Sign in to follow this  
Heureka77

Hvad gør lægen ved hjernerystelse?

Recommended Posts

Jeg véd, at der sidder nogle medicinstuderende herinde, og jeg håber, at en af jer vil hjælpe mig.

Jeg er ved at skrive en lille historie, hvor min hovedperson får hjernerystelse og skal på skadestuen. Jeg vil gerne beskrive, hvordan lægen undersøger hende, men det skulle gerne virke troværdigt. En mulighed er selvfølgelig, at jeg kan hamre mit hoved ind i en væg, tage på skadestuen og opleve det first hand. Men da jeg er ret glad for mit hoved, droppede jeg ideen og gav mig til at lave lidt research på nettet.

Jeg fandt en del om hjernerystelse på sundhedsguiden.dk og netdoktor.dk. Og så fandt jeg denne gennemgang på Lægehåndbogen.dk:

Primær neurologisk vurdering

 • Bevidsthed
  Reagerer patienten på smerte eller tiltale? Foretag bevidsthedsvurdering efter Glasgow Coma Scale
 • Pupiller
  Vurder størrelse, symmetri og lysreaktion
 • Ekstremiteter
  Kontrollér stilling, bevægelse og muskeltonus
 • Caput
  - Palper hele kraniet med tanke på bløddelslæsioner
  - Ikke eksplorér åbne læsioner nærmere
  - Se efter tegn på nakkeaffektion

Jeg tænker, at lægen på skadestuen starter fra punktet "pupiller". Det punkt har jeg set udført i Grey's Anatomy :-), så det er de andre punkter, jeg er i tvivl om.

Hvordan kontrollerer en læge hendes ekstremiteter? (Ved at kilde hende under fødderne? Eller ved at få hende til at gøre nogle bevægelser, eller?)

"Palper kraniet" oversætter jeg til "mærk efter med fingrene om der er nogle læssioner, og hvis du finder åbne sår, så lad være med at stikke fingrene i dem". Er det korrekt oversat?

Og til sidst: Hvordan ser man efter tegn på nakkeaffektion?

Håber, nogen vil hjælpe - selv om det måske er et lidt fjollet spørgsmål. :smile:

Mette

Link til lægehåndbogen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Til din historie skal du huske: personen skal miste bevidstheden efter slaget. Ellers er der med rimelig sandsynlighed ikke nogen hjernerystelse :)

Varer det mere end få minutter eller 30 minutters hukommelsestab (altså at de har hukommelsestab i den halve time man undersøger dem) overvejer man en CT eller MR-scanning.

Nu har jeg ikke selv haft om det, men nogen kan be dig om at tage begge arme over hovedet, og se dig gå rundt. På den måde kan man tjekke om begge hjernehalvdele fungerer.

Samtidig kan de spørge ind til ulykken, personlige data (altså navn, cpr osv.) og om vejret og lidt andet, for at sikre at forståelsesevnen er intakt.

Mht. nakkeaffektion er jeg ikke sikker. Man kan vel mærke området med sine hænder, men beder du personen løfte armene over hovedet tjekker du også om der skulle sidde nogle nerver i klemme.. Men.. Ja. Den del ved jeg ikke noget om :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man behøver ikke at miste bevidsteheden for at have en hjernrystelse.

Nakken kan lægen mærke efter og hvis der er smerter, skal man i røntgen.

Ved faktisk heller ikke det med ekstremiteterne om det evt. er nerverne de undersøger med en hammer, kan ikke huske jeg har set det ifb med hjernrystelse så er ikke sikker :)

Men ja at palpere er at mærke efter og netop det du skriver med ikke at begynde at mærke på et sår.

Men prøv søg på commotio cerebri hvis du vil finde noget godt fagligt. Fandt det her http://bbh-ortkir.dk/FrontSubject.asp?id=3336

Håber det kan hjælpe lidt :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej izzit og Cybra

Tusind tak for hjælpen! Det var lige, hvad jeg havde brug for. Jeg tror, jeg snupper den med at tage armene over hovedet, og så det med at mærke efter i nakken.

Og tak for linket til Bispebjerg. Det var rigtig nyttigt!

Mette

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man behøver ikke at miste bevidsteheden for at have en hjernrystelse.

Men for at lægen laver yderligere undersøgelser skal man enten have hukommelsestab eller mistet bevidstheden. Er det ikke den gængse fremgangsmåde?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Men for at lægen laver yderligere undersøgelser skal man enten have hukommelsestab eller mistet bevidstheden. Er det ikke den gængse fremgangsmåde?

Jamen der er så stort forskel på teori og praksis, så det er svært at sige, for det er en vurderingssag fra lægens side. Men Opkast er godt nok også tegn på hjernrystelse. Det jeg har set blive praktiseret er tjekke for pupildifferens, herefter høre om der er opkast, har været bevidsthedstab og om han er alment påvirket, hvis der har været dette så skal han obs i 24 timer på hospitalet. Hvis ikke og han har det alment fint, så blev de sendt hjem igen da man ikke anså det for værende en hjernrystelse. Men der kan sikkert stå noget andet et sted, men det link var ret beskrivende i hvert fald. Har så aldrig set dem teste det motoriske, hvis der ikke er noget som indikerer dette skulle være skadet- så det ved jeg ikke noget om. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this