Maksimal iltoptagelse – laboratorietest

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Beskrivelse af hvorledes konditionen måles i laboratoriet.

En nøjagtig iltoptagelsestest kræver at man har udstyr der kan måle ilt- og CO2-koncentrationer samt volumen på ud- eller indåndingsluften.

Hertil skal man naturligvis bruge en form for ergometer, typisk et løbebånd eller et cykelergometer.

Princippet er, at man beregner, hvor meget ilt der kommer ind i manden, samt måler hvor meget ilt han puster ud igen. Forskellen mellem disse to tal er den mængde ilt, der er blevet optaget i hans krop: iltoptagelsen.

Lidt forenklet er regnestykket:

Iltoptagelse = (Liter luft ind x iltprocent i indåndingsluft) – (liter luft ud x iltprocent i udåndingsluft)

 

 

Testprotokollen kan variere alt efter hvor veltrænet personen er, men for de fleste tests er princippet, at man gradvist øger belastningen indtil man ikke kan mere.

I situationen på billedet, hvor vi testede Nikolai Bo Larsen startede han med 4 minutter på 270 watt (efter opvarmning). Herefter blev belastningen øget med 50 watt hvert minut indtil pedalerne ikke kunne trædes rundt længere.

Vi lovede Nikolai Bo ikke at opgive hans værdier, men prøv evt. at eftergøre testen og se hvor mange minutter du holder.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Kommentarer

 1. Interessant emne med en kendt person i hovedrollen. Dog syntes jeg at artiklen falder helt fra hinanden n

 2. har googlet efter et sted hvor man kan få foretaget en maks iltoptagelse test, dog uden positiv resultat. nogen der har en link?

 3. At prøve at se hvor mange minutter man selv kan fortsætte med øget belastning, siger vel ikke noget om konditallet. En person med højt iltoptagelse, men med fysisk svage ben, vil ikke kunne cykle nær så længe med høj belastning, som en person med stærke ben. Benene kan jo stå af lang tid før åndedrættet?

  James: De fleste løbebånd har en konditals test. Det foregår som regel ved at du får et “bryst bælte” på som måler din puls under testen som varer 15-20 minutter.

 4. Som det fremgår af Bent’s kommentar er resultatet af testen to værdier:
  personens maximale iltforbrug per tidsenhed og den maximale effekt personen er i stand til at udøve. Jeg har ledt overalt på nettet men ikke fundet nogle meningsfyldte oplysninger om hvor godt de to værdier er korreleret, og om der kan opstå signifikante forskelle hvis man måler en atlets ydeevne med en ydelsesform
  han/hun ikke har trænet såsom en roer’s kondital målt på en cykel eller en cykelrytters kondital målt på en crosstrainer.
  Min videnskablige intuition siger mig at en sådan undersøgelse kunne bringe et interessante indblik i hvad der foregår inden for de forskellige sportsgrene.

  Hilsen fra Niels Jørgen, en videnskabsmand, som har en, indtil nu, moderat interesse for sport og idræt, selv om jeg i øjeblikket bruger 18 timer om ugen på det…

 5. Konditionsmålin g hvori der indgår iltoptagelse, forbrug og arbejdsbyrde er relativ til typen af det præsterede arbejde. Forstået på den måde at en person nødvendigvis må have forskellige konditionstal ved forskellige idrætsgrene. I den idrætsgren som kroppen er trænet mest i vil tallet blive størst.
  Jeg stiller mig gerne til rådighed for en sådan test hvis bare der indgår cykling som den ene af dem. Resultaterne må selvfølgelig offentliggøres…
  Hilsen Carsten

 6. Nogen der ved hvor man kan få taget sådan en ilt test.
  Og hvad der kan gøres ved at man mister pusten meget hurtigt ved alm træning. har trænet i 2 måneder men syntes ikke jeg har fået mere luft siden endnu.

 7. der findes flere steder hvor i kan testes med pålideligt udstyr Fitmate Pro hedder testapparate.

  Hilsen

  Ole

 8. Har netop været igennem samme test på Bispebjerg Hospital som opfølgning på en hjerteoperation . Et stykke inde i testen blev jeg stoppet og fik at vide at min iltoptagelse fladede ud, så der var ingen grund til at fortsætte testen. Hvad betyder det? Jeg havde masser af kræfter tilbage og var ikke specielt forpustet (relativt).

 9. Cаn Ι simply jᥙst ѕay what a comfort to discover ɑ person thɑt reallyy understands wһаt they’rе talking aƅout on the web.

  Youu actuallү understand hоw tօ bring а problem to light and mаke it іmportant.
  A lot more people hаve to check thіs out and understand this sіde of the story.

  I cаn’t beⅼieve you are not more popular Ƅecause you
  certainloy possess thhe gift.

  Нave a ⅼоok at my blog post: Ƅack
  pain while sleeping: http://find.hamptonroads.com/user/2bwfpez

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *