3 – 4 personers telte

Er det første gang, at du skal købe telt? Måske er det bare noget tid siden sidst? Det kan være svært at finde ud af, hvilket telt man skal vælge. Det kan være en dyr fornøjelse, og man vil derfor gerne vælge rigtigt i første omgang. I denne guide får du gode råd til, hvordan du vælger det rigtige 3 eller 4 personers telt, samt et overblik af de forskellige modeltyper som findes på markedet.

Sådan finder du det perfekte 3 – 4 personers telt.

For at vælge det rigtige 3-4 personers telt er det vigtigt, at du overvejer dine nuværende samt fremtidige behov. Du skal være realistisk omkring situationen. Der er tre spørgsmål, som du bør stille dig selv, inden du køber et nyt telt:

Hvordan skal det bruges?

Skal teltet bruges til flere ugers vandring, en weekend i kajak eller til campingtur med familien? Skal du på en lignende tur i fremtiden, eller skal du kun afsted denne ene gang? Hvilket tid på året skal teltet bruges? Dette er bare nogle af de spørgsmål, som du bør overveje. Definér, hvordan teltet skal bruges, så du ved præcis, hvad du har brug for.

Hvor meget plads har du brug for?

Hvor mange mennesker skal der være i teltet, og hvor meget plads ønsker I at have? Som fingerregel bør du regne med 50 centimeter i bredden per person. Det er også vigtigt at se på, hvor meget bagage I skal have med. Har I meget bagage, kan det være en idé med et 3-4 personers telt, som har høj apsis (opbevaringsplads i teltet).

Hvor meget vil du betale?

Lige så mange forskellige telte som der findes, lige så mange forskellige priser er der også. Prøv at være realistisk omkring dit maximum beløb, i forhold til hvordan og hvornår du skal bruge teltet. Prisen afspejler oftest teltets kvalitet og vægt. Skal du med familien på en kort weekendtur i det dejlige sommervejr, så behøves du ikke at bruge dine penge på det helt store ekspeditionstelt.

Kuppeltelt / Iglotelt

Kuppelteltet, også kaldet igloteltet, er på mange områder det ideelle vandretelt. Det klassiske kuppelteltet består af to krydsede buer, hvilket skaber en stærk og stabil konstruktion. Det betyder, at teltet som udgangspunkt kan modstå pres fra lidt voldsommere vinde. Det er derfor et godt valg, hvis du skal ud at vandre i vinterperioden. Derudover er teltet selvbærende, hvilket betyder, at det kan stå helt af sig selv. Dette er en kæmpe fordel, hvis du vælger at slå lejr på en klippe, hvor der ikke er mulighed for at slå pløkker i. Sammenligner man kuppelteltet med tunnelteltet, er det mere støjsvagt, og så fylder det knapt så meget.

Kuppelteltet har dog også sine ulemper. Den har en lav telt apsis. På trods af den minimale opbevaringsplads er denne type telt oftest også en lille smule tungere end dets alternativer. Jo længere du vil ned i vægt, desto dyrere bliver teltene oftest.

Ender du med at købe et kuppeltelt, kan det klart anbefales, at du øver dig i at sætte det op, før du drager afsted på tur. Teltets stabile konstruktion betyder, at det kan være en udfordring at sætte op, hvis man ikke har prøvet det før. Det er ikke så sjovt, når man ikke kender sit telt og pludselig er tvunget til at sætte det op i koldt blæsevejr.

Tunneltelt

Som navnet indikerer, er tunnelteltet formet som en tunnel. Tunnelen skabes af dens teltstænger, som står på bøjet på række. Dette gør det nemt at sætte op og skaber god plads inde i teltet. Det er praktisk, hvis man ønsker meget opbevaringsplads og en høj komfort. Det betyder på den anden side også, at det kræver en del plads, når teltet skal op at stå.

Teltet kan være meget skrøbelig, hvis vejret skifter meget, og vinden er hård. Det kræver derfor mange barduner og pløkker for at få det til at stå oprejst. Teltet er derfor mest optimalt at bruge i sommerperioden. Hvis man virkelig bare skal eje et tunneltelt til vinterens vandretur, selvom det som udgangspunkt ikke er at anbefale, så kan det lade sig gøre. Der findes nemlig et lille markedet for specielle tunneltelte til vinterbrug.

Det geodætiske telt

Det geodætiske telts konstruktion og kvalitet gør det til et ekstrem vindstabilt telt. Det kan tåle hårde vinde, kraftige snefald og lignende barske vejrforhold. Sammenlignet med for eksempel kuppelteltet er dette et telt med høj apsis. Til gengæld er det langt mere besværligt at slå op, da dens konstruktion består af mange stænger, som krydser hinanden. Derudover er teltet oftest dyrt og tungt. Det er dog med god grund. Det er ikke en model, som særlig mange mennesker har behov for. Teltet bruges for det meste i forbindelse med bjerbestigningsture eller i base camps.

Letvægtstelt

På en længere og selvforsynende tur kan det anbefales, at du investerer dine penge i et letvægtstelt. Denne type telt kommer i mange forskellige teltmodeller. Herunder finder du blandt andet de ovennævnte telttyper. Ens for dem alle er dog, at de er lette at bære på, hvilket selvfølgelig er deres fremtrædende fordel. Dette gør teltet til et fornuftigt valg, hvis destinationen for din næste tur kræver, at du rejser med fly. Med et letvægtstelt bliver bagagen nemlig lettere. Prisen på teltet er dog også oftest også herefter. Du skal overveje, hvilken behov du har. Hvis du bare skal på kanotur med familien hen over weekenden, er dette telt ikke den mest nødvendige investering.

Vælg det perfekte vandretelt

Du burde på dette tidspunkt i guiden vide, at dette er et spørgsmål, som kun du kan svare på. Det perfekte vandretelt for dig er nødvendigvis ikke det perfekte telt for din nabo. Det perfekte vandretelt afhænger udelukkende af dine behov og præferencer. Overstående telttyper kan som udgangspunkt alle anvendes som vandretelte. De kan på den anden side også anvendes som festivaltelt. Det hele afhænger i sidste ende af kvaliteten og prisen.

Luksus “glamping”.

Måske er du ikke den store friluftsentusiast. Måske er du mere er til den gode stemning på en campingplads, men vil stadig gerne opleve hyggen ved at sove i telt. Der findes heldigvis mange gode telttyper til dette formål. Desto flere penge du vil spendere, desto mere luksuriøst kan du få det. Nogle gange er det ikke engang nødvendigt selv at investere i et luksustelt. Mange campingpladser tilbyder nemlig konceptet “Glamping”, hvor du kan bo i et kæmpe luksustelt, som allerede er slået op. Disse 3-4 personers telte er oftest indrettet med møbler og pynt. Det er, hvad man kalder camping med stil.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]