Mange motionstilbud baserer sig på den nyeste viden og involverer ofte dyrt og højteknologisk træningsudstyr. Ja, man kan næsten blive i tvivl om hvorvidt tidligere generationer overhovedet kunne træne med alt det de ikke vidste. Det kunne de naturligvis, og måske netop fordi man ikke var forblændet af udstyr og teknologi, var man bedre til kreativt at udnytte mulighederne i simple ting.På hylden har jeg en pragtfuld gammel bog der hedder “Training for boxers” der første gang blev udgivet i 1927. Det er her underordnet, at der er tale om boksere, for deres tilgang til træning på det tidspunkt mindede om hvad mange andre sportsfolk gjorde.

Billederne nedenfor er ikke kun ment som inspiration til idrætsfolk, men lige så meget som bred inspiration til alle almindelige motionsdanskere. Mange nymodens buzz-words som “core-training”, “functional training” osv. ville snildt kunne erstattes af disse klassiske aktiviteter.

Brændehugning er en all-time classic. Den kraftfulde rotationsbevægelse omkring rygsøjlen er guld-træning for næsten enhver idrætsudøver. Selv om det kan føles akavet, så bør man skifte greb og side en gang i memllem – ellers ligger holdet i ryggen og lurer lige om hjørnet. Ved denne aktivitet er der oven i købet mulighed for at trække noget udstyr ind: en stor økse med kevlarskaft og et par sikkerhedssko.
Ikke bare brændehugning har været populært, men også slæbning af tunge stammer. Ikke mindst hvis stammerne skal op ad skråninger er det fænomenal træning. Her er det Jack Johnson der er i skoven. Men for guds skyld – husk at skifte skulder en gang imellem. Og så kræver det altså noget håndelag at bakse med de store stammer. Ikke en øvelse for kontornusseren.
Umiddelbart kan man tro at billedet forestiller en hårdtarbejdende flyttemand, men faktisk er manden med kæmpe-kufferten bokseren Ad Wolgast, der er i gang med systematisk vægttræning op til en vigtig boksekamp. Jo mere uhåndtérbar en genstand er, desto flere muskler bliver involveret.
Træklatring er en suveræn træningsform til træning af grebs-styrke og trække-bøje muskulaturen i overkroppen. Ikke mindst fordi man pga. træernes uregelmæssigheder er nødt til at arbejde i mange forskellige positioner, hvilket giver en god funktionel og skadesforebyggende effekt. I dag er det sjældent, at man ser voksne mænd i træerne, men det er faktisk en skam. Op med jer drenge!
Bjergklatring er stadig populært, men billedet minder os om, at man ikke behøver et edderkoppenkostyme for at klatre. Bortset fra Himmelbjerget og Mols Bjerge er der ingen bjerge i Danmark, men der er masser af stejle skrænter og skråninger rundt omkring. Så kom væk fra stien og brug alle fire lemmer til fremdrift. Hvis “bjerget” ikke er så højt, så tag det som intervaltræning med f.eks. ti hurtige ture til toppen.
Arbejdet med træ blev udnyttet i alle afskygninger. Her er det Battling Nelson der systematisk træner med tømmer på en byggeplads. Øvelsen er en afart af dødløft og minder om det, man tit ser i dagens stærkmandskonkurrencer.

Den her type af træning var der hundredetusindevis af danskere der fik automatisk i gamle dage. Desværre for mange i en sådan grad, at de blev nedslidte af det. På dette billede er det imidlertid Benny Leonard der off-season vedligeholder formen med plovning. Det er sikkert bare et spørgsmål om tid inden vi ser den nye trend: farmer-fitness! 1 time 3 gange om ugen med de tre grundøvelser: plovning, halmballekastning og ko-drivning.
Det her er en af mine personlige favoritter: I moderne træningssprog ville det hedde: “unilateral ground based upper body core training”, men for Jack Dempsey var det altså bare træning med en vandpumpe. Igen en ny mulig dille: at gå til “arbejdsmand” et par gange om ugen på det lokale kraftvarmeværk.

Nogle retningslinier for naturlig træning
Man skal selvfølgelig gerne kombinere aktiviteterne med nutidens viden om god træning – specielt skal man tage nogle forholdsregler for at undgå skader og ensidige belastninger:

1. Det er bedre at arbejde lidt hårdere, med flere pauser i kortere tid end at knokle i samme tempo i mange timer.
2. Det er vigtigt, at man varierer de ting man laver, således at man ikke pludselig har overbelastet ryggen blot fordi man blev grebet af en bestemt forårsaktivitet i haven.
3. Man skal sørge for skifte mellem højre og venstre side som arbejdsside. Det kan godt være ret akavet i visse bevægelser, men det er meget vigtigt for at undgå skader.

Hvorfor skal klatrestativer kun være til børn?

I gamle dage var man ikke så sippet med træningsudstyret. Man anvendte de muligheder der lå i dagligdagen. Man kunne også sagtens dyrke motion uden at være iklædt tre striber eller et swoosh. Det kan vi i dag lære meget af.

Og så skal man ikke tænke så meget over hvad andre mon tænker. Voksne mænd og kvinder, der ikke klatrer i træer ser fjollede ud!

Reference:
Training for boxersOvenstående billeder er taget fra bogen: Training for Boxers af Nat Fleischer. Bogen blev første gang udgivet i 1927.

 

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 12. maj 2006

Similar Posts

5 Comments

  1. You’re right, man behøver ikke at være så sippet med udstyret! Min yndlingsøvelse er tovklatring. Løfte sandsække er både sjovt og godt. Og bare en god gang sport, ligemeget hvilken.
    Det giver en helt anden funktionel styrke end de polerede træningsmaskine r i fitnesscentret.
    Jeg er stadig imponeret over min fars grundstyrke. Han løftede nemlig masser af cementsække da han var dreng (dengang de vejede 50 kg), og så blev hans skibstømrer. De snakker stadig om hans evner til at lægge arm nede i sejlklubben, og han har så vidt vides aldrig løftet en eneste vægtstang.

  2. Det var da en fuldstændig ligegyldig artikel. Der er en grund til at der er udviklet træningsudstyr, simpelthen for at optimere udbyttet og hvad med ergonomi har du overhovedet tænkt ovet det ?. Du ved udemærket godt at man som minimum skal over 60% af 1rm i belastning for at kunne skabe hypertrofi. Hvorledes monitorer du lige det på en arbejdspads…. …………..a l træning er bedre end ingen ! men come on og lad være med at skrive den slags lo….

  3. Tjek Crossfit.Com. Det er indbegrebet af funktionel træning som i gamle dage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *