Kondital BMI korrigeretKropsvægten indgår i beregningen af konditallet og derfor vil overvægtige altid få relativt lave kondital selv om de faktisk er i god kondition. Derfor er det ikke rimeligt at vurdere overvægtiges kondition med en tabel der er baseret på normalvægt. Her gives nye tabeller for kondital som er tilpasset i forhold til BMI.Den første af nedenstående tabeller er den, der normalt bruges i Danmark (Åstrand). De følgende tabeller er korrigerede til personer med højere BMI-værdier.

Du kan beregne dit BMI her.

Kondital – BMI 18-25
Kondital BMI 18-25

Kondital – BMI 25-30
Kondital 25-30

Kondital – BMI 30-35
Kondital 30-35

Kondital – BMI 35-40
Kondital 35-40

Kondital – BMI 40-45
Kondital 40-45

Kondital – BMI 45-50
Kondital 45-50

Kondital – BMI 50-55
Kondital 50-55

Printervenlig udgave af tabellerne: Konditabel_BMI_korrigeret.pdf

Teoretisk baggrund
Den korte forklaring på tabellerne er, at de baseret på en omregning af det faktiske kondital, til det kondital man ville have hvis man tabte sig ned til den vægt der giver et BMI på 23. Det nemmeste er at illustrere det med et eksempel:

Børge er 180 cm og vejer 120 kg. Det giver ham et BMI på 37. Hans maksimale iltoptagelse er 3,7 l/min. Konditallet kan beregnes ved at dividere den maksimale iltoptagelse med kropsvægten: 3700 ml/min / 120 kg = 31 ml/kg/min. Hvis Børge er 38 år giver det i følge den normale tabel en vurdering der er “Meget lavt”.

Hvis vi så antager at Børge ikke ændrer på sin kondition, men taber sig ned til den vægt der vil give ham et BMI på 23, nemlig 75 kg, så ville hans kondital nu beregnes til: 3700 ml/min / 75 kg = 49 ml/kg/min. Et kondital der ville falde i kategorien “Højt”.

Hvis man kigger i tabellen for BMI 35-40, så kan man se at det netop er denne vurdering konditallet 31 ml/kg/min får for mænd i alderen 30-39 år.

Den afgørende forskel ved at bruge de nye tabeller er, at man kommer frem til en korrekt vurdering, nemlig at Børges problem er at han er for tung, men ikke at hans kondition (kredsløbskapacitet ) er dårlig.

Du kan læse om den toretiske baggrund for korrektionen af tabellerne i artiklen om Retfærdig vurdering af overvægtiges kondition.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 29. marts 2010

Similar Posts

11 Comments

  1. Når jeg kigger på især første skema, så bliver konditallet for ‘meget højt’ forøget hos drengene, fra 57 (5-14 år) til 62 (15-19 år).
    Men hos pigerne, i samme alder, bliver konditallet formindsket.
    Er der nogen der ved hvorfor?

  2. Hej Ida

    Jeg kan se, at du henviser til tabellen for mennsker med BMI ml 18 og 25. Mit bud er, at drengenes kondital bliver forhøjet for teenagere, fordi de får væsentligt større muskelmasse i procent af kropsvægten i denne periode. Modsat indebærer kvindernes kønsmodning, at de får en højere fedtprocent (hofter og barm) og da muskelmassen i procent af den samlede kropsvægt derved falder, falder kravet til konditallet ligeledes.

    Det er ikke noget, jeg ved, men finder budet plausibelt. Om du gør det samme, må du jo afgøre 🙂

    Mvh

    Leena

  3. Jeg har testet flere overvægtige med Borg-15.
    F.eks. en pige på 22 år som fik et kondital på 25,3. Da hun har et BMI på 48, vil hun i følge tabellen have et meget højt kondital, hvilket jeg ikke forstår.
    Hvis jeg i stedet i “borg-15 beregneren” ændrer hendes vægt så det passer med et BMI på 25, får jeg at hun ville have haft et kondital på 36.6, hvilket giver et middel kondital. Det giver mere mening. Så mit spørgsmål er om tabellen på denne side ikke er for optimistisk i vurderingen af overvægtiges kondition?
    Mvh Sune

  4. Sune – Det er for så vidt ren matematik. Tabellerne omregner vurderingen til hvad den ville være personen beholdt sin iltoptagelse, men tabte sig ned til et BMI på 23 (ikke 25). Du skriver ikke alle tallene for kvinden, men hvis hun er rimeligt aktiv, så er der et stort træningsstimulu s i at flytte rundt på en krop i den størrelse. Så det kan sagtens være rigtigt at hun har en kondition der er over middel.

  5. Hej Morten
    Jeg synes stadig ikke det hænger sammen. Jeg har ændret hendes vægt i borg-15 beregneren, så det passer ed et BMI på 23. Her får hun et kondital på 38.6, hvilket stadig svarer til et middel-kondital .

  6. Jeg forstår egentlig godt tankegangen bag, hvis vægten havde stor betydning for den konditest man laver. Ved f.eks. en cooper løbetest, hvor man skal transporterer din egnen vægt fremad, vil man selfølegelig kunne løbe længere jo lettere man er. Men på en konditest som borg-15 eller watt-max test, mener jeg ikke at vægten kan have ligeså stor betydning for resultatet, da kroppen jo ikke bevæger sig ude af stedet…

  7. min BMI ER :MIN VÆGT ER PÅ 85, OG HØJDE ER 161 OG MIN BMI ER 308406 OG MIN KONDITAL BMI ER:30-35 OG JEG ER 49 ÅR GAMMEL

  8. jeg fattede ikke noget af det der, jeg er 201 og vejer 85kg. min BMI ligger på 21.0 og jeg er 18 år gammel, hvad er mit kondital så?

  9. havde en diskusion om kondision fik fortalt at en lere person som kom frem hurtigere en en tyngre måtte have bedre kondision, dette var jeg ikke enig i da der må bruges mere energi til at ta en tyngre krop frem! og mener man kan ha relativ høj bmi og ha bra kondision

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *