Motion kan forebygge paradentose

Rate this post

motion-kan-forebygge-paradentose

Motion er rigtig godt for mange ting. Dyrker du regelmæssig motion kan det have en forebyggende virkning imod livsstilssygdomme, overvægt – i korte træk hjælper motionen os til en sundere krop.

Udover at få en stærkere og sundere krop, kan træningen også være med til at bevare sundheden af dine tænder. Efter at have været i dialog med Tandlægerne Brønshøj Torv, er vi blevet klogere på hvor god virkning motion har på mundens sundhedstilstand.

Det er naturligvis vigtigt at opretholde en god mundhygiejne såsom regelmæssigt tandbørstning, samt jævnlig konstatering af tandlægen får foretagelse af nødvendige behandlinger såsom fyldning af huller, tandregulering eller måske indsættelse af implantat. Men udover det, kan du også gøre en væsentlig forskel ved at træne regelmæssigt. Nu viser det sig nemlig, at motion blandt andet er med til at forebygge paradentose. Forskningen har vist, at personer der dyrker regelmæssigt motion og samtidig spiser sundt og varieret, har hele 40 % mindre risiko for at få paradentose. Dette skyldes at motion som bekendt styrker vores immunforsvar, og jo bedre immunforsvar du har, des bedre betydning har det for mundens sundhed.

Hvad er paradentose?

Paradentose er en betændelsestilstand, der angriber den knogle som holder tænderne fast til kæben. Det starter som regel med bakteriebelægninger på tandkødet, som kan brede sig og derved nedbryde den underliggende knogle. Når dette sker, løsnes tænderne gradvist fra knoglen. Det er derfor også grunden til, at paradentose bliver betegnet som de løses tænders sygdom.

Paradentose er en udbredt sygdom, som rammer en stor del af befolkningen – ofte den del af befolkningen som er over 40 år.

Udover at være særdeles skadeligt for tænderne, kan paradentose også have en betydning for helbredets tilstand generelt. På paradentosepatienter ses der eksempelvis langt tydeligere tendens til betændelse på hjerteklapperne. Dette er blot endnu en grund til at sætte ind med behandling af paradentose i tide.

Paradentose er en af de mest almindelige tandsygdomme, og rammer omkring halvdelen af den danske befolkning. Det er en rigtig god idé selv at være opmærksom på signalerne omkring paradentose. Det kan du blandt andet gøre ved at være agtsom overfor de mest almindelige faresignaler til tilstanden. Dette er dårlig ånde, blødende tandkød under tandbørstning, samt smerter i tandkødet. Det er derfor vigtigt at konsultere din tandlæge med henblik på undersøgelse af paradentose, såfremt du oplever en eller flere af disse symptomer.

Hvordan kan paradentose ellers forebygges?

Når der dyrkes motion er det ikke ualmindeligt, at indtage energidrikke som skal sikre det optimale udbytte af din træning. Disse sukkerholdige drikkevarer, har naturligvis også en indvirkning på tænderne. I de fleste tilfælde, så er det også helt fint at indtage energidrikke, så længe dette ikke tager over for almindelig sund og varieret kost. Kosten er også en vigtig faktor for at undgå paradentose, da motionen i sig selv ikke er nok til at kunne holde sig fra sygdommen. I forbindelse med indtagelse af energidrikke eller andre sukkerholdige føde- og drikkevarer, er det også vigtigt at undgå tandbørstning umiddelbart efter indtagelse.

Tandlægen påpeger, at hvis man er ryger, er der en rigtig god grund til at stoppe med smøgerne. Tobaksrygning øger i den grad risikoen for paradentose – jo mere man ryger, desto større er chancen for, at du kan få paradentose. Dertil bliver det understreget, at behandlingen mod paradentose, hos rygere er mere vanskelig, end hos ikke-rygere. Dette skyldes at rygningen nedsætter helingen af tandkødet efter behandlingen

Del artiklen:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *