I dette studie undersøgte man energiforbruget i 14 dage hos en løber der var undervejs med at løbe Australien rundt (ja, du læste rigtigt).
– et case-studie.

Forsøgspersonen var ikke en hr. Hvemsomhelst. Han havde tidligere deltaget 2 gange i Trans American Ultra-marathon, et løb der går fra Californien til New York, samt var indehaver af rekorden for at løbe tværs over Simpson-ørknen i Australien. I den aktuelle præstation skulle han løbe rundt om Australien (15.000 km) på mindre end 217 dage. Han vejede 63,1 kg var 1.71 m høj og 37 år gammel.

Energiomsætningen blev målt med en særlig metode, hvor forsøgspersonen drikker en hvis mængde isotop-mærket vand og man derefter opsamler og analyserer urinen hver dag.

Målingerne viste at han havde en daglig energiomsætning på 6300 kcal (26.400 kJ) samt en væskeomsætning på 6,1 l.

Han gennemførte de 15.000 km på 195 dage, hvilket gav en daglig distance på 77 km og ingen hviledage. Efter hele turen havde han tabt 1 kg.

Redaktionens kommentar: Værdierne for energi- og væskeomsætning er ret lave. Tidligere studier på f.eks Tour de France ryttere har vist, at de kan have en energiomsætning på 8600 kcal (36.000 kJ) og 10,5 liter vand. Forklaringen kan bunde i nogle metodiske problemer, selvom erfaringer taler for, at metoden er præcis indenfor +/- 4 %. Andre studier har vist, at hvis man er i energiunderskud samtidigt med at man laver udholdenhedstræning, bliver kroppen mere økonomisk (dvs. man forbrænder færre kJ pr. km). Det er derfor rimeligt at antage, at forsøgspersonen her var noget mere “økonomisk” end de fleste andre vil være, hvis de løber 77 km på en enkelt dag.

Reference:
Energy expenditure during 2 week of an ultra-endurance run around Australia
Hill RJ and Davies PSW
Med Sci Sports Exerc. 2001 Jan;33(01):148-51

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *