StyrkeprogramDet kan virke uoverskueligt med de mange træningsprogrammer der tilbydes i magasiner og på nettet, men med hjælp fra forskningen er det heldigvis muligt at udpege nogle generelle træningsmetoder som med garanti er effektive.

Der er mange meninger om, hvordan god styrketræning skal laves. Kigger man f.eks. på vægtløftning, styrkeløft, bodybuilding eller atletik kan man se, at der anvendes ret forskellige træningsprincipper. Sådan bør det også være, da et træningsprogram altid vil være afhængigt af formålet med træningen samt den enkeltes forudsætninger. Dette kan virke forvirrende, men med hjælp fra forskningen er det heldigvis muligt at udpege nogle generelle træningsmetoder som med garanti er effektive.

Det følgende program kan i princippet udgøre fundamentet for ethvert andet program, da det indeholder næsten alle væsentlige ingredienser i en utrolig kompakt træningsrutine. Hvis man laver programmet i dets rå version, får man meget stor træningseffekt for ganske få træningsminutter. Dermed ikke sagt at man ikke kan lave træning der giver bedre resultater, men jo mere man lægger oveni desto mindre effekt får man pr. træningsminut.

Nederst på siden forklarer vi hvorfor programmet ser ud som det gør.

Direkte til desserten – sådan er programmet:
Programmet tager udgangspunkt i 3 grundøvelser, som tilsammen dækker næsten hele kroppen; Pres med benene, Pres med overkroppen og Træk med overkroppen. Disse 3 grundøvelser kan varieres på forskellig vis, som angivet i nedenstående skema. Som udgangspunkt vil de 3 grundøvelser bestå af Squat, Bænkpres og Træk til bryst. Senere vil det være en god ide at veksle konstant mellem de forskellige alternativer. Specielt en øvelse som dødløft bør man ikke snyde sig selv for.

Øvelser Udførelse
Squat
eller
Dødløft
eller
Lunges
2 opvarmningssæt
2 effektive sæt (1 x 3-6 og 1 x 8-12)
Bænkpres
eller
Skråpres
eller
Skulderpres
2 opvarmningssæt
2 effektive sæt (1 x 3-6 og 1 x 8-12)
Træk til bryst
eller
Chin-ups
eller
Rowing
2 opvarmningssæt
2 effektive sæt (1 x 3-6 og 1 x 8-12)
Programmet gennemføres ca. hver 4. dag.

Sæt, gentagelser og belastninger:
I hver øvelse skal der laves 4 sæt som angivet i nedenstående skema.

Sæt

Antal gentagelser
(reps)

Belastning
1. opvarmningssæt

10

Let (ca. 50 % af ens max / 1 RM)
2. opvarmningssæt

3

Rimelig tungt (ca. 80 %)
1. effektive sæt

3-6

Så tungt som man kan gøre det uden at miste kontrollen (> 90 %).
2. effektive sæt

8-12

Belastningen skal vælges således at man kører til total udmattelse indenfor de 8-12 reps (75-85 %).
 

Oversigt over afviklingen af en øvelse.

Hver søjle repræsenterer en gentagelse (rep).

Opvarmningssættene må ikke medføre nogen form for træthed.
Det tunge sæt behøver man ikke at køre til total udmattelse.
Det sidste sæt i hver øvelse skal derimod køres helt igennem.
Udførelsen skal være hurtig, men stadig sikker og kontrolleret i den koncentriske fase (løfter vægten), og langsom og rolig i den excentriske fase (sænker vægten).
Hvis man foretrækker at lave 3 effektive sæt anbefaler vi, at man laver 2 af de tunge sæt (3-6 reps).

Pauser mellem sæt:
Man skal være helt frisk når man tager det tunge sæt i hver øvelse. Man behøver derimod ikke være helt restitueret inden man kaster sig over det lange sæt (pause: 1,5 – 3 min.). Herefter skal man igen sørge for at blive restitueret inden man går til det tunge sæt i næste øvelse, men dette kommer næsten automatisk ved, at man laver 2 lette opvarmningssæt.

En hel træning:
Man bør starte med at lave noget generel opvarmning. Sørg for at alle de store led er bevæget godt igennem – specielt ryggen. Det er en god ide at supplere med nogle ekstra øvelser for maven og lænderyggen. Hele træningen inklusiv pauser og opvarmning behøver ikke tage mere end ca. 45 minutter.

Oversigt over en træning:

Hver søjle repræsenterer et sæt.

Træningshyppighed:
Som udgangspunkt skal man træne hver 4. dag (at ugen har 7 dage kan vi ikke gøre noget ved). Den optimale træningshyppighed er individuel og man bør forsøge sig frem. Typisk vil det (med et helkropsprogram) være ideelt at holde en træningshyppighed på mellem hver 3. til hver 7. dag. Dette er også meget afhængigt af hvor hårdt man går til den hver gang. Som tommelfingerregel må man ikke være øm fra foregående træning når man kaster sig over en ny træning. Dette gælder dog ikke helt for de første 3 uger, som kan betragtes som en tilvænningsperiode, hvor man må acceptere noget mere træningsømhed.

Hvorfor er programmet skruet sammen på denne måde?

Programmet indeholder:
progressiv opvarmning med en generel og en specifik del. Skaber specifik varme og forbereder kroppen på, at om lidt bliver det tungt!
en komponent med høj mekanisk belastning (det tunge eksplosive sæt) – stimulerer i høj grad de neurale faktorer, det vil sige, at man træner sit nervesystem i at kunne “tænde” maksimalt for musklerne. (stimulerer også til muskelvækst).
en komponent med udtrætning af samtlige motoriske enheder (det lange sæt) – bidrager til muskelvækst.
et rimeligt træningsvolumen.
tilstrækkelig restitution.
massive flerledsøvelser, der giver et højt hormonelt respons efter træning.
massive flerledsøvelser, der dækkker stort set alle kroppens muskler – selv mavemuskulaturen bliver faktisk rimeligt belastet.
en helkropsrutine for at spare tid. Til gengæld holdes antallet af sæt lavt så træningsintensiteten kan holdes oppe i alle effektive sæt.

Hvis man vil mere eller videre?
Med ovenstående program som udgangspunkt kan man udbygge eller variere ved f.eks. at:
lave flere sæt i hver øvelse (helst af de tunge sæt)
tilføje flere øvelser
tilføje flere øvelser, samt splitte træningen op (splitprogram)
isolere komponenterne i forskellige perioder (tungt i en periode – udmattende sæt i en anden periode)

Selv det bedste program skal varieres med tiden – ikke mindst af hensyn til motivationen. På sigt bør man derfor benytte sig af de forskellige variationsmuligheder. Mulighederne er utallige. Man skal dog huske, at hvis man kun vil bruge et minimum af tid på træningen, så er man utroligt godt kørende med det rå basisprogram.

NB! Hvis man er begynder, skal man opsøge instruktion og først begynde at køre tungt, når en kvalificeret person har vurderet at man er klar til dette.

God træning!

Similar Posts

10 Comments

  1. Der hvor jeg træner, hævder træneren, at de enkelte gentalelser i et sæt skal udføres uden aflastning. Der skal altså være belastning på den arbejdende muskel gennem alle gentagelser (typisk 10).
    Jeg oplever, at det betyder, at jeg må reducere antal (fra 10 til 8) eller reducere belastningen lidt. Udmattelsen indtræder altså hurtigere, hvis der ikke er en kortvarig aflastning (ca 0,5 – 1 sek.) mellem hver gentaglese.

    Har det nogen betydning for træningseffekte n, om der er kort aflastning mellem hver gentagelse?

    Hvilken betydning g

  2. Til motion-online

    Jeg har i noget tid undret mig over følgende: hvorfor er der ingen træningsprogram mer med fokus på mange forskellige slags øvelser end på, ja, få øvelser? Her tænker jeg bl.a. på artiklen “essensen af et godt styrketræningsp rogram”, hvor det anbefales at lave én øvelse á 4 sæt for hhv. træk, pres og ben; fx træk-til-nakke, bænkpres og squat. Ville det ikke være mere hensigtsmæssigt at lave fx fire forskellige hhv. træk-, pres- og benøvelser, og så stadigvæk fastholde intensitets-str ukturen med 10-3-6-12 reps? På den måde får man virkelig trænet hele kroppen igennem og holder som nævnt stadig fast i pyramide-princi ppet. Eller..?

    Mvh.
    Felipe

  3. ville høre om der var nogle der havde et godt “hjemme styrketræningsp rogram”? vejer 62 og er 1.77 høj. Ønsker at øge muskelmassen, og blive større. På forhånd tak 🙂

  4. Felipe:
    grunden til at man laver den samme øvelse flere gange er at musklerne vokser mest hvis de bliver belastet flere gange i træk (flere sæt i træk), man kan derfor godt lave 4 forskellige biceps øvelser, men siden øvelserne ikke belaster på helt samme måde får man ikke det optimale ud af træningen. Hvis du gerne vil lave forskellige øvelser bør du i stedet lave 4 af den samme øvelse den ene dag og så 4 af den samme øvelse (men samme muskel) næste gang du træner. variation på denne måde er meget effektiv og giver mere alsidige og funktions orientered muskler (ikke bodybuilder muskler

    ArneB:
    træningseffekten går betydeligt ned hvis der holdes pause mellem gentagelserne
    http://www.motion-online.dk/styrketraening/styrke_-_artikler/skaer_ned_paa_pauserne_og_faa_stoerre_muskler/

  5. mit navn er taget sagde:
    Er temmelig uenig med dine påstande. Der er ikke noget entydigt bevis på at flere sæt af samme øvelse er bedre end flere sæt af forskellige øvelser. Der er lavet meta analyser der viser flere sæts overlegenhed og der er lavet meta analyser der viser at det ikke gør nogen forskel.
    Konklusion: træn så mange forskellige øvelser og sæt som du har lyst til. Det virker ret godt alt sammen.

  6. hejsa
    skal i gang med at træne er 19 og ret spinkel, har en meget travl hverdag, vil høre nogle gode råd om hvor tit man skal træne satser på 3 gange om ugen, og hvor lang tid man ca. skal bruge hver gang, for det gir noget resultat,
    m.v.h Mark

  7. Jeg tænkte på om der fandet alternativer til øvelse nr. 3, som skal kunne udføres i hjemmet..

  8. emne: gentagelser af øvelser og trænings program.
    der er mange teorier om hvordan styrketræning skal fungere. Min erfaring med styrketræning, som jeg har arbejdet med i 12 år. Er at man skal lave hver øvelse 3 gange med 10-15 gentagelser, alt efter hvor vægt du tager på. hvis man gerne vil opnå den maximale træning, skal man træne hver dag og helst i et fitness center, på grund af der har man større mulighed for at variere trænings øvelserne.
    Dag 1
    træn arm = biceps og triceps osv. gerne lave så mange øvelser som muligt. træn også bryst ved fx bænkpress, armbøjninger, flyers eller andre alternative øvelser. træn også mavemusklerne ved forskellige mavebøjnings øvelser, se link http://www.youtube.com/watch?v=KDQ5JtFu27c lav igen mange forskellige former for mave øvelser.
    Dag 2
    træn ryg. læn, øvre ryg, musklerne omkring rygsøjlen ( almindelige rygbøjninger ). træn ben. læg, lår, baglår og balder. træn også mave igen, grunden til at du kan træne mave 2 dage i træk er at de indre OG de ydre mavemuskler restituere meget hurtigere en de andre muskler. amre restituere også ret hurtigt men er aligevel bedst at holde en dags pause. ryggen restituere langsommet dvs. ihvert fald en dags pause, og en rigtig god opvamning. men hvis du får det mindste ondt i ryggen efter træning skal du holde længere restituerings pause. HUSK: ondt er ikke det samme som øm efter en god træning. på forhånd god træning 😀

  9. Hej – jeg vil gerne vide hvilke undersøgelser der ligger til grund for den her artikel? Og er der nyere forskning der bekræfter eller afviser ovenstående træningsmetode?

  10. Interessant program 🙂
    Men 3 øvelser er godt nok ikke meget, men man kan selvfølgelig tilføje et par stykker mere…
    Jeg kan godt lide kombinationen 3-6 reps og 8-12 reps. Det lyder fornuftigt.
    Træning hver 4. dag lyder dog godt nok ikke som ofte nok.
    Hvordan hænger det sammen med denne artikel: http://www.motion-online.dk/styrketraening/styrke_-_oevelser/hst_-_hypertrofi_specifik_traening/
    Vil ville mene, at man skal bør træne 3 gange om ugen, når det er et helkropsprogram .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *