Den bedste metode til selv at følge ændringer i sin fedtprocent er anvendelse af en såkaldt fedttang. En fedttang skal overholde nogle bestemte standarder mht. hvor hårdt den klemmer og hvordan enderne af tangen ser ud. En professionel fedttang (skinfold caliper) koster normalt flere tusinde kroner, men mange steder på nettet kan man købe billigere fedttænger der er næsten ligeså gode. Til genæld er de formler og tabeller der følger med de billige tænger sjældent særligt gode.

Her på Motion-online kan du indtaste de værdier du selv måler og få beregnet din fedtprocent efter de mest anvendte og anerkendte formler.

YMCA – metoden er baseret på Jackson & Pollock formlerne, men specielt tilpasset YMCA’s behov, således at mænd og kvinder måles på de samme punkter og lår-målingen nemt kan udelades, hvis den volder problemer. Vi anbefaler denne beregner til de fleste fitness- og sundhedsformål.

Durnin & Womersley 4-punkts måling er anvendelig for de fleste mennesker. Dette er desuden også den formel, der anvendes på Team Danmarks testcentre – hvor de dog beregner alle personer som mellem 20 og 29 år, uanset atletens alder. Formlen har en tendens til at overestimere fedtprocenten med 2-3 % hos meget magre personer.

Jackson & Pollock 3-punkts måling er bedst egnet til folk med en relativt lav fedtprocent. Vores erfaringer siger, at disse formler har en tendens til at give for lave fedtprocenter, men dette er individuelt og afhængigt af hvorledes ens fedtfordeling er. Der findes også en udgave, hvor man måler 7 punkter og umiddelbart skulle man tro, at 7-punktsmålingen er bedre end 3-punkts målingen, men faktisk giver de næsten altid samme resultat, hvorfor vi kun anvender 3-punktsmålingen her.

Fedtprocent hos børn – Slaugther formlen. En måling på triceps og en på skulderbladsspidsen. Denne metode er anvendt i bl.a. studier på danske skolebørn.

Fedtprocent hos børn – Lohman formlen. En måling på triceps og en på indersiden af læggen.

Generelt om om måling af hudfoldstykkelse
Man skal få en hjælper til at lave målingerne og det skal være den samme person der laver målingerne hver gang. Brug tommel- og pegefinger til at trække en hudfold ud. Klem ikke hårdere end nødvendigt. Lav målingen 1 cm ved siden af fingrene. Lav aflæsningen af tangen indenfor 3 sekunder.

Hvad skal fedtprocenten være?
Generelt bør mænds fedtprocent ligge mellem 10% og 20% og kvinders mellem 15% og 27%.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Kommentarer

 1. Hvor valid er en fedtprocentmåle r (håndholdt)fra Omron, hvor nogle elektroder via håndfladerne måler fedtprocenten?

 2. lidt entomofili

  D & W s overvurdering af meget slanke der det 2-3%? ja det står der jo,men ved eks 12% fedt vil 2-3% være så lidt at jeg ville formode det lå inden for usikkerheden. Er det ikke 2-3 &#xpo;int?

  Jeg ved det jeg kan google pubmed, men denne computer er desværre låst.

  mvh
  Peter

 3. Hej Morten.
  Jeg undere mig over, at fedtprocenten for kvinder skal være mellem 15-27% uanset deres alder. Dette stemmer overhovedet ikke overens med WHO’s angivelser på hvad den rette fedtprocent bør være (Her angiver de fedtprocent i forhold til alder). Hvad er forklaringen herpå?
  Venlig hilsen Rex

 4. Rex – Det passer nu meget godt med anbefalinger andre steder fra (link (en.wikipedia.org/wiki/Body_fat_percentage)). Specielt når det blot skal sammenfattes i en enkelt sætning. Men bortset fra det, så har du ret i at jeg bør tilføje en mere detaljeret oversigt.

 5. Hvor køber man den bedste fedttang? Har forsøgt at google, men der kommer kun links fra getbig og sådan – måske ikke de mest pålidelige links!

 6. Jeg har lige købt en fedttang fra Nutripower. Brugsanvisninge n er på engelsk, men da jeg spurgte sælgeren om hvordan man brugte den henviste de mig til denne side.

  Det fungerer fint : -) Købte den hos noget der hed stepupfitness

 7. Hvorfor er alder relevant i YMCA? Er det fordi, at det antages at man lagrer kontinuerligt mere og mere fedt mellem de indre organer og at man mister mere muskelmasse, som årene går?
  Dvs. at denne metode ikke kan benyttes af sportsfolk eller folk, der dyrker motion?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *