Tinapigens log!


Tinapigen
 Share

Recommended Posts

Dag 10 - torsdag d. 1. marts

Aaahh - har fået trænet lidt idag - og det puster lige humøret og velværet gevaldigt opad :bigsmile: :bigsmile: :bigsmile:

Har været nede i kajakklubben for så småt at genoptage styrketræningen samt prøve at cykle igen - der er for nylig kommet et par spinningscykler til :smile:

Opvarmede ca. 5 min - i langsomt tempo, men det føles rigtig godt at få mere bevægelse i leddene! Ens ben føles hurtigt så stift...

Har herefter kørt nedenstående styrkeøvelser med mine knæoptræningsøvelser i pauserne, 2 min cykling midt i samt nogle minutter til slut.

Genoptræningsøvelserne virker allerede nemme, pånær én, hvor jeg ligger på maven og langsomt (tæl til 5) skal spænde i baglåret og bøje benet og strække igen - nu bøjes det vist dog til lidt over 90 grader - men med stort besvær. Med det raske ben er det ikke en øvelse, men bare noget man gør...

Knæet er stadig lidt hævet, hvilket især mærkes når benet bøjes. Her kan jeg nu siddende på gulvet bøje benet så hælen er min håndsbredde + 2-3 fingre fra at røre mit lår. Kan gå meget længere rundt uden krykker.

Laver stadig andre småøvelser såsom "spændopiknæskalsøvelsen", bøj i benetøvelser og "gå-træning" flere gange om dagen samt har benet hævet og med is på. Selvom der er droslet lidt ned på sidstnævnte, og det nu er rarere at sidde med normalt bukkede ben i lidt længere tid ad gangen.

Styrketræning:

Front pulldowns (træk til bryst)

1x12x30

1x10x55

1x5x60

1x4x60

1x6x55

"Bænktræk"

1x15x30

3x10x50

1x9x50

Bænkpres

1x15x30

1x10x50

5x5x55 m. pause på brystet på alle

DB press

4x10x11

Lateral raises

1x8x7

3x10x7

Link to comment
Share on other sites

Lørdag d. 3. marts

Tja... :nonono:

Små fremskridt med knæet :smile: , men kan indimellem stadig mærke en smule på ydersiden bagtil på højre knæ (samme som tidligere - og ikke i nærheden af de "opererede" elementer tror jeg) under gang udendørs - fornemmelsen er dog ikke konstant og afhænger lidt af bitte små forandringer i hvilken vinkel knæet holdes i under gang. Mystisk - det er virkelig svært at vide, hvilke fornemmelser/smerter man skal tillægge nogen betydning - anden end at benet nok skal op og hvile, og hvilke der er "normalt" i et nyopereret knæ. :hmmm:

Knæet er kun lidt hævet nu - kan primært mærkes i knæhasen og ved udposningerne nedenfor og ovenfor knæskallen, men tilgengæld går det langsomt med den sidste hævelse...

Knæet føles generelt godt!

Får lavet mit genoptræningsprogram hver dag - her går det nu også godt med øvelsen med at spænde i baglåret - det føles slet ikke hårdt mere og benet kan bukkes næsten lige så meget som modsatte ben. Har idag sat to bittesmå stående øvelser på, der også stod på papiret (stå op ad en væg og bøj 45 grader med og uden bold mellem knæene).

Det går fremad med at gå rundt uden krykker. Der er ikke den helt store forandring udendørs, går SMÅ ture, endda lidt kortere :unhappy: - måske er tempoet lidt bedre og det er nemmere at bøje og strække benet - til gengæld ovennævnte "smerte"nogen gange.

Knæet føles generelt lidt "stift" og har det bedre, når det er blevet rørt lidt igennem og gået nogle skridt til. Det bliver hurtigt træt (ligesom mig) og skal hviles i længere tid, selvom det kan tåle mere og mere.

Glæder mig SÅ meget til jeg er mere mobil udendørs!! Frisk luft m.m. i større portioner er meget savnet!

Push-Ups:

12-10-12-12-12 (xbw)

Link to comment
Share on other sites

Hej Tina

Prøv at ringe til ham her, jeg tror han har nogle gode folk der ved noget om genoptræning, hvis han kan nøjes med at være ude i 4-6 uger med en ledbåndsskade:

http://ekstrabladet.dk/sport/udenlandsk_fo...ticle277589.ece

:4thumbup:

Hej Graugart :smile:

Tak for tippet! Ja, det lyder utroligt. Så vidt jeg kan se, er ledbåndsskaden dog endnu ikke nærmere specificeret (er det f.eks. en korsbåndsskade?). Dertil kan min benform og muskulatur omkring knæet ikke helt sammenlignes med deres - desværre :wink:

Så vidt jeg kan erfare fra kilder rundt omkring (selvom der er mange modstridende anbefalinger og måder at gøre tingene på...ret forvirrende! :unsure: ), så er det ret entydigt at det nye korsbånd netop er allersvagest efter et par mdr.!

Link to comment
Share on other sites

Søndag d. 4. marts

Havde skåret ned på bonyl'erne fredag (/ var det lørdag?) da mit knæ ikke var meget hævet og ikke rigtig havde smerter. Syntes dog ikke hævelsen var faldet helt tilfredsstillende på trods af "mild træning" til næste morgen (- så de har nok nogen effekt endnu), hvorfor jeg besluttede af tage bonyl igen de sidste par dage til jeg løber tør (=tirsdag).

Var ude og spise brunch og være social i flere timer - mums - efterfulgt af en fin lille solskinstur :bigsmile:

Genoptræningsøvelser, men ellers ro til bentøjet. Kan næsten sidde på knæene - godt en håndsbredde fra :smile:

Mandag d. 5. marts

Ringede til fysioterapeuterne for at forhøre mig, om jeg skulle være urolig eller komme til tjek eller andet - hvis jeg ikke var hævet mere op, skulle jeg vist ikke være urolig eller havde ondt hele tiden... var dog ikke helt tilfreds med telefonbetjeningen :nonono: (hende, der så mig sidste eller ham der skal have min holdtræning var der dog ikke...).

Nå generelt går det jo godt, så jeg ser lige tiden an lidt endnu.

Havde lige mulighed for at cykle lidt på motionscykel 1,2 km uden belastning 12-15 km/t.

Lille gå-tur og se på skumtoppe og brusende bølger. Smukt og forfriskende!

Kort træning i kajakklubben

Bænkpres

2x15x40

1x8x50

5x5x57,5

Dips:

2x20xbw

1x15xbw

1x12xbw

Cykling 5 min stille og roligt - kan mærke let hævelse i knæhasen, men knæet har det meget bedre bagefter - føles mere "smurt" og ens gang bedre.

Bænktræk:

5x8x50

DB curl:

1x8x13,5

3x6x13,5

Cykling 5 min stille og roligt

Genoptræningsøvelser

Tirsdag d. 6. marts

Knæet føles ej helt så stift om morgenen og kan bukkes mere og mere om natten.

1. arbejdsdag :yo: - på nedsat blus selvfølgelig og mere siddende end normalt. Det er DEJLIGT at være tilbage!!! :1112: :happy:

Måtte lige have knæet op på en stol med is på et par gange undervejs, men det er gået udmærket.

Selvfølgelig var det godt at ligge med benene oppe og med is på hjemme igen. Knæet har det dog rigtig fint lige nu efter genoptræningsøvelser og is igen.

Det føles faktisk altid bedre EFTER at have lavet genoptræningsøvelserne og er blevet arbejdet lidt igennem.

Ind imellem er der desværre stadig et eller andet, der lige kan fremprovokere en smertereaktion ved enkelte bevægelser - øv - og svært at beskrive.

Har de sidste to dage prøvet udstrækningerne fra følgende genoptræningsprogram

http://www.sportnetdoc.dk/dk-frame.htm

Prøvede at stå på et ben et lille minut, men det føles ikke helt optimalt endnu (efter mit eget genoptræningsprogram). Det går fint med at stå på begge ben og tåspidserne.

Kan til gengæld bedre lide en del af mine udleverede genoptræningsøvelser.

:bigsmile:

Har prøvet at læse lidt rundt omkring om genoptræning og anbefalinger efter ACL-operation - der er bare stor forskel på, hvor hurtigt man må hvad osv, om der anbefales støttebandage eller ej osv (man bliver helt foruroliget :unsure::ill::unsure: ), men faldt bl.a over dette korte resumé, jeg tror stemmer godt overens med, hvad jeg har fået at vide...

http://www.hca-klinikken.dk/256.html

Så ser vi bort fra alt ang anbefalinger om don-joy bandager mv...

Fysioterapeuterne sagde også udtrykkeligt, at det var de gået helt bort fra på Bispebjerg, og de kom nok aldrig tilbage (til efter ACL-operationer)

http://www.hosp.dk/hvidovre.nsf/pics/korsb...rsb%C3%A5nd.pdf

Her poster jeg lige mit opdaterede skema ang. om det går fremad med knæet (om hævelsen mindskes til næste morgen).

Skema_ang_h_velse_af_T__s_kn__p._korsb_ndsop.1.doc

Har fri imorgen :4thumbup: Så må jeg jo hellere lige holde godt øje med, hvordan benet har det der.

Link to comment
Share on other sites

DBM og Schroinx Dejligt at høre fra jer! Thanks :smile: Rart med opmuntring!

Det er da helt utroligt, så meget energi og så mange tanker sådan et bette knæ

kan ta' :nonono::tongue:

Onsdag d. 7. marts

Yes, knæet havde det helt fint og hævelsen stadig på retur :4thumbup:

Tog for resten stingene fra arthroskopiarrene i søndags (dag 13), da de generede lidt, og idag kunne knuderne i enderne ved det store ar nemt nullres af (selvopløselig sutur).

Ingen problemer med at sidde stille et par timer i biffen. Har bl.a. gået et lidt længere stræk på ca. 1 km med to krykker, men med mindre og mindre vægt på. Gangen er blevet mere naturlig/ knap så stivbenet. Det kan dog mærkes i benet, hvis der bliver gået for hurtigt eller lagt for meget vægt på ned af trapper.

Genoptræningsøvelser blev lavet nede i kajakklubben mellem træningssættene.

Genoptræningsøvelserne i sig selv tager ca. én time +/-, da jeg laver de fleste øvelser med begge ben - og afhængig af hastigheden de udføres med (de fleste skal man tælle til 5 både op og ned 2-3 sæt á 10).

Det går bedre og bedre. Kan nu sidde helt på knæ, så fødderne (når benet er varmet op) lige akkurat kan røre bagdelen - dog uden at lægge vægt på.

Til gengæld er der en lidt knitrende/knasende fornemmelse følt med fingrene lagt på - som et par strenge eller noget (måske er det bare lidt væske?) der bevæger sig - under huden ca. under det bagerste arthroskopiar lateralt på knæet, når benet bøjes og strækkes - klam fornemmelse. Der er en udbulning fra ledkapslen med væske her. Det gør dog ikke ondt.

Er ikke på smertestillende mere :bigsmile: - generelt ingen smerter, men de kan fremprovokeres ved visse bevægelser.

Styrketræning i kajakklubben

Cykling 5 min - langsomt tempo

Bænkpres

2x15x40

1x8x50

1x5x57,5

4x6x57,5

Dips

1x25xbw

3x10xbw+10 kg

DB press

3x8x11

1x7x11

Lateral raises

3x10x7

1x8x8

One-arm DB triceps extensions

1x5x9

1x4x9

1x6x8

1x4x8

cykling 3 min

Torsdag d. 8. marts

Nåede 1/3 genoptræningsprogram inden arb., så benet var varmet lidt op.

Gået fint - stadig på nedsat blus - følte kun behov for at holde benet højt og med is på én gang.

Går bedre og bedre rundt (når benet er friskt), og benet føles hurtigere friskt igen. Går her til aften (efter genoptræningsprogram OG hvile) nærmest normalt ubesværet rundt uden krykker :bigsmile:

Genoptræningsprogram. Går fint. Ens lægmuskel samt lårmuskulatur har det dog med at spænde op og føles hård - SUPER med udspænding!

Note: (sidste øvelse på det udleverede papir) det er ikke godt at træde op på en lav skammel (har ikke en fast skumpude) og strække benet igennem og ned igen - det gør avs. Det går fint på en sofapude. Kan stå kortvarigt på 'et ben med let bukket knæ - men skal ikke gøres ret længe eller et meget endnu.

Muskelatrofi af højre ben er desværre allerede synligt. Øv.

Har forresten i denne uge været en smule øm i baglåret, når man trykker på det - a la - et blåt mærke/ lettere muskelømhed. Er næsten væk nu.

Chins

8x10xbw

(med 2 min's pauser imellem)

Sidste sæt trak tænder ud :crazy:

Edited by Tinapigen
Link to comment
Share on other sites

Haft en DÅRLIG weekend mht. mit ben - :unhappy:

Var lidt ked og irriteret i mit ben fredag aften, selvom det ikke havde virket specielt belastet på arbejdet. Føltes en smule mere stivbenet denne dag, men ikke noget vildt eller ifh. til andre dage. Havde lavet ½ genoptræningsprogram om morgenen efterfulgt af hvile.

Slappede mest muligt af fredag aften samt lørdag -lørdag kun med to bittesmå gå-ture samt genoptræningsøvelser. Bedring :smile:

Søndag gik det til gengæld dårligt - havde ondt ude på siden af knæet omme ved knæhasen - som om "en nerve sad i klemme eller noget", så det gjorde vildt ondt at gå ned af trappen, at gå rundt udenfor bare 20 m, så vendte om med det samme og op og holde benet i ro - i rigtig dårligt humør...

Weekend og ro til benet, og så pludselig forværring uden synlig årsag - og noget bekymret... Havde jo sagtens kunne gå dagen før uden problemer.

Ingen smerter når knæet holdtes i ro eller ved forsigtigt bøj og stræk, men så snart der blev gået mere end få skridt (samt ved genoptræningsøvelsen hvor knæet bøjes liggende på maven, så kom der jag fra området, føltes lidt som om en sene/nerve lige skal klikkes på plads, men bare ikke ville samt gør nas i forsøget).

Knæet en smule mere hævet end længe om aftenen - men set i bakspejlet har hævelsen i mit knæ været nogenlunde samme niveau med små variationer frem og tilbage - med lidt mindre hver morgen ifh. til aftenen før hele den sidste uge - uanset om det har været arb'sdag, fridag eller weekend.

Ingen bedring om aftenen eller mandag morgen, så ringede til fysioterapeuterne så snart telefonerne åbnede. Endte heldigvis med at få en akut tid efter frokost :smile: (hos ham jeg skal starte på holdtræning med fra på onsdag) - dog efter først at være blevet "anklaget" for at være blevet udeblevet fra to aftaler (som jeg intet har hørt om - havde jo netop ringet sidste mandag! ). Efterfølgende sagde fysioterapeuten, at det var helt normalt at man fik en fys.tid efter ca. en uge og så 14 dage efter - med mindre der var behov for det før... :sneaky2:

HAN var tilgengæld rigtig dygtig :4thumbup:

Det "knitrende" under mit ene arthroskopi-ar er noget arvævsdannelse.

Han hverken af- eller bekræftede at det skyldtes overbelastning - så ... :nonono:

Jeg kunne ekstendere (strække) mit knæ tilfredsstillende, men skal fokusere meget mere på at træne lige netop dette yderligere!! Det skal virkelig STRÆKKES/ OVERSTRÆKKES! Og fortsæt med at spænde i Vastus medialis med strakt knæ!

Dertil blev jeg rettet til i min gangstil - FOKUS PÅ AT STRÆKKE KNÆET HELT - og holde det strakt med vægten hen over foden og først bøje i benet, når den anden fod er helt i jorden.

Fik flere små tillægsøvelser til at øve både ekstension og korrekt gangteknik.

Han anbefalede tillige at bruge BEGGE krykker, da man næsten ikke kan gå med korrekt strakt knæ og vægtfordeling med én krykke...

Ligeledes kommer man f.eks. nemt til at "kompensationsstrække" i hofte eller ryg uden at man er klar over det, når knæet ikke af sig selv er meget for at blive totalt udstrakt - det blev jeg ihvertfald fanget i. Samt forskyder vægten skævt over på den anden hofte eller gå med ganske let bøjet, stift ben... osv.

Mit knæ er lidt hævet... det ses da hos nogen, selvom der er gået 3 uger...det var ikke noget vildt bekymrende, men hold øje med hvordan det reagerer på de forskellige ting. Is helt ok, hvis man synes det hjalp. Evt. NSAID.

Ovenståen ville have været enormt rart, at have vidst INDEN man starter med at genoptræne. Føler helt jeg skal til at lære at GÅ forfra endnu en gang.

:4crutches:

Fandt ikke 100 % ud af, hvad der fremkaldte smerterne, men det går bedre!

NÅ, jeg må prøve at rette til med min nye viden - og samtidig skåne og holde øje med det bette knæ.

3 uger er trods alt ikke så længe ud af det ½-1 år, som det siges skal gå før alt kan forventes at være ok.

Har for resten fundet ud af, at det ER den store, tykke sene, man kan mærke medialt (inderlårssiden) i sin knæhase (den nærmest afgrænser knæhasen og hæfter øverst på underbenet) - se vedhæftede!

Har ikke rigtig kunne mærke denne sene på mit højre ben, men det har jo været hævet i området osv...bla.bla.... MEN, DET ER DEN.... :4goodbye:

:4goodbye: :4goodbye:

post-11543-1173722976_thumb.jpg

I dag mandag d. 12. marts

Ja, det har desværre stået lidt sløjt til med træningen af resten af kroppen :nonono: , men dagens øvelse :wink: :

Pullups:

2x15xbw

1x12xbw

1x14xbw

1x12xbw

Link to comment
Share on other sites

Hej Hej

Spændende beretninger du skriver. Jeg er selv "nyopereret" 23/1 for forreste korsbånd og minisk (bucket). Så kender alle dine tanker og overvejelser. I forhold til fys. tror jeg du blir utrolig glad for det. Jeg har haft kæmpe fremgang efter han har været i gang. Bare vent, pludselig går det stærkt. Strækningen var os det primære for mig i starten. Det er nu strakt ud (endda med overstrækning). Så nu er det det sidste af bøjningen der skal arbejdes på plads :smile:

Glæd dig især til du kan kondi cykle - det løsner så meget op!

Link to comment
Share on other sites

Hej Hej

Spændende beretninger du skriver. Jeg er selv "nyopereret" 23/1 for forreste korsbånd og minisk (bucket). Så kender alle dine tanker og overvejelser. I forhold til fys. tror jeg du blir utrolig glad for det. Jeg har haft kæmpe fremgang efter han har været i gang. Bare vent, pludselig går det stærkt. Strækningen var os det primære for mig i starten. Det er nu strakt ud (endda med overstrækning). Så nu er det det sidste af bøjningen der skal arbejdes på plads :smile:

Glæd dig især til du kan kondi cykle - det løsner så meget op!

Hej :bigsmile:

Virkelig godt at høre! Det er lige hvad man har brug for, tak :smile: Glæder mig.

Pøj pøj med din videre genoptræning også!

/TN

Link to comment
Share on other sites

Tirsdag d. 13. marts

Synes det går meget bedre idag :bigsmile:

Det går bedre med at strække knæet helt og gå med strakt knæ. Lavet genoptræningsprogrammet samt de nye "strækkeknæ"øvelser. Gået én mindre tur.

Knæet virker lidt mere hævet her til aften (og ingen ændring fra igår aftes til imorges), men føles meget bedre... :nonono:

Skal til fys imorgen tidlig, så må vi se, hvordan det går der :innocent:

Aftentræning i kajakklubben

Cykling ca. 5 min

Bænkpres

2x12x40

1x8x50

5x5x60

Dips

1x25xbw

2x8xbw+10 kg

DB press

4x8x11

DB curls

1x10x11

3x5x13,5 :crazy:

Lateral extensions

1x10x7

3x8x7

Hammer curls

1x10x10

3x6x10 (siddende)

Link to comment
Share on other sites

Onsdag d. 14. marts

1. hold-genoptræning

Startede ud med små 15 min's rolig cykling sammen med de øvrige "holdkammerater" så vi var varme til fysioterapeuten dukkede op.

Derefter var det ud at side på måtter i en rundkreds :tongue: med to små stykker gulvtæppe som hjælpemidler.

Vi var 8 i alt. De fleste andre er vist længere henne i forløbet (ved ikke præcist hvor langt pånær én, som var ca. 5 uger fra operationen.) Jeg har dog selv bedt om at komme på dette hold, da træningsdagene passer mig meget bedre. Jeg fik dog "tilladelse til" at tage det roligt :tongue:

Var den eneste der havde et par krykker med... :nonono: Træningen foregik uden krykker, men de er nu stadig rare at have, når man skal gå længere (var med det offentlige) samt trapper.

Så kørte det ellers derud af i støt tempo med alle mulige øvelser - mange fra "hjemmeprogrammet" samt med forskellige variationer, vrid, vægtbelastning og lidt ekstra guf :4mewantfood:

Ind i mellem blev vi korrigeret en smule.

Efter diverse øvelser på måtterne med at løfte og spænde i benene samt "løsne op" ved at bøje og strække benene på tæppeflis'erne skiftede vi lokale og tøffede rundt mellem hinanden og lavede øvelser stående på tæppeflis'erne :laugh:

Twist, frem og tilbage, på ét ben , hurtigt, langsomt osv.

Sidste øvelse med at træde op på en pude valgte jeg at droppe, da mit knæ var ved at være træt - samt det stadig gør lidt ondt at lave den bevægelse.

Sluttede af med lidt cykling igen.

Derefter skulle en del fra holdet op have "strukket benet igennem med hjælp".

Fik lige en snak med fysen derefter, og blev rettet lidt i gang teknik igen - går stadig lidt stift.

Det knitrende arvæv under mit ene ar skal bevæges igennem. Talte om at mit knæ stadig er en smule hævet, men ellers føles det godt. Besked: hold øje og prøv dig frem... Fik ok på at ta' i svømmehalen :smile:

Synes træningen gik godt. Fulgte rimelig godt med :smile:

Træningen med cykling varede ca. 1½ time

Svømning

Fik et lift med til Vestbadets stillesvømningsarrangement uden børn med slukket loftlys og levende lys ved bassinkanten :smile:

Det er nu dejligt og afslappende!

Havde taget en pool-boy (staves det sådan - skumdims til at holde benene flydende) med. Fik svinget benet frem og tilbage i vandet samt svømmet sammenlagt ca. 200 m crawl med meget forsigtige benspark - Det gik meget godt. Flyben skal der dog ventes med.

Ellers stod den på crawlarme med mere tempo på (600 m). :bigsmile:

Og så selvfølgelig varmtvandsbassin med bobler og strøm :laugh:

Torsdag d. 15. marts

Genoptræningsøvelser

Hævelsen nogenlunde uforandret :sneaky2: , men benet føles lidt stærkere og lidt mere funktionelt :smile:

(Har taget ipren'er de sidste par dage for at mindske hævelsen)

Chins:

19 - 12 - 14 -12 - 10

Link to comment
Share on other sites

Hej Tinapige : )

Jeg er helt ny i din log - men blev nysgerrig, da jeg så overskrift/titlen :innocent: ...Jeg ville lige ønske dig tillykke med veloverstået ACL-operation :bigsmile: Lyder til at det er gået godt ?!!

Jeg har selv været turen igennem i 2004, så jeg ved hvad der venter dig .. det er bare at holde ud - og gøre det, du får besked på af fyssen - også (især) de kedelige ting !

Fortsat "god arbejdslyst" med genoptræningen ! blir spændende at følge dig !

/Vivs

Link to comment
Share on other sites

Hej Tinapige : )

Jeg er helt ny i din log - men blev nysgerrig, da jeg så overskrift/titlen :innocent: ...Jeg ville lige ønske dig tillykke med veloverstået ACL-operation :bigsmile: Lyder til at det er gået godt ?!!

Jeg har selv været turen igennem i 2004, så jeg ved hvad der venter dig .. det er bare at holde ud - og gøre det, du får besked på af fyssen - også (især) de kedelige ting !

Fortsat "god arbejdslyst" med genoptræningen ! blir spændende at følge dig !

/Vivs

VELKOMMEN til Vivs :bigsmile:

Jeg skal nok holde ud! - og jeg GLÆDER mig til forhåbentligt også at kunne løbe igen! Kan se, at du ER igang - så det er jo skønt :smile:

Link to comment
Share on other sites

Fredag d. 16. marts

2. hold-genoptræning

En ny transportvej og det offentlige, der bare PASSEDE sammen, medførte, at jeg kom hele 20 min for tidligt :innocent:

Men, kunne jo ligeså godt hoppe på cyklen og blive varmet godt op - inden der kommer kamp om cyklerne :laugh:

Fik cyklet 20 min stille og roligt samt strukket lidt ud i knæet inden "vi startede".

Starten blev dog på egen hånd, da en fra holdet havde fået betændelse i knæet :unhappy: - så der lige skulle kontaktes en læge.

Træningen gik rigtig godt :4thumbup:

Udover gulvøvelser blev der bl.a. øvet "gang" med fokus på ordentlig gennemtrædning på og stræk af det opererede ben, mange tæppeflisøvelser, nogle lægøvelser og små knæbøjningsøvelser.

Dertil blev elastikken introduceret 1. gang for mig. Rundt om forfoden på begge fødder og små skridt til siden samt frem og tilbage i forskellige tempi samt med forskellig vægtfordeling.

Kunne også være med til "skumklodstræningen" til sidst i programmet.

Step op og ned, henover klodsen, balanceøvelser på ét ben - med vægt på hhv. det opererede og det raske ben. Enkelte af øvelserne blev dog modificeret en smule til mit niveau.

Fys'en kunne se fremgang i min gangteknik :smile:

Han sagde tillige at hos ca 1 ud af 10, så man denne arvævsdannelse, som jeg har nævnt tidligere.

2 andre på holdet blev også efter træningen og snakkede med fys'en pga. lidt hævede knæ m.v.

Jeg snakkede desuden med én pige på holdet med Don-Joy på. Det var 2. gang hun blev korsbåndsopereret - denne gang med donorgraft fra en hollandsk person (det første korsbånd havde givet sig og blevet for løst (?)). Den nye borede kanal i lårbensknoglen var dog tæt på den gamle og skillevæggen der i mellem gået i stykker :crybaby: bla. bla. Og hun syntes allerede, det ikke føltes helt stabilt... :unhappy: Stakkels pige - og ikke særlig opmuntrende at høre om.

Heldigvis er der mange succeshistorier :cheer: :cheer: :cheer:

Dem vælger jeg at hæfte mig ved og blive en del af!

Afsluttede med 10 min's cykling.

En anden god ting - EFTER dagens genoptræning - i alt ca. 2 timers træning - med lav intensitet, føltes mit knæ ikke specielt træt og nærmest mere stabilt (ikke at det kan klare alt endnu selvfølgelig) - og DET er satme en skøn følelse :bigsmile: :bigsmile: :bigsmile:

Styrketræning i kajakklubben

:sun: :sun: :sun:

Suk, at kigge ud på bølgerne blå i strålende solskin uden at ku' ta' derud :crybaby::tongue:

Fik lavet lidt ... :innocent: Udsigten jo stadig god - SAMT nydt solskinnet på terassen - i læ kan man holde varmen i shorts og t-shirt - fantastisk :banana:

Mave-øvelser inkl. statiske.

Måtte lige prøve ro-ergometeret (selvom jeg ellers ikke er begejstret for indendørs kajakroning :tongue:) - og NØD det. :bigsmile:

2x5 min (1500 m i alt) - og det lykkedes endda at få pulsen op og lidt sved på panden :w00t: Ude af træning - syrede til i skuldrene efter de første 5 min :rolleyes:

Bænktræk

5x5x50

Back extensions

4x15 Ingen problemer - giver fint udstræk i benene.

DB curls

2x8x13,5

2x2x16 Føler styrken så småt er ved at være tilbage igen - har i hvertfald en god dag :pumpin::smile:

1x5x13,5

Reverse curls

3x10x20

Link to comment
Share on other sites

Lørdag d. 17. marts

1. cykeltur på rigtig cykel :bigsmile::nonono:

Knæet føles meget bedre efter cykling - og fysioterapeuten varm fortaler for cykling.

Havde ikke mulighed for at komme ned til en motionscykel denne dag, men... har jo en fin cykel selv... - og det går jo udmærket på motionscyklen :innocent:

Fik flakset cyklen op og sat gear'et ned. Satte mig forsigtigt op på cyklen med en mur til støtte ved siden af, pedalede lidt baglæns - ingen problemer :bigsmile:Afsted!

Hjulede rundt ca. 1 km med hele 5-8 km/t. :bigsmile: :bigsmile: :bigsmile:

Føltes SKØNT at røre sig ud af stedet og mærke solen og vinden, selvom det nærmest foregår i gå-tempo :tongue:

Det var dog lige ved at gå galt :nonono: VINDEN... det stormede ret kraftigt denne morgen! Et kraftigt vindstød blæste mig ned af et trafikbump, så jeg kom til at sætte (det opererede ben) i jorden for ikke at køre ind i et træ :laugh: Fjols.

Der skete heldigvis ikke noget :innocent:

Genoptræning hjemme: Fik indflettet en del af øvelserne fra holdtræningen - bl.a. tøffet lidt rundt på et par karklude :tongue::laugh: og med elastik :smile:

Det virker meget godt på benet - selvom det egentlig er små simple øvelser.

Prøvede også at stå på et ben let bøjet - og her kan mærkes klart fremskridt.

Stoppet med ipren'er igen, da de ikke synes at have den helt store effekt. Knæet stadig let hævet - lidt mere om aftenen, lidt mindre næste morgen - men på ca. samme niveau med små variationer over de sidste mange dage, uden at knæet føles specielt varmt.

Funktionelt har der heldigvis været fremskridt, selvom det går lidt langsomt.

Søndag d. 18. marts

Slapper dag - med fuldstændig ro til knæet, ingen genoptræningsøvelser, minimal gang.

Hævelsen faldet en lille bitte smule mere til næste morgen og næsten status quo om aftenen - men til gengæld mere stivbenet...

Mandag d. 19. marts - dag 28/ 4 uger siden operationen

Startet på arb. igen.

Genoptræningsøvelser.

1 km på cykel, lavt gear (6-8 km/t) - denne gang med selskab :wub: (sikkerhedsstopper :biggrin:- just in case).

Knæet ok om aftenen - let hævet, men ikke mere end sædvanligt.

Lysten til at træne mere med resten af kroppen mangler ellers ikke :cheer: , men da genoptræningsøvelserne tager en del både TID og ENERGI :crazy: , og man ikke bare lige kan cykle afsted, så bliver det ikke til så meget som ønsket - piv :crybaby:

Film, læsning, computer og andre afslappende aktiviteter ER skønne (og jeg nyder dem også), men JEG nyder dem bare meget mere, EFTER jeg har brændt min energi ordentligt af på en dejlig træning... :nonono: Brokkehoved :tongue:

(Og idag var energien til flere "hjemmeøvelser" der ikke :wink: )

Tirsdag d. 20. marts

Udstrækning af knæ og "cykle m klude på gulvet".

Arb. rullende rundt på "kontorstol" :biggrin::rolleyes: efterfulgt af fagligt aftenseminar - tilfældigvis meget relevant om Arthritis, arthrose (ledbetændelse, slidgigt) hos hund og kat.

Når den offentlige bustransport samtidig strejker, så er man bare EKSTRA glad for at være afhængig af den... NOT.

Hurra for hjælpsomme venner, kollegaer og familie :4thumbup:

Dagen åbenbart været lidt hård ved knæet, for det var lidt ekstra hævet ved sengetid :unhappy:

Men, en spændende og begivenhedsrig dag :smile:

Link to comment
Share on other sites

Onsdag d. 21. marts

Holdtræning - nr. 3

Busserne kører igen - skønt - især for os handicappede :smile:

Knæet ok til morgen.

:sun: :sun: :sun: Bliver endnu mere glad, da fysioterapeuten uopfordret roser mit strakte knæ under gang ned til motionscyklerne :bigsmile:

Cykling ca. 20 min. Det kommer flere variationer til øvelserne :smile:

F.eks. :

- med fødderne på tæppeflis'erne løftes enden og føderne glider kontrolleret ud og trækkes tilbage med hasemuskulaturen, med hele foden i og med hælen i, et ben løftes og drejes. Stående med et ben på tæppeflis køre benet frem og tilbage med afsæt.

Skal arbejde frem mod med fuld vægt på begge tæppeflis'er, at kunne føre benene fra hinanden og samle dem igen både hhv. et ben frem og et tilbage samt ud til hver sin side og samle igen.

- siddende på måtten og løfter de STRAKTE ben i saksebevægelser lodret og vandret over hinanden evt. uden at støtte med hænderne.

Måtte lige tage ekstra hensyn ved nogle øvelser, da mit "arvæv" desværre drillede idag, ved flere gange at sætte sig i klemme (eller hvad der lige sker?). Det gør bare nas og giver næsten tårer i øjnene (samme som forrige søndag - dog nu ved jeg hvad det er samt kan bukke/strække benet og hurtigt få det godt igen).

Blev lige tjekket igen efter timen - med anbefaling om at massere på det (selvom det kan være svært, da det forsvinder ind, når knæet strækkes samt bukkes...) evt. så under udstrækning på en bestemt måde. Hvis det forhindrede mig i min træning må en læge lige se på det - men ellers virkede de ikke særlig bekymrede over det.

Knæet endnu ikke superglad for meget hurtige tøf og opbremsninger på tæppeflis samt alt for meget vægt på under knæbøjninger og lign. øvelser.

Kan heller ikke lave løbebevægelser på stedet :sneaky2:

Det går til gengæld fint med udstrækning af knæet, øvelser hvor benet med strakt knæ løftes og roteres, inderlårsøv, lægøv, øvelser med elastik - føles nemmere end sidst. Bevægelsen med tæppeflis'erne hurtigt frem og tilbage går også meget nemmere end sidste uge og kan udføres med mere vægt på fødderne. :4thumbup:

Vippebræt - 1. gang: neutral position ned foran/bagtil, rør modsatte skinneben midt på, armene fra side til side, knæbøjninger... ok at støtte på væg, hvis behov. Pauser ind i mellem.

Svært, men gik nogenlunde.

Afslut: 5 min's cykling. Ok fra fys'en om at der må skrues lidt op for belastning ind i mellem fremover.

Det er utroligt: efter træningen går jeg meget mere ubesværet og mere rent.

Synes egentlig stadig, at det er rart at have krykkerne til længere strækninger - selvom der nærmest ikke lægges vægt på, samt ved trapper - især ned. Det giver en "pænere gangstil" og når nu knæet føler sig så nemt belastet... :innocent: Det er blevet nemmere at gå lidt hurtigere og afstandene føles kortere :smile:

Helt generelt har jeg ingen smerter, når jeg bare sidder eller går langsomt.

Når knæet strækkes HELT ud i overstræk kan det mærkes - gør ikke ondt som en smerte - men ville vel vurderes som en grad 2-3 ud af 10 på en skala - og det er rarest at bøje det meget forsigtigt igang efter et længere stræk.

Gangen noget stivbenet og lidt haltende, men kan gå næsten normalt, når benet er friskt og der gås kontrolleret og ikke for hurtigt.

Link to comment
Share on other sites

Onsdag d. 21. marts

Aftentræning

En tur i Vestbadet - 1. gang i deres udvidede styrketræningslokaler.

5 min cykling

Bænkpres:

2x12x40

1x8x50

5x5x62,5

Dips:

2x20xbw (1. sæt inden bænkpres)

1x1x15

1x1x12

supersættet med

Back extensions:

3x12

Pullups:

2x10xbw

DB biceps curl:

4x4x14

Skulderpres:

3x8x10

Lateral extensions:3x8x7

Preacher curl:3x8xstang+15 kg

Svømning:

Ca. 1 km - 250 (350?) m med ben.

Prøvede bl.a. at løbe i vandet - virkede rigtig fint :4thumbup:

Torsdag d. 22. marts

ca. ½ times genoptræningsøvelser - kunne idag "jogge på stedet" :4thumbup:

Kan mærke klar forbedring de sidste dage.

Link to comment
Share on other sites

Fredag d. 23. marts

Hold-genoptræning - nr. 4

15 min opvarmning på motionscykel. Prøvede til slut med lidt ekstra modstand - ok med lidt ekstra, men endnu ikke for meget.

Diverse øvelser på måtte og med tæppeflis. Sluttede af med en cirkeltræning med 3 benmaskiner - med meget let vægt 5-15 kg, stepmaskine, trampolin og to halvbolde.

Knæet endnu ikke helt glad for stepmaskinen og mente ikke jeg derefter var klar til at balancere fra side til side med en fod på hver halvbold - så det blev jogging på gulvet, vippebræt og øvelser med den ene fod på gulvet i stedet.

"Styrketræningsdelen": ingen problemer - føles godt og let rent styrkemæssigt - ved især benpresmaskinen skal lårmusklerne dog lige vænnes til at "tage ordentligt fat".

Synes det er gået meget fremad igen fra de sidste 2-3 dage :smile:

Går meget nemmere og det går igen bedre med at træde mere igennem på knæet. Knæet føles mere stærkt! Strækning/overstrækning af knæet går også fint - tænker ikke over alm stræk og kan rimelig nemt overstrække det. Når det overstrækkes, skal det dog lige langsomt hen til yderpositionen og der mærkes lidt spænding bagpå. Det går endnu ikke helt så nemt, som med det raske - men er alt i alt godt tilfreds :4thumbup:

Til gengæld tror jeg, der arbejdes en smule med fleksion af knæet igen. Synes det er gået en smule tilbage. Der mangler lige de sidste cm - og knæet skal være varmet op først.

Lørdag d. 24. marts

Cykeltur på alm. cykel

3 km - i lidt højere gear - selvom der stadig hjules rundt... 10-12 km/t.

Genoptræning 45 min udendørs - blandede måtteøvelser, læg, små knæbøjninger+elastikøv.

Alle mulige ting skulle lige komme på tværs og desværre forhindre mig i at kunne komme til træning - øv :sneaky2: Havde ellers også planlagt en bette kajaktur :bigsmile: - men det stormer lige rigeligt nok til en "begyndertur" :nonono::innocent: En anden dag...

mave

Pushups:

10x20

Pistols - venstre ben

2x5

Link to comment
Share on other sites

Søndag d. 25. marts

:4mewantfood: :wootdance: :4drunk: :banana3:

Fantastisk aften/nat hos gode, gode venner :4thumbup:

:bigsmile: Knæet har det udmærket på trods af lidt krykkedans :nonono: , og mindre hvile end normalt.

½ times genoptræningsøvelser.

En temmelig lang gåstrækning i det gode vejr... rart når man endelig er fremme - det er lidt hårdt for knæet at gå lange stræk, men ellers går det nu fint nok.

Træning i kajakklubben

12 min's cykling

2 km på kajakergometer - med lidt teknik

Chins

2x10xbw + 10 kg

1x8xbw + 10 kg

Bænktræk

2x8x50

1x6x50

2x8x50

Front pulldowns/ træk til brystet - smalt OH-greb

3x8x55

Back extensions

3x15xbw + 5 kg

DB curls

4x5x13,5

Hammercurls

3x4x11 :crazy: Går helt død...

Mandag d. 26. marts

5 uger siden korsbåndsoperationen

Genoptræningsøvelser ca. 1 time

Kajaktur på vandet

Kajaksæsonen er igang igen! :biggrin: :biggrin: :biggrin:

4 km bagerst i toerkajak - der er vist en grund til at den tungeste som regel IKKE sidder forrest :tongue: Spidsen af båden ligger ret dybt.

Gik forrygende, knæet helt ok med det :4thumbup:

Det største problem er, at jeg er afhængig af andre - da jeg endnu ikke kan gå med kajakken balancerende på skulderen. :unhappy:

Bænkpres

2x12x40

1x8x50

5x4x62,5 - pyha, tungt efter roningen - allerede 40 kg føltes tunge, så måtte "nøjes" med sæt af 4 reps.

Dips

1x10xbw + 10 kg

2x8xbw + 10 kg

Synes knæet har føltes lidt stift/træt i formiddags, men her senere på dagen efter genoptræningsøv. m.v. kører det igen.

Cykling på alm. cykel - 4 km med "skub" - ren fornøjelse og ikke særlig hårdt - for mig :tongue: - og det går dobbelt så stærkt.

+ 4 km cykling selvstændigt

Edited by Tinapigen
Link to comment
Share on other sites

Tirsdag d. 27. marts

Knæet havde det rigtig godt til morgen :bigsmile:

Stod en del op på arbejdet og havde en lang dag - kan mærke at knæet begynder at brokke sig lidt hen ad dagen og føles mere stift...

Det virker dog til hurtigere og hurtigere at restituere sig igen :smile:

Cykling 2x3,5 km - 14-15 km/t

Cykling går rigtig godt - snart bevæger man sig "rigtigt" fremad :tongue:

Onsdag d. 28. marts

Hold-genoptræning - 5. gang

Yes - super genoptræningssession :4thumbup:

Cykling motionscykel 15 min - 1 1/4 times genoptræning.

Til cirkeltræningen til slut kunne jeg denne gang både steppe på stepmaskine (dog lidt langsomt), træde op og ned på stepbænk, stå oppe på og "gå hurtigt fra side til side" på halvbolde, trampolin og madras - uden at knæet brokkede sig. :bigsmile:

Derudover blev der lavet øvelser på vippebræt, med skumklods på flad-mellem- og høj-kant.

Kunne stående på tæppeflis med spredte ben "samle" dem ved at spænde i inderlår mv. - kunne næsten gøres med benene spredt frem/tilbage - men ikke i så fin stil.

Knæet kan endnu ikke li' at der bliver lænet for meget vægt udover knæet mod ydersiden samt for meget fremover.

Har afleveret krykkerne!!

Fys'en synes vist det var ved at være på tide ikke at bruge dem for meget - så han fik dem.

Jeg er vist også meget langsom på dette punkt i forhold til de fleste andre... :blush: :blush: :nonono:

Og det går jo også rimeligt med at gå uden - som sædvanligt bedst lige efter genoptræningsøvelser!

Fys'en fremhævede også cykling endnu en gang!

Har været i zoo og hilse på og gået en del rundt :walking: derinde samt hjulpet Carsten Grøndal med 2 skoleklasser, der skulle smøre honning og palmin rundt omkring inde i bjørneanlæggene :devil:

- nedad skråningerne under Roskildevejen til børnezoo ... ikke i særlig fin stil :4crutches: - De er ikke helt gangvenlige for mit knæ, der desværre endnu ikke er super til at gå ned af trapper samt skråninger - men med et gelænder går det jo ...

Skulle gå et rimeligt stykke efter zoo - der begyndte knæet at gøre ret ondt lige nedenfor knæskallen - og DER kunne det ha' været enormt rart med de dumme krykker!

:nonono:

Efter lidt hvile, når man endelig nåede hjem :4whip::4crutches: er knæet heldigvis fjong igen :smile:

Svømning

200 m crawl m/ben, 200 m rygcrawl m/ben, 400 m crawlarme - lidt blandede øvelser

Forbedring i at holde benet/knæet mere stabilt strakt, så der kan sparkes lidt mere til end sidst.

Hævelsen er knæet ser også endelig! ud til at være videre nedad - kun ganske let hævelse tilbage selv ved aftentid :smile:

Edited by Tinapigen
Link to comment
Share on other sites

Måtte lige prøve ro-ergometeret (selvom jeg ellers ikke er begejstret for indendørs kajakroning :tongue:) - og NØD det. :bigsmile:

Et kajakroningsergometer? Det er fy fy at sammenligne roning (jeg vil ikke sige rigtig roning, for der findes kun en slags - den rigtige) og det der kajak-noget :nonono:

:laugh:

Godt at høre at det går fremad :smile:

Link to comment
Share on other sites

Et kajakroningsergometer? Det er fy fy at sammenligne roning (jeg vil ikke sige rigtig roning, for der findes kun en slags - den rigtige) og det der kajak-noget :nonono:

:laugh:

Godt at høre at det går fremad :smile:

Jeps, det er skønt med fremgang :smile:

roning.... :blahblah: :blahblah: :blahblah:

:wink: :wink: :laugh:

Er ikke interesseret i ordkløveri :innocent: - du må mene og kalde det, hvad du vil :tongue: Jeg fortsætter med at kalde det at RO kajak!

Og lige præcis, når man også har et ikke optimalt fungerende knæ, anbefaler jeg endnu mere kajakergometeret.

Er personligt rigtig glad for at vejret er så skønt, at det ligefrem kalder på udendørstræning - så de "fæle" maskiner :laugh: kan erstattes af den virkelige vare :4thumbup:

JEG foretrækker :blahblah:, at kunne SE hvor man ror hen :tongue: , ikke være afhængig af en styrmand :tongue: , men selv kan vælge, om det skal være afstressning/ naturoplevelser alene eller i hygligt selskab med andre, og så ÆLSKER jeg at lege på bølgerne :bigsmile:

Link to comment
Share on other sites

Torsdag d. 29. marts

Genoptræningsøvelser

Cykling 11 km

Det var blevet alt for sent og var alt for træt til at nå ned at træne.

Fredag d. 30. marts

Hold-genoptræning 6. gang

I slutningen af cykelopvarmningen spurgte fys'en, om jeg kunne spurte:

Næsten - nåede op på ca. 120 rpm - og det føltes fint - ingen gener :smile:

Igen en masse af blandede øvelser på måtte og tøffende rundt på tæppeflis, med elastik og "styrketræningmaskiner". Havde en episode, hvor mit knæ/ ved "arvævet" lateralt - gjorde virkelig nas :crybaby: - hvilket lige skruer ned for optimismen, men ellers udmærket træning.

Der bliver hele tiden lagt lidt mere belastning på flere af øvelserne.

Fys'en snakkede til slut om at gå ud og LØBE (trapper?) - hvilket vi dog ikke nåede - DET er jeg dog ikke parat til endnu. De andre på holdet er vist dog også min. 2 uger længere fremme... :innocent:

Cykling 4 km

Vidste jeg ville få en lang og HÅRD dag på arb., knæet havde ikke været helt optimalt til genoptræningen - var træt til sidst - samt skulle ind til byen om aftenen, så bad om at låne krykkerne med hjem igen til om aftenen for en sikkerheds skyld :blush:

Og det VAR faktisk rart at ha' dem med der :nonono:

ENTEN må man blive på sin pind eller også må man vel skåne og ta' så godt hensyn til sine knæ, som man nu kan!?

Lørdag d. 31. marts

7 km cykling - tempoet højere :smile: Føltes dog lidt langt til sidst, hvor det var rart med et skub i ryggen i ny og næ samt op ad bakke.

CSA-OPEN

Spændende kampe! :1356: :kickass::cheer: Endnu et godt stævne! :4thumbup:

Filmede nogle af kampene.

En virkelig flot debut fra min lillebrors side!!! :worship: :4thumbup: :4thumbup: :4thumbup: Er SÅ stolt! :biggrin:

Det trak meget i én for selv at kunne have været med :unhappy: - Tror det ku' ha' været rigtig sjovt, udfordrende og spændende samt et perfekt begynderstævne... :4thumbup:

Fik akupunktur for knæet.

7 km cykeltur hjem igen - gik fint - i lidt roligere tempo.

Søndag d. 1. april

Knæet åbenbart blevet lidt overbelastet i løbet af formiddagen - for det blev lidt hævet igen - hmm...har nok taget trapperne lidt for mange gange ned i det gode vejr kombineret med tøjvask... :nonono:

Lidt vippebræt, men valgte at hvile knæet og springe øvelserne over.

Cykling 8 km

KajakRONING på vandet

Var taget ned for at styrketræne, men da muligheden bød sig til at få hjælp til at få kajakken i vandet og hygligt følgeskab af to dejlige kvinder fra klubben, blev det en rotur i stedet.

9 km i éner (- tracer) i jævnt tempo :bigsmile: Intet brok fra knæet :smile:

En smuk aftentur, mens solen gik ned og farvede himlen i smukke farver - ingen bølger - og det sidste stykke i fuldmånens skær :wub:

Pullups:

2x10xbw

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share