Koffein og depression


Athletic-monkey
 Share

Recommended Posts

Hey med jer!

Jeg mindes at have læst et sted, mener det var i et opslagsværk i sportsmedicin, at koffeinindtag på over et vist antal mg pr. dag(mener der stod 600mg) kunne give anledning til depression. Jeg ville høre om der er nogle evt. medicinstuds der kan forklare mig denne sammenhæng og holdbarheden i dette udsagn.

Kunne være rart at få forklaret :4thumbup:

A-M

Link to comment
Share on other sites

Man kan selvfølgelig ikke afvise at der er nogle mennesker der er indtrådt i depression efter en "koffein-rus" eller at koffein på ingen måde kan give depression men det hører vidst over i "rimeligt-usandsynligt" kategorien.

Kaffe drikkes hver dag af millioner af mennesker og hvis der var nogle reelle psykiske "adverse effects" var de nok fremkommet på stor skala - selvfølgelig er 600mg koffein en god portion - men vel stadig ikke mere end det der kan findes i 6-7 kopper gode kaffe - så umiddelbart vil jeg synes nej - problemet med depressioner o.lign er at den fysiologiske forståelse og de (patologiske) forandringer der fører til depressioner stadig ikke kendes ret godt - man kan se hvad der som regel sker - men hvorfor det sker og om det vil ske kan man ikke rigtig vurdere - teoretisk set kan en rutschebanetur, en hash-rush eller hvilket som helst andet emotionelt også udløse depressioner / psykoser der måske/måske ikke ville være kommet alligevel så det er lidt svært at kommentere på.

Anyways, som du måske ved så minder koffein strukturelt om adenosin - en såkaldt "purin" base der sammen med 3 andre bruges i den humane DNA. Adenosin består af sukkeret ribose og basen adenin hvoraf sidstnævntes ringstruktur minder om koffeins.

Mange væv i kroppen, herunder hjernen, besidder såkaldte adenosinreceptorer som adenosin kan binde til og herved aktivere - generelt sænkes aktiviteten i pågældende væv hvor adenosin bindes - dette er både tilfældet for bl.a. hjerte og hjerne - man kan derfor sige adenosin-receptoren er en inhibitorisk (hæmmende) receptor. I hjertet sænkes pulsen (ved bl.a. at forlænge overledningen af elektriske impulser) og gennemblødningen af hjertemuskulaturen igennem koronarkarrene - i hjernen sænkes aktiviteten generelt bl.a. ved at sænke niveauerne af frigivet dopamin.

Idet koffein minder om adenosin i struktur, og kan bindes til receptoren, men modsat adenosin - ikke medfører et cellulært respons siger man at den kompetetivt inhiberer adenosinreceptoren - ved en given koncentration af receptorer og adenosin vil flere være optaget af falske ligander (modtagermolekyler) - nemlig af koffein - ved at hæmme en hæmmer fremmer man derfor aktiviteten - bl.a. af dopamin der menes at være bag de stimulatoriske effekter på CNS niveau, med øget opmærksomhed koncentration og vågenhed.

Ved store doser koffein kan serotonin-balancen imidlertid også påvirkes og det er her humørændringerne kommer ind - serotonin er generelt modulator for den generelle stemningstilstand - og meget firkantet kan man sige at mere serotonin ofte vil resultere i en højere sindstemning (ved påvirkning af såkaldte limbiske strukturer) - det er vel her man kan gå ind og argumentere for at en eventuel koffeinoverdosis vil kunne udløse en psykose eller depression - omend højest usandsynligt.

Ved daglig koffeinindtag vil niveauet af adenosinreceptorer kraftigt øges pga. den tilsyneladende manglende inhibitoriske effekt af adenosin (man udvikler tolerans) - stopper man derfor pludselig med at stort dagligt indtag af koffein vil adenosin-receptorene pludselig bliver overstimuleret i deres effekt og her kan man vel også få en slags mild forbigående depression (i sagens forstand vil det da så ikke være en depression men bare en slags nedtur) - imidlertid vil receptormængden rimelig hurtigt (dage) tilpasses de nye forhold så heller ikke her tror jeg der er grobund for at argumentere for det.

Så alt i alt må svaret som jeg ser det, være nej - du kan rolig indtage mere end 600mg koffein uden at forvente du udvikler en psykisk sygdom af den grund - til gengæld er koffein ikke ret godt for hjerte- kar sygdomme i det lange løb (omend de kardiovaskulære effekter tilpasses et dagligt koffeinindtag) ligesåledes som et højt koffeinindtag kan give mavesår (koffein hæmmer bl.a. en såkaldt phosphodiesterase der nedbryder en aktiv second messenger i paritalcellerne i mavesækken, hvorved der produceres mere mavesyre)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share