script type="text/javascript"> // Racercykel (2018 guide) - 7 fejl du skal undgå at lave når du køber

Racercykel (2017 guide) – 7 fejl du skal undgå at lave når du køber

Fri fragt
Forhandler:Cykelexperten.dk
Basta Click lås, sort. til Racercykel inkl. montering!
249 kr.
Til Shop
Fri fragt
Forhandler:Cykelexperten.dk
SKS - Skærmsæt til Racercykel (NY UDGAVE)
499 kr.
Til Shop
Fri fragt
Forhandler:Cykelexperten.dk
SKS - Skærmsæt til Racercykel inkl. montering!
499 kr.
Til Shop
Fri fragt
Forhandler:Cykelexperten.dk
Basta Click lås, sort. Til Racercykel.
249 kr.
Til Shop
Fri fragt
Forhandler:Cykelexperten.dk
Racercykel Udstyrspakke - Specialized
529 kr.
Til Shop
Fri fragt
Forhandler:Cykelexperten.dk
Giant Tire Patch Kit - Tubeless til racercykel
179 kr.
Til Shop

En racercykel er den perfekte måde at få motion på, samtidig med du oplever den ultimative frihed ved at flyve hen over landevejene i larmende stilhed. Her mærker du for alvor suset af farten og effekten af dit tråd i pedalerne. Men hvad skal du være opmærksom på, når du vælger racercykel? Det svarer vi på her.

En god racercykel er et must, hvis du vil køre landevejscykling. Ingen andre cykler giver dig så direkte kontakt med vejen og så høj en fart som racercyklen. Og så er cykling samtidig en sund og effektiv motionsform.

Den rette cykel er altafgørende for din motivation til at springe i sadlen ofte. I denne artikel hjælper vi dig med at finde den rette cykel til dit behov.

Hvad er en racercykel?

De fleste kender racercyklen fra Tour De France, Giro D’italia og mange af de andre populære løb i landevejscykling. Den er karakteristisk med sine tynde hjul, lave gedebukkestyr og aerodynamiske stel.

En racercykel er lavet til én ting: At køre hurtigst muligt på almindelige landeveje. Det er det, den er god til. Den kan hurtigt og effektivt bringe dig til og fra arbejde, eller ud på tur i det blå. Den er ikke optimal til grusveje og skovstier, eller til at transportere børn i et barnesæde. Men så længe du holder dig på vejene, er den ikke til at slå.

Hvorfor racercykel?

Så længe vi snakker almindelig asfalteret vej, er racercyklen alle andre cykeltyper overlegne. Ingen andre cykler giver dig den samme fart og køreoplevelse på landevejen.

De fleste, der vælger racercyklen, gør det på grund af:

  • De overlegne fartegenskaber
  • Glæden ved at køre på en toptrimmet cykel
  • Oplevelsen af frihed i naturen
  • Muligheden for at komme langt omkring
  • Den sunde motionsform

Hvilken racercykel skal jeg vælge?

Når du skal vælge racercykel, er det vigtigt at kigge på dit behov. Der er ekstrem stor prisforskel på forskellige modeller og stor forskel på, hvad du får.

Du skal overveje:

  • Skal cyklen bruges hver dag, eksempelvis til pendling eller kun til ture en gang om ugen?
  • Skal cyklen bruges fortrinsvis til korte eller længere ture?

Hvis cyklen skal bruges hver dag, eller hvis du skal køre lange ture på den, er komforten ekstrem vigtig. Hvis du kun skal køre kortere ture eller kun en gang om ugen, kan du bedre gå lidt længere ned i pris mod at give køb på noget af komforten.

Det kan klart anbefales, at du prøver cyklen inden du køber. Vi er alle forskellige, og det er vigtigt at du føler dig godt tilpas på cyklen. En stor del af motivationen til at komme på landevejen ligger i, at du er glad for din cykel.

Hvilken begynder racercykel skal jeg vælge?

Der er nogle generelle ting, du skal være opmærksom på, når du er på udkig efter en god begynder-racercykel.

  • Hvilket materiale stellet er lavet af
  • Kvaliteten af gearene
  • Hvilken størrelse cyklen skal have

Hvilket stel til racercykel?

Stellet er det første vigtige punkt. De fleste racerstel er i dag lavvægtsstel lavet af enten aluminium eller karbon. Derfor er det ikke så vigtigt, som mange tror, at få vægten længst muligt ned.

Som helt almindelig hobbycyklist i Danmark kan du ganske enkelt ikke mærke forskel på, om din cykel vejer 9 kg eller 10 kg. Bare cyklen vejer under 12 kg, er det helt fint til en begyndercykel.

Alu-stel eller karbon-stel?

Alu-stel giver dig typisk mere stabilitet end et karbon-stel. Alu-stel er også nemmere at reparere på, hvis (eller når) du vælter. Omvendt giver karbon-stel en lavere vægt, samt en bedre komfort og beskyttelse mod stød og bump fra vejen.

Prismæssigt kan du typisk spare 3-4.000 kr. på et alu-stel og der findes masser af gode racercykler med stel i aluminium. Alternativt kan det også lade sig gøre at blande materialerne. Der findes eksempelvis alu-stel med forgaffel i karbon. Det er en god blanding, da du oplever rystelserne mest i styret, der sidder over forgaflen. Med en karbon-forgaffel mindskes disse rystelser.

Hvilket gear til racercykel?

Der findes tre store producenter af gear til racercykel: Shimano, SRAM og Campagnolo. De to sidstnævnte henvender sig i høj grad til professionelle og semi-professionelle. Derfor er de ikke så aktuelle her. Den absolut største producent til begyndere er Shimano. De laver gear af rigtig god kvalitet, men du bør undgå de billigste serier.

Serierne 2300, Claris og Sora er de tre billigste serier. Her får du gearskifter og gear af en dårligere kvalitet. Det betyder mere ujævne og langsomme gearskift og en kortere levetid. Du bør mindst gå efter Tigra- eller 105-serierne. Specielt 105’eren er nærmest legendarisk og måske det mest gennemprøvede racergear.

Her får du et rigtigt godt gearsystem, der holder længe og fås til en rimelig pris. De endnu dyrere serier har nogle klare kvalitetsforbedringer i forhold til Tigra og 105, men til merprisen får du ikke den fulde glæde af disse endnu.

Hvor stor skal min racercykel være?

For at finde ud af hvilken størrelse racercykel du skal have, skal du først måle din skridtlængde. Skridtlængden er målet på den indvendige side af dit ben fra skridtet og ned til jorden, når du står med bare fødder fladt på gulvet.

Når du kender denne længde, kan du enten bruge en racercykel størrelsesguide eller selv beregne den optimale stelstørrelse. Den beregnes som skridtlængden gange 0,66. Det giver dig stelstørrelsen i centimeter. Den kan du dividere med 2,54. Så har du den optimale stelstørrelse i tommer, som de normalt er angivet i. Hvis du ender mellem to størrelser skal du vælge den mindste, medmindre du er meget tæt på den største.

Vær opmærksom på, at cykler ofte kaldes eksempelvis en 29”. Her er der ikke tale om stelstørrelsen, men om hjulstørrelsen.

Hvad koster en racercykel?

Prisen på en racercykel går fra omkring 3-4.000 til langt over 50.000 kr. Det er individuelt, hvad du har brug for, og derfor også svært at sige, hvad den rette pris er. Den afhænger af materialet, stellet er lavet af, kvaliteten af det udstyr, der sidder derpå, samt andre faktorer.

Som tommelfingerregel, kan du regne med, at en fornuftig begynder racercykel i aluminium koster fra ca. 6.000 kr. og opefter. Hvis du sværger til karbon, skal du regne med, at priserne for en god begynder cykel starter ved ca. 10.000 kr.

Hvad vejer en racercykel?

Vægten på en racercykel afhænger af flere ting. Materialet den er lavet af, hvilket udstyr, der sidder på den og designet spiller alle ind. Der har været specialtilpassede cykler, der var helt nede at veje under 3 kg. De er dog ekstremt sjældne.

UCI – den internationale cykelunion – har en officiel minimumsgrænse på cykler til løb som Tour De France på 6,8 kg. Men der kommer de fleste begyndercykler ikke ned.

Som udgangspunkt er vægten på din racercykel ikke kritisk, så længe den er under 12 kg. Du vil ganske enkelt ikke kunne mærke forskel på om cyklen vejer 1 kg mere eller mindre som almindelig motionist.

Hvordan sidder du bedst på en racercykel?

Siddepositionen på en racercykel er væsentligt mere fremoverbøjet end på andre cykler. Sadlen sidder typisk højere end styret. Den foroverbøjede stilling giver den bedste aerodynamik og dermed den højeste fart. Det giver dog også en mindre komfortabel stilling.

Derfor er flere producenter begyndt at lave modeller, hvor siddestillingen er mindre foroverbøjet. Det giver en dårligere aerodynamik, men det er mere skånsomt for din lænd og nakke. Det er områder de fleste nybegyndere oplever problemer med, når de skifter til racercykel.

Racercykel til børn

Med en junior racercykel til børn, kan de små også komme med på landevejene. Cykling er en sund og sjov motionsform, for voksne såvel som børn. Så kan far, mor og børn køre på hyggeture ud i det blå sammen. Racercykler til børn er også et fint transportmiddel, for børn der har langt til skole.

Du skal være på udkig efter de samme ting, når racercyklen er til børn. Den skal være sjov at køre på, og kvaliteten være fornuftig. Og endnu vigtigere for børn er det, at størrelsen på cyklen er den rette.

Vælg hellere en lidt billigere model, der passer barnet nu og skift den ud, når barnet er vokset. Hvis du køber en dyrere cykel, der er for stor, for at barnet kan vokse til, risikerer du nemmere, at barnet ikke får en god oplevelse med cyklen. Så bliver den med stor sandsynlighed hurtigt glemt.

Cykeltræner til racercykel

Du kan køre på din racercykel både sommer og vinter. Men vinterens vejr og de saltede veje betyder, at du skal være meget mere omhyggelig med vedligeholdelse af cyklen i vinterhalvåret. Nogle vælger at have en vintercykel, de kører på om vinteren, men der findes også en anden mulighed.

Med en cykeltræner til din cykel, kan du bruge den hjemme i stuen. Cyklen monteres let på enheden, der giver en naturlig modstand, så du kan træne på din racercykel hele året rundt. Så er der ingen risiko ved at træne, selvom der er is og sne udendørs.

 

 

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]