1 – 2 personers telt

Guide til 1 og 2 personers telte der kan matche ethvert behov

Et 1-2 personers telt har masser af forskellige anvendelsesmuligheder. Dette udendørsudstyr kan være uundværligt på både vandreture, cykelferien, ture med MC eller kan anvendes til alpint brug.

Når du står overfor at finde den rette udgave til dine behov, er det ikke kun størrelsen, du skal vælge produkt efter.

Markedet for 1-2 personers telte i høj kvalitet er bredt, og de kommer med hver deres specifikationer, fordele og designs.

Vælg 1 mands telt i god kvalitet

Der findes mange funktionelle og praktiske telte, som er beregnet til 1 person. De moderne udgaver er konstrueret i forhold til at give mest muligt plads pr. m2 trods den kompakte størrelse.

Når du skal købe det bedste 1 mands telt, kan du gøre dig overvejelser over følgende punkter:

Stængernes materiale

Der findes 3 overordnede materialer for stængerne til 1-2 personers telte – henholdsvis stål, aluminium og glasfiber. Markedet for aluminiumsstænger er bredt, og der findes udgaver i mange forskellige prisklasser.

Stænger af glasfiber er mere skrøbelige og tåler ikke hårdt vejr. Glasfiber er det billigste materiale, hvor aluminium er det bedste og mest slidstærke materiale. Aluminiumstænger anbefales til bjergvandringer samt lignende ture med krævende og ambitiøse formål.

Udvalg af pløkker

Det er afgørende at købe telt i forhold til det terræn, som det skal slås op i. Hvis det er i snefyldt terræn, kan det være en god ide at supplere med køb af specialdesignede snepløkker. Og hvis der overnattes eller vandres i særlig vindblæsende forhold, kan de såkaldte ’Tarzan-pløkker’ være nødvendige.

Indretning af sovekabine

Selvom 1 mandsudgaven kun er beregnet til en enkelt person, er det alligevel vigtigt at kunne holde styr på sine personlige ejendele under en tur.

Derfor skal du købe dette udendørsprodukt i forhold til hvilke ønsker, du har for indretning med hensyn til lommer i sovekabinen.

Kvalitet (åndbar, regntæt samt vandsøjletryk)

For at opnå den bedste komfort og søvnkvalitet under en tur, er det vigtigt at være opmærksom på kvalitet. Uanset til hvilket formål et telt anvendes, anbefales det at købe en udgave, som både er åndbar, har god udluftning samt giver 100% ly for regn.

Des mindre et telt er, des mere ventilation er der brug for. Det ideelle er at have 1 eller 2 åbninger, som kan betjenes indefra og give udluftning.

Når teltet er åndbart, dannes der ikke fugt på indersiderne af teltdugen.

2 personers telt i mange udformninger

Et 2 personers telt er den mest populære teltudgave på markedet. Når der skal vælges den rette udgave, har det i stort omfang betydning, hvad formålet med teltet er. Konstruktionen har stor betydning for, hvor stabilt og vindstærkt det er.

Der findes forskellige udformninger af et 2 personers telt:

Tunnel udgave

Tunnel udgaven er generelt beregnet til sommerbrug og er som følge af sin konstruktion ekstra vindfølsomt. Derfor skal det altid slås op med stabile pløkker, som egner sig til terrænet samt vejrforholdene. Tunneludgaven har meget plads og fungerer med 2 eller flere buer. Der fås særlige udgaver, som er beregnet til vinterbrug.

Kuppel udgave

Kuppel udgaven er det klassiske design, som fungerer med 2 krydsende stænger. Denne konstruktion gør teltet ekstra stærkt og stabilt. Det er en praktisk udgave, som kan slås op uden behov for at sætte pløkker i, når først stængerne er samlet.

Kuppel udgaven vejer generelt mere sammenholdt med tunnelteltet, og kuppeludgaven vil derudover være mere krævende at sætte op.

Som følge af sin stabile konstruktion er kuppelteltet anbefalet til trekking og vandring og egner sig også til ophold i vintermånederne.

Geodætisk telt

Den geodætiske udgave er en stabil model som følge af sin særegne konstruktion med flere stænger, som overlapper og krydser hinanden. Denne udgave bruges primært i professionel sammenhæng i forbindelse med krævende ekspeditioner.

Den geodætiske udgave bliver derfor sjældent brugt af privatpersoner.

Spidstelt

Denne udgave er mest brugt til de uformelle lejrture, hvor formålet er at være afsted sammen for selskabet og hyggens skyld. Denne udgave er enkelt udformet med ét stor rum, som giver masser af plads. Dog er denne model tung og er mindre stabil i blæsende forhold.

Hvad skal jeg være opmærksom på, inden jeg køber et 1-2 personers telt?

Et lille 1-2 personers telt behøver langt fra kun blive brugt i forbindelse med trekking ture, udflugter og længerevarende ture. Det kan nemt tjene som hyggelig udendørsbeboelse, overdækning eller hule i haven i sommerhalvåret, ligesom det kan tages med til en festival eller på en sommerlejr.

De forskellige udgaver har hver deres praktiske fordele, og du skal vælge model efter dit formål og behov.

Et lille 1-2 personers telt er et ønske og behov hos mange, som står overfor at være på tur eller udflugt igennem flere dage. De fleste kvalitetsmodeller er skabt ud de behov, som fylder mest hos vandrer og andre outdoor personer.

  • Størrelse: Det vil sige, at et telt blandt andet skal være lille og kompakt. Den lille udgave af dette udendørsudstyr fylder for det første ikke meget, og det vil derfor være nemmere at slå op og sammen igen. På en tur har det stor betydning, at der ikke skal bruges ekstra meget tid hver dag på at slå teltet op og sammen.

Des større og højere et telt er, des mere vil vind påvirke teltets stabilitet. Derfor skal du købe model og udgave i forhold til formål. ”Apsis” er en særlig betegnelse, som beskriver et telts opholdsareal. Dette har betydning, når der skal vælges størrelse af 1-2 personers teltet. Afhængig af behov for plads til oppakning samt omfang af sovepladser kan der være personlige ønsker for apsis.

  • Udstyr og tilbehør: Det skal være enkelt og effektivt at håndtere udendørsudstyr- og tilbehør.
  • Design: Hvis det skal være muligt at opholde sig i teltet i løbet af dagtimerne på en trekking- eller vandretur, kan det være en god idé at vælge en udgave med vinduer i. Dette kan være med til at skabe udluftning.

Til den lange trekking tur kan det være praktisk at have ekstra med plads for at have særskilt plads til spisning.

  • Bund: Afhængig af hvad det lille telt skal bruges til, er det en god idé at være opmærksom på dets bund. Selv de helt små udgaver har en fast bund i selve sovekabinen. Dog er der forskel på udgaverne fra de forskellige mærker. Det er ikke alle små telte, som har fast bund i opholdsrummet.
  • Vandsøjletryk: Selvom et 1-2 personers telt er lille i størrelse, skal det stadig fungere optimalt. Her er det særligt vandsøjletrykket (VST), som har betydning for, at det kan bruges i mange forbindelser og til flere forskellige formål.

Det lille 1-2 personers telt skal kunne holde regnen ude, uanset om det benyttes til udflugter eller som sommerhule i baghaven. Som tommelfingerregel vil et telt med et vandsøjletryk på 1.500mm eller derover blive kategoriseret som vandtæt. Der vil være forskellige vandsøjletryk på et telt. Vandsøjletrykket for bunden skal være højere end vandsøjletrykket for et oversejl.

  • Pris: Der findes mange prisklasser for 1-2 personers teltet.  

Fordelene ved et letvægts telt

Et parameter, som har betydning for de fleste ambitiøse og seriøse outdoor personer, er vægten af deres udstyr. På længere ture og vandringer har det stor betydning, at der ikke skal bæres på unødvendig meget oppakning. Derfor foretrækkes letvægts udgaverne i stigende omfang.

Telttypen er både praktisk og funktionel og findes i masser af forskellige størrelser.

De nyeste udgaver af letvægts telte er lavet af høj kvalitet, som er ekstra slidstærke. Derfor kan dette udgave holde til flere ture og oplevelser igennem flere år.

Letvægtsudgaverne har mange fordele:

  • Stort udvalg af mange kvalitetsmodeller i flere størrelser
  • Vejer ikke meget og er nem at slå op
  • Er slidstærkt designet og kan holde i mange år
  • Kan fås med åndbar og 100% vandafvisende egenskaber.

Når du står overfor at vælge et 1-2 personers telt, kan du med fordel udnytte de ekstra fordele, der er ved at vælge letvægtsudgaven, som tilmed kan spare dig penge på lang sigt.

Som følge af den stigende efterspørgsel på letvægtsudgaverne, er der mange mærker at vælge i blandt.

Hvilke telt mærker findes der?

Der er flere mærker at vælge imellem, når der ønskes et 1-2 personers telt med masser af egenskaber og kvaliteter.

MSR

MSR producerer kvalitetstelte og er kendt for deres 2 forskellige, populære serier – henholdsvis ”FreeLite” samt ”Hubba”. Indenfor hver serie er der mange forskellige modeller, som blandt andet er letvægtsudgaver. Særligt de to telte fra den senest lancerede serie FreeLite er anerkendt for at være ekstra lette.

FreeLite1 vejer således kun 1kg, mens FreeLite2 vejer 1,25kg.

FreeLite1 er konstrueret som et ideelt 1-2 personers telt.

Produkterne fra MSR er kendt for at være ekstra lette som følge af de materialer, der er anvendt til produkterne fra såvel FreeLite-serien som Hubba-serien.

Som følge af de tynde og lette materialer vil bunden i teltene fra MSR have et lavere vandsøjletryk end andre kvalitetsprodukter på markedet. Derfor er det en god ide at bruge en underliggende presenning (et såkaldt ”Footprint”).

Mil-tec

Teltene fra Mil-tec findes fra enkeltmandsudgaven og op til 6personers udgaven. Mil-tec producerer og sælger militær produkter, og deres sortiment bærer præg af kvaliteter såsom høj slidstyrke og praktiske detaljer.

Såvel teltene samt de øvrige produkter er lavet af den tyske udstyrsproducent Sturm Tactical & Outdoor Products.

Teltene egner sig til outdoor aktiviteter og kan vælges i forskellige størrelser samt udformninger. De forskellige 1-2 personers telte bærer alle militærinspireret looks såsom brun, grøn eller kamuflage.

Produkterne fra Mil-tec har generelt budgetvenlige priser og er kendt for at være godt outdoor udstyr.

Nordisk

Nordisk er kendt for at producere kvalitetstelte med stilrene designs. Produkterne fås i flotte, rene farver herunder grøn og bordeaux rød. Producenten leverer letvægtsudgaver i mange forskellige størrelser og udformninger. Afhængig af formål kan der vælges telt fra Nordisk, som kan matche ethvert behov for slidstyrke i forhold til vind og vejr.

1-2 personers teltene fra Nordisk er skabt og udviklet med fokus på funktionalitet, komfort og kvalitet. Derfor kommer de forskellige udgaver med mange praktiske detaljer såsom lommer, myggenet, ventilation samt god apsis uanset størrelse.

På trods af letvægtsdesignet findes produkterne fra Nordisk med et vandsøjletryk i bunden på 10.000mm. Dette gør det muligt at slå teltet op i selv fugtige og våde forhold uden behov for et underliggende Footprint.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]