Kan man fryse ris ?


FittSmoker
 Share

Recommended Posts

Nå fandt lige selv svaret:

http://www.vom.dk/visdebat.asp?debatid=899

Kogte ris kan sagtens fryses, svaret vil være begrundet i den følgende (lidt lange) forklaring.

Under korrekt frysning og opbevaring af fødevarer vil der kun komme mindre ændringer i de næringsmæssige og smagsmæssige egenskaber. Der kan derimod forekomme (større eller mindre) kvalitetsmæssige ændringer ved frysning af fødevarer.

For det første vil teksturen af fødevaren ændres, hvilket skyldes, at der ved indfrysning dannes iskrystaller. Når dette sker i cellevæv, kan cellerne blive ødelagt; de bliver sprængt af iskrystallerne. Ved efterfølgende optøning af fødevaren mistes en del vand (dryptab), da de ødelagte celler ikke kan holde på vandet. Fødevaren vil ende op med en mere blød og slatten konsistens. Muskelceller (kød) er forholdsvis fleksible, mens planteceller nemmere ødelægges. Jo større iskrystaller, der dannes under indfrysningen, des større vil skaderne være. Store iskrystaller dannes ved langsom indfrysning, og derfor skal indfrysning altid foregå så hurtigt som muligt. Det skal dog nævnes, at disse skader er mindre ved sammenligning med alternative konserveringsformer, som f.eks. henkogning.

For det andet kan der forekomme destabilisering af emulsioner (blanding af fedt og vand, f.eks. mayonnaise), så de skiller, og proteinholdige opløsninger kan risikere at fælde ud (klumpe). Dette gør at mælk, fløde, mayonnaise o. lign. produkter er mindre egnede til frysning.

For det tredje kan der forekomme kemiske ændringer i fødevarer under frysning af længere varighed. Ændringerne kan f.eks. bestå i tab af farve, tab af vitaminer, misfarvning af fødevaren, dannelse af dårlige lugte eller oxidation af fedtstof. Inden frysning af grøntsager foretages ofte blanchering, en kortvarig skoldning efterfulgt af skylning i koldt vand, for at undgå disse ændringer. 

Typiske fryseegnede produkter er frugt, grøntsager, fisk og skaldyr, kød og bagværk.

Desværre drager de ikke så mange parallleler til ris med al den snak, men det er jo kanon så kan man evt. lave hele ugens mad om søndagen - og så bare en tur i mikroen !

Link to comment
Share on other sites

Personligt fryser jeg næsten altid portionstørrelser af gryderetter etc med eller uden ris/pasta/kartofler.

Det er meget nemmere at lave fire portioner gryderet end en (ihvertfald efter min erfaring), og det smager stadig ok når man tør det op, dog bliver pasta noget sjatten. En god ide er kun at koge pasta halvt (sådan cirka), og ris til lige før de er nok, så de bliver nok uden at være overkogt after en tur i mikroen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share