Tæt på at besvime under træning


Hjorthen
 Share

Recommended Posts

Nu var det så tæt på at jeg har stoppet træningen for at skrive dette imens erindringen er frisk

Jeg har prøvet at besvime 2 gange før i mit liv. Den ene gang da jeg var omkring 14 år og en gang for omkring 2 år siden da jeg var 18. Vi var på studietur... Den korte version: under en masse spas åbner jeg en dør og - prøver - at løbe ud.. min kammerat på den anden side var på vej til at skubbe/slå på døren og det resulterer i at jeg får hans højre lige i fjæset (samtidig ved at jeg prøver at komme ud af rummet...smask.. :superman: ) Vi står og kigger lidt på hinanden og han spørger selvfølgelig om jeg er ok. Jeg smiler/griner til ham og de andre i rummet og siger at jeg besvimer lige om 2 sekunder og de griner.. 2 sek efter ligger jeg på gulvet :laugh: ..

Jeg fortæller historien fordi jeg kunne mærke at jeg ville besvime og samme skete så for 5 minutter siden:

Jeg skulle til at lave military press (40kg), på første rep da stangen er cirka ved hagen begynder hele følelsen af at besvime. Skal siges at jeg tog den direkte fra gulvet og til end position i en mere eller mindre flydende bevægelse og ikke så koncentreret (i know..)

Det hele kom igen. En special følelse kommer op i hele kroppen og primært i hoved regionen, det trykker ved tindingen, som om det trykker lidt omme i baghovedet, synet indsnævres/der sker et eller andet med mine øjne, det trykker i hovedet, en slags smag eller tilstand bevæger sig op gennem halsen/mund området. Det er så godt som jeg kan beskrive det lige efter. Meget kraftig følelse af svimmelhed

Jeg prøver det somme tider under træning (måske hver 2. styrketræningspas og næsten kun med military øvelsen) at have en MEGET mild følelse af dette og har fået det forklaret med blodtrykket når jeg rejser mig hurtigt op eller lignende.

Jeg har fået målt mit blodtryk adskillige gange og det har altid været normalt, men altid i den lave ende af normalt, kan desværre ikke huske tallene.

I forbindelse med en bjergbestigning til 7000m's højde fik jeg målt det flere gange og allerede fra ca 3000m var blodtrykket lavt og hvis det ikke havde været for min "unge" alder ville lægerne havde været bekymret.

Skal i forbindelse med en anden bjergbestigning have lavet et lægetjek og vil der spørge til blodtryk/det at besvimme/svimmelhed

Men lægen har ikke den erfaring og viden som findes herinde, så er meget nysgerrig hvis nogen har viden eller tanker om min oplevelse i dag. (eller forslag til hvordan jeg kan blive klogere)

På forhånd tak

Hjorthen

- 20 år

- 175cm

- 76kg

- 3 ugentlig styrketrænings pas

- konditionstræning 2-4 gange ungetligt

- god sund indholdsrig kost

Link to comment
Share on other sites

Fænomenet skyldes en kombination af såkaldt ortostatisk hypotension og gentagne udførsler af valsalva manøvren som Torben F. nævnte.

Ved dødløft går man fra noget der minder om siddende/liggende stilling (rent hæmodynamisk) til en hurtig oprejst stilling, dette gør grundet tyngdekraften at mindre blod når hovedet akut, efter et kort stykke tid registreres det lavere blodtryk i halspulsårene hvorefter en række arterielle kar kompensatorisk trækker sig sammen hvilket hjælper til at gendanne blodtrykket - dette tager imidlertid et par sekunder.

Samtidig med at man rejser sig hurtigt op og trykket falder grundet manglende kompensatorisk vasokonstriktion laver man tit under dødløft (og mange andre styrkeøvelser) et overtryk i brystregionen, thorax, ved at forsøge at presse luft ud men samtidig lukke til luftrøret (epiglottis). Det øgede tryk i brystkassen mindsker den mængde blod der returnerer fra resten af kroppen til hjertet, og mindsker derved også minutvolumen (den mængde blod der pumpes ud i kroppen pr. minut), det øgede tryk får også de tilførende kar til hjertet til at kollapse en smule hvorfor mindre blod når hjertet. Når luften slippes ud, typisk efter man har løftet dødløftsstangen fra gulvet og står op, sænkes trykket i brystkassen hvorfor de tilførende kar kort udvides, hvilket yderligere mindsker den mængde blod der når tilbage til hjertet, og derfor yderligere kompromitterer minutvolumen og dermed blodtilførslen til hjertet. Herfra øges minutvolumet igen.

Så summa, summarum er dødløft een af de øvelser der godt kan cutte lidt af hjernens ilttilførsel hvorfor mange folk (inklusiv jeg selv) bliver svimle under (specielt efter) udførslen - har dog endnu ikke set nogle besvime. Tror dog næppe nogen besvimer af udmattelse.

Jeg fandt muligvis selv svaret med den berømte søge funktion. Første rep var et mix af dødløft+military

- Tillægs spørgsmål såfremt det er svaret. Det giver mening at mit blodtryk i den lave ende gør at jeg oftere oplever dette end andre?

Link to comment
Share on other sites

Hej Hjorthen

Umiddelbart vil jeg mene, at du bør gå til en specialist når det er en tilbagevendende hændelse... det dér lyder ikke så fedt :unhappy:

Men jeg har selv oplevet at være meget tæt på at gå i gulvet efter nogle øvelser - hos mig har det været benchpres og squat. Temmelig sikkert fordi øvelserne lå til sidst i min træning, hvor jeg var ved at være kørt sukkerkold og træt.

En kombination af hyperventilering (som mange har en tendens til forud for løft af vægte) samt tilbageholdelse af vejret under selve løftet kan også resultere i at man oplever svimmelhed eller går i gulvet.

EDIT: Søgefunktionen er guld :smile:

Jeps, lavt blodtryk vil klart kunne være en årsag til at du har mærker fænomenet mere udtalt.

**

sall

Edited by KåreS
Link to comment
Share on other sites

Jeg har efterhånden set mange patienter med lignende sygehistorie på min afdeling....

Det du beskriver lyder som klassiske neurologisk påvirkning med lavt blodtryk (samt evt. vaslavas som nævnt ovenfor) men det er altid en god ide at udelukke evt. hjertesygdom!

Det vi som ofte gør er at give personer 2-3 døgn med Holter-monitorering evt kontinuerlig blodtryksmåling som sekundær mulighed! Så beder vi folk om at foretage de ting som fremprovokere svimmelhed og besvimmelse de næste par dage, hvorefter man gennemgår optagelser for evt. hjertepåvirkning/blodtryksfald...

Din egen læge vil kun henvise til dette men du skal indstille dig på længere ventetid!

Edited by NORAH
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share