Smut nu løberknæ


lynggaard
 Share

Recommended Posts

Hejsa.

Forhistorien: Jeg har døjet med løberknæ, og det har stået på i 1 1/2 år. Jeg har prøvet længere konstant hvile (3-4 uger), fiskolie (3 gram/dag), udstrækning af tractus, felden gel, fysioterapeut, is, massage af tractus med tennisbold mv.

Nu har jeg så været en tur forbi idrætsmedicinerne på bispebjerg. Inflammationen blev beskrevet som meget beskeden (ganske lille betændelseslomme). Han så løberknæet som en konsekvens af direkte overbelastning. Han anbefalede et behandlingsforløb med én binyrebarkhormon-indsprøjtning med virkning i 2 uger og herefter løbende intagelse af Ibumetin (400 mg x 4 / dag) i 3 uger.

Jeg er nu 2 1/2 uge henne i forløbet, og der er klare forbedringer at spore, omend irritationen ikke er 110% væk, som jeg umiddelbart kan mærke det? Efter 2 uger må jeg ifølge anvisningerne langsomt genoptage belastningen af knæet (dvs løB). I løbet af en uge (den her uge faktisk) har jeg så udfordret knæet 2 gange ved løb. Begge gange har jeg mærket en anelse til knæet. Det kan slet ikke karakteriseres som smerte, og det er endvidere ret svært at lokalisere den lette "summen".

Mit første spørgsmål til jer er, skal jeg følge idrætsmedicinerens anvisninger mht genoptræning, til trods for at det summer lidt i knæet - eller skal jeg holde pause med samtlige bevægelser, der tidligere har givet anledning til opblussen (i prioriteret rækkefølge: løb, cykling og gang)?

Mit andet spørgsmål er så, hvad en fornuftigt genoptræning skal indeholde? Hvor meget må jeg træne?

Edited by lynggaard
Link to comment
Share on other sites

Mit første spørgsmål til jer er, skal jeg følge idrætsmedicinerens anvisninger mht genoptræning, til trods for at det summer lidt i knæet - eller skal jeg holde pause med samtlige bevægelser, der tidligere har givet anledning til opblussen (i prioriteret rækkefølge: løb, cykling og gang)?

Mit andet spørgsmål er så, hvad en fornuftigt genoptræning skal indeholde? Hvor meget må jeg træne?

Hold pause. Summen i knæet er tegn på irritation/overbelastning. Minimer de aktiviteter, der giver summen i knæet, i en periode. Cykling plejer for de fleste typer af knæskader at være anbefalelsesværdigt og skånsomt for knæet. Ligeledes med Rotex-maskiner. Hvis det begynder at summe igen, så brug RICE-princippet. Det kan hæmme irritationen, men helbreder jo intet.

Principielt må du udføre alle øvelser/aktiviteter, som dit knæ kan klare. D.v.s. alt, der IKKE medfører smerter, hævelser, irritation, ømhed osv i knæet. Nogle kan faktisk godt tåle at løbe (det afhænger af skadens omfang, muskel,- og knoglestyrke, stabilitet osv), mens andre dårligt kan cykle. Som nævnt ovenfor, kan jeg anbefale cykling og rotex samt benøvelser med minimal belastning. Men igen, tag udgangspunkt i dit knæs tilstand og mærk efter, hvad det fortæller dig.

Nogen gange er det bedst at lytte til sig selv og sin krop, selvom specialister udtaler sig anderledes - de har nemlig ikke altid ret. Det bedste råd jeg nogensinde har fået fra en ortopæd (dr.med.) er: "du må lave alt, sålænge det (knæet) ikke gør ondt eller bliver irriteret".

Det sætter sine helt naturlige begrænsninger ved knæskader :wink:

God bedring

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Det lyder ikke rart med løber knæ i så lang tid.

Jeg synes helt klart at du skal følge de råd du har fået af idrætsmedicineren men først og fremmest skal du lytte til din egen krop som det også er nævnt. Jeg har haft lidt løberknæ og jeg klarede det med udstrækning 3 gange om dagen 40 sek stræk pr. øvelse og ca. 4 øvelser. Det forsatte jeg med i nogle måneder og laver dem stadig dog ikke så intensivt.

Jeg ved ikke hvor meget du har gået til den med udstrækning?

Mht. cykling så er det rigtigt at det ofte anbefales når en person har haft en knæskade men når det er løberknæ er sitiationen lidt anderledes. Cykling anbefaldes ofte for fordi der kun opstår et lille pres/stød på knæet men problemet med løberknæ er jo en ensformig bevægelse der gentages og det problem kommer du ikke over ved cykling. Det kan godt være at cykling stadig er bedre end løb men det forholder sig ikke sådan at du bare kan cykle løs!

Mit råd er at hvis ikke at du virkelig har givet den gas med udstrækning så gør det. Desuden skal du få tjekket hvordan din fodstilling er når du løber og evt skal du så skifte løbesko (her kan måske være en fordel ved cykling).

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Jeg kan se at det er en gammel post, men til ny som læser det, så har jeg en del videoer jeg kan anbefale, så man ikke ender i samme situation som lynggaard.

https://www.youtube.com/watch?v=nCm14LdHS1Q

https://www.youtube.com/watch?v=LDhKVtkfnsg

https://www.youtube.com/watch?v=swsGvRSkrR8

Og denne artikel hvor jeg har samlet så meget som jeg kunne om løberknæ fra nettet, så det bliver så let som muligt for folk at finde god information.

https://bookanaut.com/dk/loeberknae/

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share